Întâlnire Băsescu – Timofti, la Iași: „Abordarea mea, mâine, la Bruxelles, va fi «Hai să nu credem niciodată în angajamentele Federației Ruse»”

Publicat: 19 03. 2014, 17:17
Actualizat: 19 03. 2015, 21:33

La o zi după lovitura liderului Parlamentului transnistrean care a cerut Dumei de Stat de la Moscova modificarea legislației astfel încât Transnistria să poată cere, precum Crimeea, alipirea la Federația Rusă, președintele Traian Băsescu susține că, din informațiile și analizele de la București, există „riscuri de securitate în Republica Moldova” și că „singura soluție” este „alocarea de resurse”, financiare și de expertiză din partea UE pentru a grăbi accelerarea integrării.

La întâlnirea, stabilită din scurt, pe care Traian Băsescu a avut-o astăzi la Iași cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, șeful statului i-a promis acestuia că le va propune mâine liderilor europeni, la dineul de lucru de la Consiliul European, devansarea termenului de semnare Acordului de Asociere, „înscrierea în documente a unei perspective europene” pentru Republica Moldova și finanțarea suplimentară pentru a contrabalansa influența Rusiei în regiune.

„Abordarea mea va fi «Hai să nu credem niciodată în angajamentele Federației Ruse». Federația Rusă nu se va opri aici. Momentul nu îl pot prezice, dar este doar un episod Crimeea, după episodul georgian. Ideea refacerii fostului spațiu URSS este o realitate politică a modului cum se gândește regiunea la Moscova. Nu știu când va fi următorul pas, dar trebuie să îl anticipăm”, a spus președintele.

Ce așteaptă Chișinăul de la Bruxelles

Prezența lui Timofti la Iași, cu o zi înaintea summitului șefilor de stat și de guverne din UE de la Bruxelles, a avut ca scop cererea de sprijin în Consiliul European pentru o perspectivă mai clară în privința aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Concret, Nicolae Timofti face lobby pentru semnarea mai rapidă a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb, acceptate la Vilnius și pentru stabilirea unui calendar de aderare. „Am vorbit despre importanța semnării cât mai curând a Acordului de Asociere. De asemenea, țara mea cere UE să îi ofere o perspectivă cât mai clară de aderare la spațiul comunitar. I-am cerut președintelui Băsescu să susțină această perspectivă. Interesul este ca atmosfera în această zonă să rămână calmă”, a fost argumentul președintelui moldovean la Iași.

Șansele Republicii Moldova să primească o astfel de perspectivă ar fi, în opinia celor doi șefi de stat, mai mari decât au fost anul trecut la Vilnius, dat fiind precedentul Ucrainei. „E un moment nu foarte fericit al regiunii, în care Federația Rusă, în stilul care istoric a consacrat-o, a anexat un tetritoriu care aparține unui stat suveran și independent. Dincolo de îngrijorare, trebuie să luăm și măsuri care să prevină astfel de evenimente la adresa Republicii Moldova. Iar soluția este legată de accelerarea proceselor de integrare în UE. Nu există o soluție mai bună pentru Republica Moldova decât integrarea în UE. Mi-am asumat ca la următorul Consiliu să ridic din nou această problemă: înscrierea unei perspective europene în documente. Poate acum, după evenimentele care s-au petrecut în regiune devenim mai pragmatici”, a comentat Băsescu.

În traducerea lui Băsescu, cel care în urmă cu două zile admitea că UE nu va mai primi niciodată o țară cu probleme teritoriale, după experiența Ciprului, „perspectiva clară” ar însemna o finanțare mai puternică și expertiza funcționarilor de la Bruxelles care să grăbească acest proces. „Nimeni nu cere să se coboare nivelul de exigență. Dar soluția ar fi mai mult sprijin pentru aceste state, Republica Moldova și Ucraina, mai multă resursă financiară și mai multă expertiză alocată pentru a parcurge mai rapid drumul pentru integrare în UE”, crede președintele. Ca „un semn de întrebare” a menționat însă „alegerile din acest an din Republica Moldova”.

