Ion Cristoiu spune că nu Hotărârea CSAT nr.17/2005, prin care corupția devine risc la siguranța națională, este baza protocoalelor secrete, ci o hotărâre a Guvernului Tăriceanu din 30 martie 2005. În opinia sa, această hotărâre trebuia desecretizată deoarece nu conține nimic secret, iar cel care ar trebui să o facă este președintele Iohannis. Ion Cristoiu crede că șeful statului nu a luat această măsură până acum „ca să poată să înflorească teza că Traian Băsescu este autorul protocoalelor”.
După ce a citit în premieră din documentul CSAT, Ion Cristoiu a povestit despre audierea sa ca martor într-un dosar al Codruței Kovesi. El a fost chemat joi la Secția de investigare a magistraților pentru a confirma dacă poza depusă de Sebastian Ghiță în dosarul readucerii lui Nicolae Popa în țară este cea pe care fostul deputat PSD i-a arătat-o jurnalistului cu ocazia unui interviu, la Belgrad. Ion Cristoiu spune că nu este fotografia originală, ci o reproducere și nu exclude posibilitatea ca acest lucru să fie un motiv pentru Kovesi de a o contesta. De asemenea, jurnalistul a spus că ancheta se concentrează pe petrecerea de la Crama Budureasca la care a fost imortalizată Kovesi, motiv pentru care la audieri vor fi chemați și alți participanți la chermeză.
Cum președintele Iohannis a declarat că este „aproape hotărât” să convoace referendumul pentru justiție odată cu europarlamentarele, Ion Cristoiu spune că, de fapt, există calcule ca această consultare populară să se facă la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului. El spune că întrebarea va fi legată de Liviu Dragnea, ceea ce îl va face erou pe liderul PSD.
Același lider PSD, spune Ion Cristoiu, a dat și lovitura electorală a săptămânii după ce s-a îmbolnăvit și internat la o clinică privată, sporindu-și astfel zestrea de imagine. Liviu Dragnea nu ocupă însă primul loc și nici nu se află în Top 5 politicieni ai săptămânii în care poziția fruntașă e ocupată de Klaus Iohannis pentru „meritul” de a fi revoluționat limba română.
Redăm prima parte a interviului:
Monica Mihai: Avem o săptămână în care s-au întâmplat mai multe lucruri, dar în special, poate cel mai important lucru, faptul că un document pe care o țară întreagă ar dori să-l citească sau să știe despre el, dumneavoastră l-ați văzut, este vorba despre hotărârea CSAT care practic pune bazele protocoalelor secrete dintre servicii și Ministerul Public. Avem, de asemenea, o audiere surpriză în dosarul Laurei Codruța Kovesi, nimeni altul decât dumneavoastră care ați fost chemat la secția pentru anchetarea magistraților în cursul zilei de joi.
Ion Cristoiu: Ca martor.
Monica Mihai: Ca martor.
Ion Cristoiu: Că sunt în stare să spună că eram suspect, acuzat și criminal. Ca martor.
Monica Mihai: Ca martor. Așteptăm să ne povestiți din culise ce s-a întâmplat la acea audiere. Avem pentru prima dată după câteva luni pe masa de discuții posibilitatea unui referendum. Președintele Klaus Iohannis a declarat în această săptămână că este aproape hotărât să demareze un referendum, nu se știe încă despre întrebarea pe care acesta o va adresa sau când anume va avea loc acest referendum. Se presupune că va fi în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. O săptămână importantă și pentru Brexit, subiect care ar trebui adus în atenție pentru că are o importanță majoră și un impact economic asupra Uniunii Europene. Și avem obișnuitul top al săptămânii cu politicienii care s-au făcut remarcați în această săptămână. Vom începe cu subiectul cel mai greu și cel mai important, documentul CSAT pe care dumneavoastră, singurul jurnalist din România care l-ați văzut și l-ați citit.
Este vorba de un document pe marginea căruia înfloresc multe ipoteze. Unul din rolurile mele istorice e cel de a vedea documente
Ion Cristoiu: L-am văzut. E foarte important pentru că, probabil, telespectatorii se întrebă că de ce e un eveniment că eu l-am văzut. În zilele acestea s-a discutat într-o comisie a Senatului o lege la care au trudit de anul trecut domnul Liviu Dragnea și domnul Călin Popescu Tăriceanu pentru desecretizarea hotărârii CSAT nr. 17 din 28 februarie 2005, hotărâre despre care toată lumea spune, și cei doi care au inițiat, că ar fi… ar prevedea, ar prevedea, e foarte importantă afirmația, înființarea protocoalelor și colaborarea strânsă dintre serviciile secrete și Parchetul General.
