Jurnalistul a afirmat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că, deși lăudat în presa română, summitul informal al UE de la Sibiu nu a luat nicio decizie, iar declarația finală este „o declarație în genul celor de la întâlnirile partidelor comuniste și frățești de la Moscova”.
Despre cazul Băsescu-CNSAS, Ion Cristoiu nu a exclus o intervenție dinspre UE care să stopeze ascensiunea fostului șef al statului care amenință să devină președintele de facto al Parlamentului European. De asemenea, jurnalistul profețește retragerea lui Băsescu după scrutinul din 26 mai și o fuziune PMP-PNL. „Dacă câștigă, își cedează locul și, după părerea mea se speră, și cred că așa va fi, se face o convenție, Traian Băsescu se retrage”, a afirmat jurnalistul.
Cum alegerile europarlamentare au intrat în linie dreaptă, Ion Cristoiu a afirmat că, dacă ar fi în locul celor care vor să-l păstreze pe Klaus Iohannis, ar face în așa fel încât să PNL să piardă acest scrutin pentru a mobiliza electoratul de dreapta la prezidențiale.
„Europarlamentare nu sunt decât o trecere către prezidențiale. Singurul lucru care interesează în România sunt prezidențialele. Mobilizarea dreptei nu poți să o faci decât ieșind și spunând ”, a afirmat jurnalistul.
Din perspectiva actorilor electorali, Ion Cristoiu spune că USR-PLUS, în frunte cu Dacian Cioloș, se pot considera un eșec, și susține cauza unui partid care să reprezinte electoratul tânăr. „După părerea mea, punerea sub umbrelă a lui Dacian Cioloș a fost o mare greșeală, după părerea mea trebuia să rămână Nicușor Dan pentru că acest partid, USR-ul, pe care eu am pariat ca un partid al tinerilor, ca un partid care vine și scoate limba la întreaga clasă politică”, a explicat jurnalistul.
Rămânând în atmosfera alegerilor, Ion Cristoiu a mai spus că aducerea lui Radu Mazăre în țară este tot un gest electoral. „Cred că și scoaterea lui Tudorel Toader din acest punct de vedere poate să servească și PSD-ului, ca interese, să-i sperie pe primari”, a punctat jurnalistul.Cu toate acestea, Ion Cristoiu spune că rechemarea ambasadorului George Maior din SUA si audierea lui Florian Coldea, ambii foști șefi ai SRI, nu ar servi intereselor PSD. „Cei interesați în luarea la control a celor doi șefi nu sunt cei de la PSD.Este actuala conducere a SRI și domnul Klaus Iohannis. Pentru că fostul șef al SRI, ambasador la Washington, este un mare deranj pentru Helvig”, a afirmat jurnalistul.
VIDEO „Gândurile lui Cristoiu”, 19 mai – Partea a II-a:
Redăm interviul integral:
Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii Gândurile lui Cristoiu, alături de mine ca de fiecare dată jurnalistul Ion Cristoiu, bine ați venit.
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit și trebuie să vă spun la mulți ani de ziua dumneavoastră, v-am adus o carte cu dedicație și o să vă șocheze că am zis vă urez și nesuferitul la mulți ani. Nesuferitul pentru că toată lumea spune la mulți ani care uneori poate nu e bine că îmbătrânești, dar dumneavoastră nu o să îmbătrâniți, rămâneți veșnic tânără.
Monica Mihai: Vă mulțumesc. Avem în această săptămână câteva subiecte importante, am să vi le spun: vorbim despre Summit-ul UE care a avut loc la Sibiu pe data de 9 mai, avem un așa zisă relație tensionată dintre Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, Traian Băsescu a devenit ținta atacurilor CNSAS, urmează să dezbatem și acest subiect. Foștii șefi ai SRI sunt la ora decontului, George Maior ambasadorul României în SUA a fost rechemat sau ar urma să fie rechemat, iar Florian Coldea prim adjunctul SRI a fost audiat în această săptămână. Alegerile europarlamentare au intrat în linie dreaptă, partidele sunt în campanie electorală, urmează să discutăm care partid a reușit și referendumul. Avem lovitura săptămânală a săptămânii, avem și șiretlicurile electorale, la ce au apelat lideri din diferite partide politice pentru a cuceri sau pentru a înmuia inimile alegătorilor, avem o rubrică nouă și anume jurnalistul sau editorialul săptămânii și avem ca de obicei Top 5 politicieni ai săptămânii. Haideți să începem cu primul subiect, poate și cel mai important din această perioadă, vorbim de Summit-ul informal UE care a avut loc pe data de 9 mai la Sibiu.
Ion Cristoiu: Nu putem vorbi despre summit decât dacă facem niște precizări importante pe care presa română, fiind o presă de provincie a Europei, nu s-a ocupat, adică nu a arătat… în primul rând că nu este o premieră. Un summit informal a mai avut loc și la Bratislava, este summit informal, deci nu se ia nici o decizie, e un summit plătit de țara respectivă, după cum am scris e o modalitate a liderilor UE de a se duce undeva într-o țară din est, de regulă, într-o țară din est care nu numai că plătește, e foarte important, ne-a costat pe noi, dar ei își asigură ei să se simtă bine. Din nenorocire pentru liderii UE și pentru înalții birocrați de la Bruxelles, ei s-au simțit bine pentru că au fost niște cetățeni scoși mai mult sau mai puțin…
Monica Mihai: Credeți că au fost scoși sau au venit de curiozitate?
