INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Zvonurile cu ordonanțele de urgență care urmează să se dea mâine sunt lansate de Dragnea/ El se salvează prin diferite trucuri

A fost o mare manipulare să spună că Laura Codruța Kovesi nu era lăsată să se ducă că n-are de ce să se ducă

Monica Mihai: Că vorbim de persoane controversate din justiție, săptămâna aceasta a fost o săptămână foarte importantă pentru Laura Codruța Kovesi căreia i s-a ridicat controlul judiciar de către Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel având undă verde să plece în afara României și să participe la procesul de selectare a procurorului șef european.

Ion Cristoiu: Asta a fost o acțiune de propagandă, ea nu trebuia să se ducă la selectare, ea nu mai are nicio treabă. Și aici, vedeți, a fost o manipulare. Sigur, potrivit procedurilor legale, procurorul are dreptul să ceară orice, judecătorul decide. Din acest punct de vedere chiar am avut un moment de democrație. Eu sunt adversarul acestor măsuri constrângătoare, am fost și când erau alți demnitari și am fost și în cazul ei. Dar, am zis așa, de fapt procurorul propune, da? Vine judecătorul, cum a fost acum…

Monica Mihai: Care decide.

Ion Cristoiu: Dar a fost o mare manipulare să spună că ea nu era lăsată să se ducă că n-are ce să se ducă. La ora actuală nu se decide nimic în legătură cu ea, cu prezența ei. Acum niște tipi se întâlnesc și decid în legătură cu ea. Din punctul ăsta de vedere, nu are nicio legătură. Dar, repet, s-au respectat toate procedurile de stat de drept. Ah, dacă ea era arestată peste noapte, nu știu, veneau niște forțe…

Monica Mihai: Da, dar și acest control judiciar era un semnal că nu se dorește ca ea să poată să plece din țară și aici au apărut reacții…

Ion Cristoiu: Dar, n-avea nicio legătură, v-am mai spus, cu plecatul ei, ea poate să fie și în închisoare, în mormânt nu că în mormânt nu poate să fie aleasă, și ăia… Deci la ora actuală, la Uniunea Europeană este o dispută între Consiliu care preferă pe francez și Parlamentul European în care ea nu are nicio treabă, ea poate să doarmă. Ea fizic, să nu credem în manipulare, ea nu are nicio treabă, adică să spună că ei i s-a dat această… pentru ca să nu se ducă unde?

Monica Mihai: Dar ar putea să pară astfel pentru cei din Uniunea Europeană că ea ar fi fost împiedicată în vreun fel prin acest control judiciar?

Ion Cristoiu: O fi părut, dar n-aveau decât domnii din Uniunea Europeană să vină să o bată pe Adina Florea. Deci e o chestiune clară, o știm cu toții, procurorul este stăpân pe dosar, da? Eu am criticat totdeauna procurorii și îi critic și acum și pe ăia de la secție și pe ăia de la ocol și ăia care anchetează furturile că-i știu, n-am încredere, cu o singură excepție, un procuror care a devenit avocat, eu n-am nicio încredere în procurori. Nici în ăștia, nici în ăilalți. Dar din acest punct de vedere nu văd de ce a fost atâta tărăboi. Ea s-a dus la justiție, justiția…

Monica Mihai: Săptămâna aceasta au fost niște reacții externe foarte dure la adresa României și la adresa implicării în acest proces de selecție a procurorului șef european, am avut o reacție din partea președintelui parlamentului european, Antonio Tajani, care chiar acest lucru a subliniat că el nu dorește să se implice în demersul propriu-zis al legii, însă dorește ca Laura Codruța Kovesi să poată să fie liberă să participe la acest proces de selecție. De asemenea, a existat o reacție și din partea ambasadelor care au transmis îngrijorări către guvernul României cu privire la toate modificările din planul legislativ. Cum vedeți aceste semnale?