Monica Mihai: Prevede această…
Ion Cristoiu: Acum trebuie să justific, de ce m-am apucat să văd, că așa… puteam să văd copacii înfloriți. Tocmai plecând de la insistența cu care în spațiul public, la fel ca și poza de la Belgrad, se vorbește, se legendarizează, deci este vorba de un document pe marginea căruia înfloresc multe ipoteze, l-am văzut, nu pot să spun că și îl am pentru că nu am voie că e secret, trebuia desecretizat. O să vi-l povestesc, sigur, probabil când o să ajungem la convocarea mea la comisie o să spun că văd că unul din rolurile mele istorice e cel de a vedea documente. La interviul de la Mediafax am amintit acest rol al meu de a vedea și am spus bilețelul lui Călin Popescu Tăriceanu, am spus că sunt posesorul jurnalului politic al Elenei Udrea, că am văzut poza de la Belgrad și, adăugăm acum, un alt document istoric pe care l-am văzut și este această hotărâre numărul 17. O să încerc să o prezint… sigur, imediat după ce am văzut-o mi-am notat unele lucruri ca să nu uit. Este vorba de o pagină, nu mai mult. Ca să dovedesc că chiar l-am văzut acest document, ca la toate hotărârile de stat scrie sus România, Consiliul Suprem de Apărare al Țării, Hotărâre privind, este foarte important, combaterea corupției fraudei și spălării banilor. Deci așa se intitulează această hotărâre pentru că ea, o să vedeți, cinci articole are mari și late, o singură filă, nu sunt articole dezvoltate, sunt așa, lapidare, atacă și chestiunea evaziunii… nu, a fraudării, nu numai a corupției dar și a strângerii de bani la buget și, evident, Consiliul Suprem de Apărare al Țării hotărăște. Sunt cinci articole.
Cel mai important articol – „integrarea problemei corupției pe structura strategiei de securitate națională ca factor de risc și obiectiv de securitate”
Monica Mihai: Ce conțin aceste articole?
Ion Cristoiu: Cel mai important articol, după părerea mea, este articolul numărul unu care stipulează, și cred că încep să citez cu ghilimele, „integrarea problemei corupției pe structura strategiei de securitate națională ca factor de risc și obiectiv de securitate”. Este…
Monica Mihai: Fraza care pune bazele sau fundamentul pentru protocoalele care s-au…
Ion Cristoiu: CSAT-ul nu avea de unde să știe că se vor face protocoale, vom vedea imediat că e vorba de o hotărâre de Guvern care stipulează protocoale. Eu am spus că este un articol istoric deoarece pe 28 februarie 2005, la nici două luni de la preluarea puterii, Alianța DA și trebuie să fim corecți era alcătuită din Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, sigur, între timp și Traian Băsescu a mai făcut nuanțe, a făcut nuanțe și Călin Popescu Tăriceanu…
„Decizia CSAT și hotărârea de guvern aparțin și lui Călin Popescu Tăriceanu”
Monica Mihai: Călin Popescu Tăriceanu, este important de spus.
Ion Cristoiu: Dar ca om care a trăit 2005, 2006, 2007, 2008 chiar în prima linie a bătăliei cu ei, cu cei doi, sigur la un moment dat s-au certat, pot să spun că totuși că decizia CSAT și, vom vedea ulterior, și hotărârea de guvern, aparține și lui Călin Popescu Tăriceanu.
Monica Mihai: A uitat Călin Popescu Tăriceanu că a fost prezent la acea discuție din 2005?
Ion Cristoiu: Vom vedea că… nu cred că a uitat hotărârea de Guvern care este o hotărâre publică, o să spun imediat. Este foarte important, deci este momentul în care, și aici putem discuta, inclusiv cu Traian Băsescu, momentul în care corupția, ați văzut, este factor de risc și obiectiv de securitate. Deci…
Monica Mihai: Pentru prima dată apare acea…
„Lumea uită că cel care s-a angajat categoric în lupta împotriva corupției a fost Adrian Năstase”
Ion Cristoiu: Putem discuta de atunci sub semnul acestei paradigme. Putem discuta cu Traian Băsescu, cu cei care au participat, de ce corupția este factor de risc pentru că ea presupune, ca și la terorism, presupune și posibilitatea, nu încălcării legii, dar și posibilitatea unor măsuri speciale și mai ales posibilitatea ca presa aservită lor, structurilor de informații, să spună „Domnule, până la urmă, fiind vorba de un risc așa de mare, mă rog, putem trece cu vederea”. De ce este foarte important, nu în apărarea lui Traian Băsescu, noi suntem în februarie 2005, lumea uită că cel care s-a angajat categoric în lupta împotriva corupției a fost Adrian Năstase. În martie, 10 martie, 2004 domnul Adrian Năstase a fost la Bruxelles…
Monica Mihai: S-a plimbat?
