Înalta Curte a decis că nu poate fi înființată alianța USD

Publicat: 05 03. 2014, 17:31
Actualizat: 04 02. 2019, 14:41

Decizia instanței supreme este definitivă, astfel că alianța nu poate fi înființată.

ICCJ a dezbătut miercuri contestația făcută de Partidul Conservator (PC) și Partidul Social Democrat (PSD) împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) prin care instituția a respins recent înființarea alianței USD, pe motiv că are denumirea coaliției USD din 1996.

În ședință, atât avocații, cât și procurorul au cerut anularea deciziei BEC și înființarea alianței USD.

Potrivit articolului 69 din Legea nr. 33/ 2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, „judecarea de către instanțe a întâmpinărilor, a contestațiilor sau a oricăror altor cereri privind procesul electoral se face potrivit regulilor stabilite de lege pentru ordonanța președințială, cu participarea obligatorie a procurorului”.

După pledoariile avocaților, procurorul prezent la ședință a susținut că actuala lege, respectiv Legea nr. 33/ 2007, permite înființarea alianței USD și că motivul avut în vedere de BEC de respingere este unul eronat.

Potrivit procurorului, la luarea deciziei, BEC a avut în vedere o coaliție politică așa cum era era definită de legea de la acea vreme și nicidecum o alianță așa cum este prevăzută în Legea nr. 33/2007.

Procurorul a mai spus că „nu se poate face confuzie privind coaliția USD din 1996 care a fost înființată la acea vreme cu scopul de a participa la alegerile naționale în vreme ce alianța USD din 2014 vizează înființarea pentru participarea la alegerile europarlamentare”.

Astfel, procurorul a arătat că trebuie admise contestațiile PSD și PC și, pe fond, înființată alianța USD.

Avocații celor două formațiuni politice contestatoare au susținut, la rândul lor, că decizia BEC prin care s-a respins înființarea USD are un fundament greșit. Ei au menționat, printre altele, că alianța din 1996 a dispărut la fel ca și partidele ce au format-o, inclusiv prin radierea din registrul partidelor politice.

Astfel, avocații au arătat că BEC le-a îngrădit partidelor un drept de folosință al numelui alianței care, odată cu dispariția vechii coaliții, „a fost aruncat într-un soi de spațiu public”, astfel că poate fi refolosit în orice moment.

Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianței electorale USD, formată din PSD, UNPR și PC.

Vicepreședintele AEP Marian Muhuleț, membru în BEC, a declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianței electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeași denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.

El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.

Potrivit acestui articol, partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale se pot asocia între ele numai la nivel național, pe bază de protocol, constituind o alianță electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Un partid politic, o alianță politică sau o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale nu poate face parte decât dintr-o singură alianță electorală. Alianța electorală care a participat la alegerile anterioare, indiferent de tipul acestora, sub o denumire o poate păstra numai dacă nu și-a schimbat componența inițială.

„De asemenea, denumirea respectivă nu poate fi utilizată de o altă alianță”, stabilește legea.

Reprezentantul PDL în BEC, avocatul Cristian Ene, a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanții partidelor care s-au exprimat pentru respingerea alianței electorale USD au fost PDL, PMP și PNL, fiind înregistrate 10 voturi pentru respingere și 4 pentru admitere.

Ene a precizat că motivul invocat de reprezentanții celor trei partide a vizat faptul că la alegerile parlamentare din 1996 a candidat alianța Uniunea Social Democrată, compusă din PD și PDSR.

Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianțe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

Uniunea Social Democrată a fost o alianță electorală pentru alegerile din 1996, formată de PD și PSDR (Partidul Social-Democrat Român, parte a CDR până în 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obținut 23 de locuri în Parlament.