Se aplică un dublu standard pentru că au găsit proasta Europei. În România nu i-a răspuns niciun lider

Ion Cristoiu: Domnii puteau să dorească foarte mult, de exemplu, ca doamna Codruța Kovesi să poarte fustiță. Mie mi se pare o chestie incalificabilă din punct de vedere al încrederii în justiția din România. Din punct de vedere, cum vreți, normal, al vieții, doamna Codruța Kovesi este un cetățean al României. În calitatea mea, de exemplu, eu, Cristoiu, când conduc mașina și mă oprește poliția, nu sunt vedeta, nu sunt Cristoiu, când am fost la toate convocările Parchetului și la cea a Secției n-am zis „eu nu mă duc că eu sunt Cristoiu”. Deci ea este cetățean, în calitatea ei de cetățean, indiferent ce altceva face, se supune condiției ei care se supune procurorului.

Monica Mihai: Se aplică un dublu standard în acest caz?

Ion Cristoiu: Da, se aplică un dublu standard pentru că au găsit proasta Europei. Dacă ați observat, în România nu i-a răspuns niciun lider. Le-a răspuns cineva, ălora?

Monica Mihai: Nu.

Ion Cristoiu: Păi, un lider! Dacă era Orban sau cineva de la polonezi le răspundea. Nu le răspunde pentru că și reacția PSD-ului, mai ales a lui Dragnea, e pâș-pâș-istă, adică să nu cumva, ne facem că plouă, ori părerea mea e că trebuia să reacționeze pentru că ea a mai crescut cu 10% euroscepticismul din România. Orice om normal, mai ales alegătorul cât de cât inteligent, zice „păi, stai puțin, ni s-a spus până ieri…”, și aveți un exemplu în cazul meu, eu am fost sancționat de către plenul CSM că am zis ceva de vreun dosar, a zis că atentez la independența justiției, 29 aprilie 2015, c-am zis de „binom”, pe vremea aia nu se confirmase că există binomul. Și atunci ni s-a spus așa: din punct de vederepolitic, corect al Uniunii Europene, al statului de drept nu ai voie să comentezi dosarul că nu știi, încă o dată, dar ei au voie să comenteze. Și atunci românii, unii care nu sunt chiar așa de nerozi, au zis „băi, stai puțin, dar de ce ăla are voie și ăla n-are voie”.

Monica Mihai: Ar putea fi o coincidență sau să o vadă ei ca pe o coincidență, cu ghilimelele de rigoare, faptul că tot acest dosar a apărut în momentul în care Laura Codruța Kovesi a început să participe la acest proces de selecție.

Ion Cristoiu: Să știți că am văzut și eu o coincidență. Deci în momentul în care l-a convocat pe domnul Ponta, admirator al DNA mai nou, în 2015, deci țin minte, 2015 la DNA în ziua în care se depunea moțiune de cenzură eu, Ion Cristoiu și alții, am spus că nu e coincidență. Doamna cu pricina, care este sprijinită de Uniunea Europeană sau de unii birocrați de acolo, a susținut că e o coincidență și n-are nicio legătură, da? Dar n-am nicio îndoială că ea poate fi interpretată și poate așa a și fost, dar, mă întorc, există o convenție potrivit căreia nu ne legăm de minorități, nu ne legăm de statul de drept și atunci există și această convenție, până acum, în care procurorul e stăpân pe dosar. El propune, din faptul că propune nu e nimic de contestat, și se duce la justiție, justiția rezolvă, da? Ori mi se pare normal ca cei de la Uniunea Europeană care până acum ne-au spus să nu ne amestecăm în treburile procurorilor… de ce s-au amestecat? Pentru că noi suntem babuini, suntem proasta Europei. Că dacă făcea asta pentru cineva din Ungaria, pentru cineva din Italia…

Monica Mihai: Credeți că nu ar fi permis.

Ion Cristoiu: Săreau imediat… Pentru cei din Franța, da, acolo, dacă tot vorbim, nu se încalcă drepturile omului? N-ai voie să intri pe Champs Elysees, de ce n-ai voie? Nu vrea domnul Macron? Știți că acolo ei nu sunt lăsați, nu că vii cu pușca, te suspectează că ești dintre Vestele Galbene. Numai că sunt țări care sunt demne în reacția lor și atunci ei nu-și permit, dar noi am fost întotdeauna, mai ales în ultimul timp, când nici nu avem politică externă, un exercițiu în care ei își pot permite. Nu ei sunt de vină, suntem noi de vină că le permitem.

