23:35 Iohannis și Trump au discutat despre legea offshore și OUG 114. Iohannis: Există o preocupare
Președintele Klaus Iohannis a discutat, în cadrul întâlnirii sale cu șeful Statelor Unite, Donald Trump, despre securitatea energetică din România și investițiile americane în acest domeniu, Iohannis spunând că există o preocupare cu privire la legislația în domeniu.
23:30 Iohannis l-a invitat pe Trump în România: Sperăm ca după alegerile din SUA să se și întâmple
Președintele Klaus Iohannis i-a adresat o invitație omologului său american Donald Trump, care i-a răspuns că îi va face plăcere să facă acest lucru. Iohannis a transmis că cel mai probabil vizita va avea loc după alegerile din SUA.
„Da. I-ar plăcea să vină (în România-n.red.). Sperăm ca în viitorul apropiat să se și întâmple, viitorul apropiat însemnând, ca să fim foarte realiști, după alegerile din SUA”, a declarat președintele Klaus Iohannis la conferința de presă susținută în Washigton D.C., după întrevederea cu Donald Trump.
23:18 Iohannis: A fost semnat un memorandum de înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți seară, după întâlnirea cu Donald Trump, că a fost semnat un memorandum între reprezentanții celor două guverne privind tehnologia 5G.
23:14 Iohannis, după întâlnirea cu Trump: Am discutat despre admiterea României în programul Visa Waiver
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți seară, că a discutat cu șeful de stat american Donald Trump despre admiterea României în programul Visa Waiver, evitând însă să spună dacă s-au făcut pași concreți pentru eliminarea acestor vize.
„Am discutat și despre admierea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru cetățenii români”, a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat dacă s-au făcut pași concreți în privința eliminării vizelor, șeful de stat român a replicat: „Președintele Trump este foarte interesat de această tematică și sunt convins că specialiștii din administrația americană, împreună cu specialiștii noștri, vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătățire a acestor aspecte”
23:09 Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat o declarație privind întărirea relațiilor
Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat, la Casa Albă, o declarație comună privind întărirea relațiilor România-SUA, șeful statului spunând că întâlnirea cu omologul american a fost una foarte bună.
„Am avut o întâlnire excelentă, o întâlnire bilaterală, am discutat cu președintele Trump, în mod pragmatic despre extinderea parteneriatului strategic, având un potențial deosebit pe care împreună putem să îl valorificăm. Am spus că personal voi fi implicat în dezvoltarea parteneriatului. (…) Sunt convins că Parteneriatul va continua să genereze rezultate pozitive și comunitatea transatlantică. Am adoptat împreună o declarație comună. E prima dată când am făcut acest pas și în acest sens declarația e un document important pentru progresul parteneriatului strategic. Este esențială dezvoltarea Parteneriatului în toate domeniile”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu președintele american.
22: 22 Donald Trump se declară onorat de întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis
„Mulțumesc foarte mult tuturor, sunt onorat să fiu alături de Președintele României, este foarte respectat, a făcut o treabă foarte bună. Este un sezon politic în desfășurare în România, dar îmi imaginez că vă descurcați foarte bine, pentru că sunteți talentat, iubiți poporul, iar noi avem o relație extraordinară cu România. Statele Unite și România au o relație mai bună ca niciodată. Și vreau să vă mulțumesc pentru asta. Avem relații comerciale foarte intense, afaceri în desfășurare, avem mult comerț cu România și cu poporul său talentat. Noi cumpărăm, ei cumpără. Și avem mulți români în Statele Unite, sunt oameni extraordinari, muncesc din greu și sunt oameni de succes”, a declarat Donald Trump.
Întrebat dacă ar vrea să vină în România, Donald Trump a răspuns: „Mi-ar plăcea. Este unul dintre lucrurile pe care le vom discuta”.
21:56 Președintele american a fost întrebat de vizele pentru români
Președintele american Donald Trump a declarat, la scurt timp după ce l-a primit la Casa Albă pe președintele Klaus Iohannis, că SUA au o relație bună cu România, iar în America trăiește o comunitate mare de români, care este apreciată.
Întrebat de jurnaliști, la oportunitățile de imagini de la începutul întâlnirii, dacă va veni în România, președintele american a răspuns: „Mi-ar plăcea”. Chestionat cu privire la moment, Donald Trump a spus doar că subiectul va fi discutat.
Președintele american a fost întrebat și cu privire la vizele pentru români, dar nu a dat un răspuns. A făcut însă referire la relațiile dintre SUA și România.
„Vă mulțumesc, este o onoare să fiu aici alături de președintele României. Am respect pentru ce face el și pentru ce se întâmplă în România. Știu că lucrurile merg bine, avem o relatie foarte bună, mai bună decât oricând, relații comerciale foarte bune. Sunt foarte mulți români aici, oameni extraordinari. Sunt foarte multe afaceri românești aici. Americanii iubesc românii, au o relație bună cu ei”, a spus Donald Trump.