Ion Cristoiu: Nu, acolo la „Înalta poartă”, mă rog, fiecare când intră în opoziție zice că ălalalt a fost la „Înalta poartă”. Și s-a întors de acolo, pentru că una din condițiile admiterii noastre în UE era acest pachet de măsuri privind lupta împotriva corupției. S-a întors de acolo cu mai multe măsuri de luptă împotriva corupției. Prima, cea mai importantă, era scoaterea Rodicăi Stănoiu din funcția de ministru al Justiției și înlocuirea ei cu domnul Cristian Diaconescu. Deci, e foarte important, nu Traian Băsescu a făcut, el a făcut și modificarea celor trei legi ale justiției, erau un angajament la Bruxelles, în așa fel încât să se stimuleze lupta împotriva corupției. Deci într-un fel…
Dacă vrem să discutăm despre faptul că au avut loc abuzuri, trebuie să începem de la întrebarea „De ce corupția este factor de risc de siguranță națională?”
Monica Mihai: Trebuia creat mecanismul?
Ion Cristoiu: Traian Băsescu, CSAT-ul venea în prelungirea acesteia, să nu uităm însă că una dintre deciziile din campanie, unul dintre angajamente, angajamentul numărul unu, a fost în legătură cu lupta împotriva corupției. Dar, încă o dată, se poate discuta, mă miră că la noi nu se discută, mi se confirmă o axiomă pe care am tot vânturat-o.
Monica Mihai: Care este aceasta?
Ion Cristoiu: Și anume că dacă vrem să discutăm despre faptul că au avut loc abuzuri, trebuie să începem de la întrebarea „De ce corupția este factor de risc de siguranță națională?”.Urmează un articol doi, e foarte interesant, care vizează aducerea banilor la buget. Citez: „Ministerul Finanțelor Publice să continue și să aplice măsurile pentru blocarea conturilor firmelor car au datorii către bugetul de stat sau către asigurările sociale”. Este hotărâre CSAT. Nu știu dumneavoastră cât vă pricepeți, care era impactul asupra…?
Monica Mihai: Economic și de siguranță națională.
Ion Cristoiu: Da, probabil că, nu știu, la vremea respectivă nu erau bani. E limpede că asta cu blocarea nu are legătură cu lupta împotriva corupției…
Monica Mihai: Cât cu aducerea banilor la bugetul de stat.
„Articolul 3 precizează necesitatea „unei colaborări între Ministerul Public, PNA, și structurile de informații„
Monica Mihai: Parchetul Național Anticorupție…
Ion Cristoiu: … pe de o parte și, citez, „structurile de informații”
Ion Cristoiu: E foarte interesant articolul trei.
Monica Mihai: Care spune ce?
Ion Cristoiu: Care merită discutat și spune așa, precizează, zic eu, necesitatea „unei colaborări între Ministerul Public, PNA, era…
Monica Mihai: Parchetul Național Anticorupție…
Ion Cristoiu: … pe de o parte și, citez, „structurile de informații” și MAI pe de altă parte pentru „stabilirea priorităților și identificarea mecanismelor de luptă împotriva corupției, fraudei și spălării banilor. Nu e vorba de protocoale, dar e vorba, iată se citează pentru prima dată structurile de informații care…
Monica Mihai: Ar trebui să colaboreze…
Ion Cristoiu: Da, să facă un plan, e foarte corect. Nu spune nicăieri că trebuie să facă protocoale. Spune că trebuie…
Monica Mihai: Dar creează cadrul legislativ…
Ion Cristoiu: Creează… știți, e ca la președintele american, ei au aplicat, nu președintele Traian Băsescu.
Monica Mihai: Ei au interpretat.
Ion Cristoiu: Ei au interpretat. Și a patra, care am înțeles că nu s-a aplicat, cere Ministerului Justiției să inițieze procedurile de revizuire a Codului de Procedură Penală pentru introducerea ca prevedere legală a sistemului de investigații preliminare. Am încercat să văd despre ce e vorba, am înțeles că nu este introdusă în codul care a fost. Ultimul, recomandă Guvernului ca derularea contractelor de mari dimensiuni care vizează bani publici să se desfășoare pe bază de licitații, sunteți de acord, nu era nimic. Hotărârea, București, numărul 17, semnat de Traian Băsescu olograf.
Ion Cristoiu: Am avut această hotărâre CSAT care, repet, creează cadrul de siguranță prin care corupția este declarată
Monica Mihai: Problemă de siguranță națională.
Ion Cristoiu: De siguranță națională, cum e și terorismul. În momentul în care se declară…
Monica Mihai: Problemă de siguranță națională…
„Hotărârea de Guvern 231din 30 marie 2005 stabilește implicarea serviciilor în combaterea corupției și instituțiile cu care trebuie să colaboreze”
Ion Cristoiu: Vine un lucru… un document care e public, dar pe care nu l-a amintit nimeni până acum, și aici este foarte important, asta putem să arătăm…
Monica Mihai: Hotărârea de Guvern 231
Ion Cristoiu: Din 30 martie 2005, a intrat în vigoare la 1 aprilie 2005 și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 1 aprilie 2005.
Monica Mihai: De ce este importantă această hotărâre de Guvern?
