Prima pagină » Știri politice » Interviu la „După 20 de ani” și Gândul. Cum vede Oprescu descentralizarea lui Dragnea: „N-am chef să strivesc ariciul cu fundul meu”

Interviu la „După 20 de ani” și Gândul. Cum vede Oprescu descentralizarea lui Dragnea: „N-am chef să strivesc ariciul cu fundul meu”

Interviu la
Descentralizarea nu poate fi făcută fără transferul resurselor financiare către autoritățile locale, consideră primarul general Sorin Oprescu. Invitat duminică la "După 20 de ani", la Pro TV și, ulterior, la un interviu transmis pe site-urile Gândul.info și StirileProTV.ro, edilul s-a arătat de acord să preia la București metroul, prin transferul companiei Metrorex de la Ministerul Transporturilor, numai cu condiția să primească și finanțarea de la Guvern.

Descentralizarea nu poate fi făcută fără transferul resurselor financiare către autoritățile locale, consideră primarul general Sorin Oprescu. Invitat duminică la „După 20 de ani”, la Pro TV și, ulterior, la un interviu transmis pe site-urile Gândul.info și StirileProTV.ro, edilul s-a arătat de acord să preia la București metroul, prin transferul companiei Metrorex de la Ministerul Transporturilor, numai cu condiția să primească și finanțarea de la Guvern.

„Acum vreo două săptămâni am discutat cu Liviu Dragnea variante: regiunea București, cum va fi regiunea metropolitană. I-am spus: „Dacă descentralizați fără resursă, e degeaba” (…) Metroul nu e încă la mine. Îl iau, dar nu numai managementul și mângâiatul pe cap al domnului Rădoi. Îl iau cu tot cu investiții și mă ocup de gaură”, a cerut primarul.

Oprescu spune că a avut o discuție pe această temă cu vicepremierul Liviu Dragnea, dar că viitoarele atribuții împărținte între primarii de sector și Primăria Generală sunt în continuare o necunoscută. „Eu nu am chef să strivesc ariciul cu fundul meu. (Descentralizarea, n.red.) trebuie făcută cu parcimonie”, a adăugat el, arătând că a avut discuție în acest sens și cu Victor Ponta, care însă l-a luat în glumă.

Oprescu așteaptă de la Guvern, în această lună, și o ordonanță de urgență care proprietarii clădirilor cu risc seismic să fie obligați să se mute temporar, pe perioada consolidării. „Aștept și eu aceste precizări fie prin OUG, fie cum va considera Guvernul, să intru să pot să consolidez, să închid locurile care sunt pericol public”, a pus Oprescu pe seama Guvernului primele măsuri care trebuie luate. După cutremurul de acum câteva zile resimțit și în Capitală, primarul a contabilizat peste 70 de clădiri numai în Centrul Vechi cu risc public și alte peste 400.0000, construite după 1990 despre a căror rezistență nu există date la Primăria Generală. Doar 15 se află în consolidare însă.

Cât despre eutanasierea câinilor vagabonzi în București, Primăria nu a trecut încă la această măsură, chiar dacă noua lege o permite. Deocamdată, susține primarul general, se merge pe varianta adăpostirii și a adopției, urmând ca problema câinilor fără stăpân să fie rezolvată „în 18 luni”. „I-am eutanasiat pe ăia bolnavi. în rest, nu. Stimulăm adopția”, a spus Oprescu. „720 au fost adoptați, 520 și-au găsit locul într-un adăpost, 800 de locuri sunt în bazele noastre”, este primul bilanț după intrarea în vigoare a legii care permite inclusiv eutanasierea.

PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE PRIMARULUI SORIN OPRESCU:

Despre rezistența clădirilor la cutremur

„Nu mi-a fost frică la cutremur. Căutam și eu să-mi trag pantalonii pe mine”

„Despre construcțiile noi am avut un raport și americanii spuneam despre construcțiile făcute între 1990 și 2007 nu se pot spune foarte multe lucruri, pentru că nu avem niciun fel de date legate de rezistența lor, cel puțin pentru primul tronson, 1990-1999 (…) Ca să încep să fac expertiză la aproape 436.000 de clădiri e costisitor.”

În Centrul Vechi, problema e că ei, care sunt proprietari la parter, își fac afacerile, nu doresc reabilitarea, deși sunt clădiri cu risc public. Sunt 186 de clădiri în total. 24 au fost consolidate pe banii proprietarilor, restul au rămas neconsolidate până spre 100. 13 clădiri mari am în grija mea, sunt apartamente ale Municipalității. Cred că sunt șaptezeci și ceva de clădiri cu risc public.

„Există un plan de acțiune pentru un mare cutremur. Prima componentă este partea preventivă. În urmă cu vreo 5 luni, i-am luat pe profesorii de la Facultatea de Construcții să facă expertiză”

„Aștept și eu aceste precizări fie prin OUG, fie cum va considera Guvernul, să intru să pot să consolidez, să închid locurile care sunt pericol public. La sfârșitul lunii ăsteia sper să primim un răspuns”.

„Cu trusele de supraviețuire m-a luat toată lumea peste picior.”

„În clădirea veche a Primăriei s-a terminat partea de consolidare.”

Există un plan de intervenție. E vorba de managementul celor 24 de secunde. Se adună operatori care au în față niște butoane. Se oprește gazul, apa, curentul electric prin simpla apăsare de buton. Nu e ca la bomba atomică. Am stabilit de 2 ani de zile 12 școli, începem să le săpăm puțuri să aibă apă la dispoziție pentru 24-48 de ore, să aibă generator, să le poată folosi vreo 3000 de oameni. Pot fi folosite și Romexpo și Arena Națională. Subsolurile de metrou sunt pentru atac aerian

„Bucureștenii trebuie să cunoască cum să se acopere cu ceva să nu-i pice nimic în cap, după aia vine intervenția acestor oameni”

„Eu stau pe Popa Savu. Vecinul care a construit casa zice că-i sigură”.

În fața ipotezei unui curtremur de 6 grade, Oprescu spune că „în 10 minute cei care au scăpat se adună la locul de muncă. Toți au un cod, stațiile la îndemână – e de presupus că telefoanele nu merg. După care își desface fiecare plicul cu responsabilitățile concrete și din 10 în 10 minute vorbește cu dispeceratul. Vin cel de la curățenie, cei de la ISU și la 22 de minute pleacă buldozerele. Noi, cetățenii, avem afișate, în instersecțiile foarte mari, locurile de adunare, apare un mesaj pe televizoarele astea mari timp de 24 de ore”

„N-aveam stație la cutremur. Și am văzut că secretarele alea nu-mi răspundeau, sunt fete tinere. M-am dus la Primărie, nu-mi răspundea nimeni cică „Suntem pe drum”. Și mi-am cerut și eu o stație din asta, dar n-o folosesc ca să dau ordine”

Despre câinii vagabonzi

„Am început să acționăm. Planul prevede ca în 18 luni să reducem cu 80% numărul lor de pe străzi”. 720 au fost adoptați, 520 și-au găsit locul într-un adăpost, 800 de locuri sunt în bazele noastre”.

„65.000 e numărul aproximativ (al câinilor de pe străzi, n.red.”

„Ca toată lumea mă simt responsabil (pentru moartea lui ionuț, n.red.). Cinci ani de zile am cerut să se facă ceva. CGMB 2008-2012 a tăiat în mod regulat banii. Puteam să construiesc adăposturi

„Nu m-am dus acolo ca să plâng electoral, sunt și eu tată, sunt și eu bunic și am văzut ce tragedie s-a întâmplat. Da, mi-a părut rău”

„Reteritorializarea a fost cea mai mare prostie. Toată lumea e de vină. Toată lumea care a privit ușor chestia asta”

„95% din populația Bucureștiului nu vor să îi vadă pe stradă și au dreptate. 5% sunt mai vocali”

„Vreau ca în martie să ajungă o posibilitate de adăpostire între 10.000 și 15.000”

„I-am eutanasiat pe ăia bolnavi. În rest, nu. Stimulăm adopția”

„Sunt mulțumit că am atenuat fenomenul pe la școli, pe la grădinițe și am spart niște haite”

„Indicele de control al meu de scăderea mușcăturii. Anul trecut au fsot 11.000 de persoane dintre care 20% sunt copii”

Pasajul Mihai Bravu

„Probabil în martie-aprilie putem să dăm drumul la primul fir pe Mihai Bravu”

„M-am înscris la masa credală cu 17 milioane”

„Azi e duminică dimineață, duminica dă-le voie. Dacă și mâine îmi trimiți o poză din asta (în care se vede că nu lucrează nimeni la pasaj, n.red.), mă duc eu acolo”

Campania Biciclești

„Am fost fericit când am văzut că nu înjură ăia din mașini”

„Sigur că vreau să o permanentizez. Dar când aud „De ce nu închizi Calea Victoriei?” Mergi cu un copil de mână – în dreapta bănci, în stânga firme.  Am de gând să măresc trotuarul pe Calea Victoriei, să măresc și să înceapă să își facă acolo cofetării, restaurante. Vreau să fie zonă de promenadă, cu magazine frumoase, pe stânga, pe dreapta”

„Vreau să reînvii spiritul, atmosfera, să poa’ să viziteze Academia, au ce face,  dar numai să am obiectul ăsta”.

Monumentul din Piața Revoluției

„Înalta Comisie de Monumente de la Ministerul Culturii mi-a spus „Fiule, fii binecuvântat și lasă-ne dracului în pace”. Iar miniștrii, n-o să spun cine, mi-au spus „Mi-e frică” „

Transportul în București

„Ba da, există banda unică pentru transport public. La Piața Muncii e mai greu că se lucrează, există bandă unică pe tot ce înseamnă Pantelimon. Am încercat să trag tramvaiul lângă trotuar. Ca la Viena, domne. Revoluție mare, nu domne, sub niciun chip”

„Le-am spus bicicliștilor. Acolo nu există decât o spină iritativă. E unul care are un sistem scalariform care nu are niciun interes de a face piste și de a se plimba, e omul partidelor”

„Există 172 km de piste. Vreo 63 sunt blocați de poliție că nu sunt corespunzătoare. Unde e clar că nu sunt bune, primarii de sector au așezat o florăreasă, un magazin de ziare”

Descentralizarea

„I-am spus și domnului premier. Deocamdată e partea vorbită”

„Acum vreo două săptămâni, am discutat cu Liviu Dragnea variante: regiunea București, cum va fi regiunea metropolitană. I-am spus: „Dacă descentralizați fără resursă, e degeaba”. I-am spus și domnului premier, a luat-o ca pe o glumă… Dacă o să funcționăm mai departe ca 7 orașe. Ei cheltuiesc 100 de miliaone de euro pe panseluțe, iar eu am 71 de milioane un an de zile pentru toate parcurile”

„Eu nu am chef să strivesc ariciul cu fundul meu. Descentralizarea trebuie făcută cu parcimonie.”

„Metroul nu e încă la mine. Îl iau, dar nu numai managementul și mângâiatul pe cap al domnului Rădoi. Îl iau cu tot cu investiții și mă ocup de gaură”

Candidatura la Președinție

„Aveam un coleg doctor, dacă se scotea în Piața Dorobanți post de manager de crenvuști, se înscria și acolo. Încerc să merg înainte, stau și eu și mă uit în țară, dreapta nu e conturată, stânga își are și ea problemele ei – n-au ținut coalițiile, în general. Ce să vreau? Să fac ceea ce am promis că fac. Stau și eu cu lista aia să bifez acolo”

„Nu m-a preocupat cum stau în sondaje. Îmi spun unii pe telefon că am scăzut, unii că nu. Nu mă preocupă”

„În acest moment nu-mi trece prin cap (candidatura, n.red.) Dumneavoastră știți ce veți face mâine?”

„Da, am rămas alături de ceea ce eu numesc – îndrăznesc să am puțină lipsă de modestie – poporul PSD”

Va susține PSD un candidat PNL? „Nu, după cârâieli, nu. Dar nu vine din seva lui, ci din cauza relațiilor județene. Eram pe Nițu Vasile. Trec prin fața PSD și îi văd pe consilierii loocali pe care îi cunosc. Lângă, la vreo 15 metri e sediul PDL. Acolo se îndreptau PDL plus liberalii. Întreb și eu” „Bă, noi nu faceți ședințele împreună”. Cică „Nu, nu nu””

Ar vota cu Antonescu? „Mi-a fost sprijin, mă onorează cu prietenia lui, n-o să uit cum s-a așezat la alegerile din 2008 în față și nu era comod. Am ținut minte și am încercat să îmi iau revanșa în sensul de a fi prezent când s-a ales ca senator. Cred eu că până la urmă lucrurile vor avea aceeași continuitate. I-aș vota pe toți. Ce sunt toți pe aceeași funcție?”

Între Antonescu și Ponta „E mai greu de ales. Nu m-am gândit. N-are sens să mai bag și eu dihonie”

Despre candidatura lui Isărescu – „Domnul Iliescu știe ce vorbește. Acum rămâne ca și marele vrăjitor, așa îi spun eu guvernatorului, să dorească”

Relația cu Traian Băsescu

„Eu cu Băsescu am relații instituționale, nu turistice”

Despre protestele față de proiectul Roșia Montană/ gaze de șist

„Poate nu s-ar fi născut reacția asta dacă nu ar fi existat starea politică angorjată”

„Cred că ar fi fost foarte bine dacă spunea guvernatorul „Facem tot ce putem să cumpărăm noi tot aurul””

„Și gazele de știst la fel. Oamenii ăia nu au nicio vină. În 23 de ani am vândul tot. A venit prima trupă să pună pe picioare industria. N-a pus nimic, totul a fost pe imobiliare. Acum, când încerci o revigorare, încep discuțiile, suspiciunile. Noi suntem un neam de fataliști. Ciobanul ăla, în loc să ia un băț în mână, el ia Miorița în brațe, o strânge îi spune ce flori trebuie să aducă la mormânt”

Dacă ar fi gaze de știst lângă București „m-aș duce să sap. Pot să sap în Primăverii”. „Toată zona de nord e apă caldă la 85-95 de grade, băi termale. Dincolo pe Griviței, la fel.”

„Forma de referendum este calea mai democratică”.

Autor

Citește și