Ion Cristoiu a explicat că ordonanța presupune și amnistierea faptelor care ar putea fi anchetate, ceea ce ar elibera primarii de teama DNA și nu ar mai putea fi controlați politic. În plus, lideri marcanți ai PSD, care au fost condamnați, vor reveni în prim-plan, amenințându-i poziția lui Liviu Dragnea în PSD.
„Liviu Dragnea are interesul să se salveze pe el, din punctul acesta de vedere. În același timp, dacă vrea să se salveze pe el, nu are nevoie de amnistie, se salvează prin diferite trucuri cu Curtea Constituțională, cu Înalta Curte”, a punctat Ion Cristoiu.
Anunțul președintelui Iohannis privind temele referendumului din 26 mai este , în opinia jurnalistului, un alt motiv pentru care PSD nu ar mai putea da ordonanța privind amnistia și grațierea. Cele două teme anunțate de Iohannis sunt interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupție și a ordonanțelor pe teme de justiție. „Tema asta mai are și un rol adică în fața propriului electorat el spune
Pe de altă parte, jurnalistul a remarcat anticomunismul feroce al președintelui Iohannis, care, nu este însă la fel de intransigent în cazul procurorului general Augustin Lazăr, acuzat că a refuzat eliberarea condiționată a unui disident anticomunist în anii 80. „Iohannis l-a pus pentru că este omul lui de casă și i-a rezolvat toate dosarele. Dacă ar renunța la el, ar da un semnal pentru toți acoliții lui, pentru toată camarila lui că îi părăsește”, a explicat Ion Cristoiu susținerea lui Iohannis pentru Lazăr.
Jurnalistul a avertizat totodată că președintele Iohannis pierde teren în favoarea Codruței Kovesi pe zona electoratului de dreapta și că la europarlamentare am putea asista la un curent nou care se manifestă deja în Europa: contestarea politicienilor, a partidelor tradiționale. „Ei nu propun ceva concret pentru că, dacă pui ceva concret, îți ostilizezi celălalt electorat și atunci devine o nostalgie… De exemplu, Codruța Kovesi are un mare potențial din punctul ăsta de vedere pentru că ea până acum nu s-a pronunțat politic, față de Klaus Iohannis, n-a zis până acum
VIDEO – INTERVIU „Gândurile lui Cristoiu”, partea a II-a:
Redăm interviul integral:
Monica Mihai: Avem și în săptămâna aceasta câteva teme importante: avem odată epopeea referendumului, președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl va convoca pentru 26 mai, avem cazul lui Augustin Lazăr, anchetarea Laurei Codruța Kovesi și reacțiile de la nivel internațional în ceea ce privește pe aceasta, trebuie să discutăm și despre capitalismul românesc și cine îi apără pe micii întreprinzători din punct de vedere al politicii, să spunem așa, și în planul extern alegerile externe, ce spune rezultatul alegerilor din jurul României despre situația politică externă și bineînțeles topul politicienilor. Haideți să începem cu cel mai important subiect am putea spune referendumul și declarațiile președintelui Klaus Iohannis din această săptămână care a anunțat dacă va demara consultări cu partidele pentru referendum.
Ion Cristoiu: De fapt nu e epopeea referendumului, de fapt este ideea epopeii de referendum, pentru că dacă ați observat, am spus și data trecută și acum s-a confirmat prin intervenția de joi a președintelui, că el vrea să facă nu atât din referendum propriu-zis cât din agitația electorală în jurul referendumului.
Monica Mihai: Îl ajută?
Ion Cristoiu: El încearcă să întrețină în fiecare zi, văd că el iese la prânz, probabil că seara nu-și poate permite la ora 6.00 că trebuie să rămână la Cotroceni și vrea să se ducă acasă la 4.00 că se termină serviciul că el e bugetar, și atunci încearcă, dacă ați observat, prima dată a anunțat data referendumului, după asta a zis că are nevoie să lărgească tema, ultima oară acum joi a anunțat că s-a adresat Parlamentului pentru că el are o aprobare pe temele de corupție și atunci cere acum o lărgire a temelor și a adăugat două.