Monica Mihai: Că am vorbit mai devreme de comunism, haideți să discutăm puțin despre capitalismul românesc și de faptul că acest capitalism ar putea fi folosit ca o armă împotriva comunismului. Mai există în momentul de față capitalism românesc?

Adevărații susținători ai statului de drept, ai proprietății nu sunt multinaționalele, ci micii întreprinzători

Ion Cristoiu: Nu. Eu am scris un editorial despre acea prostie USR cu interzicerea prin lege simbolurilor comunismului, spunând printre altele că s-a terminat, comunismul n-are cum să mai revină, că, de regulă, în istorie nu se revine sub forma anterioară. O să revină antidemocratismul poate sub alte forme, nu știu, astrologie, marțieni, dar nu comunism și am atras atenția, plecând de la o experiență, că am fost acum la… în Găgești Deal, acolo există și am arătat că la ora actuală noi nu avem un capitalism românesc

Monica Mihai: Și nu există nimeni care să…

Ion Cristoiu: Capitalismul, dacă vrei să-i spun, de clasă mijlocie. După părerea mea, adevărații susținători ai statului de drept, ai proprietății nu sunt multinaționalele…

Monica Mihai: Spuneați că sunt mici întreprinzători.

Ion Cristoiu: Și am dat un exemplu, a venit cineva acolo, mi s-a plâns un domn, și trebuie să citez, un domn Mitică Tutoveanu, care are 23 de hectare de livezi de mere și care zac în depozite.

Monica Mihai: Pentru că nu are cui să le vândă?

Ion Cristoiu: Pentru că vin mere din Polonia care au subvenții. Deci, în Polonia merele sunt subvenționate mult mai puternic decât la noi și atunci ele sunt foarte ieftine. Ei la ora actuală nu au și nu au un partid…

Monica Mihai: Cred că acest aspect este mai important.

Ion Cristoiu: Un partid care să îi susțină.

Monica Mihai: Cine ar trebui să-i susțină?

Ion Cristoiu: Păi ar trebui să-i susțină PNL și aici voi spune un lucru care îl va deranja rău pe domnul Adrian Năstase. Am tot mai multe semnale că noi am încheiat atunci în 2004, de dragul PSD-ului care voia neapărat și al lui Ion Iliescu și al lui Năstase, noi am încheiat prea repede dosarele. De regulă, cei care au intrat în Uniunea Europeană… la polonezi a durat luni întregi fiecare dosar…

Monica Mihai: Și-au negociat foarte bine intrarea.

Ion Cristoiu: Da, ori noi am făcut-o în jumătate de oră.

Monica Mihai: Am fost bucuroși că am fost invitați.

Ion Cristoiu: Da, dar pe de altă parte, la vremea respectivă, premierul de la vremea respectivă care candida la președinție, Adrian Năstase, a vrut să-și…

Monica Mihai: Să aibă în portofoliu această reușită.

Suntem țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe interdicții de mediu, de aia nu putem noi să facem autostrăzi

Ion Cristoiu: Portofoliu care îl ajuta electoral. Și vă dau un exemplu, problemă de care ar putea să se ocupe PNL-ul: problema strugurilor. Deci noi putem, potrivit dosarelor, să atragem fonduri europene pentru viticultură. Foarte mulți din Vrancea și-au atras, dar ai voie să vinzi numai vin.

Monica Mihai: Nu și struguri.

Ion Cristoiu: Păi nu și struguri de masă, ori la ora actuală în Vrancea toți zac cu vinul că nu-l cumpără nimeni. Ați înțeles? Da, poți să vinzi struguri, dar să nu fie pe fonduri europene. Normal era când s-a făcut dosarul…

Monica Mihai: Să existe această prevedere.

Ion Cristoiu: Dar mai multe și la pește, o să vedeți subvențiile sunt printre cele mai slabe.