Ion Cristoiu: Au fost scoși, bine unii au venit de curiozitate, faptul că strigau „Trăiască Macron!” arată că erau scoși. Au venit de curiozitate, dar în occident era o demonstrație împotriva lor. La noi sunt hore, ei s-au simțit bine și eu nu cred că o să existe sentimentul la nivelul UE, m-am întors din Franța de dimineață până seara toate dezbaterile sunt pe teza catastrofei UE, toate cărțile, toate ziarele au această temă…
Declarația UE de la Sibiu este o declarație în genul, fără exagerare, celor de la întâlnirile partidelor comuniste și frățești de la Moscova
Monica Mihai: Spuneți că doar la noi există această admirație față de UE sau dorința de apartenență.
Ion Cristoiu: Există, cu toată stima pentru poporul român, este o atitudine de popor care încă exagerez nu vreau să fiu răutăcios, de babuin, deci un popor care vede în UE, admite că UE este ca o mare favoare, ca un mare cadou ca un fel de bacșiș. Marile popoare din occident sunt nemulțumite de UE pentru că pentru ei UE e o afacere, o Uniune…
Monica Mihai: Există și sondaje care arată în ultima vreme că mulți din populația Europei consideră că peste 20 de ani UE nu va mai exista.
Ion Cristoiu: Cred că este optimist 20 de ani. Deci după semnalele care sunt UE și aici ajungem la a doua mare problemă pe care o ridică acest summit de la Sibiu, este faptul că ei nu au luat nici o decizie, au mimat, asta spune presa occidentală că, nu, în presa noastră nu veți găsi decât o premieră istorică și măreție.
Monica Mihai: Presa noastră a lăudat foarte mult evenimentul de pe 9 mai.
Ion Cristoiu: Păi e o presă de provincie, v-am mai spus a Europei și atunci faptul că au venit niște tipi din Europa și ne-au binecuvântat teritoriul nostru național e văzut cu un mare entuziasm, nu e cazul meu…
Monica Mihai: Totuși s-a semnat Declarația de la Sibiu.
Ion Cristoiu: Declarația a fost făcută pulbere de toată presa occidentală deoarece este o declarație în genul, fără exagerare, celor de la întâlnirile partidelor comuniste și frățești de la Moscova de pe vremuri, pentru că nu vorbește nimic despre marile probleme pe care le are Uniunea, nu vorbește despre marile disensiuni care au fost și în timpul Summit-ului, o să vă spun imediat, deja care au ieșit după Summit la iveală și s-a încercat un document din acesta de fațadă care are exprimări de genul.. incredibile la ora actuală în raport cu realitatea din UE, vom fi la bine și la rău. Asta în timp ce Macron a venit cu o campanie proprie și anume în legătură cu protecția mediului, cu măsurile pentru împotriva poluării, Orban a venit cu campania lui proprie cu imigranții, dar cel mai important, de fapt ei practic în culise s-au păruit pentru că s-a ivit și a crescut o mare problemă a Uniunii, alegerea președintelui Comisiei Europene.
Monica Mihai: Pentru prima dată înțeleg că există presiuni din partea Franței ca președintele Comisiei să fie ales într-un alt mod decât s-a făcut până acum?
Ion Cristoiu: Da, deci aici este o discuție, nu a ajuns în presa română, că mă rog noi nu putem discuta, noi fiind din ăia din vale, ce se întâmplă în castel, știți că ăia din vale care…
Monica Mihai: Nu discutăm că nu ne permitem sau…?
Ion Cristoiu: Nu, nu discutăm pentru că avem mentalitate de șerbii din vale, eu nu sunt naționalist, dar ăia când erau din vale șerbii din vale, castelul era în deal.
Monica Mihai: Adică suntem mulțumiți că facem parte din echipă, dar nu contestăm deciziile lor.
Ion Cristoiu: Nu, nu ne interesa castelul din deal. Există o capodoperă, mie mi-a plăcut foarte mult Sadoveanu, l-am citit pe tot Sadoveanu de două ori cu creionul în mână, Bordeienii. Bordeienii sunt niște tipi care trăiesc prin Moldova, prin bordeie și din când în când vine stăpânul, el era boierul. Unu, vine stăpânul care e tot timpul pe litoralele calde, vine cu jupânița și ei sunt toți dați pe spate, ce frumoasă și ce carne albă are jupânița ei fiind mai bronzați așa și al doilea, toți sunt uimiți, când vine momentul acela că e un moment de sărbătoare pentru ei, ei stau în bordeie în niște găuri din mal. Sunt bucuroși că vine cineva și mai ales îl întreabă din când în când pe acest boier care e băiat de treabă, mai tânăr, cum e cu cășile peste căși din occident, că auziseră ei că sunt cu etaje, căși peste căși, și că există tren. Dar repet, imaginea este extraordinară.
Monica Mihai: Aceștia am fi noi românii?
Ion Cristoiu: Păi da, pentru că pentru ei de acolo, Bordeienii, acela venea boierul cu jupânița lui bine îmbrăcată și bine parfumată dintr-o lume și pleca, așa și ăștia. Deci, nu se poate ca noi care, totuși, am fost admiși în UE, nu ni s-a făcut un cadou pentru că și ei aveau nevoie și, totuși, după atâția ani ar trebui să devenim un pic mai cetățeni.