Ion Cristoiu: Ea este foarte importantă, este semnată de prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, contrasemnată, să știm și noi, de Monica Luiza Macovei, domnul Blaga la Interne, integrării europene Ene Dinga, îl mai știți? ministrul Finanțelor Publice Ionel Popescu. Spune așa, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre: Articolul 1:se aprobă strategia națională anticorupție pe perioada 2005-2007, prevăzută în Anexa 1, vom vedea, și Articolul 2: se aprobă planul de acțiune pentru implementarea strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005-2007. Anexele numărul 1 și 2 fac parte din hotărâre. De ce este foarte important? Este foarte important pentru că hotărârea e mare, este stufoasă, dar, vom vedea la punctul 4, paragraful 5…
Monica Mihai: Ce prevede acest punct 4?
Ion Cristoiu: Trebuie să le spunem telespectatorilor că la început, aici, la anexa aceasta este un fel de tabel…
Monica Mihai: Fiecare ce are de făcut.
Ion Cristoiu: Da, fiecare ce are de făcut. Și avem așa, deci avem „Sesizarea de îndată a procurorului care instrumentează în cazul de crimă organizată sau corupție de către structurile informative și de investigație”.
Monica Mihai: De investigație?
Ion Cristoiu: Păi, structurile informative le știm cine sunt… „prin transmiterea oricărei informații și suport probator”…
Monica Mihai: Așa…
Ion Cristoiu: Adică, suportul probator, poze…
Monica Mihai: Exact.
Ion Cristoiu: „Referitoare la săvârșirea unor acte sau fapte de corupție sau crimă organizată”. Asta înseamnă implicarea…
Monica Mihai: Serviciilor…
Ion Cristoiu: …serviciilor. Și să vedem instituțiile care trebuie să colaboreze.
Monica Mihai: Să lucreze împreună.
Ion Cristoiu: Este vorba de CSAT, avem acolo SRI, SIE, structurile de informații departamentale, oho, ia uitați câte sunt acolo, toate astea…
„Protocoalele s-au bazat pe o hotărâre de Guvern”
Monica Mihai: Ministerul Justiției, Ministerul de Interne
Ion Cristoiu: PNA, acum am constatat că sunt atâtea și în ce constă uitați acolo „procedurilor de comunicare și protocoale semnate de instituțiile implicate”. Protocoale. Protocoalele s-au bazat pe o hotărâre de Guvern.
Monica Mihai: Care a fost publică.
Ion Cristoiu: A fost publică, dar eu spun, cele două documente, inclusiv ședința CSAT, arată că la vremea respectivă, baza luptei împotriva corupției, nu spun nici că e bine nici că e rău, a fost pusă de Alianța DA, de PD, Alianța DA din care făceau parte PDL al lui Traian Băsescu și PNL al lui Călin Popescu Tăriceanu, deci și cei de acum. Ăsta trebuie spus corect. Am dat acest document, în sfârșit l-am văzut. Dumneavoastră ce părere aveți, că l-ați văzut în premieră. Și cum interpretați dumneavoastră că eu l-am văzut și poate sunt subiectiv.
Monica Mihai: Mi se pare interesant faptul că șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, face cumva abstracție de acea ședință a CSAT-ului în care s-a pus baza a acestor…
„Este un moment istoric, este momentul în care lupta împotriva corupției se transformă în problemă de siguranță națională”
Ion Cristoiu: Dacă nu ne-a explicat până acum poate n-a fost, deși…
Monica Mihai: Apare semnătura lui și apare numele lui și ce este interesant este că hotărârea de Guvern este publică încă de atunci și mai există un bilanț al CSAT-ului în care apare exact această mențiune.Și acel bilanț este public încă din anul 2005 de la sfârșit, când l-au prezentat, în care reiese negru pe alb că se va semna sau că vor exista anumite protocoale.
Ion Cristoiu: Vedeți, aici avem o problemă… o problemă, cum se spune, Hudson are o problemă… Problema este în felul următor, noi nu avem, deși s-a petrecut în 2005, este un moment istoric, este momentul în care lupta împotriva corupției se transformă…
Monica Mihai: În problemă de siguranță națională…
Ion Cristoiu: … în problemă de siguranță națională și o hotărâre de Guvern, nu avem amintiri. Mi s-ar fi părut normal și Traian Băsescu și cei care au participat să spună ce s-a discutat acolo. A obiectat cineva, a zis cineva „Băi, stați băi un pic, cum adică lupta împotriva corupției?” sau erau toți…. Încă o dată, faptul că se luptă împotriva corupției noi nu criticăm, noi spunem că e un moment despre care noi nu avem date.
„Klaus Iohannis ar trebui să desecretizeze hotărârea CSAT. Nu a făcut-o pentru ca să poată să înflorească teza că Traian Băsescu este autorul protocoalelor”
Monica Mihai: Susțineți că populația ar fi trebuit anunțată?
Ion Cristoiu: Nu, după părerea mea domnul Klaus Iohannis ar trebui să desecretizeze, ați văzut, încă o dată, nu e nimic secret, ce, să facă o lege, uite că mă și enervez. Ați văzut, din ce-am povestit eu vi se pare ceva secret sau ultrasecret? Nu, spune niște lucruri pe care…
Monica Mihai: Și care credeți totuși că este motivul pentru care nu s-a discutat deschis despre această situație?