Monica Mihai: Pe scurt, o ultimă întrebare la acest subiect. Ar trebui renegociate subvențiile pe care le primim de la UE pe partea de agricultură? Pentru că există clar o diferență între România și alte țări.

Ion Cristoiu: Am tot dat să îi întreb pe cei de la PSD dacă se gândesc să renegocieze cam totul. În primul trebuie să negocieze subvențiile, dar și o serie de dosare care au fost… inclusiv MCV-ul, care au fost făcute din graba „hai să facem repede, să facem un succes, am aderat, iată, România sub conducerea glorioasă a PSD-ului” pentru că PSD-ul e de vină, a negociat, gata, a intrat în Uniunea Europeană.

Monica Mihai: Și acum parcă au uitat acest aspect.

Ion Cristoiu: Da. Dar neținând cont că de fapt intrarea în Uniunea Europeană este intrarea într-o uniune economică și trebuie să fii atent la fiecare dosar. Mai degrabă nu intri decât să intri cum am intrat noi. Cu MCV-ul, cu subvenții proaste, cu foarte multe interdicții, interdicțiile de mediu, noi suntem țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe interdicții de mediu, de aia nu putem noi să facem autostrăzi. Dar tot așa în urma unui dosar. Cine o fi negociat dosarul ăla de mediu că puteai să spui „stați puțin că avem…” Știți că marea problemă dacă vrem să facem autostradă cu fonduri europene trebuie să facem tunel pentru urși, eu, îmi pare rău, n-am înțeles niciodată de ce urșii suferă dacă nu trec dintr-o parte în alta a pădurii, eu n-am pomenit, dar mă rog.

Monica Mihai: Dar sunt niște prevederi.

Ion Cristoiu: Dar ele sunt negociate de noi, noi le-am admis, nu ei. Ei au propus, normal. Normal trebuia să spunem „nu, domnule, stai puțin, că noi în România avem nevoie de autostrăzi, scoateți-ne condiția asta de mediu, scoateți-ne-o ca să facem autostrăzi”. Dacă ai autostrăzi poți să pui zeci de condiții de mediu.

Monica Mihai: Că vorbim de Europa. În aceste săptămâni au fost niște semnale foarte clare trase în urma alegerilor care au avut loc atât în Turcia, alegeri care au avut loc și în Ucraina și în Slovacia. E posibil să apari pe scena politică de nicăieri și să devii un președinte, poate cum se întâmplă în Ucraina acum când în turul al doilea avem un președinte în funcție și un actor de comedie?

Există generații întregi de tineri care n-au mai făcut și care nu mai suportă politicianismul. Cauzele țin de o prăbușire a clasei politice tradiționale

Ion Cristoiu: Este o modă care ar putea să… dacă nu o pun pe doamna Kovesi procuror să fie doamna Kovesi. Adică există la ora actuală un curent în întreaga lume, el a fost deschis cu Trump, apoi a venit Macron, apoi a venit președinta din Slovacia, acum este ucraineanul actor de comedie care interpreta chiar pe președinte în serialul lui, căreia îi trebuie o mare analiză, putem discuta la o emisiune separată, deci trebuie găsite cauzele. Cauzele țin de o prăbușire a clasei politice tradiționale, adică există generații întregi de tineri care n-au mai făcut și care nu mai suportă politicianismul. E ceva asemănător de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Adică democrația, ascensiunea fascismului și a comunismului ulterior a venit și pe fondul unei prăbușiri a clasei politice tradiționale, a partidelor tradiționale.

Monica Mihai: Și spuneți că acum este un nou moment asemănător.

Ion Cristoiu: Da, și atunci încep… electoratul caută lucruri noi. Unul, să nu fi făcut… „n-ai făcut niciodată politică, ești curat, ești pur”…

Monica Mihai: Este foarte interesant că în Slovacia a ieșit președinte, prima femeie președinte care este o activistă.