Monica Mihai: Amnistia și grațierea pentru corupți.
Ion Cristoiu: Da, să nu poată fi dată amnistierea și grațierea pentru corupție și împotriva ordonanțelor pe teme de justiție.
Monica Mihai: De altfel știm că președintele tot a menționat acest lucru în ultima vreme că se legiferează prin ordonanțe.
Întrebarea poate să fie „Sunteți de acord cu amnistia și grațierea prin ordonanță de urgență?”
Ion Cristoiu: Da, probabil ca și data trecută am intuit că asta va fi, că având în vedere că amnistia și grațierea nu pot fi date decât prin ordonanțe de urgență că nu există prin lege pentru că altfel ea se dă într-o noapte tocmai pentru a nu… și din punct de vedere legal ea trebuie dată fără să se știe pentru că în felul acesta dacă spune că pe data de cutare, dacă a intrat în Parlament și se vede acolo pentru ce sunt amnistie, ăia fac în continuare crime, fură în continuare că oricum va veni amnistia … și atunci de aceea se dă prin ordonanță de urgență nu se dă prin lege și probabil tocmai întrebarea privind modificarea legilor justiției prin ordonanță de urgență o va include și pe aceasta cu amnistia, pentru că el inițial a mers foarte mult pe o întrebare privind legiferarea pe teme de justiție, atenție pe teme de justiție pentru că dacă pui orice legiferare, orice domeniu, când va veni guvernul lui s-a terminat pentru că nu poate să dacă nimic.
Monica Mihai: Deci el a specificat că doar pe partea de justiție nu este de acord să se legifereze doar prin ordonanță.
Ion Cristoiu: Da, el întreabă, se consultă poporul. În primul rând că avem, referendumul este consultativ și el a anunțat…
Monica Mihai: Aceste teme…
Ion Cristoiu: Știm acum că va fi o întrebare privind ordonanțele de urgență în legătură cu justiția. Acum probabil că va fi cu justiția și corupția, deci poate să fie „Sunteți de acord cu amnistia și grațierea prin ordonanță de urgență?”, că de asta se tem ei, pentru că teoretic dacă o duce în Parlament….
Monica Mihai: Trebuie să respecte toți pașii, trebuie să treacă de comisii.
Ion Cristoiu: Și la Curtea Constituțională.
Monica Mihai: Și acesta este un aspect important că odată ce modifică legea prin ordonanță de urgență ea nu poate fi contestată decât de Avocatul Poporului, Avocatul Poporului care de obicei este numit de Guvern, deci aici are șanse mari să nici nu fie contestată.
Ion Cristoiu: Da, acolo s-a conturat cum vede el. Pe de o parte a ținut cont de bombănelile USR-iștilor care au spus că trebuie și ceva cu corupția și atunci, nu poate să facă o întrebare de o jumătate de filă și atunci întrebarea va fi asta: „Sunteți de acord cu amnistia și grațierea prin ordonanțe de urgență?”, asta e cea mai mare problemă.
Monica Mihai: Și doar asta să rămână?
Ion Cristoiu: Da, doar pe asta că unește și tema corupției și …
Monica Mihai: Și a ordonanțelor de urgență.
Ion Cristoiu: Da, și dă și posibilitatea unei campanii electorale pe tema asta, adică el va pune acest referendum nu de dragul poporului român, sau a justiției, sau a anticorupției, ci îl pune din punct de vedere electoral, din punct de vedere electoral, el trebuie să țină cont de posibilitatea de a duce o campanie. Poți să duci acum o campanie, și începe, „au încercat să facă în 2017 și, și acum încearcă să se amnistieze”, vorbesc nu pe ideea de modificare a codurilor, de modificare de amnistie și grațiere, pentru că vor să fure în continuare bla, bla, mă rog campanie electorală, iar pe de altă parte trebuie să fie o întrebare, și deja temele cerute se văd că sunt astea, ca să nu ostilizeze electoratul PSD să nu boicoteze referendumul.
