Prima pagină » Știri politice » INIȚIATIVĂ: Statut de consumatori pentru minori. Gheorghe Piperea: „Se crede greșit că un minor nu poate fi considerat consumator din cauza vârstei”

INIȚIATIVĂ: Statut de consumatori pentru minori. Gheorghe Piperea: „Se crede greșit că un minor nu poate fi considerat consumator din cauza vârstei”

Eurodeputatul AUR, Gheorghe Piperea, atrage atenția asupra unei probleme extrem de grave și adesea ignorate: consumul de droguri în rândul minorilor. Într-un interviu exclusiv pentru Gândul, Piperea explică modul în care legislația actuală nu protejează suficient copiii, care sunt ușor manipulați și ajung consumatori activi de substanțe interzise, în ciuda vulnerabilității lor.

În cadrul unei discuții despre cum un minor poate ajunge să fie considerat un consumator din punct de vedere legal, Piperea a subliniat faptul că legislația actuală nu răspunde adecvat acestei realități sociale.

Este o problemă extrem de gravă și neașteptată pe care am descoperit-o atât în calitate de profesor, cât și de avocat. Din păcate, această problemă este ignorată și în legislația Uniunii Europene (…) Se crede greșit că un minor nu poate fi considerat consumator din cauza vârstei sau a lipsei de discernământ. În realitate, este o prejudecată. Un copil poate foarte ușor să achiziționeze droguri prin platformele online. Iar aceste plăți nu sunt verificate aproape niciodată, ceea ce înseamnă că un copil de 7 ani poate face cumpărături online fără ca părintele să știe, folosind aplicațiile de pe telefonul acestuia.

Eurodeputatul AUR a menționat, de asemenea, că minorii nu doar că pot achiziționa droguri, dar pot face acest lucru și sub diverse identități.

Da, copiii pot cumpăra droguri folosind numele părinților sau ale fraților mai mari. Se întâmplă zilnic, iar copiii ajung să devină consumatori activi de droguri, de la marijuana până la substanțe mult mai periculoase.

Fenomen amplificat de rețelele sociale

Potrivit lui Piperea, acest fenomen este amplificat de rețelele sociale și platformele online, care devin tot mai accesibile și pentru cei mai tineri.

Pe platforme precum Telegram, se vând nu doar produse de consum cotidian, dar și droguri, inclusiv opioide sau marijuana. Copiii sunt manipulați și deveniți captivi acestor platforme, care sunt, de fapt, adictive”, a explicat eurodeputatul.

El a adăugat că o platformă precum TikTok, de exemplu, este cunoscută pentru algoritmii săi care captează atenția tinerelor generații, făcându-le să rămână „captivi” în fața ecranelor.

Este o problemă majoră care nu se limitează doar la o problemă ideologică sau la o temere față de influențele externe, cum ar fi cele din China. Noi, ca stat membru al Uniunii Europene, avem o problemă acasă, la noi în curte. Minorii sunt manipulați, sunt expuși unui pericol imens, iar soluțiile nu sunt suficient de rapide sau clare, a mai spus Piperea.

Soluție: cadru legislativ care să reglementeze platformele online

În ceea ce privește soluțiile, Gheorghe Piperea este de părere că este nevoie de un cadru legislativ care să protejeze mai bine copiii și să reglementeze aceste platforme online.

Există două direcții prin care putem rezolva această problemă. Una ar fi să avem o lege națională care să reglementeze mai strict vânzarea online de substanțe periculoase către minori. Cealaltă soluție ar fi o directivă europeană care să impună reglementări clare în toate statele membre, a precizat eurodeputatul.

Acesta a adăugat că în curând va organiza o conferință pe această temă, alături de instituții publice și private, dar și școli.

Pe 22 noiembrie voi organiza o conferință importantă, împreună cu mai multe instituții publice și private, pe tema consumului de droguri în rândul minorilor.

CITEȘTE ȘI:

Predoiu: DROGURILE şi clanurile pot fi învinse. Continuăm lupta / Ciolacu: Începem să destructurăm marile reţele de trafic de droguri

OPERAȚIUNEA „droguri în școli.” Percheziții de amploare și audieri în forță în mai multe orașe. 40 de traficanți, căutați de mascați