Monica Mihai: Că ați adus subiectul în această zonă…
Ion Cristoiu: Și ajung la poveste. Până acum adică data trecută, președintele Comisiei a fost ales pe următorul principiu: capul de listă spitzencandidat al partidului care câștigă alegerile devine automat. Acum am avea teoretic cap de listă este Weber de la PPE și Timmermans am dat numai exemple de la socialiști. Macron este împotriva acestei formule, este sprijinit de estonieni, este sprijinit de către italieni, e sprijinit de Viktor Orban, paranteză, ați observat că nu există Klaus Iohannis, deci Klaus Iohannis iese din această discuție.
Ar fi un elogiu adus președintelui să spun că el este reprezentantul UE, el este unul din românii care vrea să fie cetățean de mâna a doua
Monica Mihai: Asta am vrut să vă întreb adineauri, Klaus Iohannis aici este un bun reprezentant al intereselor României sau este cumva solul UE în România?
Ion Cristoiu: Știu că s-au spus, eu nu o să fiu… ar fi un elogiu adus președintelui să spun că el este reprezentantul UE, el este unul din românii care vrea să fie cetățean de mâna a doua. Adică dacă ați observat, nici la Sibiu și în această dezbatere, deci în dezbaterea din Franța electorală se discută foarte mult despre Uniune și se discută încă o dată în mod corect, deoarece nu că să intrăm sau să ieșim din Uniune și nici populiști eurosceptici, asta este un clișeu de propagandă bolșevică. Nu, se spune în felul următor, ce facem cu această Uniune care seamănă tot mai mult cu Uniunea Sovietică, în sensul că birocrații de la Bruxelles iau niște decizii care la un moment dat intră în contradicții cu interesele naționale, cu specificul național din punctul acesta de vedere. Vă dau un singur exemplu: birocrații de la Bruxelles și poate au dreptate spun așa în toate țările din UE, judecătorul este absolut, deoarece judecătorul este independent, da, dar în est, în România, judecătorii sunt români, adică un specific național este că sunt români, nu sunt nemți. Sunt români. Nu au tradiție în familie, deci nu poți să spui că au orgoliu de profesie, sunt șpăgari mulți dintre ei, mulți dintre ei au dosare la fosta Securitate și atunci noi am venit pe plan național și am spus „domn”e foarte frumos independent, dar hai să introducem și un mecanism legal ca ei să nu facă abuzuri”, pentru că există foarte multe abuzuri. Cei din occident judecând realitățile din România după realitățile din Germania…
Monica Mihai: Spun că nu e nevoie de aceste…
Ion Cristoiu: Păi nu e nevoie că judecătorii… ei spun așa: nu e nevoie de nici o reglementare de presă deoarece jurnaliștii din România sunt independenți, nu e adevărat.
Monica Mihai: Aici faceți referire la sfaturile Comisiei de la Veneția pe mai multe OUG de la noi? Pe modificările aduse în justiție?
Ion Cristoiu: Da, eu am spus și Comisia de la Veneția care este folosită sigur de către UE, dar marea problemă în UE este aceasta: peste tot în lume se pune problema descentralizării, dacă ați observat și la noi. Adică să nu mai fie o instituție națională care să spună primarului din Cucuieții din deal cum să crească el vacile și atunci dacă este această tendință, pe plan european este o tendință de centralizare, adică să vină cineva de la Bruxelles care trăiește la Bruxelles, el e birocrat.
Monica Mihai: Și atunci vă întreb: are dreptate Liviu Dragnea când spune că merităm mai mult în UE?
Ion Cristoiu: El are dreptate, dar el când spune asta nu spune la un nivel de gândire, adică cum spun eu. El nu se înscrie în dezbaterea europeană, este o chestiune electorală prin care el încearcă să câștige electoratul. Deci, noi românii, nici prin Dragnea, nici prin Iohannis, nici prin Orban și nici prin cine vreți dumneavoastră la ora actuală nu intrăm în dezbaterea europeană, e o dezbatere europeană fără precedent.
Monica Mihai: Noi, în schimb, suntem ocupați în această perioadă cu luptele politice interne?
Ion Cristoiu: Nu, suntem ocupați că trăim în vale.
Viorica Dăncilă, o soluție catastrofală pentru PSD. Nu cred că a făcut cineva mai mare rău PSD-ului decât Viorica Dăncilă
Monica Mihai: O avem pe Viorica Dăncilă, premierul României și pe președintele PSD, Liviu Dragnea, între care au început să iasă la iveală anumite tensiuni. Sunt aceste tensiuni doar de fațadă sau realmente se zdruncină relația dintre cei doi?
Ion Cristoiu: Nu, ele sunt reale după toate datele pe care le am și eu, nu sunt de fațadă și sunt și logice, și legice. După alegerile din decembrie 2016 în România s-a ivit o situație schizofrenică, adică președintele partidului care a câștigat o majoritate zdrobitoare, unică în postdecembrism, nu poate să fie și premier. Neputând să fie premier atunci s-au creat două situații absurde: 1. Președintele partidului a încercat să impună premieri care, de fapt să fie, nu marionete, că nu oameni că oameni nu ai cum să pui, orice om nu poate fi chiar atât de supus. Adică au zis așa: în loc să conduc eu că nu am cum să conduc …
Monica Mihai: Voi alege pe cineva să pun în locul meu.
Ion Cristoiu: Pe cineva și care e…
Monica Mihai: Care l-a dezamăgit de fiecare dată.
