INTERVIU LA „DUPĂ 20 DE ANI” cu Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei. De ce ne ține raportul MCV în afara spațiului Schengen

Publicat: 10/03/2013, 14:10
Actualizat: 16/08/2019, 15:48

Ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim, a explicat, în cadrul ediției de duminică a emisiunii „DUPĂ 20 DE ANI„, difuzată de ProTV și Voyo.ro, de ce țara sa a spus un „NU” categoric intrării României în spațiul Schengen.

Ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim, a declarat duminică că țara sa nu cere ca România să devină un paradis, însă corupția din România are impact asupra frontierelor pe care ar trebui să le protejeze în calitate de membru Schengen.

„Nu cerem României să devină un paradis, pentru că nici Germania sau alte țări europene nu sunt. Aceste puncte pe care noi le considerăm foarte importante… Nu e vorba de faptul că unii politicieni au fost deja condamnați definitiv. Simpla existență a unor asemenea acuzații, în Germania duce la depunerea mandatului și la retragerea din funcție”, a susținut Andreas von Mettenheim, apreciind faptul că există o diferență de cultură politică între cele două țări.

Ambasadorul Germaniei a menționat că „pentru România e important să nu vadă jumătatea goală a paharului, ci jumătatea plină”.

„Nu e un pas mare și nici dificil. Dacă se reușește să se facă acest pas, spre sfârșitul anului, împreună cu Franța și cu alte țări europene, ne vom apropia mai mult de aderarea la spațiul Schengen”, a explicat von Mettenheim.

Diplomatul german a susținut că decizia de a nu se supune unui vot aderarea la Schengen la nivelul Consiliului JAI a fost o decizie bună, deoarece „dacă s-ar fi supus la vot, am fi ajuns să ne confruntăm cu o stare și mai negativă”.

El a mai susținut că principalele obiecții ale Germaniei față de aderarea României la Schengen în acest moment nu ar avea legătură cu perioada electorală din țara sa, ci cu faptul că nu au fost îndeplinite toate cerințele din raportul pe Justiție al Comisiei Europene.

„Este o decizie completă, largă, care se referă la totalitatea punctelor enunțate în raportul Comisiei, și nu doar la puncte individuale (…) Unul pe care l-aș enunța este faptul că încă mai sunt parlamentari, deputați sau senatori, care au pe rol dosare penale. E valabil și pentru guvern. După cum spuneam, este vorba despre acei politicieni cu…un trecut penal, iar Parlamentul nu a găsit încă o soluție satisfăcătoare pentru a elucida și clarifica rapid astfel de cazuri. Un alt punct este numirea unui nou procuror general al României. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deși toți așteaptă asta”, a exemplificat ambasadorul Germaniei.

În momentul în care a fost întrebat care este legătura dintre condiționalitățile tehnice care trebuiesc îndeplinite de România pentru aderarea la Schengen și raportul privind MCV al Comisiei Europene, Andreas von Mettenheim a replicat: „Dar corupția la frontieră este legată și de starea generală a guvernului și a administrației publice”.

Țara lui, a continuat ambasadorul, consideră că granițele exterioare ale Uniunii Europene – fie că România va fi una dintre aceste granițe sau nu – trebuie să fie protejate împotriva intrării frauduloase pe teritoriul comunitar. „Acesta este singurul punct”, a subliniat Mettenheim.

„Această siguranță nu depinde doar de condiționalitățile tehnice. România are un standard anume în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției. În ultimul raport MCV al Comisiei, s-a notat că România a îndeplinit câteva recomandări, însă nu pe toate. Lucrurile sunt cât se poate de simple: când România va face modificările necesare în ceea ce privelște statul de drept, va putea adera la spațiul Schengen, pentru că este membră UE”, a mai declarat diplomatul german, în emisiunea difuzată duminică dimineață de ProTV.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...