Întâlnire decisivă pentru MAREA DESCENTRALIZARE între baronii locali și miniștrii care se opun procesului. Dragnea: PSD vrea descentralizarea Poliției, decizia finală se va lua în USL

Întâlnire decisivă pentru MAREA DESCENTRALIZARE între baronii locali și miniștrii care se opun procesului. Dragnea: PSD vrea descentralizarea Poliției, decizia finală se va lua în USL
Publicat: 16/10/2013, 08:51
Actualizat: 31/07/2014, 16:30

Vicepremierul Dragnea, prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis și liderii din teritoriu ai celor două partide s-au întâlnit la ministerul Dezvoltării Regionale cu reprezentanții mai multor ministere pentru a se tranșa marea descentralizarea. Comisia mixtă a decis ca serviciul de ambulanță să nu fie descentralizat, în timp ce pentru descentralizarea serviciului de ordine publică din Ministerul de Interne, reprezentanții PSD și PNL s-au situat pe poziții diferite, PSD dorind această descentralizare.

La întâlnire au din partea Ministerului Sănătății ministrul Eugen Nicolăescu și secretarii de stat Raed Arafat și Adrian Pană, principala temă în discuție fiind descentralizarea serviciilor de ambulanță. În final s-a stabilit ca serviciul de ambulanță să nu fie descentralizat, argumentele celor de la Minister convingându-i pe cei din USL.

„Ne-au explicat care este conceptul integrat de funcționare împreună cu SMURD. Opinia noastră este că serviciul de ambulanță județean să nu fie descentralizat, să se integreze în SMURD”, a declarat la finalul întâlnirii vicepremierul Dragnea.

De asemenea, la reuniune a venit și ministrul de Interne, Radu Stroe, însoțit de secretarul de stat, Cătălin Chiper, pentru a se discuta problema descentralizării Poliției. Mesajul ministrului Stroe a fost categoric împotriva descentralizării Poliției, liderii din teritoriu încercând să obțină descentralizarea serviciului rutier și cel de ordine publică.

PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un punct de vedere comun în privința descentralizării serviciului de ordine publică, PSD fiind pentru descentralizare, în timp ce PNL se opune.

„Decizia politică se va lua în USL.Ordinea publică, nu este piesa centrală a descentralizării va fi o hotărâre politică”, a precizat Liviu Dragnea.

Ministrul Muncii, Marian Câmpeanu, nu a venit la întâlnire, dar reprezentanții ministerului vor trebui să explice liderilor din teritoriu de ce nu se pot descentraliza Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cei doi directori i-au iritat pe șefii din teritoriu prezenți la întâlnire, deoarece s-au opus la descentralizare, dar fără a preciza clar dacă au mandat de la minister pentru punctul de vedere pe care îl exprimă.

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că va avea mâine o discuție privată cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, pe marginea acestui subiect.

„Nu este firesc ca toată această comisie mixtă să stea o oră să discute cu doi reprezentanți fără să poată duce o discuție până la capăt”, a spus nervos Liviu Dragnea. Și prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis a spus că nu a fost convins de argumentele prezentat de cei doi directori.

În privința ministerului Tineretului și Sporturilor, problema rămasă în discuție o reprezintă prezentarea situației bazelor sportive care urmează să treacă în subordinea autorităților publice locale.

La întâlnire au mai venit reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și cei de la Ministerul Culturii.

„Ne uităm pe forma oarecum finală a proiectului de lege privind descentralizarea, respectiv practic articole de lege, am stabilit să avem discuții cu câțiva miniștri din guvern”, a declarat la începutul discuțiilor vicepremierul Dragnea. Social-democratul a precizat că decizia USL în privința descentralizării este fermă, iar „procesul este necesar”.

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis a anunțat că unde nu se va ajunge la un consens în privința descentralizării, aceasta nu se va realiza.

„Nu dorim să forțăm descentralizarea, ci dorim să facem o descentralizare care face sens, acolo unde nu suntem lămuriți că este nevoie de descentralizare, nu o facem. Vom merge pe descentralizare acolo unde suntem lămuriți toți că este foarte bine”, a spus Iohannis.

Din delegația PNL prezentă la discuții mai fac parte vicepreședinții Cristian Adomniței, Dan Motreanu, Marcel Vela și Răducu Filipescu. PSD este reprezentat de Liviu Dragnea și președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă.

Glume Stroe – Dragnea

Ministrul Stroe a fost un opozant puternic al descentralizării Poliției, chiar dacă liderii din teritoriu au încercat să-l convingă și săptămâna trecută că descentralizarea serviciului de ordine publică este necesară.

Ajuns la câteva minute după ce ședința pe descentralizare începuse, ministrul de Interne Radu Stroe a fost invitat de vicepremierul Dragnea să stea pe partea cu PSD.

„Acolo este cald și bine”, a fost replica ministrului Radu Stroe, care s-a așezat lângă președintele CJ Ialomița, Silvian Ciupercă.

Disponibilizări în aparatul de stat după o evaluare a fiecărui minister

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că nu există o evaluare a disponibilizărilor care vor fi generate în aparatul central de procesul de descentralizare și că nu aceasta este intenția descentralizării.

Atât Iohannis cât și Dragnea au precizat că disponibilizările în sectorul central pot apărea ca efect secundar al descentralizării, dar va fi un efect benefic.

„Dacă aș fi ministru m-aș uita cu atenția pe structura personalului, ce competențe mai am și acționez în consecință, dacă am nevoie în continuare de personal, dacă vom constata că mi-au fost diminuate competențele poate fac reorganizare”, a spus Liviu Dragnea ce ar face ca ministru în urma descentalizării. El a subliniat că analiza aparține fiecărui ministru.

„Am hotărât ca după ce finalizăm procesul de descentralizare vom începe un proces la fel de greu și generator o analiză a oportunității menținerii tuturor agențiilor naționale”, a dezvăluit Liviu Dragnea.

Descentralizarea dorită de USL

În competențele autorităților publice locale vor intra:

– serviciile de sănătate publică la nivel județean
– administrarea plajelor turistice maritime și fluviale, ale râurilor, pârâurilor
– administrarea sistemelor de gospodărire a apelor
– protecția mediului, pescuit și acvacultură
– administrarea unităților sportive și de tineret, a taberelor școlare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenților, precum și a cluburilor sportive de la
nivel local;
– dezvoltare și promovare turistică;
– organizează și desfășoară activități educative extrașcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;
– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul județului
– administrarea porturilor de fluviale interes județean
– implementarea programelor județene în domeniul tineretului și sportului

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora...
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună