ÎNTÂLNIRE DE TAINĂ A USL ÎN DELTĂ. De ce se ascund pesediștii și liberalii într-un resort de patru stele. MAREA NEGOCIERE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE

Publicat: 15/09/2012, 12:04
Actualizat: 29/07/2014, 18:25

Liderii USL se retrag pentru două zile la finele acestei săptămâni într-un resort de patru stele din Delta Dunării, departe de ochii presei, pentru a negocia colegiile ce revin celor patru partide ale Uniunii, dar și pentru a stabili strategia post-referendum.

Este prima mare întâlnire a USL în afara Bucureștiului la care participă liderii de la centru, dar și cei din teritoriu. Metoda retragerii în zone ferite era una specifică mandatului lui Mircea Geoană și a fost reluată și de Victor Ponta. Locația aleasă este una specială, social-democrații, liberalii, uneperiștii și conservatorii dând-și întâlnire în Delta Dunării, la Murighiol, într-un resort care se întinde pe o suprafață de 7,5 hectare – Puflene Resort. Prețul unei camere de patru stele variază între 300 și 400 de lei pe noapte, invitații urmând să mai plătească suplimentar câte o sută de lei pentru masă. Mass-media nu a fost invitată la eveniment.

Marea reuniune din Delta Dunării este prima a USL după reîntoarcerea președintelui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. În prima zi de întâlniri liderii USL se vor vedea cu toți președinții de Consilii Județene ai Uniunii, dar și cu primarii municipiilor reședință de județ. Sâmbătă, cele două alianțe ce compun USL – Alianța de Centru Stânga (PSD – UNPR) și Alianța de Centru Dreapta (PNL – PC) se vor întâlni în Comitete Executive separate, după care va fi și o reuniune comună a celor două foruri de conducere.

sursa foto: Puflene Resort / galerie foto

Negocierea colegiilor pentru parlamentare

Principala temă a discuțiilor o reprezintă împărțirea colegiilor pentru alegerile parlamentare. Liderii USL au purtat o serie de discuții preliminare în cursul acestei săptămâni în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu în care au început să deseneze harta colegiilor Uniunii. Potrivit Protocolului, în cadrul USL între ACD și ASD ar trebui să funcționeze principiul parității, dar situația din teritoriu avantajează PSD și UNPR. Astfel în primele discuții aceștia vor avea mai multe colegii decât cei de la PNL și PC. Social-democrații se bazează pe un număr mai mare de președinți de Consilii Județene 22, comparativ cu cei 13 ai PNL și unu al PC. Simulările făcut de cei de la USL au indicat că cele patru partide vor avea 62% din mandate, aproximativ 300 de colegii fiind considerate eligibile.

Alianța de Centru Dreapta ar urma să aibă în jur de 210 de colegii, iar cei din Alianța de Centru Stânga vor avea aproximativ 240 de colegii. În cadrul Alianței dintre PNL și PC, conservatorii și-au prezentat deja pretențiile, solicitând 21 de colegii parlamentare eligibile – 12 deputați și 9 senatori și 21 de colegii marginale.

Și în cadrul Alianței PNL – UNPR, progresiștii generalului Oprea au promise 30 de colegii pentru Parlament.

Venirea UNPR în cadrul USL a stârnit o serie de nemulțumiri în teritoriu, liderii localii nefiind de acord să împartă colegiile din județ cu oamenii lui Oprea. Astfel, în județul Olt, senatorul Toma, vicepreședinte al UNPR are probleme cu cei din organizație, fiind cunoscută antipatia între acesta și conducerea PSD Olt, dar și cea cu senatorul-ministru Dan Șova.

La finalul ședinței din Deltă, cei din Uniune promit că vor putea prezenta harta colegiilor pentru alegerile parlamentare.

DNA și Parchetele

USL va discuta la reuniunea de la Murighiol și despre acțiunile din ultima perioadă a procurorilor împotriva unor lideri ai Uniunii. Victor Ponta și Crin Antonescu și-au manifestat public criticile la adresa DNA și a Parchetului General, afirmând că acestea acționează ca în anii 45-46. În ultimele zile, șeful CJ Argeș Constantin Nicolescu și cel din Teleorman, Liviu Dragnea au fost chemați la DNA pentru a fi anchetați.

Liderii din teritoriu fac presiune asupra ministrului Justiției pentru a schimba mai repede schimbarea șefilor de la DNA și Parchetul General.

Situația lui Ioan Rus

Un subiect aparte în cadrul discuțiilor din cadrul Comitetului Executiv al PSD îl poate reprezenta atitudinea avută de fostul ministru de Interne, Ioan Rus, în timpul referendumului. Mai mulți lideri din teritoriu, cei mai vocali fiind Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, pronunțându-se pentru excluderea din partea a lui Ioan Rus, considerat că a trădat USL pentru Traian Băsescu. Forul care poate decide excluderea din PSD a lui Ioan Rus este Comitetul Executiv.

Președintele PSD, Victor Ponta, a evitat să spună dacă Ioan Rus riscă sancțiuni pentru declarațiile extrem de critice făcute în ultima perioadă la adresa președintelui PNL, Crin Antonescu

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cartea de identitate, pe telefonul mobil! Un nou proiect al Guvernului
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
„De ce, Doamne, mi-ai luat sensul vieții?” Igor Cuciuc, distrus de durere după ce și-a...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Inteligența Artificială Generală este aici! Descoperirea făcută de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din...