Iohannis e ca un tip care vrea să aibă o amantă și noi discutam în ce fază e
Monica Mihai: Președintele a anunțat de altfel în această săptămână că va chema partidele la consultări. Cum vedeți aceste consultări? Credeți că fiecare partid va veni cu o propunere de întrebare?
Ion Cristoiu: Și consultările fac parte din lungirea… știți că noi am discutat, trebuie să le spunem telespectatorilor, înainte de emisiune, că el e ca un tip care vrea să aibă o amantă și noi discutam în ce fază e, nici măcar nu i-a trimis flori, nici măcar nu a invitat-o la cafea. El deja ne-a anunțat are de gând să, și are de gând să se întâlnească cu ea nu știu unde, și ea nici nu știe măcar, deci din punctul acesta de vedere el mai are etape până va ajunge la etapa finală… deci așa este ca să poți să compari.
Monica Mihai: Credeți că e o mișcare electorală?
Ion Cristoiu: Păi da, și cu consultările cu partidele, care este o prostie, nu trebuie să te consulți cu nimeni, este dreptul președintelui constituțional.
Monica Mihai: El a anunțat oricum de acum doi ani și ar fi trebuit să aibă suficient timp ca să se gândească
Ion Cristoiu: Da, dar nu e nevoie de nicio consultare, toate acestea: consultarea cu partidele, consultarea cu societatea civilă, ieșirea în fiecare…
Monica Mihai: Fac parte din campania electorală?
Ion Cristoiu: Nu, din agitația din jurul ideii de referendum cum am spus, adică de fapt pe el nu-l interesează atât referendumul propriu-zis ci…
Monica Mihai: Ci ce a câștigat ca imagine, cum ar veni.
Ion Cristoiu: Transformarea referendumului într-o temă de campanie electorală, altfel nu putea să iasă în fiecare zi la prânz să ne spună ceva. Acum are o temă, probabil că peste două zile ne va spune că deja a trimis ( solicitarea la Parlament, n.r), că deja a ajuns, peste o săptămână ne va spune că așteaptă un răspuns, o să vedeți mai mult ca sigur în fiecare zi va ieși și va spune „aștept răspunsul Parlamentului pentru că nu mai putem sta”. Tema asta mai are și un rol adică în fața propriului electorat el spune „blochez posibilitatea unor ordonanțe de urgență pe amnistie și pe justiție”, ceea ce într-un fel este corect, adică ar fi greu acum pentru PSD să dea o ordonanță în momentul când nu știe consultarea populară.
PSD-ul nu va ieși niciodată cu ordonanță de urgență
Monica Mihai: Ar fi exclus acest scenariu să iasă PSD cu ordonanța înainte de referendum?
Ion Cristoiu: PSD-ul nu va ieși niciodată cu ordonanță de urgență, mai ales cu amnistia.
Monica Mihai: Deși toată lumea se așteaptă, acum două săptămâni președintele lua în calcul să participe la ședința de guvern.
Ion Cristoiu: Încă o dată pot să vă dau ca o axiomă, și v-am explicat de nenumărate ori de ce. Unu, Liviu Dragnea are interesul să se salveze pe el, din punctul acesta de vedere. În același timp dacă vrea să se salveze pe el nu are nevoie de amnistie, se salvează prin diferite trucuri cu Curtea Constituțională, cu Înalta Curte. Dacă, încă o dată, o ordonanță privind amnistia și grațierea și care ar include și corupția, că asta e foarte important ar aduce, ar elibera pe de o parte de constrângerile că nu pot face politică în cazul unor lideri PSD, Adrian Năstase, Mitrea, Sorin Oprescu, Hrebenciuc, care ar reveni acum curați în prim-plan și l-ar mânca pe Dragnea, principala preocupare a lui Dragnea fiind în partid nu cumva să apară cineva care să fie amenințare pentru el, deci asta ar fi pe de o parte, iar pe de altă parte ar fi posibil, ar elibera forțe nu ai de unde să știi, deci ar elibera pe foarte mulți chiar pesediști și peneliști de șantajul cu DNA-ul pentru că mereu am spus ordonanța, amnistia ar presupune că se amnistiază și faptele care ar putea fi anchetate, aceasta este cea mai importantă precizare.
