ÎNREGISTRĂRILE complete ale discuțiilor despre Mircea Geoană. Este Marian Vanghelie ”dirijorul din umbră” al campaniei candidatului independent?

Publicat: 12 10. 2024, 16:03
Actualizat: 12 10. 2024, 17:42

This browser does not support the video element.

Înregistrările audio recente dintre Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, și deputatul PSD Radu Cristescu aduc la lumină o relație politică necunoscută și controversată, care ar putea influența actuala campanie prezidențială a lui Mircea Geoană. Din aceste conversații reiese că Vanghelie, în ciuda negărilor sale oficiale, ar fi un ”dirijor din umbră” al campaniei lui Geoană, mobilizând resurse și influență pentru a sprijini candidatura independentă a fostului președinte PSD.

  • În înregistrări audio, Marian Vanghelie vorbește cu deputatul PSD Radu Cristescu despre Mircea Geoană. Vanghelie menționează că a strâns 200.000 de semnături, fără să spună explicit pentru cine.
  • Marian Vanghelie îi spune lui Radu Cristescu că vrea să îi arate un mesaj de la Geoană în care acesta îi transmite că se va întâlni cu el. (detalii AICI)
  • Fostul primar al Sectorului 5 lasă de înțeles din discuție că nu a dezvăluit când a fost audiat de procurori ce știe despre Mircea Geoană: ”Eu, dacă voiam să înscriu, el acuma era în Tenerife. Nu era arestat, dar nu mai candida. Au fost înnebuniți să scriu de el, orice, orice! Orice, mi-au zis. Am făcut 4 luni și 6 zile la domiciliu. Deci el știe foarte bine. Ce nu știe el: (șoptește: e foarte mare…?) Restul de aici…”
  • Deși din interceptări rezultă că Marian Vanghelie este coordonatorul neasumat al campaniei lui Mircea Geoană, fostul primar a reacționat după dezvăluirea stenogramelor, afirmând că fișierele audio au fost prelucrate digital și că cele 200.000 de semnături nu sunt pentru Geoană, ci pentru partidul său, Partidul Social Democrat Independent din România (PSDI). (detalii AICI)
  • Mircea Geoană a afirmat cu tărie că nu a mai avut niciun contact cu Marian Vanghelie de peste 12 ani, susținând că orice asociere a sa cu acesta este o simplă „aberație”. Însă, dovezile clare prezentate de Gândul contrazic aceste declarații: cei doi au vorbit pe 1 februarie 2015 de la același pupitru, la același eveniment, cu microfoane identice marcate cu bandă adezivă galbenă. (detalii AICI)

O colaborare ascunsă

În mai multe discuții înregistrate audio, devoalate vineri, Marian Vanghelie face mai multe referiri directe la Mircea Geoană, lăsând să se înțeleagă că are un rol esențial în susținerea acestuia.

Unul dintre cele mai revelatoare momente este acela în care Vanghelie menționează că a strâns 200.000 de semnături, fără să specifice explicit pentru cine, dar contextul sugerează că acestea sunt pentru Geoană.

„Te duc jos să vezi câte semnături am strâns, 200.000”, îi spune Vanghelie lui Radu Cristescu, lăsând loc de interpretare că această acțiune masivă de strângere de semnături face parte dintr-o mobilizare pentru campania lui Mircea Geoană.

În ciuda acestor afirmații din discuția înregistrată, Vanghelie a negat public orice implicare în campania lui Geoană, susținând că semnăturile ar fi fost pentru partidul său, Partidul Social Democrat Independent din România (PSDI).

„Geoană știe foarte bine…”

Din altă parte a conversației ar reieși cât de aproape este Vanghelie de Geoană și cât de mult control ar avea asupra situației. Într-un moment al discuției, Vanghelie, care are mai multe dosare penale, afirmă că a fost presat să dezvăluie informații compromițătoare despre Geoană în timpul audierilor sale de către procurori, dar a refuzat să o facă.

Eu, dacă voiam să înscriu, el acuma era în Tenerife. Nu era arestat, dar nu mai candida. Au fost înnebuniți să scriu de el, orice, orice! Orice, mi-au zis. Am făcut 4 luni și 6 zile la domiciliu. Deci el știe foarte bine. Ce nu știe el: (șoptește: e foarte mare…?) Restul de aici…”, spune Marian Vanghelie în discuția cu deputatul Radu Cristescu, înregistrată audio.

Costul semnăturilor și susținerea financiară

Pe lângă discuția în care lasă de înțeles că este implicat activ în campania de strângere de semnături, Vanghelie face referire la costurile acestei operațiuni.

Știi cât m-au costat doar semnăturile? Te întreb așa? 300 de mii de euro”, afirmă fostul primar, în contextul discuțiilor despre candidatura lui Geoană, indicând că a investit resurse considerabile în susținerea unui proiect politic, fără a indica exact care este acesta.