Ion Cristoiu: Da, e activistă pe ecologie, dar ea e activistă, deci calitatea numărul unu, ca și la Macron, pentru a ajunge de a fi ales este să nu fi făcut înainte politică. Dacă nu ai făcut înainte politică ești cinstit, deci nu ești corupt…

Monica Mihai: Ai activat într-un domeniu care totuși are…

Ion Cristoiu: Da, nu e vorba… A fi făcut politică până acum e considerat ca un păcat care…

Monica Mihai: Se presupune că ai fost corupt.

Ion Cristoiu: Nu, numai corupt, dar ai fost politicianist. Prin politicianist înțelegând ăla care pleacă dintr-un partid în altul, ăla care a făcut compromisuri. De fapt avem de-a face cu un vot, atenție, care va ține foarte mult cont de morală, și nu de economic. În timp ce PSD-ul la noi continuă pe partea asta economică, apar generații, mai ales cei de la multinaționale care n-au probleme financiare, adică nu sunt nici pensionari, nu-și pun nici problema banului de mâine…

Monica Mihai: Și care nu-și doresc un politician clasic…

Ion Cristoiu: Care nu-și doresc un politician deoarece politicianul de tip clasic de până acum este asimilat cu politicianistul care face compromisuri, trece dintr-un partid în altul, scuipă acolo unde a lăudat, și atunci zice mai degrabă vine unul nou care, ați observat, ca și la Macron, ca și la candidatul din Ucraina, nu propun nimic politicește.

Monica Mihai: Doar se prezintă.

Ion Cristoiu: Se prezintă. Dacă îl întreabă cineva ceva pe adversarul lui Porosenko, îl întrebi teme. El nici n-a folosit teme.

Monica Mihai: Înțeleg că el nici n-a participat la vreo dezbatere până în momentul de față și că asta ar fi și teama…

Ion Cristoiu: Cum spunea Portocală în cartea citată despre Macron: ei nu propun ceva concret pentru că, dacă pui ceva concret, îți ostilizezi celălalt electorat și atunci devine o nostalgie… De exemplu, Codruța Kovesi are un mare potențial din punctul ăsta de vedere pentru că ea până acum nu s-a pronunțat politic, față de Klaus Iohannis, n-a zis până acum „PSD-ul sunt golani”. Sigur a vorbit în general de corupție. Au posibilitatea să promită în dreapta și în stânga sau să lase impresia la toate categoriile de electorat că le rezolvă. În momentul în care ai un program politic precis…

Monica Mihai: Poți fi tras la răspundere ulterior.

Ion Cristoiu: Nu, nu, automat îți ostilizezi alt electorat, da? Avem de exemplu un electorat care zice „nu trebuie viteză pe șosele” și dacă tu vii și spui „nu, domnule, noi vom limita viteza”, șoferii care trebuie să meargă cu viteză mai mare prin sate nu te mai votează, dar dacă tu nu zici nimic, dacă tu nu zici nimic „băi, dacă o să vină ăsta”, zic ăia care sunt împotriva vitezei „o să fie de partea noastră”, ăilalți o să spună „o să fie de partea noastră”. E un fenomen, nu e încă discutat în România, eu sunt foarte atent la el, eu cred în cauzalități sociale din adâncuri și trebuie să fim atenți la asta. Vom vedea la europarlamentare.

Monica Mihai: Credeți că partidele de la noi țin cont de acest val?

Ion Cristoiu: Europarlamentarele sunt examenul crucial. Dacă la europarlamentare PNL-ul are peste USR serios, atunci această tendință încă nu e la noi coaptă.

Monica Mihai: Dacă USR va avea mai mult?

Ion Cristoiu: Acum, dacă ați observat, toate comportamentele lui Klaus Iohannis , tot comportamentul PNL este numai și numai în funcție de acest electorat, spaima de acest electorat. Europarlamentarele vor limpezi foarte mult, vor limpezi și puterea PSD-ului, vor limpezi și puterea ALDE și puterea PMP și puterea PNL. Singurul pericol pentru PNL și Klaus Iohannis este ca ei s-o… dacă USR-ul obțin un scor mare sau dacă bate USR-ul PNL, în acel moment candidatul dreptei nu mai e Klaus Iohannis în veci. Este Cioloș, să spunem, sau Codruța, nu-mi dau seama.

Monica Mihai: Pentru că vorbim de alegeri, care este din punctul dumneavoastră de vedere lovitura electorală a săptămânii?

Ion Cristoiu: Da, e o întrebare complicată care este lovitura electorală a săptămânii. Ce propuneți?

Monica Mihai: Eu propuneam repatrierea aurului de la Londra.

Ion Cristoiu: A, da uitasem. De fapt mereu am susținut că aceasta este o lovitură electorală, pentru că…

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi pentru marea majoritate a românilor aurul înseamnă așa niște grămezi de aur și din punctul acesta de vedere consilierii lui Dragnea l-au sfătuit bine și …

Monica Mihai: Pentru că din punct de vedere economic nu ar însemna nimic.

Ion Cristoiu: Este vorba de un simbol. Sunt foarte multe lucruri care țin la noi de simbolistică. Afirmația „suntem țara cea mai bogată din lume” nu este adevărată. Încă de pe vremea lui Ceaușescu se zicea că noi suntem cei mai buni. Dar dă bine, adică noi suntem bogați și ăia ne jefuiesc, noi avem aurul, aurul nostru este în străinătate și la nivelul opiniei publice din punct de vedere electoral acest lucru este văzut așa fizic. Adică vezi așa niște grămezi de aur, lingouri care stau acolo.

Monica Mihai: Și asta aduce un plus de imagine lui Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Da și în același timp dacă el e singurul… PSD e singurul partid care merge cu România merită mai mult, tot ce fac ei la ora actuală de la Bruxelles…

Monica Mihai: Adică pentru românii care merită mai mult.

Ion Cristoiu: Da, este în favoarea PSD pentru că parcă până la urmă cei de la Bruxelles parcă sunt agenții electorali a lui Dragnea. Nu am mai pomenit așa ceva. Adică sunt atât de sfidători, atât de aroganți, atât de ciocoi cu poporul român încât până și cei care nu sunt PSD spun: „băi stai puțin, ce dracu e asta?” Vin ăia, ambasadorii, ambasadoarea Finlandei, Belgiei ne bat, ne dau lecții, bat cu pumnul în masă. Ăia de acolo ne spun „nu cumva să o anchetați pe aceea”, dar de ce să nu anchetăm? Anchetăm, că e cetățean român deocamdată. Toate astea duc, adâncesc această imagine că noi suntem tratați ca proasta Europei și atunci orice partid care va veni cum vine PSD cu tema „noi trimitem acolo niște oameni să ne apere interesele”, atenție și economice, nu numai altfel, care să se bată pentru noi, va avea mult mai mare succes decât alte campanii electorale.

Monica Mihai: Haideți să trecem la topul politicienilor din această săptămână. Să vedem pe cine am avut săptămâna trecută în acest top. I-am avut pe președintele Klaus Iohannis și săptămâna trecută, a rămas și în această săptămână? Dar haideți cel mai bine spuneți-mi dumneavoastră cine este pe locul 5.

Ion Cristoiu: Da ce am făcut noi aici împreună: am pus și pe Mugur Isărescu că s-a întors și el, are revenit la tema aurului. Și-a dat seama că poate vrea să candideze. Și-a dat seama că era o temă în care pierdea. Era greu de explicat, intrai în combinație economice, oricum opinia publică nu înțelege.

Monica Mihai: Pe locul 4?

Ion Cristoiu: Pe locul 4 am zis domnul Tudorel Toader pentru că el este în continuare o vedetă deși nu am înțeles de ce este o vedetă și el este cel care nu reușește să ne convingă că nu se mai dau OUG, cred că și el face parte din piesa aceasta de a întreține iluzia OUG.

Monica Mihai: Se aproprie de domnul Teodorovici în ceea ce privește statutul de vedetă, pentru că știm că domnul Teodorovici are…

Ion Cristoiu: Nu, se apropie, da și mai este și doamna Ecaterina Andronescu. Sunt politicieni care nu rezistă să nu apară la televizor. Adică domnul Tudorel Toader, cei de la PSD așa pe la colțuri se plâng că el în fiecare dimineață face agenda pe scări, de dragul vedetismului și atunci…

Monica Mihai: Dar el pare că nu își dorește să dea declarații.

Ion Cristoiu: Ei, dacă pot să intri în minister și fără să dai declarații, el îi sună din punctul acesta… vrea să dea declarații și atunci e chiar o mare problemă. Indiferent ce măsuri ia PSD economică peste zi, agenda este făcută pulbere de domnul Tudorel Toader care de obicei se referă la ba nu e de acord cu acela, ba îl ceartă pe domnul Lazăr.

Monica Mihai: Cine se află pe locul 3?

Ion Cristoiu: Pe locul 3 Viorica Dăncilă, pentru că a avut o tresărire, dar nelalocul ei în legătură cu cei 12 ambasadori, adică premierul de ce să îi sune ea. Aici era o chestiune numai și numai de diplomația românească.

Monica Mihai: Pe care ar fi trebuit să o pornească…

Ion Cristoiu: Pentru că ăia au încălcat codul, regulile elementare ale comportamentului diplomatic și trebuia domnul ministru de Externe, adică doamna trebuie să îi ceară ministrului de Externe, ați văzut că nu a cerut. Și doamnei Birchall, dar mai ales ministrului de Externe, trebuia să declanșeze procedurile, eventual chemarea ambasadorilor, dacă nu chiar chemarea unor ambasadori de ai noștri. E un grad mai înalt, dar trebuie să dai semnal diplomatic.

Monica Mihai: Pe care ea nu l-a dat.

Ion Cristoiu: Păi nu l-a dat, că așa ca ne-a ținut ea o cuvântare, a evitat să dea acest semnal, probabil că s-a gândit că domnul Meleșcanu nu o să facă sau s-a gândit că…și ea s-a gândit cum face și domnul Dragnea să nu cumva să facem ceva iremediabil. Vorbim și dacă nu vorbim și dacă vorbim trimitem o hârtie.

Monica Mihai: Cine este pe locul 2?

Ion Cristoiu: Păi domnul Klaus Iohannis pentru că va mai trăi din ideea de referendum încă până pe 26 mai. Pe 26 mai vom vedea atunci ce va face.

Monica Mihai: Și pe locul 1?

Ion Cristoiu: Pe locul 1 eu consider că e doamna Kovesi, o consider în continuare…

Monica Mihai: Deși nu este un politician.

Ion Cristoiu: Da, deocamdată prin ceea ce face este un politician , am un sondaj secret de campanie al unui partid care arată că doamna Kovesi este umăr la umăr cu domnul Iohannis pe electoratul de dreapta. Ea constituie în continuare un mare pericol pentru Klaus Iohannis, pentru că este spre dreapta, nu spre stânga. Din punctul acesta de vedere cam tot ce face domnul Klaus Iohannis nu vizează PSD. Toate ieșirile nu PSD vizează, ci câștigarea bătăliei, nu cu Cioloș, el stagnează

Monica Mihai: Ci cu Laura Codruța Kovesi.

Ion Cristoiu: Deci din toate deja Dacian Cioloș reușește să dezamăgească. Cu cât apare mai des la televizor, vă dau și o informație, există o tactică la USR, a fost sfătuit domnul Cioloș de consilierii de campanie să nu iasă și el și Barna și să găsească, dacă ați observat, un trăsnit în partid care este Andrei Caramitru, dacă ați observat și o să trebuiască să discutăm o dată, fiecare partid are niște trăsniți…

Monica Mihai: Care ies permanent.

Ion Cristoiu: Da, care ies și la care vin înapoi conducătorii și sunt înțelepți, adică dincolo cine e acela, Rădulescu-mitralieră…

Monica Mihai: Și Codrin Ștefănescu.

Ion Cristoiu: Da, Codrin mai puțin, dar mitralieră… dincolo de la PMP e chiar președintele partidului Eugen Tomac, la USR e Andrei Caramitru și fiecare, iar la PNL e domnul Câțu. Adică dacă ați observat ei ies și apoi vine partidul și spune stați un pic că nu e chiar așa, noi suntem mult mai înțelepți decât trăsniții noștri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...