Ion Cristoiu: Nu, nu că nu s-a discutat după, măcar acum. Aia cu „să discutăm” poate că domnul Călin Popescu Tăriceanu a fost tras pe sfoară.
Monica Mihai: Poate se va discuta despre această emisiune.
Ion Cristoiu: Nu știu, eu am spus că avem această mare problemă că trebuie să scoatem cu forcepsul de la oameni…
Monica Mihai: Informații care sunt de interes.
Ion Cristoiu: Încă o dată, în perioada post-decembristă este chiar un eveniment istoric. Pentru că este evenimentul în care a fost, de la americani, sigur că a fost în campania lui Traian Băsescu… deci au fost de acord ceilalți, că totuși era alianța DA. La CSAT se iau hotărâri prin consens. Traian Băsescu e mereu acuzat, nu poate să spună despre acest document, că e secret, eu pot să spun că sunt jurnalist, spune că nu are (mențiuni despre protocoale, n.r.) pentru că păstrarea lui secretă, cred că … în problemă de siguranță națională
Monica Mihai: Poveștilor…
Ion Cristoiu: Aoleu, ce conține… Nu conține nimic, nu conține nimic deosebit, sigur. Deci iată ce înseamnă păstrarea secretului în legătură cu o chestiune care nici măcar nu e… și e o lege întreagă, a fost trecută pe la promulgare.
Monica Mihai: O întrebare vă rog. Cine trebuia să desecretizeze hotărârea CSAT?
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis.
Monica Mihai: De ce credeți că n-a făcut-o?
Ion Cristoiu: Pentru ca să poată să înflorească teza că Traian Băsescu este autorul protocoalelor. Sigur, încă o dată, nu văd de ce. Nu numai că a trecut atâta timp, dar în documentul ăsta nu e absolut nimic, nimic, nimic. Nu spune nimic nici de americani, nici de Wikileaks, nici dacă sunt presiuni. Un document … și dacă îl publica, se termină. Este o lecție pentru toată clasa politică. Orice lucru care se păstrează secret, în jurul lui înfloresc zeci de ipoteze, scenarii idioate uneori. Ca și aici, dacă se dădea …nu-i nimic, gata și discutam, și discutam și cu hotărârea, venea domnul Tăriceanu și spunea „Da, domnule, prin protocoalele astea se înțelege altceva”, nu știu, deocamdată așa scrie. Scrie acolo? Între instituții sunt serviciile secrete aici?
„Întreaga hotărâre și atmosferă era de accelerare a proceselor de corupție. era teza „băgați cărbuni”. În justiție nu există cărbuni”
Monica Mihai: Sunt.
Ion Cristoiu: Sunt. Sigur că dumneavoastră o să obiectați că s-a făcut protocolul de abia în 2009, dar poate că domnul Călin Popescu Tăriceanu s-a luptat, nu-i așa, și nu le-a aplicat, dar e prevăzut până în octombrie 2005 și mai era și modificarea celor trei legi ale Justiției. Întreaga hotărâre și atmosferă era de accelerare a proceselor…
Monica Mihai: A luptei împotriva corupției.
Ion Cristoiu: De accelerare a proceselor cu care eu nu sunt de acord. Ce e aia accelerarea proceselor? Adică era teza „băgați cărbuni”. În justiție nu există cărbuni, poate să dureze un proces de corupție 100 de ani, de ce să le accelerăm? Că dacă începe accelerarea știți cum e, începe să pufăie locomotiva și poate să cadă de pe șine.
Monica Mihai: Că vorbim despre Justiție, ați fost audiat săptămâna aceasta în calitate de martor în dosarul Laurei Codruța Kovesi. Cum a fost experiența, ce puteți să ne spuneți despre…?
„Am fost audiat în dosarul Nicolae Popa. Procurorii urmăresc printre altele și acuzația de mărturie mincinoasă”
Ion Cristoiu: Trebuie precizat că, și aici este foarte important de precizat, că eu am fost audiat în dosarul Nicolae Popa. Deci doamna Laura Codruța Kovesi are două dosare, probabil că o să aibă și mai mult.
Monica Mihai: Este cel în care este acuzată că i-ar fi cerut…
Ion Cristoiu: Domnul Sebastian Ghiță, în decembrie, la începutul lui decembrie 2018, a făcut un denunț de la Belgrad în care spune că doamna Codruța Kovesi i-a cerut bani pentru ca să plătească…
Monica Mihai: Să-l aducă pe Nicolae Popa în țară.
Ion Cristoiu: Să plătească avionul particular și introducerea acelui denunț, aproape că îl știu pe de rost, spune „eu am fost în relații foarte bune…
Monica Mihai: De prietenie…
Ion Cristoiu: De prietenie, cutare, cutare. În dosar, procurorii de la această secție urmăresc printre altele și acuzația de mărturie mincinoasă. Deoarece în ianuarie 2017 domnul Sebatian Ghiță a avut niște înregistrări istorice la RomâniaTV și într-una din acele înregistrări vorbea despre aceste petreceri și mai ales această petrecere.