Ion Cristoiu: Păi nu că și în această conducere trebuie să îi dai o marjă, e ca la UE, adică celui pe care îl pui premier trebuie să îi spui, nu știu, ai totuși un perimetru ca la fotbal în care ai voie să faci… nu, la Dragnea el voia ca la un moment dat ca premierii să nu mai facă nimic, adică să stea tot timpul la telefon cum a stat Grindeanu atunci când a venit cu OUG peste el Iohannis și …
Monica Mihai: Nu știa cum să procedeze, dacă să îl primească sau nu.
Ion Cristoiu: Nu știa, că era plecat domnul Dragnea în SUA, și dormea, și s-a dus în WC și a dat telefon să spună: ce fac?
Monica Mihai: Credeți că Viorica Dăncilă nu mai face acest lucru, nu-l mai consultă pe Liviu Dragnea?
Ion Cristoiu: Deci, logic. Această aberație la care se adaugă faptul că Liviu Dragnea este și suspicios. Adică pe lângă faptul că vrea să conducă el până la nivel de virgulă, adică și premierul să nu mai fie om, și roboții au o minimă independență, el în același timp se și teme. În momentul în care cineva, cum a fost Grindeanu, Grindeanu, țineți minte începuse să zburde prin Europa, imediat zice „hopa, ăsta îmi ia și partidul”.
Monica Mihai: Exista această temere?
Ion Cristoiu: Da, în cazul lui… și atunci s-a ajuns, știu precis, la soluția cu Viorica Dăncilă, o soluție catastrofală pentru PSD, catastrofală, nu cred că a făcut cineva mai mare rău lui PSD decât Viorica Dăncilă pentru că, dacă Dragnea e un monstru, în imaginea publică, cum vreți, oricine de acolo poate fi criticat, ea este, în imaginea publică, proasta.
Monica Mihai: Nu e mai spălată în ultima vreme, așa cum spuneați chiar și dumneavoastră în editorial?
Ion Cristoiu: Se încearcă o imagine. Dacă e vorba de o pagubă uriașă făcută PSD-ului, a fost numirea ei care a fost efectul acestei spaime, preocupări a lui Dragnea de a avea pe cineva subordonat și în mod inevitabil între timp au început…
Monica Mihai: Lucrurile au început să scârțâie. Avem în acest moment, îl avem pe Liviu Dragnea de o parte și pe Viorica Dăncilă de altă parte și avem alegerile europarlamentare care bat la ușă, pe 26 mai. Credeți că în funcție de rezultatul pe care îl va lua Partidul Social Democrat la aceste alegeri se va trasa polul de putere sau va merge puterea într-o direcție sau într-alta?
Ion Cristoiu: Da. Cu condiția ca victoria PSD să fie peste 30%.
Monica Mihai: Aceasta ar fi o reconfirmare a lui Liviu Dragnea?
Ion Cristoiu: Da, dacă este o victorie… deci avem două posibilități în cazul PSD, una catastrofală în care ei sunt pe locul doi, nu contează că au 30%, 25%, dacă sunt pe locul doi și e cu un singur procent, cu un singur mandat sub PNL, s-a terminat, e pe locul doi. Chiar și dacă e pe locul unu, trebuie să fie peste 30%. Adică diferența din… dacă sunt pe locul unu cu 25%, indiferent că PNL-ul e cu 20%, e puțin în raport cu…
Eu dac-aș fi în locul băieților din păduri, la sistem, aș lucra ca PSD-ul să nu obțină un scor mare
Monica Mihai: Ce-au avut la alegerile anterioare.
Ion Cristoiu: Și în acel moment eu nu cred că îl scot pe Liviu Dragnea sau partidul se destramă sau cade de la putere, dar e clar că marja de manevră a lui Dragnea va fi minimă și din acest punct de vedere, eu dac-aș fi în locul băieților din păduri, la sistem, aș lucra ca PSD-ul să nu obțină un scor mare.
Monica Mihai: Să aibă o implozie partidul.
Ion Cristoiu: Nu implozie, să aibă o blegeală, adică nu partidul, Dragnea. Cu peste 30% procentaj el zburdă și gata e o victorie uriașă….
Monica Mihai: Și sub 30% e…
Ion Cristoiu: Sub 30 cu o singură… cu doi în față își pierde acel aplomb. Și, probabil, va veni o perioadă foarte gravă și pentru PSD, adică din asta de băltire, adică nu va avea niciunul dintre ei…
Monica Mihai: În care vor fi nevoiți să-și refacă strategia?
Ion Cristoiu: Nu, nu vor avea curaj, deci nu se va decide nimic, Dragnea va piui, iar doamna noastră de la Palatul Victoria va scânci și nu va ieși nimic, adică nu se va tranșa acest conflict care trebuie să se tranșeze după alegeri că nu se poate merge.
Monica Mihai: Au existat oricum niște semnale în ultima vreme, o avem pe
Viorica Dăncilă care a fost marele absent al mitingului PSD de la Iași, un miting important pe care cei din PSD l-au tot anunțat și ar mai fi și niște mișcări pe la Guvern, Viorica Dăncilă care a început să concedieze din apropiați ai lui Liviu Dragnea. Sunt acestea semnale?
Ion Cristoiu: Da, am spus că sunt semnalele unei inevitabile cerți, rupturi care era inevitabilă deoarece până și Viorica Dăncilă nu e un robot, adică probabil că a mers și ea cât a mers, la un moment dat a zis, „stai puțin că chiar în felul ăsta, din două în două minute, vreau să mă duc să-mi fac o cafea și trebuie să-l sun pe Dragnea, pot să o fac sau nu pot să o fac? Și ce fel de cafea, cu zahăr sau fără zahăr”, nu se poate conduce așa.
