INTERVIU. Cum răspunde președintele Kelemen Hunor informațiilor despre negocierile UDMR – PSD. „Probabil, în foarte scurt timp, se va naște un alt guvern, cu o altă susținere”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține într-un interviu pentru gândul că dacă USL se rupe „probabil, că în foarte scurt timp, se va naște un alt guvern cu o altă susținere, dar tot cu o susținere majoritară”. El a subliniat că acest guvern are legitimitate, dacă găsește o majoritate în Parlament.
„Nu o să fie un Guvern care va sta peste capul românilor cu forța”, a adăugat președintele UDMR.
Cu toate acestea, Kelemen Hunor a spus că nu au existat negocieri, „nici publice, nici secrete” cu PSD și PNL în ultima perioadă.
„Nu a existat nici o negociere, nici cu Hrebenciuc nici cu altcineva. Am văzut că și premierul a infirmat această informație”, a precizat liderul UDMR.
Totodată, el a afirmat că nu l-a contactat nimeni de la PDL pentru a-i prezenta textul unei moțiuni de cenzură.
INTERVIUL INTEGRAL CU PREȘEDINTELE UDMR, KELEMEN HUNOR
Gândul: Ați negociat cu PSD intrarea UDMR la guvernare?
Kelemen Hunor: Sunt zvonuri, sunt speculații, nu au nicio bază, nu există nici negocieri publice, nici secrete, de niciun fel. Până există un guvern care are o susținere în Parlament, fie că există un conflict, că există certuri, că există neînțelegeri, că se apropie sau nu o ruptură, putem discuta, dar până există o majoritatea parlamentară, noi nu intrăm în discuții nici cu PSD, nici cu PNL, nu e corect, nu e fair și nu ne-a invitat nimeni la nicio negociere, nici PSD, nici PNL. Nu există astfel de situație, eu infirm aceste zvonuri, speculații. Comentatorii politici, unii cred că tot ceea ce se zboară, unii au impresia că se și mănâncă. Eu doar pot să infirm.
S-a vorbit despre o negociere între reprezentanții UDMR și Viorel Hrebenciuc.
Kelemen Hunor: Nu a existat nici o negociere, nici cu Hrebenciuc nici cu altcineva. Am văzut că și premierul a infirmat această informație. Nu au existat negocieri nici cu Hrebenciuc, nici cu altcineva.
Și Crin Antonescu a comentat aceste posibile negocieri între UDMR și PSD.
Kelemen Hunor: Și eu ce să fac? Și domnul Antonescu dacă este interesat mă sună și îi spun că nu au existat negocieri la acest moment. A fost întrebat și el pe un post de televiziune și a răspuns și el ceva.
Ați primit mesaje dinspre PNL sau PSD că ar dori să vorbească cu UDMR.
Kelemen Hunor: Nu a existat o invitație la un astfel de dialog, nici din partea PSD, nici din partea PNL. De când este acest conflict între ei, de două săptămâni, cu remaniere, cu vicepremierul Iohannis nu am avut discuții nici cu unii nici cu alții despre acest subiect, nici pe holurile Parlamentului nu am discutat cu ei, unde ne întâlnim cu ei zi de zi.
Există o decizie la nivelul UDMR cum vă veți poziționa față de un viitor Guvern USD?
Kelemen Hunor: Nu. Nu am deschis acest subiect și nu îl vom deschide până nu va fi o situație despre care putem discuta la modul concret. Nu doresc să avem o astfel de situația în viitorul apropiat. Nu vreau să fim noi introduși în această ceartă de familie, în discuția între PNL și PSD. Am o rugăminte către toți comentatorii politici și toți scenariștii politici să nu ne introducă pe noi în aceste discuții, că am solicitat așa ceva, nimeni nu ne-a rugat pe noi să ne băgăm în așa ceva, nici PSD, nici PNL. Până când există coaliție, majoritate parlamentară nu discutăm. Aș dori să meargă înainte USL, au câștigat împreună alegerile, trebuie să meargă mai departe. Fiecare găsește un pretext, că nu știu dacă este de vină Iohannis. Problemele cetățenilor sunt mai importante decât câți vicepremieri sunt. Oamenii nu sunt interesați de aceste chestiuni. Nu ne interesează.
Dar aceste pretexte au provocat o criză în USL și ieșirea de la guvernare a PNL.
Kelemen Hunor: Asta e treaba lor, eu știu că nu se poate dragoste cu forța. S-au prezentat împreună în fața alegătorilor, au cerut votul oamenilor, au primit votul oamenilor și acum pe niște chestii absolut minore se ceartă. Oamenii nu sunt interesați de așa ceva și oamenii ar trebui să fie responsabili, ar trebui să fie mult mai responsabili toți factorii de decizie din această coaliție și să meargă împreună.
UDMR, dacă se va pune problema, va intra la guvernare cu miniștri sau doar în eșalonul doi și să acorde sprijin parlamentar Guvernului?
Kelemen Hunor: Când va exista această situație reală, vom încerca să dăm un răspuns. Ce se va întâmpla dacă se oprește gravitația?
Care va fi poziția UDMR față de moțiunea de cenzură anunțată de PDL?
Kelemen Hunor: Eu nu semnez niciodată ceva fără să văd, nu am văzut textul moțiunii. Nu ne-a căutat domnul Blaga, nici altcineva.
Deci UDMR așteaptă să vadă ce se întâmplă în USL pentru a decide dacă intră la guvernare sau nu.
Kelemen Hunor: Împreună cei din USL au obținut votul lejer și major al cetățenilor. Noi nu așteptăm la o ruptură a USL, ci să ajungă la o soluție, la un compromis.
Guvernul Ponta mai are legitimitate dacă un partid din USL nu mai este la guvernare?
Kelemen Hunor: Așa cum a avut legitimitate și guvernul Tăriceanu, când a plecat PDL și a rămas PNL cu UDMR și a avut o susținere parlamentară.Există fel și fel de soluții. Și în acest moment, dacă va exista și pentru un alt guvern, nu știu cine va pleca, nu știu ce majoritate va avea în Parlament. Așa a avut legitimitate și guvernul Boc în 2009 câteva luni până la alegeri. Față de 2007, când noi guvernam cu PNL și aveam 20% în Parlament, ce s-a schimbat?
Un guvern care are susținere parlamentară sigur că este legitim. Să nu ne jucăm cu astfel de cuvinte, mai ales în condițiile în care în jurul țării sunt probleme uriașe, acolo se pune probleme legitimității. Nu într-o țară unde există un Guvern cu o majoritate de 70%. Dacă cumva se va întâmpla ceva, probabil, că în foarte scurt timp se va naște un alt guvern cu o altă susținere, dar tot cu o susținere majoritară. Nu o să fie un Guvern care va sta peste capul românilor cu forța.
Vedeți o majoritate care se va forma în Parlament pentru a susține viitorul Guvern dacă PNL nu va fi la guvernare?
Kelemen Hunor: Poate va fi PNL la guvernare, nu știu ce se va întâmpla. În acest moment, eu aștept o decizie din partea lui Victor Ponta și Crin Antonescu. Ei trebuie să găsească o soluție. Nu au cerut votul pentru un an de zile sau nu știu pentru ce formulă. Nu au spus oamenilor guvernăm un an sau ne facem că guvernăm și apoi vom face un scandal extrem de mare și nu ne mai înțelegem și nu mai ascultăm oamenii că avem noi un interes cu nu știu care, dar nu interesul public. Noi așteptăm soluția de la ei și să meargă împreună.