Monica Mihai: Care aveau loc la reședința dânsului.
Ion Cristoiu: La el acasă. Este foarte important asta deoarece tema… prin asta el spunea că au fost în relații de prietenie. De asta trebuie să înțelegeți și poza, că nu era vorba de o poză în sine. Deci, domnul Sebastian Ghiță, în momentul în care a intrat în malaxorul DNA, a susținut „Cum adică, doamna Codruța Kovesi cu care am fost prieten, a venit și la mine acasă, îmi cunoaște familia…”
Monica Mihai: Drept dovadă am și o poză cu ea de la o petrecere.
Ion Cristoiu: Da, e foarte important asta, deci controversa a pornit de acolo. Domnul Sebastian Ghiță, în momentul în care a început să fie chemat, în 2015, la DNA, a început să spună că, să susțină, că a fost prieten cu doamna Codruța Kovesi. Doamna Codruța Kovesi a reacționat de fiecare dată, e foarte important…
Monica Mihai: Susținând că nu este adevărat și că au interacționat doar instituțional.
Ion Cristoiu: Instituțional. În sprijinul tezei…
Monica Mihai: De prietenie….
Ion Cristoiu: Domnul Sebastian Ghiță a invocat o petrecere, este foarte important deoarece eu înaintea interviului de la Belgrad am avut un interviu la B1 cu el care e mai interesant decât partea de la Belgrad, dedicat Codruței Kovesi.
„La Belgrad, eu m-am dus să-l întreb de această poză. Pentru că era o poză, ca și hotărârea CSAT”
Monica Mihai: Ce-a spus atunci?
Ion Cristoiu: Sigur, în primul rând, eu l-am întrebat cum de un procuror, deci doamna Codruța Kovesi era procuror general, se urcă în mașină, se duce până la Ploiești și, repet acolo fiind ziua de naștere a domnului Sebastian Ghiță, nu, nu știu, stă până la sfârșitul petrecerii. L-am întrebat pe domnul Sebastian Ghiță de ce nu m-a invitat pe mine și a zis să nu, el a invitat numai prietenii. Așa mi-a răspuns, că eu nu eram prieten. L-am întrebat în calitatea mea de cititor „Dar nu v-ați plictisit, câteva ore să petreceți?” și mi-a explicat că acolo era o petrecere și l-am și întrebat, o întrebare mai zurlie, dacă soția lui știa de relația de prietenie, mă rog, fiind vorba de două femei, și a spus că da, și soția lui știe. Doamna Kovesi spunea că nu a fost niciodată, că n-are nicio treabă cu Sebastian Ghiță. Și atunci domnul Sebastian Ghiță a început să invoce o fotografie.
Monica Mihai: Pe care dumneavoastră ați văzut-o la Belgrad.
Ion Cristoiu: La care, eu când m-am dus la Belgrad, că e foarte important și în declarația de martor, eu m-am dus să-l întreb de această poză. Pentru că era o poză, ca și hotărârea CSAT…
Monica Mihai: Misterioasă, pe care nu o văzuse nimeni și toată lumea discuta despre ea.
Ion Cristoiu: Când a depus la dosar, în decembrie, denunțul, domnul Sebastian Ghiță a depus și fotografia pe care am văzut-o. În mod normal, doamna procuror Adina Florea m-a chemat ca să confirm că aia e poza pentru că putea să fie depusă la dosar de Sebastian Ghiță, nu știu, altă poză.
Monica Mihai: Era aceeași poză?
Ion Cristoiu: Da, era aceeași poză, este într-un dosar, este într-un format așa (A4), cam mare, dar ce m-a surprins pe mine este faptul că e foarte proastă, de calitate.
Monica Mihai: Nu este poza originală.
„La dosar nu e depusă poza originală, ci o fotocopie, o reproducere”
Ion Cristoiu: Nu, deci domnul Sebastian Ghiță avea poza în telefon, așa mi-a și arătat-o, care era de o claritate… era poză electronică, da? Domnul Sebastian Ghiță a susținut că e un stop-cadru dintr-un film.
Monica Mihai: Pe care, la fel, nu l-a văzut nimeni și despre care se vorbește.
Ion Cristoiu: Acum, la dosar, și aici vine marea enigmă, nu e depusă varianta electronică, e depus de domnia sa o fotocopie, o reproducere.
Monica Mihai: Poză printată.
Ion Cristoiu: Da, deci după telefon, nu știu, IT-iștii se pricep, după telefon, dar și eu făceam mai bine printatul ăsta.
Monica Mihai: De ce credeți că a depus o poză de o asemenea calitate?
Ion Cristoiu: … sunt și imprimante mobile, pe care le ții în poșetă.
Monica Mihai: Și care scot poze de bună calitate.
