Indicația expresă a lui Dragnea pentru noile legi ale Justiției. „I-am spus lui Iordache să țină cont de pozițiile mele publice”. Cele mai importante modificări

Publicat: 31 10. 2017, 15:09
Actualizat: 01 11. 2017, 08:22

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, marți, referindu-se la proiectul privind legile Justiției, depus la Camera Deputaților, că i-a transmis președintelui Comisiei speciale, Florin Iordache, care l-a redactat, să țină cont de pozițiile sale publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor șefi.

Întrebat ce amendamente aduce PSD în proiectul privind legile Justiției depus la Camera Deputaților, Dragnea a răspuns: „De-abia a fost depus la Comisia specială, am înțeles că membrii Comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun și încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege”.

„Eu i-am spus domnului Iordache (președintele Comisiei speciale, n.r.) să țină totuși cont de pozițiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor șefi. I-am rugat să țină cont de poziția mea publică pentru că, așa cum am spus mereu, nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, a adăugat Dragnea.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a discutat cu partenerii de la ALDE, încă, despre acest proiect.

Întrebat despre Inspecția judiciară, Dragnea a răspuns: „Vorbiți cu domnul Iordache, e un proiect de lege pe care l-au gândit, redactat și depus ei, e bine să luați informații de acolo. Inspecția judiciară nu cred că e bine să treacă în subordinea ministerului Justiției, se pare că nici actuala formă nu e cea mai bună, cred că trebuie gândit un sistem, mecanism, structură care să facă din Inspecția judiciară o institușie autonomă, e rolul lor”.

Întrebat dacă va exista o lege separată pentru Inspecția judiciară, liderul PSD a răspuns: „Nu știu, poate nu”.

Potrivit proiectului înaintat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, președintele este exclus din procedura de numire a procurorilor șefi DNA, DIICOT și Procurorului General. De asemenea, dacă în forma inițială Inspecția Judiciară era trecută de la CSM la Ministerul Justiției, ultima variantă luată în calcul a fost ca instituția să fie una autonomă.

Modificările lui Iordache

Amendamentele depuse la pachetul de Legi în Justiție prevede, printre altele, reintroducerea șefului statului în procesul de numire al procurorilor șefi. Totodată, parlamentarul Florin Iordache a declarat că se dorește o Inspecție autonomă, dar subordonată unui consiliu.

„Și în cazul numirii și revocării noutatea e că președintele e cel care decide, o singură dată și motivat.”a declarat Florin Iordache, președinte al Comisiei speciale pentru legislația din domeniul Justiției, legat de modificările aduse la pachetul de legi în Justiție.

Potrivit proiectului modificat „Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuții referitoare la cariera procurorilor: a) la propunerea ministrului justiției, înaintează Președintelui României, propunerea pentru numirea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justiție, prim-adjunctului și adjunctului acestuia, procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorului șef al Direcției de lnvestigare a lnfracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora, precum și procurorului șef al Direcției pentru lnvestigarea lnfracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori și a adjuncților acestui an;

Iordache a mai anunțat că se înființează o direcție de investigare a magistraților care va fi în subordinea Parchetului General.

„După articolul 88, se introduce o secțiune nouă, Secțiunea 21- ,,Directia pentru lnvestigarea lnfracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori”, cu următorul cuprins:
,,Art. 881 – (1) În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justitie se înființează și funcționează Direcția pentru lnvestigarea lnfracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori care are competenta de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și judecătorii și procurorii militari
(…) (4) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justitie conduce Direcția pentru lnvestigarea lnfracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori prin intermediul procurorului șef al acestei direcții. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie și Justiție soluționează conflictele de competența apărute între Direcția pentru lnvestigarea lnfracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori și celelalte structuri sau unități din cadrul Ministerului Public”.

Cât privește Inspecția Judiciară și subordonarea acesteia la Ministerul Justiției, Iordache a declarat că „ne dorim ca inspecția judiciară să fie o instituție autonomă a cărei activitate și mod de perfecționare a activității să fie dat unui Consiliu Național de Integritate al judecătorilor și procurorilor”.

Pasaj proiect modificat:

„Capitolul VII se modifică și va avea următorul cuprins: ,,Capitolul VII: Înființarea și organizarea Consiliului Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor și Inspecției Judiciare și statutul inspectorilor judiciari
(1) Se înființează Consiliul Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor, organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă a cărui organizare și funcționare se stabilesc prin lege.
(2) Atribuțiile Consiliului Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor:
a) numește și revocă conducerea Inspecției Judiciare;
b) primește anual raportul de evaluare și activitate a Inspecției Judiciare;
c) formulează recomandări referitoare la activitatea lnspecției Judiciare;
d) înaintează Consiliului Superior al Magistraturii propuneri pentru organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare
e) îndeplinește orice alte atribuții stabilite prin lege sau regulament.
(3) Se înființează Inspecția Judiciară ca structură cu personalitate judirică, ce funcționează la nivel național, ca structură unică, cu sediul în municipiul București, prin reorganizarea Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii”.