Timofti: „Mâine, la Moscova, nu ne așteptăm că va fi o hotărâre în favoarea Republicii Moldova”

Atât Timofti cât și Băsescu au fost, pe de altă parte, extrem de critici la adresa Federației Ruse. „De la Consiliul European de la Bruxelles așteptăm nu numai stabilirea nivelului de sancțiuni la adresa Federației Ruse ca urmare a anexării ilegitime a Crimeei, dar în mod categoric România va aduce în dezbatere și situația Republicii Moldova, plecând de la nevoia unei perspective europene, plecând de la nevoiade acțiune imediată în ceea ce privește semnarea Acordurilor și de la realitatea că UE nu mai trebuie să fie surprinsă. Trebuie să înțeleagă că semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atenție, pentru că expertiza despăre regiune se află aici, nu pe malul celălalt al Oceanului”, a reclamat indirect Băsescu politica destul de concilantă a UE față de Rusia, dată fiind dependența unor state membre de gazul de la Moscova și calitatea altora, incluisv a Germaniei, de mare importator.

Anexarea de către Federația Rusă a Crimeei a fost etichetată de Timofti, ca și de Băsescu, drept „un act pe care țările noastre nu îl recunosc și îl consideră o încălcare gravă a tratatelor internaționale”. Totuși, Chișinăul se așteaptă să păstreze o relație „calmă” cu Moscova, miza fiind aceeași dependență energetică. „”Avem relații economice importante cu Federația Rusă. Noi vrem să o păstrăm. Noi nu avem pretenții teritoriale față de Rusia. Dacă sunt, sunt din partea Rusiei. Noi vrem să păstrăm liniștea. Facem în așa fel încât să ne asigurăm securitatea”, a spus Timofti care a admis însă că se așteaptă ca decizia de mâine de la Moscova să accentueze conflictul legat de Transmistria. „Mâine, în Guvernul de la Moscova, nu ne așteptăm că va fi o hotărâre în favoarea Republicii Moldova”, a adăugat acesta.

Băsescu a ajuns la Iași în jurul orei 11.30, cu un elicopter, fiind așteptat în fața Hotelului Traian, unde s-a întâlnit cuTimofti, de aproximativ 100 de manifestanți. În momentul în care a coborât din mașina care îl aducea de la aeroport, o voce din mulțime a strigat „Basarabia, pământ românesc!”, contrar cutumei din ultimii ani, Băsescu răspunzându-i: „Și eu cred la fel”.


Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante concluzii ale întâlnirii Băsescu – Timofti:

Traian Băsescu:

E un moment nu foarte fericit al regiunii, în care Federația Rusă, în stilul care istoric a consacrat-o, a anexat un tetritoriu care aparține unui stat suveran și independent

„Dincolo de îngrijorare, trebuie să luăm și măsuri care să prevină astfel de evenimente la adresa Republicii Moldova. Iar soluția este legată de accelerarea proceselor de integrare în UE. Nu există o soluție mai bună pentru Republica Moldova decât integrarea în UE. Mi-am asumat ca la următorul Consiliu să ridic din nou această problemă: înscrierea unei perspective europene în documente. Poate acum, după evenimentele care s-au petrecut în regiune devenim mai pragmatici”

„Personal, i-am transferat analizele și informațiile nostre despre securitate. N-are rost să le fac publice, dar România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate în Republica Moldova

De la Consiliul European de la Bruxelles așteptăm nu numai stabilirea nivelului de sancțiuni la adresa Federației Ruse ca urmare a anexării ilegitime a Crimeei, dar în mod categoric România va aduce în dezbatere și situația Republicii Moldova, plecând de la nevoia unei perspective europene, plecând de la nevoiade acțiune imediată în ceea ce privește semnarea Acordurilor și de la realitatea că UE nu mai trebuie să fie surprinsă. Trebuie să înțeleagă că semnalele care au venit de mult din regiune trebuie tratate cu atenție, pentru că expertiza despăre regiune se află aici, nu pe malul celălalt al Oceanului”

