Prima pagină » Știri politice » INTERVIU cu Liviu Dragnea la „DUPĂ 20 DE ANI”: „Antonescu nu mai are șanse să fie președinte”. PLUS. Sistemul informatic de la referendum va fi folosit și la europarlamentare

INTERVIU cu Liviu Dragnea la „DUPĂ 20 DE ANI”: „Antonescu nu mai are șanse să fie președinte”. PLUS. Sistemul informatic de la referendum va fi folosit și la europarlamentare

INTERVIU cu Liviu Dragnea la „DUPĂ 20 DE ANI
Liviu Dragnea dosarul referendumul sistem informatic

Vicepremierul Liviu Dragnea susține că la alegerile europarlamentare din 25 mai va folosi același sistem informatic de la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui. Invitat la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, realizată de Cristian Leonte, moderator, și jurnaliștii Cristian Hostiuc (director editorial „Ziarul Financiar”)  și Claudiu Pândaru (director editorial Mediafax Group), Dragnea a comentat că nu vede nimic ilegal în utilizarea sistemului care, de altfel, este folosit de toate partidele.

„Bineînțeles( că va fi folosit -n.r.). Acel sistem a fost folosit și la alegerile locale și la parlamentare. Nu am avut nicio problemă pentru că nu a candidat Băsescu. Numai la referendum am avut o problemă, se pare. Sigur că va fi folosit, este un sistem de transmitere a prezenței la vot și de transmitere rapidă a rezultatului final după ce se încheie votarea.  Este folosit oriunde în lume, și îl folosesc și celelalte partide, inclusiv PD-ul. Dar acolo a fost în regulă, era sub oblăduirea unei instituții serioase din statul roman. Dar sistemul de transmitere a informației toată lumea îl folosește. Unii dau telefoane, alții prin porumbelul călător, alții prin email. Dar faptul că tu ai dreptul să știi prezența la vot nu este interzis de nicio lege. „, a declarat Dragnea.

Vicepremierul glumește pe seama acuzațiilor de fraudare a referendumului din 2012, în urma căruia s-a ales cu dosar penal pentru fraudare, spunând ironic că ucrainienii i-au cerut și ei ajutorul, având nevoie de voturi la referendumul din Crimeea.

„Eu am auzit că, de fapt, a apărut o solicitare ca din alea 2 milioane de voturi care le-am furat la referendum, dacă pot să le dau și lor un milion. Le-am spus că nu, mai ne trebuie și nouă aici. Acum nu știu nici dacă m-ar fi lăsat premierul Victor Ponta să-i ajut”, a glumit el.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzat că, în timpul referendumului pentru demiterea președintelui din 2012, a creat și coordonat un sistem integrat de fraudare a voturilor.

Procurorii susțin că au dovedit cu expertize că voturile de au fost fraudate prin cinci metode de fraudă: falsificarea listei de alegători din localitate, voturi în numele căpșunarilor, voturi pe numele morților, fraude cu urna mobilă și mituirea pedeliștilor din secțiile de votare. Mai mult, cel prin care s-au fraudat voturile de la referendum este sistemul informatic utilizat de Dragnea, compus din mai multe servere, un soft și un call-center.

Prin acest sistem informatic, procurorii susțin că Liviu Dragnea a transmis mesaje către președinții de secție și către președinții filialelor PSD. Procurorii arată că fizic mesajele nu erau tastate de Dragnea, dar că el era cel care compunea mesajele și aproba trimiterea lor prin sistem. Dragnea a trimis mesaje precum: „Pentru fiecare secție se va face o listă a cetățenilor care nu au venit la vot. Dați-o membrilor PSD și PNL să meargă la ei acasă și să-i aducă să voteze”.

„Crin Antonescu nu mai are șanse să fie președinte”

Totodată, vicepremierul i-a dat șanse nule președintelui PNL, Crin Antonescu, în cursa pentru prezidențiale, explicând că liderul liberal s-a descalificat singur în momentul în care a decis ieșirea de la guvernare.

„Crin Antonescu și-a pierdut toate șansele să fie președinte și nu o spun cu bucurie. Eu cred că nu mai are șanse din seara în care a rupt USL. Ceea ce noi nu am înțeles este ce s-a întâmplat cu Crin Antonescu și cine l-a convins că PSD nu-l va susține. Ce s-a întâmplat de a putut să rupă această alianță și să-și pună sub semnul întrebării total candidatura la prezidențiale, pentru noi rămâne un mister”, a punctat Dragnea.

Vicepremierul a povestit și care au fost ultimele discuții înainte de ruperea USL, precizând că primele semne ale președintelui PNL, Crin Antonescu, că vrea ieșirea de la guvernare, au fost date chiar din septembrie 2013. „Atunci am observat la Crin Antonescu o altă atitudine. Ieșea la televizor, certa PSD, îl certa pe premier, stabileam ceva la ședințele USL, a doua zi ieșea și nu mai era de acord cu asta. Am început să fim foarte bănuitori, nu mai înțelegeam, am început să primim semnale că vrea să rupă USL. A început să ne spună că noi nu-l susținem, ajunsesem într-o situație penibilă”, a amintit liderul PSD.

Culisele ruperii USL

Episodul în care Radu Stroe a fost obligat să-și dea demisia, urmat, de altfel, și de propunerea de remaniere guvernamentală amplă a miniștrilor liberali, nu a fost uitat de Liviu Dragnea. Acesta a dezvăluit culisele ultimelor discuții din cadrul alianței, chiar înainte ca Antonescu să convoace Delegația Permanentă, unde s-a decis ieșirea de la guvernare.

„Am zis că nu e nicio problemă, doar că trebuie să mergem în Parlament. Dacă tot mergem în Parlament , poate ne gândim și noi să mai aducem vreo modificare în arhitectura guvernamentală. Și atunci a spus că PNL nu e de acord cu vicepremier de la PC pentru că PC e mai mic decât PNL. Dar și eu sunt vicepremier de la PSD, care e de două ori mai mare decât PNL, și nu am avut o problemă să fie Daniel Chițoiu vicepremier, să avem paritate pe listele locale și parlamentare”, a povestit vicepremierul.

Un pretext, a punctat el. Totul pentru a ieși de la guvernare. „Pe noi ne-a făcut să credem că, de fapt, căuta un pretext să rupă USL. El, nu PNL”, a mai spus Dragnea. Mai mult, a accentuat faptul că pesediștii erau dispuși să-l numească pe Klaus Iohannis vicepremier și ministru de Interne, la pachet cu Daniel Constantin al patrulea vicepremier.

Dacă prim-ministrul Victor Ponta își va anunța candidatura la prezidențialele din toamnă-iarnă, încă nu se știe. „Este doar decizia lui”, insistă Dragnea. Orice ar fi, liderul PSD subliniază faptul că lui Victor Ponta, cu siguranță, nu îi este frică de cursa prezidențială. „Domnul Ponta este destul de curajos. Îl puteți bănui că îi este frică?”, întreabă el, retoric.

Mai important, spune Dragnea, este ce-și doresc românii de la viitorul președinte, lucruri evidențiate și în sondajele de opinie. Profilul candidatului la prezidențiale este astfel bazat pe o diferențiere clară de actualul șef de stat, Traian Băsescu. „Să se ocupe în special de politică externă și de politica de apărare a României. Mi-aș dori și eu, ca român, ca președintele să nu mai interfereze cu activitatea guvernamentală, să o sprijine. Oricine poate critica activitatea guvernamentală, dar e bine să ai o critică constructivă, să te gândești care este interesul național”, a exemplificat vicepremierul.

În privința europarlamentarelor, acesta a precizat că PSD și-a propus să obțină 35% și tot ce este peste acest scor reprezintă „un bonus”.

Vizita în China și marile proiecte

Proaspăt întors dintr-o vizită în China, ministrul Dezvoltării a vorbit și despre marile proiecte pe care le pregătește România, cu ajutorul chinezilor. Centrala termoelectrică de la Rovinari, exportul de carne de porc, ovine și bovine, plus construcția de autostrăzi și o linie pentru un tren de mare viteză sunt printre priorități.

„Pregătim în iunie-iulie primul lot de bovine vii, în jur de 8.000. Noi putem exporta în China, dacă avem capacitate să putem să exportăm, până la trei milioane de tone de carne de bovine, un milion și jumătate de tone de carne de porc și 500 de mii de tone de carne de ovine”, a anunțat el.
Cu toate acestea, nu poate estima totalul sumei pe care ar câștiga-o România. ” . Trebuie să vedem ce preț are kilogramul de carne  și de mezeluri”, s-a scuzat vicepremierul.

În aceeași perioadă, Dragnea preconizează și că linia aeriană directă București-Beijing va fi redeschisă. „Tarom a trimis toate documentele necesare, din partea chineză s-au primit răspunsurile. Singurul lucru care a rămas în negocieri, timpii de aterizare și de decolare, în funcția de asta linia este economică sau mai puțin economică”, a arătat liderul PSD.

Mai mult, vicepremierul a explicat că partenerii chinezi doresc să investească și în energie, în termocentrala de la Rovinari, dar și în infrastructură. „Sunt foarte interesați să dezvolte în România un tren de mare viteză. S-a semnat un acord important, care creează bazele pentru ca compania de stat Calea Ferată din China să vină să facă analizele preliminare. Intenția noastră, am avut trei obiective majore, Constanța-București-granița cu Ungaria, linii paralele,  inelul feroviar al Bucureștiului și coridorul 9 din nord, la granița cu Moldova, București până în Giurgiu, care am convenit să îl lăsăm într-o fază ulterioară”, a anunțat Dragnea, estimând că totalul pentru cele trei proiecte ajunge la 11 miliarde de euro.

Întrebat cum își vor recupera chinezii banii investiți, ministrul a spus că încă nu s-a discutat despre acest subiect. În privința termenelor, Dragnea a precizat că urmează ca o delegație chineză să vină în România, iar la Guvern se va forma un grup de lucru special pentru proiectele stabilite.

„Eu sper ca anul ăsta să înceapă procedurile de achizițiile, înseamnă că trebuie să finalizăm împreună cu guvernul chinez analizele preliminare, apoi studiul de pre-fezabilitate, iar studiul de fezabilitate se va realiza pe procedura de achiziție publică. Asta înseamnă că în acest an sperăm să înceapă efectiv procedurile”, a spus Dragnea, referitor la primul tronson București-Constanța de mare viteză.
Pentru ca investițiile chinezești să fie făcute mai ușor, vicepremierul PSD le-a recomandat partenerilor să-și deschidă o filială pentru o bancă importantă și în România.

Deși acum se laudă cu relații diplomatice foarte bune cu China, Liviu Dragnea a acuzat clasa politică din ultimii 20 de ani că nu au știut să le întrețină. Primul vizat, Traian Băsescu.  Dragnea a criticat afirmațiile președintelui privind relațiile economice cu China și teama de SUA și UE.

„Având această stare de spirit, această profundă legătură între cele două țări, să nu te intereseze, ba dimpotrivă, să faci orice să nu cumva să fii acuzat că ai o relație cu China, nu-mi dau seama. Din  moment ce a avut aceste afirmații, că provocăm confuzie dacă avem relație cu China… Dezvoltarea relațiile economice dintre noi și China nu pune sub semnul întrebării parteneriatele tradiționale cu SUA și cu alte țări occidentale. Tot ce se va întâmpla cu firmele chinezești se va întâmpla prin respectarea angajamentelor cu NATO și UE, respectarea legislației interne și europene”, a dat el asigurări.

Citește și