Monica Mihai: Și el nu și-ar dori asta.
Ion Cristoiu: Păi nu, deci ea eliberează de teama de DNA, toți primarii, marea majoritate a primarilor și PNL, nu USR, că ei nu au și PSD și PMP, marea majoritate a liderilor ei au un trecut și faptul că ei pot fi luați pentru orice, chiar pentru un fleac din trecut…
Monica Mihai: Este ca o sabie deasupra capului lor?
Ion Cristoiu: Da, și atunci dacă dai amnistie ei sunt liberi.
Monica Mihai: Și nu ar mai putea fi controlați politic, asta spuneți?
Ion Cristoiu: Da, dar nu ar mai fi și atunci nici Dragnea, pe de altă parte el are un mare interes că el a agitat tema că el se bate, uite că se luptă. Deci după părerea mea toate aceste zvonuri cu ordonanțele de urgență care urmează să se dea mâine sunt lansate de el, pentru că el are interesul să întrețină în rândurile primarilor mai ales și rândurile structurilor din PSD și din provincie iluzia că acuși, acuși dă ordonanța, dacă ați observat.
Monica Mihai: Vă salvez dar…
Ion Cristoiu: Dă mâine, dar între timp au venit 12 ambasadori, dă mâine dar între timp a zis Timmermans ceva, el vrea, dar nu poate. Și afirm cu toată responsabilitatea, nici măcar nu presupun, el le dă drumul la toate astea. Toate discuțiile pe care le-am avut cu liderii PSD la televiziuni au fost astea: de unde și până unde, adică ultima temă cu ordonanțele de urgență privind codurile penale, nimeni nu le-a formulat, adică normal era dacă erau adevărate domnul Tudorel Toader, el le emite făcea o conferință de presă, le punea pe site. Nu, apar din când în când mâine se dă ordonanța de urgență, mâine se dă…
Monica Mihai: Ordonanțe care nu se concretizează.
Ion Cristoiu: Și ele nu se dau și atunci întreții în permanență această iluzie pentru primari pentru că depinzi acum foarte mult acum la europarlamentare, mâine gata acuma, mâine se dă, la noapte se dă ordonanța și în același timp și arăți, pentru că dacă ați observat contestarea acestei ordonanțe este în viitor ele nu au avut loc. Într-o seară o demonstrație, am văzut că magistrații sigur discută mai puțin demonstrează împotriva a nu cumva să se dea. Ați observat că în legătură cu ordonanțele privind codurile avem o aberație noi nu avem nicio ordonanță, dar este o ordonanță să nu cumva să se dea. Asta îi servește foarte mult lui (n.r. – Liviu Dragnea), „am vrut să dau până la urmă, ați văzut eu mă lupt, sunt împotriva abuzurilor, dar nu pot să fac nimic deoarece el (n.r. – Klaus Iohannis) se opune, SUA…”.
Monica Mihai: Și atunci oficialii UE s-au lăsat și ei păcăliți?
Ion Cristoiu: Păi oficialii UE la rândul lor sunt intoxicați, n-au de unde să știe, nu vedeți că toată presa tefelistă, pro Iohannis e pe tema asta? Mâine se dă ordonanța și avem și draftul, mâine, la noapte se dă, următoarea ședință, următoarea ședință, dacă ați observat când apar ăștia, am discutat cu cei de la PSD domnule, dar de ce nu ziceți odată nu mai dăm ordonanță, nu dăm, de ce nu iese Tudorel Toader, nu și ei păstrează ambiguitatea, ați văzut? Unii spun că ne mai gândim, alții că nici vorbă, alții da, s-ar putea, și atunci se întreține…
Monica Mihai: Se lasă loc de interpretări de toate părțile.
