„Constată competența Înaltei Curți de Casație și Justiție, legalitatea sesizării instanței, legalitatea administrării probelor și efectuării actelor de către organele de urmărire penală în cauza privind pe inculpații Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zărnică Nelu, Iacob Marian Dănuț și Oprea Gabriel trimiși în judecată. Dispune începerea judecății cauzei în care inculpații Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zărnică Nelu, Iacob Marian Dănuț și Oprea Gabriel au fost trimiși în judecată prin rechizitoriul nr.20/P/2016 din 10.05.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție”, au decis magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Decizia poate fi contestată în trei zile. Dacă în urma contestației se va menține decizia inițială, judecătorii vor începe judecata efectivă în cauză.
În acceași cauză, magistrații au sesizat CCR pentru a stabili dacă excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea unei autoritți administrative, încalcă Constituția.
Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu și de deturnare de fonduri.
În același dosar sunt judecați Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor având funcția de șef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzația de deturnare de fonduri și Marian-Dănuț Iacob, șeful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.
„În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe și a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor”, susțin procurorii.
În legătură cu același caz, procurorii au solicitat Ministerului Afacerilor Interne, în perioada în care instituția era condusă de Petre Tobă, declasificarea unor documente care ar fi urmat să fie folosite drept probe în anchetă. În urma refuzului ministrului de a desecretiza respectivele acte, DNA l-a pus sub învinuire pe Petre Tobă pentru favorizarea infractorului.