Ion Cristoiu: Era un fel de copie. Ciudat. Plus nu e depus niciun film, cel puțin așa mi-a spus doamna procuror în calitatea mea de martor. Nu există. Acum nu exclud, sunt un om prudent, ca asta să fie o comedie jucată chiar de către Parchet.
Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Păi să, eu să vorbesc, mi s-a dat voie să vorbesc, să spun că poza aia era așa și așa, doamna Codruța Kovesi să se ducă în instanță și să spună „Vai de mine, dar ce asta e poză?”. Ea, mai ales, nu se vede în poza asta. Și să o conteste că e adevărată și să vină cineva cu filmul, nu știu, nu v-ați gândit și la asta?
Monica Mihai: Va fi chemat Sebastian Ghiță la audieri?
Ion Cristoiu: Nu, este foarte important că pe banca aia era socrul, care a fost chemat, fostul socru, și a depus mărturie că într-adevăr ea a fost acolo și că era o relație de amiciție. Din câte am înțeles fosta nevastă n-a fost … Ceea ce spun, pentru că, încă o dată, misterul acelei audieri, este calitatea groaznică … e depusă, nu e făcută de ei, este depusă de domnul Sebastian Ghiță, e la dosar odată cu denunțul… ei n-au primit varianta… că altfel mi-arătau varianta electronică
Monica Mihai: N-au primit varianta electronică?
Ion Cristoiu: Păi mi-arătau varianta electronică așa cum am văzut-o eu. Mi-a arătat, e o poză într-un dosar așa și în dosarul ăla mi-a deschis doamna procurorși mi-a arătat poza. „Da, domnule așa e” am zis, dar poza asta e ca dracu”, mai ales că se vede foarte prost, repet față de ce-am văzut eu, pot să vă povestesc și cu ochii închiși, adică mi-amintesc perfect, aici era o poză din asta. Nu știu de ce, poate îl întrebați pe domnul Sebastian Ghiță de ce e așa de proastă, repet, din câte știu eu chiar dacă sunt mai bătrân, la ora actuală după telefonul mobil, după o variantă electronică se pot face… dar se pot face și după film, nu-i așa?
Monica Mihai: Seamănă pozele, dar nu e aceeași cu cea pe care ați văzut dumneavoastră la Belgrad sau vorbim doar de calitatea…
Ion Cristoiu: Nu, e aceeași poză, dar repet misterul: eu am văzut o poză așa (landscape) despre care mi s-a spus că e stop-cadru dintr-un film, care film nu a fost depus sau cel puțin așa zic eu, nu știu, poate că a fost, dar oricum nu a fost depus la dosar.
Monica Mihai: Dacă era depus filmul credeți că nu v-ar fi întrebat sau nu v-ar fi arătat filmul să recunoașteți fragmentul?
Ion Cristoiu: Da. Aveți dreptate, era obligatoriu să-mi arate pentru că era probă la dosar. Mie mi s-a confirmat numai proba poza.
Monica Mihai: Dar este aceeași poză.
Ion Cristoiu: E aceeași poză numai că pentru mine este… numai ea prezentată în instanță e făcută pulbere pentru că e proastă. Adică orice acuzat vine și spune „Domne, stai puțin, asta e poză făcută, ați improvizat-o dumneavoastră”, una e să ai variantă… Acum e posibil, repet, ca să fie și varianta electronică sau să vină să se întindă o capcană, nu știu, doamnei Codruța Kovesi și ea să spună că nu-i adevărată.
Monica Mihai: Rămâne să vedem ce se va întâmpla în acest dosar foarte important.
Ion Cristoiu: Rămân în istorie ca sunt omul care a văzut…
Monica Mihai: Care ați văzut și această poză și ați fost și audiat în acest dosar. Săptămâna aceasta președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație istorică, cum ați spune dumneavoastră
Ion Cristoiu: Aproape istorică…
Monica Mihai: Aproape istorică, că este aproape hotărât să demareze un referendum. Haideți să vedem ce a declarat președintele Klaus Iohannis la începutul acestei săptămâni când acesta a participat la un eveniment cu un public ales, așa cum bine ați remarcat dumneavoastră în editorialul din această săptămână.
Ion Cristoiu: Selectat, nu ales.
Monica Mihai: Selectat. Haideți să vedem ce a declarat președintele.
Fragment din declarația președintelui Klaus Iohannis din 19 martie 2019:
„Reporter: Ce garanții putem avea că acest referendum va avea loc și va avea loc curând?
Klaus Iohannis: O garanție? … Garanția…pot să fiu doar eu. Că președintele convoacă referendumul (…) Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai când avem alegeri europarlamentare. Aproape. Deci, lăsați-mi o marjă care se datorează nevoii de aprofundare, a unei discuții aprofundate fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume. Dacă fac referendum vreau să am parteneri, nu numai parteneri partidele, probabil mai mult din Opoziție, vreau să am parteneri și societatea civilă și românii care doresc să dea un semnal clar. Și, pentru asta, pot să vă spun că de o săptămână încoace lucrăm foarte, foarte serios”
„E o invenție… prelucrarea limbii române, nu există aproape hotărât, ești hotărât sau nehotărât”
Monica Mihai: Domnule Cristoiu, cum vine asta „sunt aproape hotărât să demarez un referendum”?