Ion Cristoiu: Nu, există loc de iluzie, se dă mâine, nu se dă mâine deoarece între timp zice, mâine se va da ordonanța, ea nu se va da și atunci se lansează petarda, la ea reacționează ham-ham toți să nu cumva să se dea, nenorocire, telefoane și Dragnea zice domnule am vrut s-o dau, dar n-am putut că ați văzut e reacția. Sigur că dumneavoastră o să puneți o întrebare „chiar așa de naivi sunt ăia din PSD?”. Da, pentru că au o foarte mare, mare, mare problemă.
Monica Mihai: Naivi sau disperați?
Ion Cristoiu: Nu există primar din România care să nu poată fi prins cu ceva. Vă dau exemplu de un primar, în premieră, care are următoarea problemă, fost primar, el a făcut un abonament pentru primăria aia, la o firmă de telefoane mobile și aia le-a dat pe lângă alea și un bonus,10 cartele, bonus.
Monica Mihai: Pe care le-a primit.
Ion Cristoiu: Păi nu, pe care el nu le-a folosit, zicând că le folosește în caz de cutremur, vijelie, nu le-a folosit și știți că e chemat la DNA pentru abuz în serviciu, de ce nu le-a folosit? Păi degeaba zice omul, stai domnule că erau bonus, deci înțelegeți că nu poți să faci în România ceva, fără să nu, chiar când vrei să faci ceva tu ca primar, vrei să organizezi un concert, ceva bun chiar pentru localitate și firma aia cu care vrei să faci zice „da, dacă o angajați pe nepoata mea”, am dat un exemplu. E o țară în care nu se poate face ceva. Și atunci fiecare primar nu a făcut neapărat pentru el, ca să rezolve o problemă, trebuie să rezolvi mii de probleme într-un sat, într-o localitate, problemele oamenilor și poate că uneori trebuie să faci o ilegalitate, nu știu, un compromis.
Monica Mihai: Toți sunt vulnerabili din acest punct de vedere.
Ion Cristoiu: Da, și toți inclusiv cei de la PNL și din cauza aceasta PNL-ul cu această înverșunare a luptei împotriva corupției vor avea foarte mari probleme la alegeri pentru că primarii spun… și ei PNL???? păi stați un pic adică nu ne apără nimeni? Deci aceasta este tema și atunci ei nu vor da, și spun încă o dată că de fapt PSD-ul le dă, Dragnea lansează aceste zvonuri, nu există nicio ordonanță, dacă ar exista ar ieși unul și ar spune și atunci o să o ținem așa. Acum nu o să mai poată să le dea că se face referendum
Campania împotriva lui Augustin Lazăr pe tema asta este o prostie
Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă va apărea această ordonanță. Un alt subiect important în această săptămână a fost cel al procurorului general Augustin Lazăr, a făcut procurorul general pe vremea în care activa în calitate de procuror în timpul comunismului poliție politică cu Iulius Filip?
Ion Cristoiu: Nu, pot să spun, campania împotriva lui pe tema asta este o prostie.
Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Pentru că nu pentru asta trebuie să-l dăm afară, ci pentru faptul că a fost procuror comunist și fiind în comisia aia nu a făcut nimic să-l salveze pe ăla, trebuie să ne lămurim.
Monica Mihai: Ce ar fi putut să facă și nu a făcut din punctul dumneavoastră de vedere?
Ion Cristoiu: El, ca președintele comisiei, decizia acestei comisii a fost hotărâtoare pentru judecată, acolo când a primit lista aia scria acolo Iulius Filip condamnat pentru, nu știu, vorbe împotriva regimului comunist. Și el nu a văzut asta? Dacă el este acum procuror în anticomunist, da, este procuror într-o lume anticomunistă, nu-i așa.
