Prima pagină » Știri politice » Întâlnire de urgență după mesajul dur al SUA privind legile justiției. Liderii coaliției pregătesc un răspuns comun

Întâlnire de urgență după mesajul dur al SUA privind legile justiției. Liderii coaliției pregătesc un răspuns comun

Întâlnire de urgență după mesajul dur al SUA privind legile justiției. Liderii coaliției pregătesc un răspuns comun
Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu discută, la ora transmiterii știrii, cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, în contextul mesajului transmis de Departamentul de Stat al SUA cu privire la modificările legilor Justiției.
 
Potrivit surselor citate, Dragnea și Tăriceanu lucrează la un text pe care să-l semneze în comun, în calitate de președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, și care să constituie o reacție asumată politic, dar și instituțional, la comunicatul Departamentului de Stat al SUA.
 
„Nu avem încă declarația. Am avut o discuție (cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu – n.r.). (…) O să fie o comunicare publică din partea Parlamentului”, a spus ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, întrebat de jurnaliști dacă va transmite o scrisoare către Departamentul de Stat al SUA.

Teodor Meleșcanu a ajuns marți dimineața la biroul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, discuțiile având loc în contextul poziției publice a Departamentului de Stat al SUA cu privire la modificările aduse pachetului de legi în Justiție.

Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, marți, că România trebuie să continue procesul legislativ în limitele pe care le consideră și i-a cerut ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, să solicite clarificări Departamentului de Stat al SUA în legătură cu „declarația de presă cu iz politic”.

Statele Unite au anunțat că își exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acțiunile de combatere a corupției și independența justiției din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

 

 

 

 

 

 

Citește și