Monica Mihai: În această săptămână, înainte de alegerile europarlamentare, Traian Băsescu s-ar putea spune că se află într-o oarecare dificultate, deoarece este acuzat sau urmează să se demonstreze că a făcut poliție politică. Cine are interesul să-l scoată pe Traian Băsescu din scena politică chiar acum înainte de alegerile europarlamentare? Pentru că e important de spus că au mai existat adeverințe de la CNSAS din care reieșea că acesta nu era un colaborator al Securității, așa a ajuns și să fie președinte, așa a ajuns să fie primar, așa a ajuns să fie senator și acum aceste dovezi au apărut înainte de alegerile europarlamentare. E interesant momentul.
Dacă Traian Băsescu nu mai candida în 2004 istoria României era alta, alta. Poate câștiga Năstase, poate câștiga Geoană, da, arestările erau altele
Ion Cristoiu: Eu aș pune pe planul doi întrebarea cine are interesul, este o întrebare tipică pe care ne-o punem noi, eu îmi pun o întrebare al cărei răspuns mă stupefiază, continuu, mă așteptam. După ce s-a întâmplat și trebuie spus pe scurt ce s-a întâmplat, președintele României Traian Băsescu a obținut de la CNSAS patru adeverințe obligatorii până acum că nu a fost colaborator al poliției secrete, politice numită Securitatea. Bun, deodată, nu mă refer că e înainte de europarlamentare, deodată, după ce nu mai e președinte, aceeași instituție, aceeași, stați un pic, nu altă instituție care să spună că i-a luat locul acestei instituții CNSAS și a zis noi ne-am uitat acolo… și vine și spune că era un dosar pe care ei nu l-au procesat și că de fapt instituția și instituția prin votul Colegiului confirmă, îl acuză, aceeași instituție de a fi fost colaborator al poliției politice. Dacă e adevărat această acuzație și ea se judecă în instanță, atunci Traian Băsescu trebuia să nu mai candideze din 2004, nu spun înainte, da. Dacă nu mai candida în 2004 istoria României era alta, alta. Poate câștiga Năstase, poate câștiga Geoană, da, arestările erau altele, tot ce s-a întâmplat în acești zece ani, în mandatul lui Traian Băsescu se vede acum pe baza unei decizii, a unei instituții românești, a statului de drept, ca a fost fals. Păi în aceste condiții nu poți rămâne altfel decât stupefiat, văzând că nimeni nu reacționează?
Monica Mihai: Cum a fost posibil așa ceva?
Ion Cristoiu: Păi, nu, încă o dată. Trebuia neapărat o urgentă anchetă penală pentru că…
Monica Mihai: În instituție.
Ion Cristoiu: Păi în instituție. Cine a ascuns dosarul? Nu că ce se dă acum.
Monica Mihai: Dumneavoastră ce credeți? Aveți o teorie, cu siguranță.
Ion Cristoiu: Da. Acest dosar… de fapt nu, partea care este zdrobitoare, nu știu, vom vedea în instanță, anume cu informările olografe semnate de studentul, că era student la Marină, Traian Băsescu, despre colegii săi, spune că au fost găsite în alte dosare, da? Avem două etape, e foarte important ce spun, unu, ca apropo de seriozitatea dosarului, etapa este că cei de la investigații fac o notă în care atașează acest dosar și propun trimiterea în instanță, instanța decide, ca colaborator al poliției politice. Acest dosar este votat de Colegiu, atenție, au fost foarte multe situații în care Colegiul a respins pentru că Colegiul judecă. Faptul că Colegiul a votat, înseamnă că chiar sunt foarte grave acuzațiile de acolo, da? Și părerea mea este că aceste două, două am înțeles că sunt, foi, deocamdată, au fost la servicii, nu are cum să fie la CNSAS.
Monica Mihai: Dar văzând, urmărind această logică nu este posibil ca să mai apară astfel de informări și despre alte persoane care au…
Ion Cristoiu: Ba da, acum o să mă întrebați, sigur, de ce nu s-a întâmplat nimic? După părerea mea, a fost o hotărâre luată la Cotroceni în care au venit niște șmecheri și au zis „domnule președinte avem o problemă cu PMP-ul, să vedeți că acolo și crește după preluareade către Traian Băsescu în sondaje și PMP-ul dacă trece pragul electoral la europarlamentare, are 5%, ia de la PNL, deci dacă nu trece, locurile se redistribuie, da? Bănuiesc că PNL-ul și atunci probabil că au zis hai să facem această chestiune, hai să facem noi un aranjament, dar după părerea mea nu le-a ieșit, că, surprinzător, n-a ieșit scandal, ați observat și dumneavoastră, adică m-a așteptam ca ONG-uri ori partide politice să-i ceară lui Traian Băsescu să nu mai candideze.
S-a urmărit ca PMP-ul să fuzioneze cu PNL-ul. Este foarte greu să unești PMP-ul, să-l fuzionezi, să dispară în PNL, cu Băsescu înăuntru
Monica Mihai: Dar, în acest caz, CNSAS a luat locul DNA-ului?
Ion Cristoiu: Da. A luat locul DNA-ului și vă mai atrag atenția, după părerea mea, pentru că marea întrebare este, după ce ne-am dat seama că nu s-a întâmplat nimic și trebuia să se întâmple, de fapt, care, ce s-a urmărit. După părerea mea s-a urmărit asta , s-a urmărit ceva care, încă nu pot să-mi dau seama dacă s-a rezolvat, și anume după europarlamentare, ca PMP-ul să fuzioneze cu PNL-ul. Eu cred că asta e principalul de fapt .
Monica Mihai: Existau semnale în această direcție?
Ion Cristoiu: De foarte mult timp. În momentul în care PMP-ul este preluat și învinge în aceste alegeri, este foarte greu să unești PMP-ul, să-l fuzionezi, să dispară în PNL, cu Băsescu înăuntru. Deci există și această posibilitate, s-o notați.
Monica Mihai: De ce? Credeți că nu ar vrea Traian Băsescu?
Ion Cristoiu: Nu, calculul, vom vedea. Calculul bănuiesc că este acesta și altul mai important decât ideea de a reduce… deci avem o ipoteză, a fost lansată acum ca să îi scadă lui Traian Băsescu cota în sondaje și PMP-ul să nu treacă. Acum îmi dau seama văzând că nu s-a dezvoltat, adică nu au fost articole critice, n-au poziții luate de ONG-urile care sunt ale băieților ca să fie o a doua ipoteză și cred că asta e și anume în felul următor: indiferent de rezultatul la europarlamentare, chiar și dacă câștigă, Traian Băsescu renunță la candidatură și zice că se retrage din politică. Având în vedere scandalul, nu știu, chiar dacă îi dă decizie de la Curtea de Apel că n-a fost, ascultați cu atenție…
Monica Mihai: Vă ascult și sunt curioasă când ar face această mișcare?
Ion Cristoiu: Păi după europarlamentare, deci dacă câștigă își cedează locul și, după părerea mea, se speră și cred că așa va fi se face o convenție, Traian Băsescu se retrage invocând…
Monica Mihai: Și PMP intră în PNL.
Ion Cristoiu: Da, și fuzionează.
Monica Mihai: Și dacă nu se va întâmpla acest lucru atunci care ar fi scenariul?
Ion Cristoiu: Păi dacă nu se va întâmpla acest lucru atunci Curtea de Apel îl declară colaborator al poliției politice…
Monica Mihai: Ziceți că trebuie eliminat oricum Traian Băsescu de pe scena PMP-ului.
Ion Cristoiu: Da, trebuie să se retragă, eu cred că asta…
Monica Mihai: De ce nu ar vrea să fie coleg cu domnul Blaga din nou?
Ion Cristoiu: La ce?
Monica Mihai: În partid?
Ion Cristoiu: Dar nu poate să fuzioneze, cum să fuzioneze, iertați-mă, gândiți-vă că eu conduc o gazetă de perete acum, cam așa ceva e PMP-ul pentru Traian Băsescu și deodată gazeta aia de perete trebuie să fuzioneze cu un ziar și n-are cum cu mine că să fuzioneze el trebuie să fie sub comanda… îl vedeți pe Traian Băsescu comandat de Orban?
Dacă Traian Băsescu intră în Parlamentul European, păi el devine președintele de facto al Parlamentului
Monica Mihai: Da, dar este președinte de onoare, președintele executiv este domnul Tomac. Poate domnul Tomac are alt plan.
Ion Cristoiu: Da, dar el e înăuntru, deci în momentul…
Monica Mihai: N-ar accepta, spuneți…
Ion Cristoiu: Nu și chiar dacă ar accepta sună ca dracul, îl vedeți pe Traian Băsescu subordonat lui Blaga? Și a treia ipoteză pe care trebuie să o luăm în calcul, eu cred că aici a fost și o intervenție dinspre Uniunea Europeană pentru că un Traian Băsescu europarlamentar ar da mari dureri de cap chiar Uniunii Europene. Ia, imaginați-vă pe Traian Băsescu, până mai ieri era președinte era cu ei, da…
Monica Mihai: Și acum dintr-o dată ar fi contra.
Ion Cristoiu: Nu, și dintr-o dată intră în Parlamentul European, păi el devine președintele de facto al Parlamentului, sunteți de acord? Imaginați-vă un Traian Băsescu…
Monica Mihai: Credeți că are atâta putere de convingere?
Ion Cristoiu: Nu, dar el știe. Gândiți-vă că ar fi primul președinte al unei țări membre care ajunge un simplu europarlamentar. Îl vedeți dumneavoastră pe Traian Băsescu un simplu europarlamentar? Cu ce știe el, cu… Adică o vedeți dumneavoastră pe Merkel zicând acolo, domnule europarlamentar? Până mai ieri erau colegi, cred că și asta a fost… Dar eu cred că e a doua ipoteză, deci…
Monica Mihai: E foarte interesant de urmărit ce se va întâmpla după 26 mai.
Ion Cristoiu: Profețesc. Domnul Traian Băsescu, indiferent de rezultat, se retrage și PMP…
Monica Mihai: Sau va fi retras?
Ion Cristoiu: Se retrage… și Curtea de Apel îl va achita.
Cei interesați în luarea la control a celor doi foști șefi SRI nu sunt cei de la PSD. Este actuala conducere a SRI și domnul Klaus Iohannis
Monica Mihai: Că tot vorbim de retrageri, în săptămâna care a trecut, ambasadorul Statelor Unite, George Maior, i s-a cerut președintelui să-l cheme în România și să numească un alt ambasador la Washington. În același timp, Florian Coldea a fost audiat în această săptămână în dosarul Laurei Codruța Kovesi. Sunt foștii șefi ai SRI luați la control? Sau e momentul decontului pentru aceștia?