Monica Mihai: Și a fost numit, să nu uităm, de președintele Klaus Iohannis care a povestit cât de greu a fost.
Ion Cristoiu: Da, de președintele care e un mare anticomunist.
Monica Mihai: Haideți să urmărim ce a zis președintele referitor la perioada comunistă.
Fragment din declarația președintelui Klaus Iohannis, 11 februarie 2019:
„Comunismul, în realitate, a fost un regim oribil, un regim crunt, un regim draconic (…) Epoca a fost probabil cea mai neagră epocă a României și ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite tocmai pentru a nu ajunge în situația să repetăm greșeli pe care noi le-am făcut. Deci, comunismul a fost o greșeală enormă, catastrofală, pe care a făcut-o România. Că nu a făcut-o benevol, este iarăși adevărat, dar, pentru aceea, felul în care a fost inoculat comunismul în România a fost un fel românesc și a fost o mare, mare greșeală și nu numai, o eroare a istoriei, o oroare a istoriei moderne”
Toți anticomuniștii și antisecuriștii au o problemă. Cu cât ești mai suspect de ceva cu atât ești mai anti
Monica Mihai: Acestea au fost declarațiile de acum o lună ale președintelui.
Ion Cristoiu: Eu am scris că am rămas surprins chiar atunci la interviul din 27 septembrie 2014 din campanie că era atât de înverșunat anticomunist. Cel mai înverșunat președinte anticomunist.
Monica Mihai: Vă surprinde reacția sau lipsa lui de reacție în acest caz, în acest context?
Ion Cristoiu: Nu, două lucruri mă surprind: unu, anticomunismul lui feroce pe care nu l-a avut niciun președinte, ceea ce, după părerea mea…
Monica Mihai: Cum s-ar traduce, cum s-ar explica?
Ion Cristoiu: Are o problemă. Toți anticomuniștii și antisecuriștii au o problemă.
Monica Mihai: De ce gen? Ce fel de problemă?
Ion Cristoiu: Păi, cu cât ești mai suspect de ceva cu atât ești mai anti. Când nu ești, cum să spun… teza mea, în contrast cu anticomunismul feroce al domnului președinte, în comunism au existat în primul rând mai multe perioade, e o prostie ce spun că a fost tot timpul oribil, au fost și momente de liberalism. Doi, în comunism au fost oameni în diferite funcții, inclusiv procurori, care au încercat cât de cât, în limitele funcției, sigur că una era să fii procuror și una era să fii inginer șef. Ca procuror erai obligat să aperi statul comunist de ceea ce statul comunist considera că sunt atacuri împotriva lui. Deci, din punctul acesta de vedere, un domn ca Augustin Lazăr n-are ce căuta nici măcar în procuratura de acum, nu procuror șef, pentru că nu avea altceva de făcut decât să apere legalitatea socialistă, legalitatea socialistă însemna, chiar prin Constituție, apărarea comunismului, deci el a apărat din punctul acesta de vedere…
Monica Mihai: Înțeleg că chiar dânsul a avut o postare pe Facebook imediat ce a apărut articolul în care menționa și specifica exact ce-a făcut el în acea comisie și anume că era doar o parte tehnică în care el verifica dacă au fost îndepliniți niște pași pentru a putea merge în instanță pentru a cere eliberarea condiționată, adică el nu ar fi cunoscut persoana care urma să fie eliberată condiționat.
Ion Cristoiu: Stați un pic. Cred că ne crede proști. În lista aia era trecut… nu persoana fizică, era trecut și ce-a comis ăla. El când a venit a spus așa: „Ion Popescu, viol cu tâlhărie, da, nu știu care Cod Penal, cutare și era acolo Iulius Filip, atentat la siguranța națională, propagandă împotriva socialismului”.
Monica Mihai: Ce-ar fi putut face el în acest context ca să-i ușureze situația?