„Abordarea mea va fi «Hai să nu credem niciodată în angajamentele Federației Ruse». Federația Rusă nu se va opri aici. Momentul nu îl pot prezice, dar este doar un episod Crimeea, după episodul georgian. Ideea refacerii fostului spațiu URSS este o realitate politică a modului cum se gândește regiunea la Moscova. Nu știu când va fi următorul pas, dar trebuie să îl anticipăm”

„Părerea mea este că Republica Moldova are acum mai multe șanse decât la Vilnius pentru că eu cred că ce s-a întâmplat în Ucraina stimulează vechile state ale UE să înțeleagă mai bine regiunea”

„Nimeni nu cere să se coboare nivelul de exigență. Dar soluția ar fi mai mult sprijin pentru aceste state, mai multă resursă financiară și mai multă expertiză alocată pentru a parcurge mai rapid drumul pentru integrare în UE. Singura soluție de accelerare a procesului de integrare a Republicii Moldova este legată de alocarea de resurse”

„Sigur, este un semn de întrebare: alegerile din acest an din Republica Moldova. Avem în opoziție un Partid Comunist și un Partid Socialist care cel puțin declarativ spun că au în abordare o integrare în Uniunea Eurasiatică. Cred că dacă s-ar întâmpla să se producă un schimb de structură politică în Guvern, drumul inițial ar trebui să continue. Acest parcurs a început în 2005, odată cu votul în Parlament, în care partridul domnului Voronin era majoritar”

„Am discutat și relația bilaterală. Proiectul care vizezază gazoductul Iași-Ungheni își continuă drumul către realizarea primei etape. Din analiza celor două guverne, undeva în luna iunie gazoductul va fi funcțional. Tronsonul românesc este în probe tehnologice. Am subliniat că și pe linia electrică Fălciu-Botești este sub tensiune pe teritoriul României și așteptăm și finalizările pe care trebuie să le facă compania de energie din Republica Moldova”

„Proiectul de 20 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor. I-am propus președintelui Timofti și am convenit să cerem guvernelor noastre realizarea unei structuri permanente care să lucreze strict pentru acest proiecte. O structură mică, suplă, de 4 funcționari de la București și 4 de la Chișinău va face ca transferul de responsabilitate de pe un an pe altul să nu mai fie o realitate. Voi ruga guvernul să o facă cât mai curând. Acum, este o pasare a responsabilității între guverne”

„Da, am ridicat și această problemă (a liderilor de la Chișinău care nu își asumă o atitudine fermă față de Moscova, n.red.) ca o observație”

Nicolae Timofti:

„Anexarea de către Federația Rusă a peninsulei Crimeea, act pe care țările noastre nu îl recunosc și îl consideră o încălcare gravă a tratatelor internaționale”

„Am vorbit despre importanța semnării cât mai curând a Acordului de Asociere. De asemenea, țara mea cere UE să îi ofere o perspectivă cât mai clară de aderare la spațiul comunitar. I-am cerut președintelui Băsescu să susțină această perspectivă. Interesul este ca atmosfera în această zonă să rămână calmă”

„Mâine, în Guvernul de la Moscova, nu ne așteptăm că va fi o hotărâre în favoarea Republicii Moldova”

„Noi credem că sunt premise pentru a grăbi acest proces de semnare a Acordului de ASociere pentru că ni s-a spus că Moldova a îndeplinit toate condițiile au rămas doar niște condiții tehnice. Sunt convins că mâine sau în timpul apropiat se va lua o decizie în acest sens”.

„N-am discutat aspecte militare”

„Avem relații economice importante cu Federația Rusă. Noi vrem să o păstrăm. Noi nu avem pretenții teritoriale față de Rusia. Dacă sunt, sunt din partea Rusiei. Noi vrem să păstrăm liniștea. facem în așa fel încât să ne asigurăm securitatea”