Cu o săptămână înaintea Summitului de la Vilnius cu țările din Parteneriatul Estic, România „îmbărbătează” Republica Moldova și le transmite fraților de peste Prut că se pot pregăti de „un moment istoric”, în formularea optimistă a ministrului de Externe. Titus Corlățean și-a reafirmat, miercuri seară, încrederea în șansele țării vecine de a trece hopul parafării integrale a Acordurilor de asociere și de liber schimb. Deși semnarea propriu-zisă va veni, în cel mai bun caz, anul viitor, parafarea reprezintă acordul de principiu, decizia politică, privind integrarea europeană a Republicii Moldova.
„Decizia politică de la Vilnius trebuie să însemne parafarea integrală a acestor Acorduri de asociere și liber schimb. Avem toate motivele să credem că ele vor fi parafate integral”, a declarat ministrul Afacerilor Externe miercuri seară, invitat la TVR.
Precizarea privind parafarea integrală este reconfortantă pentru guvernul de la Chișinău, dat fiind că s-a sugerat și o formulă intermediară de parafare.
„Avem confirmarea parafării integrale”, a întărit șeful diplomației române, care a descris reuniunea din 28-29 noiembrie drept „un summit care poate fi și trebuie să fie un moment istoric”.
În privința liberalizării vizelor, mesajul este precaut, Titus Corlățean comentând că „există șanse reale, dar va trebui să muncim în plan politic, pentru ca în 2014 să fie luată decizia finală”.
Într-o conferință de presă comună organizată săptămâna trecută împreună cu premierii român și basarabean, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunțat că executivul UE va propune la Vilnius ridicarea vizelor pentru cetățenii R. Moldova. Deși țara vecină îndeplinește criteriile tehnice pentru liberalizarea vizelor, mai e nevoie și de acest acord politic, situația fiind oarecum similară celei în care se află de câțiva ani România, în dosarul Schengen.
Cât despre „presiunile de la est”, exercitate de Rusia, care își dorește să atragă cât mai multe din țările care formează Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) în Uniunea Economică Eurasiatică visată de Vladimir Putin, Titus Corlățean a îndemnat să fie respectate suveranitatea și deciziile fiecărei țări – „și la est, și la vest”.