Ion Cristoiu: Da, dar… deci sunt luați la control, cei interesați în luarea la control a celor doi șefi nu sunt cei de la PSD.
Monica Mihai: Cine ar fi?
Ion Cristoiu: Este actuala conducere a SRI și domnul Klaus Iohannis. Pentru că fostul șef al SRI, ambasador la Washington, este un mare deranj pentru Hellvig.
Monica Mihai: De ce spuneți asta?
Ion Cristoiu: Păi pentru că a fost înaintea lui șef, pentru că în interiorul SRI sunt în continuare niște oameni de-ai lui Maior și Maior dacă e încă ambasador la Washington, e un tip care mai poate influența pe cineva din SRI. E puternic, dar în momentul în care e adus în România și devine un pensionar sau un… va veni la Biblioteca Academiei împreună cu mine, nu va mai avea nicio putere, deci din acest punct de vedere e greșit să se spună că propunerea vine de la Meleșcanu, dinspre PSD. Nu, PSD-iștilor… ba dimpotrivă, Maior a fost de-al lor. PSD-iștii sunt interesați… Unu este Hellvig și al doilea este Klaus Iohannis. Și în legătură cu Coldea, înnegrirea imaginii a celor doi este tot un interes al actualei conduceri a SRI, spun la rece. În momentul în care cei doi sunt tot mai răi pe zi ce trece, sunteți de acord, devine tot mai bun pe zi ce trece domnul Hellvig, actuala conducere, în sensul acesta, aici este interesul.
Monica Mihai: Au existat nemulțumiri semnalate și de Călin Popescu Tăriceanu care susținea că este nemulțumit de activitatea domnului Maior că nu ar fi organizat vizite suficiente în Statele Unite pentru cei din actuala conducere a țării și că, după părerea lui, acesta nu și-a făcut datoria.
Aducerea lui Mazăre în țară este tot un gest electoral. Cred că și scoaterea lui Tudorel Toader din acest punct de vedere a avut interesul, poate să servească și PSD-ului, ca interese, să-i sperie pe primari
Ion Cristoiu: Eu n-am negat că rezolvă și niște interese ale domnului Tăriceanu, dar am spus că principalii beneficiari sunt Hellvig și cu Klaus Iohannis, în sensul ăsta am spus. Doi, afacerea Popa, la care este anchetat acum, este o gravă ilegalitate deoarece domnul respectiv trebuia adus în țară în campania electorală, deci în favoarea unui interes politic a lui Traian Băsescu, da? Dacă mergea pe filierele obișnuite, care au luat prin surprindere Ministerul de Interne avea bani, numai că dura birocratic încă vreo lună și atunci s-a ales soluția asta. Din acest punct de vedere, mă miră că nimeni din presă n-a sesizat că și aducerea lui Mazăre e tot cu cântec acum. Vă spun de ce. Pentru că ei nu aveau bani alocați acum, sunt alocați mult mai demult pentru acum, cei de la Ministerul de Interne, și dă bine în campania electorală să-l aducem pe Mazăre în țară, un semnal dat PSD-iștilor „indiferent ce faceți, noi tot vă arestăm”. Deci din punctul acesta de vedere aducerea lui Mazăre este tot un gest electoral, n-are nicio legătură cu… adică sigur că trebuia, dar brusc…
Monica Mihai: E interesant momentul pentru că se știa de foarte multă vreme că este acolo, dintr-o dată l-au reținut.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră ați spus. Dintr-o dată s-a trezit… dintr-o dată Ana Birchall a făcut într-o noapte lucru care Ministerul de Justiție… îmi spuneți mie că a tradus ea într-o noapte, chiar mă ia peste picior.
Monica Mihai: Să fie încă una dintre chestiile pe care Tudorel Toader n-ar fi vrut să le facă și a făcut-o Ana Birchall?
Ion Cristoiu: S-ar putea, uite bună explicație, dovadă eu nu cred că echipa aia a tradus 600 de pagini într-o noapte. Nu cred. Erau traduse dinainte.
Monica Mihai: Poate dacă au muncit 100 de oameni.
Ion Cristoiu: Vedeți dumneavoastră în Ministerul de Justiție muncind 100 de oameni ca să vină… Ca să muncească ăia suplimentar trebuie să vină cineva ori cu morcov ori cu un baston.
Monica Mihai: Dar ați auzit declarația domnului Mazăre care a spus că va veni în România, își va executa pedeapsa, după care se va întoarce în Madagascar pentru că vrea să trăiască acolo.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră ați spus mai înainte, mai ageră decât mine, că de ce acum? S-a schimbat ceva, vă întreb? Între timp, de când e el, din 2017, da…
Monica Mihai: Nu s-a schimbat nimic, decât ministrul de la ministerul Justiției.
Ion Cristoiu: Iar acolo povestea aia că între timp a venit… dați-o încolo, chiar ne ia peste picior? A venit acolo între timp un președinte care luptă împotriva corupției. Păi președintele ce treabă are cu extrădarea? Ori e stat de drept în Madagascar și atunci președintele… Nu, n-are nicio legătură, nu s-a schimbat nimic, era nevoie.
Monica Mihai: Și spuneți că seamănă…
Ion Cristoiu: Da, și bună observația, cred că și scoaterea lui Tudorel Toader din acest punct de vedere a avut interesul, poate să servească și PSD-ului ca interese să-i sperie pe primari, ați văzut, mă, dacă nu dăm amnistia? Nu-i așa? Poate să fie și pentru primarii PSD și PNL la europarlamentare, deci poate să servească și interesului lui Dragnea, adică un fel de semnal care spune „domnule, indiferent, trebuie dată neapărat amnistie” pentru că PSD-ul pariază mult, vom vedea, și pe boicotul primarilor PNL în aceste europarlamentare, boicotarea actualei conduceri care este împotriva amnistiei.
Monica Mihai: Că vorbim de alegerile europarlamentare, partidele au intrat în linie dreaptă, mai avem o săptămână până la marile alegeri europarlamentare, mult așteptatele alegeri europarlamentare care vor trasa direcția pentru alegerile prezidențiale din acest an. Este o miză extraordinar de mare, așa cum am discutat noi în edițiile anterioare, pentru că vom vedea exact care partide vor trece acest examen, avem partidele nou înființate cum ar fi Pro România sau alianța USR-PLUS, să vedem ce scor vor avea, și este un test important pentru marile partide, vorbim de PSD, care e important pentru ei să obțină un scor cât mai mare, și pentru PNL. Care partide au avut mesaje puternice, din punctul dumneavoastră de vedere?
În locul celor care vor să-l păstreze pe Klaus Iohannis, aș face în așa fel încât să piardă PNL-ul la europarlamentare
Ion Cristoiu: Înainte de asta trebuie să fac o corectură la tot ce am spus până acum, am tot susținut că aceste alegeri sunt cruciale și pentru PNL și pentru Klaus Iohannis și și referendumul deoarece, am zis eu până acum, greșit, deoarece dacă PNL și Klaus Iohannis obțin un scor slab, domnul Klaus Iohannis, să spunem, va porni în campania pentru prezidențiale cu un handicap. Greșit. Pentru că, dacă mă gândesc bine la interesul lui Klaus Iohannis, este ca și acest moment să încarce de tensiune dreapta.
Monica Mihai: În ce sens?
Ion Cristoiu: Dacă acum e un succes, să spunem că e un succes, da? La partea dreaptă vor veni două elemente grave pentru Klaus Iohannis, va veni dezumflarea, bucuroși, au câștigat, beau șampanie…
Monica Mihai: După care își dau seama că trebuie să se apuce de luptă.
Ion Cristoiu: Așa. Electoratul lor va fi încântat, că de fapt nu va fi… din punct de vedere practic nu se întâmplă nimic, dar ai văzut, mă, i-am bătut, taca-taca, taca-taca…
Monica Mihai: Și se vor culca pe o ureche…
Ion Cristoiu: Așa, și în același timp vor începe să se bată între ei, da, ca în Urzeala Tronurilor, bun. Ia gândiți-vă și la acest lucru, la această ipoteză, în condițiile în care rezultatul… nu va fi pe primul loc PNL și chiar poate să cadă și referendumul, atunci Klaus Iohannis poate să spună ultima speranță… Unu, la nivelul electoratului de dreapta va fi o zi două dezamăgirea apoi va spune trebuie acum…
După părerea mea, scoateți-l din ecuație pe Dacian Cioloș.
Monica Mihai: Să ne mobilizăm.
Ion Cristoiu: Să ieșim la vot că important e să iasă la prezidențiale, nu la… Hai să ieșim la vot acum, nu se mai poate, PSD-ul nu mai scăpăm de el, da? Că așa s-ar crea iluzia că am scăpat de PSD și va fi o posibilitate de mobilizare a electoratului, dar și de strângere a tuturor partidelor din opoziție în jurul lui Iohannis. Sigur o să veniți dumneavoastră și o să spuneți „dar Dacian Cioloș?” Nu, e o poveste tot ce s-a întâmplat în ultimul timp, vom discuta și la top, cu acest Dacian Cioloș care se duce la Timișoara, zice ceva pe acolo, nici n-a zis, ceva că de genul ăsta „domnule Președinte, știți, mai aveți și o scamă” și apoi primește un telefon de la Cotroceni și apare și spune „stați un pic că noi n-am vrut să criticăm”. După părerea mea, scoateți-l din ecuație pe Dacian Cioloș.
Monica Mihai: Și rămâne cine?
Ion Cristoiu: Păi rămâne numai el. Deci în problema lui Klaus Iohannis este, încă o dată, eu dacă aș fi, repet, în locul celor care vor să-l păstreze pe Klaus Iohannis, aș face în așa fel încât să piardă PNL-ul acum. Adică să fie un eșec pentru că eșecul va da posibilitatea unirii întregii drepte, scoaterea oricărui candidat concurent, adică acel moment vine Klaus Iohannis și spune: „Băi, români, câștigă ăștia, pun mâna și ciuma roșie pune mâna și pe Președinție. Vrei să candidezi, Codruța? Doamne ferește, cum adică, vrei să ne batem între noi, cum să ne batem, hai să fim dreapta, să fiu numai eu, PNL numai eu, strângeți-vă în jurul nostru că…”
Monica Mihai: Că trebuie să batem PSD.
Ion Cristoiu: Așa făceau și comuniștii. Venea Uniunea Sovietică și spunea : „Fiți atenți, imperialismul american mâine ne sugrumă pe toți, strângeți-vă în jurul nu a Moscovei”…
Citește continuarea pe Pagina 2: