Prima pagină » Știri politice » INTERVIU. Radu Berceanu.”Congresul PDL din 2011 a fost aranjat. Nu am o iubire personală cu Blaga, îl susțin pe cel care cred că este mai bun”. VIDEO

INTERVIU. Radu Berceanu.”Congresul PDL din 2011 a fost aranjat. Nu am o iubire personală cu Blaga, îl susțin pe cel care cred că este mai bun”. VIDEO

Senatorul Radu Berceanu susține într-un interviu pentru gândul că actuala conducere a PDL trebuie să recunoască că s-a întâmplat ceva rău la alegerile locale motiv pentru care ar trebui să-și dea demisia în bloc.

Senatorul Radu Berceanu susține, într-un interviu pentru gândul, că actuala conducere a PDL trebuie să recunoască că s-a întâmplat ceva rău la alegerile locale motiv pentru care ar trebui să-și dea demisia în bloc. Democrat-liberalul spune că vrea un Congres mare, cu cinci mii de oameni, și nu unul aranjat cum a fost în 2011 la Palatulul Parlamentului. Berceanu a declarat că îl susține pe Vasile Blaga pentru a prelua șefia interimară a partidului până în martie 2013.

Gândul: Situația actuală din partid a fost determinată de Congresul de anul trecut?

Da, bineînțeles. Eu am spus la Congresul de anul trecut, suntem la un anumit nivel PDL astăzi 14 mai 2011, am și făcut un sondaj pe care l-am înmânat celor trei candidați și am spus cel care va ieși președinte și echipa sa să țină minte de la ce nivel am plecat și să ne uităm peste un an să vedem unde am ajuns. Acum vedem unde am ajuns. Un partid care a avut prim-ministru, președintele Camerei, președintele Senatului și președintele țării, provenit din partidul ăla, și bineînțeles de partea lui și a pierdut tot și a ajuns în situația în care suntem noi acum nu poate să spună că nu s-a întâmplat nimic sau că s-a întâmplat ceva care corectăm pe parcurs. S-a întâmplat ceva rău, dacă nu recunoaștem ne facem nouă un rău. Actuala echipă să facă un pas în lateral și să permită delegaților, care trebuie să fie 5.000 de delegați la Sala Palatului, așa cum am făcut noi întotdeauna, nu cum am făcut ultima dată când am venit cu o mie de inși aranjați

Ultimul Congres a fost aranjat?

Bineînțeles. Am spus-o și atunci: de ce nu vreți să facem la Sala Palatului, păi îhm, îhm, că nu putem să aranjăm 5.000, dar o mie este mai ușor. Au venit unii la șapte dimineața și și-au aranjat pe acolo, de aia în prima parte erau unii, iar în spate erau alții. Ce dracu? Cred că nu trebuia să spun eu sau altcineva că erau unele lucruri aranjate, din păcate a văzut toată lumea. Ăsta este rezultatul. Noi trebuie să facem repede o ședință mare și la care să participe cei care au fost purtătorii de stindard și de muncă din actuala campanie. Adică cei care au candidat la primar și ăia care au ieșit, și ăia care au pierdut, că de aia i-am pus candidați, că erau cei mai buni oameni ai noștri, cei care au candidat pentru funcția de consilieri județeni, locali. Ăștia trebuie să fie în sală, să fie conducerea demisionară și să spunem mai întâi: vrem să rămânem cu conducerea asta sau vrem să punem altă conducere? Vot. Rămâne conducerea asta. Foarte bine, dar au decis ăia care trebuiau să decidă și nu conducerea ea între ea. Nu vreți să rămână conducerea asta. Atunci punem pe alții până în martie 2013, mandat limitat, nu pe patru ani. Cine vrea să fie președinte? Se înscriu trei patru inși, un ins, nimeni, nu știu, vedem și lumea votează. Cine vrea să fie prim-vicepreședinte? Eu, spre exemplu, nu mai sunt în conducerea centrală de mult și nici nu candidez. Eu nu cer aceste lucruri pentru mine că vreau să se dea ăștia la o parte ca să ajung eu. Dar asta nu înseamnă că nu mă interesează partidul, că eu muncesc de 22 de ani în partidul ăsta și cred că am dreptul măcar la o părere. Părerea s-ar putea să fie proastă, dar vreau să îmi spună că este o părere proastă cinci mii de oameni prin vot, nu să-mi spună că este o părere proastă conducerea asta de treizeci de inși care tocmai despre ea e vorba.

„Băsescu a influențat alegerea lui Boc”

Un factor determinant al Congresului PDL din 2011 a fost președintele Băsescu. Are vreo vină și președintele Băsescu pentru situația PDL pentru că l-a impus pe Emil Boc?

Președintele Traian Băsescu a văzut într-un anumit fel lucrurile și a spus-o cum de altfel o face întotdeauna.

Și nu a fost determinant cuvântul președintelui?

A fost determinant ca influență, nu ca vot, pentru că președintele nu a fost cu fiecare în cabină să voteze. Întotdeauna se face campanie într-un fel sau altul. Și Boc a făcut campanie, și Blaga a făcut campanie, și despre Blaga au vorbit unii de bine. Nu pot să acuz campania, dacă i-a convins, el și-a spus părerea așa cum eu îmi spun părerea acum.

Dacă nu era intervenția președintelui nu credeți că șansele domnului Blaga erau mai mari?

Ba da, ba da. Președintele nu a făcut în vreun fel un lucru care poate fi condamnat. Era partidul din care provenea, al cărui președinte a fost, era principalul partid de guvernare, a fost invitat la Congres și și-a spus părerea. Nu ai cum să spui ceva rău despre chestiunea asta. Și eu, dacă aș fi fost președinte, m-ar fi interesat ce se întâmplă în partidul cel mai mare care era la guvernare și, dacă m-ar fi invitat, le-aș fi spus eu cred că este mai bine așa.

Nu au intrat în conducere totuși oameni fără un electorat în spate, cum ar fi domnul Paleologu?

Sunt oameni care au idei, unele bune, altele proaste, care-și spun aceste idei, le argumentează și participă. Au fost foarte mulți în Biroul Permanent Național care după ce au fost votați au mai venit o dată la cinci ședințe și când au venit au tăcut sau au spus să mai deschidem geamul că este prea cald. Atâta tot. Măcar de data asta în Biroul Permanent Național trebuie să avem o conducere care se preocupă de probleme politice, care face gândiri politice, care stabilește strategii, care ia decizii. În BPN în ultima vreme nu prea știu ce discutau că eu de fiecare dată îi întrebam pe cei care fac parte, dintre senatori, „mă, ce ați discutat, ați luat vreo decizie, facem ceva, ne apucăm de vreo treabă, ne ascuțim puțin săbiile?”. „Nu”. „Dar despre ce ați discutat?”. „Păi nici nu prea pot să îți spun așa că nu prea s-a discutat despre nimic”. „Păi mă ați stat două ore acolo”. Pe vremea când eram eu și era președinte Traian Băsescu la fiecare ședință ieșeau câte cinci-șase hotărâri și se trimiteau în țară. Eu asta cred că e o problemă. A fost o problemă pentru că Emil Boc, pe care eu l-am susținut inclusiv să rămână prim-ministru și în continuare cred că a făcut o treabă bună, n-a știut și nici noi toți să explicăm lucrurile și să ne luăm puțin populația de partea noastră. Asta e, plătim aceste greșeli. El era prim-ministru într-o situația groaznică, greu de imaginat și de traversat și în același timp și președinte la partid. Bineînțeles că nu putea să le facă pe toate.

Vi se pare o reparație morală ca Vasile Blaga să candideze din nou la acest Congres? 

Da, dacă vrea, ar fi bine să candideze. Nu știu dacă vrea.

„Poate găsim un nou Traian Băsescu în PDL”

Nu ar trebui să candideze cineva?

Vor dori mulți, nu va fi o problemă. M-ați întrebat de Blaga, eu nu pot să stabilesc pentru Blaga. Când au fost cei doi candidați Boc și Blaga cineva m-a întrebat de ce Blaga: „pentru că mie mi se pare o variantă mai bună”. Dacă ar fi fost unul mai bun l-aș fi susținut pe ăla. Nu am o iubire personală cu Blaga, îl susțin pe cel care cred că este mai bun. Au fost trei candidați, am uitat, dar Paleologu era la și alții. Dintre cei doi mi se pare că ar fi mai bine ca partidul să îl aibă în frunte pe Blaga. Dacă ar exista un altul care să îmi dau seama că este mai bun decât Blaga l-aș lăsa pe Blaga și i-aș spune Vasile îmi pare rău este mai bun și îl votez.

Vedeți un nou Traian Băsescu în PDL?

Eu sunt unul dintre cei trei, care în 2001, prin toamnă așa, ne-am tot dus la domnul Băsescu la Primărie și i-am spus „domnu” Băsescu, haide, domnule, să facem un Congres și să candidezi la președinție”. Și domnul Băsescu zicea „dom`ne, am aici la Primărie vai de mine ce am găsit aici, sunt o mie de probleme de rezolvat, cu chioșcuri, cu câini, aoleu, nu știu ce”. Și i-am spus „da, dar și partidul nu poate să rămână în situația asta”. Eu nu am avut niciodată o problemă cu domnul Petre Roman, eu și acum am cea mai mare considerație și acum este domnul președinte pentru mine, a fost președintele nostru, ca și domnul Băsescu care va fi întotdeauna domnul președinte, ca și domnul Boc care va fi întotdeauna domnul președinte chiar dacă s-a titrat astăzi că i-am cerut demisia. Eu am cerut demisia întregii conduceri, nu a unei persoane. Sunt alții mult mai vinovați decât Boc. Vinovați prin a nu face nimic sau doar prostii. Atunci domnul Băsescu a spus „ok domnule”. A fost o situație asemănătoare, s-a declanșat Congresul, a candidat domnul Băsescu și uite ce parcurs am avut. De ce să nu credem că acum se poate întâmpla la fel. Cine de la PSD se gândea acum patru cinci ani la Ponta? Și noi avem oameni la tineret. De unde știm că nu avem pe cineva care să facă un parcurs.

„Avem de ales între două tipuri de șef”

Ați fost nemulțumit de unii tineri promovați de PDL.

De unii tineri, unii tineri promovați au crezut că singura calitate este necesară a vieții este tinerețea. Asta este o întâmplare a vieții care ni se întâmplă la toți și dacă vrem și nu vrem și ne trece la toți. Cei care au mers pe drumul ăsta s-a văzut ce au făcut, zero, s-au pierdut. Cred că trebuie să dăm șansă să apară cineva, trebuie să avem pe cineva. Putem să alegem două tipuri de șef până în martie, ori unul care să aibă mandat să caute un viitor președinte care să facă niște lucruri să fie candidatul la prezidențiale, ori chiar pe acela dacă îl găsim. Important este cine îl caută, Congresul de 5.000 de oameni.

Care a fost principala greșeală a PDL?

Neimplicarea unora în a explica măsurile Guvernului și a se ocupa și de partid. De asta am spus este mai bine să fie unul prim-ministru și altul președintele partidului. Dacă explicam lucrurile pe care le-am făcut, ci spuneam „mă fraților uite cum e cu pensiile”.

Care ar fi soluția ca PDL să iasă din declin?

Să facem un Congres, o adunare de 5.000 de oameni. Cinci mii de oameni niciodată nu greșesc, decât dacă sunt influențați. Conducerea să știe că are acum voturile în spate și că trebuie să lucreze pentru partid ca să facă o treabă. Vă spun eu că vor fi persoanele potrivite și soluțiile corecte. Dacă vor sta pe fiecare problemă, vor face acei pași și acele mișcări care să readucă mulți votanți care nu s-au dus în altă parte, ci nu au mai votat. PDL are un bazin electoral pe care îl poate cuceri sau recuceri. Trebuie să existe acel ceva care îl face pe un cetățean ia uite hopa s-a schimbat la PDL, au idei, știu ce vor să facă și îi votez. Nu există o soluție salvatoare: „dacă îl aducem pe Popescu gata rezolvăm totul”. Nu există așa ceva. Avem nevoie de un suflu nou. Celor care au candidat le-a venit în cap, așa de la nivel național, un val care a măturat jumătate din punctele lor. Asta este o chestie care nu poate fi trecută așa ușor.