„Este o plăcere să fiu aici și avem ocazia să vorbim despre parteneriatul strategic. Facem tot ce se poate la nivelul NATO și cred că sutem pe drumul cel bun în acest sens”, a spus și Klaus Iohannis.
GALERIE FOTO IOHANNIS-TRUMP
21:51 Donald Trump pledează pentru consolidarea parteneriatului cu România
Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat, cu ocazia întrevederii cu omologul său român, Klaus Iohannis, intenția consolidării parteneriatului cu România, prin intensificarea relațiilor bilaterale militare și comerciale, precum și prin susținerea eforturilor de eliminare a vizelor pentru români.
„Președintele Donald Trump reiterează și consolidează parteneriatul Statelor Unite cu România. Donald Trump îl întâmpină pe președintele Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a reafirma și a celebra puternicul parteneriat strategic dintre țările noastre”, a transmis marți seară Președinția SUA într-un comunicat postat pe site-ul instituției.
„În anul 2019, România sărbătorește 30 de ani de libertate și democrație și continuă să înregistreze mari progrese în depășirea moștenirii comunismului. Statele Unite și România au relații din ce în ce mai intense în materie de securitate, energie, cooperare în domeniile nuclear civil și cibernetic, în avantajul ambelor țări. Cele două țări vor continua să colaboreze pentru a face față provocărilor comune de securitate și a intensifica parteneriatul economic și energetic. Președintele Trump intenționează să intensifice legăturile bilaterale prin susținerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru a adera la Programul de eliminare a vizelor, în conformitate cu exigențele legislației americane”, precizează Casa Albă.
„România este un aliat de neprețuit în cadrul NATO și susține eforturile SUA și pe cele internaționale, în regiune și la nivel mondial. Marcând 15 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică, România s-a dovedit a fi un aliat puternic în cadrul NATO și îndeplinește angajamentul de a aloca cel puțin 2% la sută din PIB pentru apărare. România a oferit una dintre cele mai mari contribuții cu trupe la misiunea NATO în Afganistan și susține misiunile din Kosovo, Bosnia și pe cele ale Coaliției pentru învingerea rețelei teroriste Stat Islamic. Armatele celor două țări colaborează pentru a consolida măsurile de disuasiune pe flancul estic al NATO. În urma întrevederii precedente cu președintele Trump, România își modernizează armata utilizând multe echipamente americane, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot și antibalistice. România găzduiește efective prin rotație de aproximativ 1.000 de militari din SUA, precum și o instalație Aegis Ashore americană care oferă susținere Sistemului antirachetă al NATO. România a asumat angajamentul de a colabora cu Statele Unite pentru contracararea riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze în rețelele 5G”, subliniază Președinția Statelor Unite.
21:11 Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de către omologul său din SUA Donald Trump.
20:50 Casa Albă a făcut un anunț oficial prin Twitter despre vizita lui Klaus Iohannis: „În această după-amiză președintele Donald Trump îl întâmpină la Casa Albă pe președintele Klaus Iohannis din România”:
This afternoon, President @realDonaldTrump will welcome President @KlausIohannis of Romania to the White House! pic.twitter.com/ngf1cxb16W
— The White House (@WhiteHouse) August 20, 2019
Știre inițială
Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va fi așteptat de către președintele SUA, Donald Trump, urmând ca la 21:10 cei doi oficiali să aibă convorbiri oficiale.
Astfel, agenda completă a președintelui României vizează:
„Vizita la Washington D.C., Statele Unite ale Americii
– 21:00 – Sosirea la Casa Albă – Primirea de către Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (ora României)
– Semnarea în Cartea de Onoare (Diplomatic Reception Room)
-21:10 Convorbiri tete-à -tête cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (Biroul Oval) (ora României)
-Convorbiri oficiale (Cabinet Room)”, potrivit anunțului publicat pe site-ul Președinției.
Pe agenda discuțiilor se află securitatea în zona Mării Negre. Klaus Iohannis va exprima disponibilitatea României de a găzdui un număr mai mare de dispozitive militare ale NATO, prin brigada multinațională sau centrul de comandă care va fi stabilit în regiune.
De asemenea, președintele României va transmite președintelui Trump că România este disponibilă să trimită mai multe trupe în Afghanistan.
Consiliul Suprem de Apărare al Țării a aprobat, la sfârșitul lunii trecute, forțele armate care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului, în anul 2020. Astfel, 3.385 de militari, civili și polițiști din Armată și MAI vor participa la misiuni.
Peședintele Klaus Iohannis va discuta, în cadrul întâlnirii sale de la Washigton cu Donal Trump, și despre securitatea energetică din România și investițiile americane în acest domeniu. SUA sunt îngrijorate în privința dependenței Europei pentru gazele Rusiei.
„Energia este o zonă sensibilă și importantă. Securitatea energetică ține de securitatea națională”, a spus președintele în discuția informală cu presa din urmă cu câteva zile.
Președintele Klaus Iohannis este primit pentru a doua oară la Casa Albă, după vizita efectuată în iunie 2017.
foto: Facebook / Klaus Iohannis