Vanghelie, influență și rețele politice

Din stenogramele explozive devoalate vineri ar rezulta și că Marian Vanghelie își asumă, din umbră, rolul unui om cu influență în obținerea unei victorii în alegeri a lui Mircea Geoană. „Iese Geoană președinte, crede-mă,” spune el în înregistrările audio.

Am muncit toată viața mea, am dat 500 de case la servicii”, adaugă Vanghelie, menționând conexiunile sale extinse cu diverse structuri de influență din România.

De asemenea, fostul edil al Sectorului 5 se referă la sondajele realizate în legătură cu problemele majore ale României, în care atât el, cât și Geoană au fost incluși, fără a ieși „foarte nasol”, ceea ce indică o susținere relativ stabilă din partea publicului pentru acest duo politic.

O relație complexă cu PSD

Deși Vanghelie și Geoană au fost excluși din PSD în trecut, din discuțiile cu Radu Cristescu rezultă că fostul primar își dorește să revină în rândurile social-democraților.

Ținta mea este să ajungem în PSD înapoi”, spune Vanghlie într-un alt moment al discuției, indicând o strategie pe termen lung pentru recâștigarea influenței în cadrul Partidului Social Democrat.

Totodată, Vanghelie face referire la legăturile sale cu diverse figuri din PSD, inclusiv cu Ecaterina Andronescu, pe care o consideră esențială pentru viitoarea strategie politică.

Un coordonator din umbră?

În ciuda negărilor sale publice, din stenograme se conturează o imagine a lui Marian Vanghelie în rol de susținător și posibil coordonator neasumat al campaniei lui Mircea Geoană.

Implicarea sa activă în strângerea de semnături, protecția pe care i-ar oferit-o lui Mircea Geoană în fața autorităților și resursele financiare mobilizate – despre care chiar el vorbește în discuția cu deputatul Radu Cristescu – sugerează o colaborare politică pe linia candidatului independent la alegerile prezidențiale.

Deși Vanghelie susține că interceptările au fost manipulate și că semnăturile au fost pentru partidul său, dovezile din aceste înregistrări ridică întrebări serioase cu privire la adevărata natură a relației dintre el și Mircea Geoană.

Textul integral al STENOGRAMELOR

M.V. (Marian Vanghelie): Geoană. Au fost înnebuniți să scriu de el, orice, orice! Orice, mi-au zis. Am făcut 4 luni și 6 zile la domiciliu. Deci el știe foarte bine. Ce nu știe el: (șoptește: e foarte mare…?) Restul de aici…

M.V.: Mă omule, nu-l știe nici dracu pe Geoană, știu ce are în (…)

M.V.: Că așa este Gionică al nostru. Deci încă o dată, te duc jos acum să vezi câte semnături am strâns. Le am pe ale mele, 200.000, să vezi câte… Înțelegi

M.V.: Dacă nu era problema cu ceasurile, ca să vorbim direct.

I (interlocutor): Lua-le-ar naiba de ceasuri!

M.V.: El le-a dus, că eu nu am scris nimic, că el știe acum. I le-a dat înapoi. Eu propuneam încă două persoane lângă mine și luam 20% din PSD cu Geoană. Și acum nu vreau să se întâmple, doamne ferește, și sunt 300 de la Externe de peste tot.

M.V.: Deci, Geoană, eu am fost miza lui. Dacă eu scriam de el, pe mine de aia m-au încurcat și m-au nenorocit în toate felurile.

MV: Știi cât m-au costat doar semnăturile ? Te întreb așa ? E (…) 300 de mii de euro. Adică doar așa.

M.V.: Iese Geoană președinte, crede-mă, nu bat campii, am muncit toată viața mea, am dat 500 de case la servicii. 500 de case! Le -am condus bine.

M.V.: Păi el așa îi spun americanii. Noi nu scoatem. Mai spun ceva: eu, cum îi spui Geoană, cum știu chiloții după mine.

M.V.: E fricos. … are o problemă cu copiii? Nu, nu. El are niște ciudățenii. Nu se ține de cuvânt. Dacă vrei să-ți spun. Dar eu… dar spun…

M.V.: Da, tâmpitul ăsta de Geoană, că pare mai așa… Mecla lui … cu NATO, la generația astea care vor să fie americani și să mănânce McDonald’s, prinde. Dobitocul câștigă, mă …

M.V.: Deci e disperat, dacă-l pui mâine să-l (…) și îi spui că iese, se (…)

M.V.: Am dat 300 de mii numai pe semnături, dacă vrei să știi așa.

M.V.: Au făcut un sondaj mare pe 100 de probleme care le are România, unde m-au băgat și pe mine, l-a băgat și pe cumnată-su, a băgat tot. Nu dă foarte nasol, nici cu mine, nici cu cumnată-su, nu-l afectează …

M.V.: Pe el nu-l interesează decât de el. Nu suntem proști!

