Încă o lege întoarsă de Iohannis în Parlament pe motiv de „incertitudine juridică”
„Justificată de rațiuni de ordin practic, dar și de faptul că o asemenea procedură este uzuală în multe țări, legea transmisă la promulgare conține însă unele prevederi ce pot genera incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicare, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de către Parlament”, se arată în cererea de reexaminare semnată de Iohannis.
Președintele consideră că legea trebuie reexaminată de Parlament pentru că prevede abrogarea unei reglementări inexistente, iar prin abrogarea unor aliniate unele fapte referitoare la comisioane interbancare rămân fără sancțiune.
Iohannis semnalează și faptul că stabilirea conduitei abuzive a comerciantului nu este corelată cu norma stabilită, conform căreia în cazul în care numerarul aflat la dispoziția comercianților acceptanți prevăzuți nu acoperă suma solicitată de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibilă pentru astfel de operațiuni. De asemenea, aceste norme nu pot afecta libertatea comerciantului de a dispune de lichiditățile sale, iar „numerarul aflat la dispoziția comercianților” poate fi considerată ca fiind una neclară, întrucât nu se înțelege dacă se referă la suma existentă în casă sau la suma alocată de comerciant acestui tip de operațiuni, semnalează președintele.
„Terminologia neclară, precum și caracterul de noutate al mecanismului economic instituit prin legea transmisă la promulgare ar justifica, totodată, și introducerea unei prevederi referitoare la posibilitatea completării normelor metodologice de aplicare”, potrivit sursei citate.
Deputații au adoptat la începutul lunii mai o lege care prevede obligația magazinelor cu cifră de afaceri de 10.000 de euro care acceptă plata cu carduri de debit sau credit să elibereze avansuri în numerar de maximum 200 de lei, tranzacția fiind asimiliată retragerii de bani din bancomat. Abaterile de la prevederile legii se sancționează cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei.