Prima pagină » Știri politice » Interviu cu Mircea Geoană la „După 20 de ani”. „Există riscul ca Antonescu să nu aibă suficient de multe voturi în USL ca să fie principalul nostru candidat”

Interviu cu Mircea Geoană la „După 20 de ani”. „Există riscul ca Antonescu să nu aibă suficient de multe voturi în USL ca să fie principalul nostru candidat”

Interviu cu Mircea Geoană la
Ieșirile din ultima vreme ale președintelui PNL, Crin Antonescu, și atacurile la diverși lideri PSD îl pot scoate din cursa pentru prezidențiale, din poziția de candidat oficial al USL, susține senatorul PSD Mircea Geoană, invitat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică, de la ora 10.00, pe PRO TV.

Mircea Geoană susține că liderul PNL, Crin Antonescu, a pierdut „simpatia votanților USL”, iar dacă va mai încerca să câștige puncte electorale atacând PSD, susținerea social-democraților va scădea și mai mult. Invitat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la ProTV, liderul PSD a răspuns întrebărilor jurnaliștilor Gândul, Claudiu Pândaru, ZF, Cristian Hostiuc, și moderatorului Cristian Leonte, referitoare la relația PSD-PNL, la scenariul majorării cotei unice, Roșia Montană, precum și la planurile sale politice.

ORA DE IARNĂ 2013. Duminică, 27 octombrie, dăm ceasul înapoi: ora 4 devine ora 3

„Trebuie să fiu un om cu sinceritate și luciditate și să spun că domnul Antonescu a pierdut din simpatiile votanților PSD. Există riscul ca domnul Antonescu să nu aibă suficient de multe voturi în cadrul USL ca să fie principalul nostru candidat. Pentru publicul nostru, al PSD, este foarte important ca cineva să comunice cu el. Și domnul Antonescu atacându-ne, se îndepărtează de noi”, a declarat Geoană, dând exemplu pozițiile pe care le-a avut Antonescu față de Codul Rutier, politică fiscală, reforma justiției și problema Roșiei Montane.
Mai mult, senatorul a subliniat faptul că atitudinea președintelui liberal arată o reorientare în ce privește electoratul. În opinia sa, Antonescu a început să-și îndrepte atenția și lupta pentru voturile celor de dreapta, ignorând astfel electoratul pesedist, care nu este așa ușor de mulțumit.

„Mi se pare că domnul Antonescu este mai degrabă interesat de o culegere a voturilor de pe zona de dreapta.În clipa în care publicul nostru nu urmează, și publicul PSD nu este unul pe care îl încolonezi și-l duci la vot, e o iluzie să crezi că un partid disciplinat și organizat cum este PSD, să nu aibă candidat în premieră în ultimii 25 de ani”, a mai spus Geoană, la „După 20 de ani”.

Întrebat dacă-l va vota pe Crin Antonescu la prezidențiale, Mircea Geoană a evitat să dea un răspuns concret, precizând că, în momentul de față, dacă liberalul va fi desemnat oficial candidatul USL, „o să fie disciplinat”. „Dacă PSD nu va avea propriul candidat, vom fi cu toții disciplinați. Dacă domnul Antonescu dorește să aibă voturile noastre trebuie nu să-l convingă pe Ponta, pe Geoană sau pe altul din conducere, ci pe bătrânica mea de la Dăbuleni și pe activistul meu de la Făurei și pe tânărul meu de la organizația din Carei, trebuie să ne convingă pe toți. Din punct de vedere al poziționării publice astăzi, mi se pare că a ales o cale greșită. Asta pentru mine e o dezmăgire din punct de vedere calcul tactic și strategic”, a mai spus Geoană.

Întrebat dacă se gândește să candideze din nou la prezidențiale în 2014, nici de data această Geoană nu a dat un răspuns tranșant, spunând că PSD va decide, probabil în primăvară, pe cine va trimite în lupta pentru Cotroceni.

„Candidatura mea este conexată de ce se va întâmpla în PSD. Dacă se ajunge la o schismă, la o situație în care PSD să aibă candidat, acolo partidul va decide cine e cel mai bine plasat. Vom verifica asta în sondaje, exact cum spune protocolul”, a explicat pesedistul.

„Roșia Montană depășește subiectul ecologic”

Subiectul exploatărilor de la Roșia Montană și al gazelor de șist de la Pungești a stârnit controverse în interiorul USL. Mircea Geoană a insistat asupra faptului că România trebuie să profite de resursele pe care le are, cu respectarea condițiilor de mediu și în avantajul țării.
„România are în acest moment „luxul” să opteze pe o plajă foarte largă de posibilități în zona de energie și să-și asigure ritmul și condițiile pe care și le prognozează singură. Noi propunem să nu mai rămânem strict la Roșia Montană sau gaze de șist, să ne uităm ce înseamnă ansamblu resurselor României”, a precizat Geoană.

Dacă în cazul gazelor de șist, liderul PSD și-a exprimat un acord clar, sub rezerva asigurării protecției mediului, în cazul Roșia Montană lucrurile nu mai sunt atât de simple, spune el. Explicația, neclaritățile contractului. „Sunt în continuare foarte rezervat pentru că este un subiect care depășește subiectul ecologic, are în spate o încărcătură politică de 14 ani care pe mine mă deranjează și nu pot să judec astăzi pe meritul investiției în sine pentru că nu am informații, dar am în continuare o rezervă pronunțată pentru neclaritățile și relațiile cel puțin complicate cu diverși decidenți români”, și-a explicat Geoană alegerea.

Mai mult, întrebat dacă RMGC a încercat să-l convingă personal că acest proiect trebuie aprobat, pesedistul a afirmat.
„A existat încercarea unei conversații cu mine pe care am declinat-o, din partea RMGC, pentru că simțeam și atunci, simt și acum, că e un subiect foarte complicat”, a completat el.

Mărirea cotei unice, „o măsură primitivă”

Un alt subiect fierbinte care a pus USL-ul pe jar a fost și discuția despre mărirea cotei unice la 22%, fapt confirmat chiar de premierul Ponta. Referitor la această problemă, liberalii și-au exprimat imediat dezacordul, chiar dacă pesediștii îi acuzau că ei au dat această informație presei. În ton cu premierul, Mircea Geoană a precizat că o astfel de măsură nu va fi luată în următorul exercițiu bugetar, explicând că este una „primitivă”.

„Vă spun direct de la sursă, de la Ministerul de Finanțe, că se caută niște formule alternative, diverse, prin care să se poată asigura bugetul pentru anul viitor. Cota unică nu se va modifica pe 2014. Din motive politice, pentru că nu există condiții reunite în interiorul USL și nici economic pentru a aplica așa ceva acum. Chestiunea cu cota unică este o formă primitivă de politică fiscală”, a declarat Geoană.

Cu toate acestea, senatorul PSD a recunoscut faptul că România se luptă, în continuare, cu problemă de colectare la bugetul de stat, care trebuie rezolvată. Evaziunea fiscală, în opinia lui, este greu de combătut din cauza lipsei „instrumentelor” necesare.

„Evaziunea fiscală înseamnă probabil și o zonă de bani necurați. Eu sunt convins că există o zonă obscură în care diverse forțe, poate chiar și politicieni concură la așa ceva. Dar nici statul român nu este suficient de echipat cu instrumente ca să lupte împotriva celor care fac astfel de lucruri și cred că se poate aplica ceea ce bulgarii au făcut cu succes”, a mai spus pesedistul.

Soluția lui Geoană pentru creștere economică

Varianta măririi cotei unice pică, spune Geoană. Cu toate acestea, el vede creșterea economică în altă zonă, venind cu un proiect care poziționează România ca punte între Est și Vest.

„Singura șansă ca România se poată să se dezvolte, să schimbe modelul de creștere economică și de dezvoltare, este să-și pună la lucru cele trei mari elemente pe care le avem la dispoziție: oamenii, resursele și geografia. Adică transformarea geografiei României, care astăzi e o zonă periferică, într-o platformă între marele plămân al economiei mondiale, zona euroasiatică care crește și va continua să crească și care trebuie să comunice către al doilea mare plămân al economiei mondiale, care este zona europeană și transatlantică”, a explicat senatorul.

Astfel, spune el, se propune un produs public-privat, în care  vor conlucra atât cei mai competenți oameni atât din administrația centrală, cât și din zona privată. ” Dacă nu folosim acest moment, vă garantez un singur lucru și nu vreau să fiu aici niciun fel de Cassandră sau niciun fel de cântător de prohod. În timp ce noi pierdem vremea în mod copios, în jurul nostru se dezvoltă aceste rute de transport, infrastructură, telecomunicații și de energie. Acest proiect  ar trebui să fie prevăzut pe bugete pe următorii ani. Sunt convins că voi reuși să conving Guvernul să adopte acest proiect”, a precizat Geoană.

Scandalul de la Hidroelectrica, „risc de uzură de imagine”

Nici subiectul scandalului de la Hidroelectrica nu a fost ocolit, chiar dacă liderul PSD a evitat să arate cu degetul înspre cineva, cu atât mai mult înspre ministrul Energiei, Constantin Niță.

„E posibil să nu știe ministrul, nu trebuie să facem un proces de intenție unui ministru care a avut un consilier care poate a lucrat de capul lui. Nu este bine, nici corect, nici etic să ne apucăm să acuzăm pe cineva înainte să existe vreun indiciu”, atrage atenția Geoană.
Întrebat dacă guvernul nu va pierde încrederea electoratului prin astfel de scandaluri, fostul candidat la prezidențiale și-a exprimat îngrijorarea vizavi de eventuala „uzură de imagine”.

„Scorul partidul este în continuare bun, scorul liderilor este relativ bun, nimeni nu poate garanta că o iarnă dificilă, scandaluri de acest gen nu poate să afecteze imaginea. Trebuie să fii naiv să crezi că nu există un risc de uzură de imagine, de reputație, de încredere”, a mai spus pesedistul.

Mai mult, acesta a făcut și un pronostic pentru 2014: va fi un an foarte greu, atât din punct de vedere economic, cât și politic.
„Dacă reușim să trecem cu bine anul 2014, care este un an cu multe riscuri: recuperarea economică este foarte fragilă, lupta politică deja a început prea devreme, și în interiorul Usl, și între noi și tabăra Băsescu. Anul 2014 riscă să fie un an plin cu mine de teren”, a concluzionat el.

Citește și