Ion Cristoiu: Invenție… prelucrarea limbii române, nu există aproape hotărât, ești sau hotărât sau nehotărât. Haideți să lămurim un pic, cum spunea nea Ionescu, faptele pentru că se discută despre această declarație în neștire fără să se spună de fapt…
Monica Mihai: Esența.
Ion Cristoiu: Care e problema cu referendumul!
Monica Mihai: Și care este această problemă?
Ion Cristoiu: Problema cu referendumul este următoarea: de la Traian Băsescu a existat această practică a președinților ca atunci când aveau loc alegeri să convoace și un referendum. Traian Băsescu a făcut cred că vreo două. De ce? Ca și în cazul de față. Pentru că s-a presupus, pentru că referendumul e consultativ, s-a presupus că e un bun prilej pentru ca un electorat care nu iese de regulă, adică electoratul de dreapta, să iasă la vot. Deci în cazul de față…
„Admițând, indiferent ce întrebare se pune cu Justiția, ea nu se transformă nici într-o lege. Avem de a face cu tema prezenței”
Monica Mihai: Ar fi mobilizat de acest referendum.
Ion Cristoiu: Chestiunea referendumului… din start să scoatem ideea că referendumul are sau n-are succes. Pentru că el este consultativ. Deci admițând, indiferent ce întrebare se pune cu Justiția, ea nu se transformă nici într-o lege, e foarte important. Avem de a face cu tema prezenței. Deci, dacă președintele convoacă și ușor șovăitor, dacă convoacă acest referendum există câteva riscuri pentru el și pentru PNL.
Monica Mihai: Care sunt acelea?
Ion Cristoiu: Primul risc este faptul ca prezența… pentru că va fi în același timp cu europarlamentarele….
Monica Mihai: Așa.
Ion Cristoiu: Cei care se duc la vot… cred că în 2007, Călin Popescu Tăriceanu a făcut separat secțiile, adică la o masă te duceai și luai cu buletinul, cartea de identitate, pentru europeni cu alegeri europarlamentare, cum ar fi aici, deci dacă s-ar putea face secții separate, adică în aceeași sală e o comisie, că oricum sunt comisii separate, pentru referendum și…
Monica Mihai: O comisie pentru europarlamentare.
Ion Cristoiu: Și te duci tu și votezi la europarlamentare și dacă ești PSD-ist nu interesează referendumul, „Nu mă mai duc dincolo”. Oricum primești două buletine. Deci nu înseamnă automat că cel care se duce la vot și votează.
Monica Mihai: Va fi și prezent la referendum.
Ion Cristoiu: Da. Doi, nu înseamnă că zice și „Da!” la întrebarea aia pentru că te poți duce la întrebare, votezi cu PSD-ul, să spunem, și când ajungi la întrebarea pusă de președinte spui „Nu!”.
Monica Mihai: Adică este posibil să nu atragă noi votanți.
Ion Cristoiu: Este posibil ca referendumul să cadă. Pe de o parte, fie să nu fie număr de votanți, în sensul că la europarlamentare să nu iasă peste treizeci la sută. Nu vor veni oameni numai pentru referendum. Adică : eu mă duc la secție, nu mă interesează europarlamentarele, mă deplasez până în Piața Amzei, dau exemplu meu…
Monica Mihai: Ca să mă prezint la referendum.
Ion Cristoiu: Numai pentru referendum. Dar ce, sunt nebun? Deci teoretic și practic cei care se duc la europarlamentare sau la referendum votează automat. Problema este, de aia și vrea președintele, de aia și insistă mai ales Alianța 2020, Dacian Cioloș, Plus și cu USR….anume, se speră că la europarlamentare dacă pui întrebarea asta vor veni în plus față ce ăia care vin în mod normal de cei convocați de structuri.
Monica Mihai: Care ar fi întrebarea?
Ion Cristoiu: La PNL și PSD vin oamenii chemați de structuri. USR care nu are structură se bazează pe următorul lucru: „Domnule, o să fie o întrebare și o asemenea agitație încât pe lângă ăștia vor mai veni de-ai noștri, nu de-ai PNL-ului”.
Monica Mihai: Care să-și dorească să participe la referendum.
Ion Cristoiu: Și în felul acesta vor fi prezenți și la europarlamentare, dacă vor fi prezenți la europarlamentare vor vota. Ăsta este calculul.
Monica Mihai: Și care ar fi totuși o întrebare câștigătoare la referendum? Pentru că și acesta este un subiect foarte discutat.
Ion Cristoiu: Avem astfel situația: fie nu se întrunește numărul de voturi, adică să fie numai 30 la sută sau sub 30 la sută și atunci cade referendumul și atunci avem o uriașă problemă.