M.V.: PSDI, partidul… Dar noi, partidul, independent Geoană: ”Noi îl susținem pe Mircea Geoană candidat”.

I.: Am înțeles.

M.V.: Păi dacă sunt toți colegii lui, cum să nu-l susțină?

I.: Și atunci, Diaconescu, până pe 4, se retrage și spune: ”Domnule, eu mă retrag”.

M.V.: Avem nevoie de Androneasca.

I.: Clar, evident, nu contest.

M.V.: Vreau să spun că și Geoană e (?) pe facultate. S-au dus ăștia, Apostolache, când au fost ăia zece parlamentari.

I.: Altă prostie.

M.V.: S-au dus ăia acolo. Acuma, se mai știe ce au făcut ei?

I.: Dar cu ce ne ajută?

I.: Are nume.

M.V.: Imagine.

I.: Stai, cu ce ne ajută ea, cu ce?

M.V.: Aduce și niște retorici de profesor universitar.

I.: Aduce?!

M.V.: Aduce, aduce. A vorbit cu Cristi pe telefon, a vorbit cu Geoană pe telefon. Baba se ocupă! Baba e nebună, mă! Baba e bună!

I.: Dar să o văd la televizor că iese să spună: ”Îl susțin pe Mircea… împotriva PSD”. Că nu zice niciodată.

M.V.: Iese baba. Tu știi cum e cu astea.

I.: Dar la PSDI cine e președinte?

M.V.: Eu sunt președinte. Baba e președinte de Consiliu Național.

M.V.: Singura pe care ar vrea-o ar fi Androneasca, dar Androneasca nu vrea cu mine. E deșteaptă și știe ce fac eu. Ar vrea-o în staff-ul lui, iar ea se va duce acolo. Cristi se va duce acolo, Cristi se va duce.

M.V.: Și doamna Andronescu nu e încurcată? E cea mai încurcată ființă de pe pământ. Și bandită.

M.V.: Eu ți-am spus: îți explic de Geoană ce vrei tu. Cum am pus președinte la Giurgiu, la Călărași, la Ilfov? Într-o noapte, când se căca pe el. Da, da! Un pic dacă mă mai asculta să mă lase să-i dau afară pe Rus și pe ăștia de la Cluj. Un pic dacă mă asculta să-l dăm afară pe Mazăre. Chiar dacă nu e el de acord cu mine, nu-mi pasă. Eu, Marian Vanghelie, îl dădeam afară pe Mazăre. Că a vândut.

M.V.: Intră în turul 2. (mormăie).

I.: Când te întorci?

M.V.: Cu Iohannis s-au stabilit toate lucrurile astea pe care le-a făcut Coldea. Iar în proporție de 99%, Iohannis s-ar putea să fie premier. Hai să-ți spun ce s-a întâmplat și ce se întâmplă. Îl ajută și pe Iohannis și pe… Îl ajută în primul rând pe Geoană. Dar Iohannis va face toate pasurile cu Geoană acum, ai să vezi. Oamenii ăștia cu informațiile mele nu m-au mințit niciodată. Lucrez de 25 de ani. Ce s-a întâmplat cu mine și ce știam că se va întâmpla, că nebun nu sunt, sentimentul de frică e uman. Tuturor ne e frică. De-aia am și curaj, că știu că vorbesc cu niște oameni și știu tot ce se întâmplă. și cu Coldea. Mi-au zis: nu știm data. Că mai durează să fie și Iohannis (de acord).

M.V.: Problema era că la București, dacă facem pasul cu Cristi, să fie Cristi și cu Androneasca, ca să faci o imagine, să pui pe primele locuri.

M.V.: Am lăsat-o pe doamna Andronescu, că e mai ușor, are o anumită ascensiune asupra lui.

M.V.: Păi când am făcut partidul cu Geoană …

M.V.: Ținta mea este să ajungem în PSD înapoi.

M.V.: (n.red. – Simion) Vinde locurile, e bolnav de bani, e mincinos, e și poponar, e de toate.

Sursa foto: Mediafax Foto / Gândul 


CITEȘTE ȘI:

DOVEZILE care îl contrazic pe Geoană despre oprirea de 12 ani a legăturii cu Marian Vanghelie. În urmă cu 9 ani s-au întâlnit pentru ”marea eliberare”

Stenograme EXPLOZIVE în care Marian Vanghelie se laudă cum îl susține pe Mircea Geoană în campanie: „Îi știu toate defectele”

Reacția lui Marian Vanghelie după difuzarea înregistrărilor despre Geoană: Vor apărea o serie de lucruri despre toți candidații

Radu Cristescu: „Am fost la aceste discuții și sunt REVOLTAT. Înregistrările sunt reale 100%”

Marian Vanghelie, după difuzarea stenogramelor: „Da, îl acuz pe Radu Cristescu că a falsificat înregistrările!”