ÎNTÂLNIRE Marcel Ciolacu – Viktor Orbán: Trenul de mare viteză București-Budapesta, din nou pe masa discuțiilor / „ÎNCEPEM studiile de fezabilitate”

Publicat: 26 07. 2024, 12:00
Actualizat: 26 07. 2024, 12:31

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit vineri cu prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán, la Vila Lac. Cei doi au discutat despre relațiile bilaterale, aderarea României la Schengen și au convenit începerea studiului de fezabilitate pentru realizarea unei legături feroviare de mare viteză București-Budapesta.

Am avut astăzi o discuție pragmatică cu prim-ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potential neexploatat, a transmis pe Facebook Marcel Ciolacu.

Conform premierului Ciolacu, cei doi oficiali s-a convenit începerea studiilor de fezabilitate privind realizarea unui proiect bilateral – legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București, „un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale”.

Am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral – legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale, a mai spus Ciolacu.

Subiectul trenului de mare viteză a fost abordat și la întâlnirea de anul trecut. Pe 19 iulie 2023, premierul Orbán a fost primit de Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

În cadrul întrevederii, la care a participat și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a discutat despre „inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări”, conform informării trimise de Guvern, la acea dată. Proiectul presupune înființarea unei linii de cale ferată de mare viteză, care să lege Budapesta de București.

CITEȘTE ȘI: