Instanța respinge controlul judiciar pentru Olguța Vasilescu
Tribunalul București a respins cererea procurorilor anticorupție de instituirea a controlului judiciar în cazul Liei Olguța Vasilescu, decizia nefiind definitivă.
La ședința de judecată procurorul a cerut ca primarul Craiovei să nu intre în contact cu martorii și denunțătorii din dosar și să nu mai apară la televiziuni, cererea fiind respinsă de instanță. Hotărârea poate fi atacată de DNA la Curtea de Apel București.
„DNA a cerut să nu iau legătura nu numai cu martorii denunțători, ci și cu alți martori care lucrează în primărie și care nu au nicio treabă până la urmă cu acest dosar. Chiar mi se pare o aberație”, a spus primarul Craiovei la ieșirea din Tribunalul București.
În sala de judecată, primarul municipiului Craiova a respins acuzațiile procurorilor.
„Vreau să se facă distincție între calitatea mea de om politic și cea de primar ales de peste 60% dintre cei din Craiova, deoarece cetățenii vor să știe care sunt acuzațiile care se aduc primarului lor. Până săptămâna trecută aceștia au auzit doar o parte, respectiv DNA-ul și pe denunțătorul Petre Becheru. Am primit rechizitoriul în 27 iulie, iar toată presa l-a primit în data de 19 iulie și a fost invadată de materiale despre dosarul meu, iar eu nu am putut avea nicio reacție până la primirea rechizitoriului. Petru Becheru s-a activat mediatic și m-a numit bețivă, infractoare, mafioată, totul culminând cu afirmația că aș fi trimis un angajat de la regia de transport ca să îl amenințe și să îl mituiască, pentru a își retrage plângerea. Nu mi-am făcut apărări, nu am făcut solicitări, nu am invocat excepții așa cum pretinde DNA. Nu am intrat într-o polemică judiciară cu ei, ci am răspuns unor acuzații care erau deja în spațiul public și care îmi creau un profil judiciar. Era o discrepanță foarte mare între volumul de informații ce venea de la DNA și denunțător și ceea ce venea de la mine”, a declarat Lia Olguța Vasilescu în fața judecătorilor.
Solicitarea privind măsura preventivă vine după ce Lia Olguța Vasilescu a postat pe pagina sa de Facebook transcriptul unei înregistrări de la dosarul în care este judecată, în care apare denunțătorul Petru Becheru.
„Sunt foarte pregătită de represalii, pentru că ne așteptam la ele. De fapt, acest proces să știți că nu este nici despre imaginea Olguței Vasilescu, nici despre pretinsa apărare a unui denunțător, ci este vorba despre libertatea de exprimare, un drept constituțional, obținut în 1989″, a declarat edilul Craiovei la intrarea în sala de judecată.
Olguța Vasilescu a ținut să precizeze că până acum nu a vorbit despre dosar și s-a plâns că nu s-a putut apăra în campania electorală pentru alegerile locale și că nu a putut riposta la acuzațiile care i s-au adus până acum.
„În toată faza de urmărire penală am înțeles să nu vorbesc despre dosar. Și dumneavoastră și eu v-ați confruntat cu un val de informații venit fie pe surse judiciare, fie prin comunicatele de presă. Gândiți-vă că am trecut printr-o campanie electorală în care nu am putut să mă apăr, populația Craiovei are dreptul să fie informată despre acest dosar. (…) Acuzațiile se aduc doar de o parte și până acum nu s-a putut riposta”, a mai spus Vasilescu.
Primarul Craiovei s-a plâns și că rechizitoriul său a apărut în spațiul public mult mai devreme decât i s-a oferit acces la el și că au fost difuzate informații concrete din dosarul său la televizor. În același timp, avocatul Liei Olguța Vasilescu susține că datele referitoare la dosarul în care este cercetat edilul existau deja în spațiul public, înainte ca aceasta să posteze anumite informații pe pagina de Facebook.
„Rechizitoriul meu a apărut în spațiul public pe 19 iulie. Mie mi-a parvenit pe 27 iulie. Am tăcut, ați prezentat doar o parte a baricadei. (…) Acum vine cu un nou denunț că s-ar simți amenințat de o persoană cu care nu am nicio legătură, mai lipsește ca mâine să vină și să spună că becul din fața primăriei luminează prea puternic și din această cauză se simte terorizat”, a spus edilul despre denunțătorul său.
„În intervalul de timp consecutiv înregistrării cauzei pe rolul instanței și după primirea actului de sesizare, inculpata Vasilescu Lia Olguța a postat selectiv, pe pagina sa dintr-o rețea de socializare, acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanții săi să facă aprecieri asupra probelor. Această acțiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07.2016 – 31.07.2016, ample reacții în legătură cu postările efectuate. În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunțător, publicând o fotografie a acestuia și formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmațiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau amenințat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguța. În aparență aceasta a intervenit în discuții cerând decență, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau”, au arătat procurorii, printr-un comunicat de presă.
Lia Olguța Vasilescu ar fi sugerat că va face publice date despre oamenii de afaceri care ar fi denunțat-o, susține DNA, explicând că „începând cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat în spațiul public virtual și, în acest cadru, diferit de cel legal procesual, într-un mod agresiv ca limbaj, și-a făcut apărări, a invocat excepții și cereri”.
Denunțătorul Petre Becheru a făcut o plângere la DNA, susținând că i s-ar fi oferit mită pentru a își retrage denunțul, acesta fiind audiat luni de procurori.
Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a fost trimisă în judecată pe 19 iulie sub acuzațiile de luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani. Alături de edilul din Craiova au fost trimiși în în judecată Radu Cosmin Preda, la data faptelor administratorul public al Craiovei, fiind acuzat de complicitate la luare de mită și spălare de bani, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non profit, sub acuzația de complicitate la luare de mită și spălare de bani.