Ion Cristoiu: Nu, el nu putea să facă nimic, dar asta nu înseamnă că trebuia să fie procuror general. Noi nu-l condamnăm și cu atât mai mult eu pe Augustin Lazăr… ce-a făcut? Nimeni nu-l trage la răspundere din punct de vedere penal. Din perspectiva lui de procuror numit de anticomunistul, de logica domnului care se numește Klaus Iohannis, normal era atunci ca el să-și riște cariera și libertatea și să spună nu.
Monica Mihai: Dar nu se știa atunci? Adică știu că în momentul numirii unei persoane într-o funcție atât de importantă se vine cu un dosar în care există un background făcut, un CV.
Ion Cristoiu: Da, revin. Nimeni nu spune unu, că domnul Augustin Lazăr trebuie condamnat acum retrospectiv…
Monica Mihai: Nu, dar nu vorbesc de condamnare, vorbesc de numire, în primul rând.
Ion Cristoiu: Păi da, în sensul următor: nu putea să fie numit dacă a fost procuror comunist, după părerea mea, nici măcar să fie procuror pentru că, încă o dată, în comunism, și el a fost din 82` și ceva, procurorii prin…
Monica Mihai: Prin natura meseriei…
Ion Cristoiu: Prin natura meseriei lor erau obligați să apere statul socialist de diferite atacuri. Și atacurile erau așa: furtul din avutul obștesc, furai un sac de porumb, de știuleți…
Cred că în mapa lui profesională Augustin Lazăr are lucruri mult mai grave
Monica Mihai: Era considerat un atac la bunăstarea…
Ion Cristoiu: Da și procurorul făcea asta, da. Avortul era considerat infracțiune, deci statul socialist considera faptul că Iulius Filip a trimis o scrisoare la Sindicatul Solidaritatea a fost considerat, potrivit legii de atunci… În consecință, nimeni nu spune, încă o dată, că el, domnul Lazăr, nu putea să refuze asta. Noi discutăm de procurorul general în România de după 30 de ani.
Monica Mihai: De ce credeți că l-a numit atunci? Adică, de ce s-a vulnerabilizat, având în vedere…
Ion Cristoiu: Păi nu, ne punem întrebarea de ce îl apără acum. Îl apără acum pentru că…când l-a numit știa cine este… mă întorc, domnul Lazăr cred că în mapa lui profesională are lucruri mult mai grave, n-avea cum să nu fie pentru că el ca procuror avea și… dumneavoastră chiar credeți că el ca procuror timp de opt ani a apărat, a judecat numai crime? Nu, a judecat și furt din avutul obștesc și avorturi și propagandă împotriva statului, da. Deci, în momentul în care el s-a înscris să fie procuror și nu tinichigiu, și nu tâmplar, nu jurist. El nu era obligat, a terminat dreptul putea să fie jurist sau avocat, da, hai, maximum judecător. Când s-a angajat procuror știa la ce se angajează, cel care se angaja la securitate știa că se angajează la securitate, eu care m-am angajat în presă știam că mă angajez în presă să scriu despre Ceaușescu, că doar nu m-am angajat să scriu despre Iuliu Maniu. În aceste condiții el, conștient, a făcut acele lucruri. Normal era după 89”…
Iohannis l-a pus pentru că este omul lui de casă și i-a rezolvat toate dosarele. Dacă ar renunța la el, ar da un semnal pentru toți acoliții lui, pentru toată camarila lui că îi părăsește
Monica Mihai: Să se retragă.
Ion Cristoiu: Să se retragă sau să nu se bată să fie procuror general, să spună cum spun eu: După 1990 eu, Ion Cristoiu, nu am fost un moment funcționar al statului român, prin nimic.
Monica Mihai: Ar trebui în prezent să se retragă definitiv?
Ion Cristoiu: Și atunci avem două întrebări: de ce l-a pus Klaus Iohannis? L-a pus pentru că este omul lui de casă și i-a rezolvat toate dosarele și doi: dacă ar renunța la el, că așa ar trebui, să renunțe, nu cred că îl va mai confirma Tudorel Toader, ar da un semnal pentru toți acoliții lui, pentru toată camarila lui că îi părăsește.
