Prima pagină » Știri politice » Încrederea în SRI, în picaj, după scandalul Coldea-Udrea. Câtă încredere mai au românii în serviciile secrete

Încrederea în SRI, în picaj, după scandalul Coldea-Udrea. Câtă încredere mai au românii în serviciile secrete

Încrederea în SRI, în picaj, după scandalul Coldea-Udrea. Câtă încredere mai au românii în serviciile secrete
Încrederea românilor în Serviciul Român de Informații a scăzut, odată cu acuzațiile aduse de fosta șefă a PMP, Elena Udrea, la adresa adjunctului SRI, Florian Coldea.

După scandalul în care fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a acuzat serviciile secrete, în special pe adjunctul SRI, Florian Coldea, că i-ar fi cerut bani lui Dorin Cocoș pentru televiziunea condusă de Sebastian Ghiță, încrederea românilor în SRI a scăzut constant.

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda Adevărul, deși la sfârșitul lui 2014, SRI era pe primul loc în topul încrederii, acum instituția executivă a coborât pe locul patru. Clasamentul este condus de Armată, cu 75% încredere multă și foarte multă, urmată de Jandarmerie, cu 62,5%, apoi DNA, cu 58,9%. SRI se situează acum abia pe locul patru, cu 48,8%, în condițiile în care, în decembrie 2014, beneficia de 52,6% încredere. Pe locul cinci în clasament, se află Înalta Curte de Casație și Justiție, cu 48,7% încredere multă și foarte multă, urmată de BNR – 47,3% și SIE – 46,1%.

În ceea ce privește instituțiile politice, Președinția rămâne pe primul loc, cu 51,4% încredere multă și foarte multă, urmată de Primărie, cu 38,1%. Curtea Constituțională ocupă locul al treilea în clasament, cu 36,5%, iar Consiliul Județean cu 25,5%

Nici Guvernul nu stă prea bine în clasament. Potrivit sursei citate, instituția Guvernului ocupă locul cinci în topul încrederii, beneficiind doar de 23,4% încredere din partea românilor.

Pe ultimele locuri se situează Parlamentul, cu doar 17,5% încredere, în descreștere față de luna decembrie, când aveau 19,7% încredere, și partidele politice, cu 9,9%.

La categoria instituții sociale/private, sondajul INSCOP arată că Biserica se menține pe prima poziție, cu 64%, urmată de universități – 41,4%, presă – 37%, organizațiile societății civile – 29,7%. sindicatele – 21,6% și patronatele – 19,5%.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-10 februarie, pe un eșantion format din 1.065 de repsondenți, din 40 de județe și 79 de localități din România.

 

Citește și