Încep dezbaterile la Consiliul JAI. SCHENGEN și aderarea României, priorități sub președinția Ungariei

Publicat: 10 10. 2024, 07:45
Sursa Colaj: Profimedia + Mediafax

Miniștrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene se întâlnesc, joi, 10 octombrie, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), pentru a aborda teme prioritare, printre care situația actuală a spațiului Schengen. Pe agenda discuțiilor figurează și integrarea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, amenințările emergente și implementarea priorităților stabilite în cadrul ciclului anual al Consiliului Schengen.

O parte esențială a discuțiilor de joi va viza creșterea rezilienței la frontierele externe ale Uniunii, iar România și Bulgaria speră la un rezultat pozitiv privind eliminarea controalelor la frontierele terestre.

Situația României și Bulgariei în spațiul Schengen

Președinția actuală a Consiliului UE, deținută de Ungaria, va prezenta un raport cu privire la stadiul aplicării integrale a acquis-ului Schengen în cele două state candidate.

Deși la finalul anului 2023 au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime, se așteaptă și o decizie a Consiliului privind eliminarea controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria.

Declarațiile oficialilor români: Optimism în creștere

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că există o comunicare directă între autoritățile române și cele austriece pe tema aderării României la Schengen, exprimându-și optimismul că decizia va fi favorabilă până la finalul anului:

Am comunicare directă cu Viena și cred că în perioada următoare vom veni cu vești bune pentru România”, a afirmat primul-ministru.

De asemenea, Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a solicitat soluții concrete din partea miniștrilor prezenți la Consiliul JAI. Europarlamentarul român a subliniat necesitatea unei decizii rapide pentru aderarea României pe cale terestră.

Miniștrii trebuie să ofere soluții concrete și o perspectivă reală pentru ca, până la finalul anului, România și Bulgaria să fie pe deplin integrate în Schengen, a declarat Victor Negrescu. (detalii AICI)

Ungaria susține România și Bulgaria în procesul de aderare

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut oficial ca România și Bulgaria să devină membre depline ale zonei Schengen până la sfârșitul anului. În plenul Parlamentului European, Orban a subliniat că actualul sistem de azil din UE este disfuncțional și că extinderea Schengen ar contribui la consolidarea securității europene.

Politica UE privind migrația a eșuat. Mai multe state membre au introdus controale consolidate la frontiere, iar extinderea Schengen ar oferi soluții eficiente la aceste provocări, a declarat premierul de la Budapesta.


CITEȘTE ȘI:

România mai așteaptă la „poarta” SCHENGEN / Victor Negrescu: Nu cred că pe 10 octombrie se va lua o decizie cu privire la aderarea pe cale terestră

Aderarea la Schengen a României și Bulgariei, din nou pe tapet la JAI Luxemburg. Preşedinţia ungară a Consiliului UE ne promite sprijin total

Comisia Europeană confirmă: România şi Bulgaria, pe deplin pregătite pentru aderarea la spaţiul SCHENGEN!

Obiectivul României: Aderarea completă la Spațiul SCHENGEN până la finalul anului / Victor Negrescu: Avem argumente care ne susțin poziția

Victor Negrescu: Am solicitat Consiliului UE să susţină, anul acesta, aderarea României la spaţiul SCHENGEN pe cale terestră

Gabriela Firea solicită aderarea completă a României la spațiul SCHENGEN / Consiliul JAI pe 10 octombrie