Monica Mihai: Și nu-și dorește să transmită acest mesaj în an cu alegeri prezidențiale.
Ion Cristoiu: Păi da, nici el nici Dragnea, pentru că în momentul când tu dai un semnal că tu te-ai lepădat de un tip dintr-o instituție de forță, ăilalți spun „mă duc la Dragnea, ce rost are?”.
Monica Mihai: E posibil să aștepte ca problema să se rezolve de la sine având în vedere că expiră mandatul lui Augustin Lazăr în luna aprilie?
Ion Cristoiu: Da, el așteaptă, l-ar da mâine afară pe Lazăr, dacă ar fi un mare om politic, credincios ideilor sale anticomuniste, i-ar cere demisia, nu mai spun că nu l-ar fi numit. Dar părerea mea este că se va rezolva prin faptul că iese la pensie pentru că și în partea cealaltă sunt niște probleme. Tudorel Toader nu poate să forțeze pentru că și el a fost procuror.
Monica Mihai: Dar este ciudată reacția lui Tudorel Toader la aceste informații. Tudorel Toader, ministrul Justiției, care știm că i-a întocmit un raport lui Augustin Lazăr prin care îi cerea practic demisia sau în dorea demis din funcție, a spus că e normal că nu a trecut această experiență în CV-ul dumnealui pentru că nimeni nu trece în momentul în care vrea să ajungă la o funcție înaltă cea făcut la începutul carierei.
Ion Cristoiu: Vă reamintesc că Norica Nicolai a fost respinsă de Traian Băsescu pe baza mapei profesionale. Există o mapă, nu ce scrie el.
Monica Mihai: De ce l-a apărat Tudorel Toader?
Ion Cristoiu: Păi cum dacă și el a fost procuror? În momentul în care ai fost procuror nu există scăpare, adică nu te puteai fofila să nu condamni și nevinovații, n-aveai cum. Este ca și cum dumneavoastră m-ați lua pe mine la întrebări că de ce suplimentul literar-artistic pe care îl conduceam eu cu onoare a publicat poezii despre Ceaușescu. Păi asta era meseria mea, misiunea mea. Sigur că au publicat și altceva, sigur că poate domnul Lazăr, la vremea lui… dar nu ne-a spus până acum. Normal era să iasă, să dea un interviu cu dumneavoastră că sunteți mai tânără și mai apropiată de spiritul domnului Lazăr și aș fi zis „domnule, uite am fost… dar am făcut și lucruri bune”. Din punctul acesta de vedere domnul Lazăr nu a povestit până acum nimic. Dar, repet, noi raportăm ce-a făcut el la anticomunismul lui Klaus Iohannis, nu al meu, eu l-aș fi iertat. Repet, în mapa lui profesională, dar și a lui Tudorel Toader veți găsi foarte multe schelete. N-are cum, nu aveai cum ca procuror. Eu nu puteam ca redactor șef adjunct…
Monica Mihai: Să nu publicați…
Ion Cristoiu: Era o piesă despre socialism, sigur că spuneam că a interpretat prost, dar nu spuneam că ce căuta piesa aia despre Ceaușescu?! N-avem cum. Deci în momentul în care te-ai angajat, mai ales procuror, și repet nu l-a obligat nimeni să fie procuror, e clar că a făcut și alte. Pe mine mă miră că n-au ieșit până acum din mapa lui profesională. Ceea ce spune că până la urmă există un sistem care îl apără. Pentru că n-avea cum, timp de opt ani, mai ale în ultimi ani ai lui Ceaușescu când luase forma asta dementă cu n-aveai voie să furi din avutul… de la CAP, avorturi, e clar că a făcut. Că n-o să spună că zece ani el a anchetat numai și numai crime, crime.
Interviul continuă în pagina următoare: