INTERVIU Tăriceanu atenționează: Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Guvernul funcționează din inerție / Liderul ALDE anunță: Nu am fost consultat în privința comisarului european, președintele a fost

Publicat: 13 08. 2019, 20:14

This browser does not support the video element.

PARTEA A II-A

PARTEA A III-A

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că nu este de acord cu varianta remanierii, emisă de premierul Viorica Dăncilă, spunând că în prezent Guvernul funcționează din inerție și este nevoie de un gest puternic, de forță al șefului Executivului.

„Nu sunt mulțumit cu acest răspuns (n.r.: al premierului Viorica Dăncilă, privind remanierea) și am să vă explic despre ce este vorba pentru că am văzut în ultimele zile și foarte multe comentarii neavenite, aprecieri că ALDE șantajează premierul sau PSD. Nu poate fi vorba de un asfel de lucru pentru că nu cerem nimic. Nu am cerut posturi guveramentale, avem. Nu am cerut alte poziții sau avantaje care să poată să îndreptățească folosirea acestui termen. Am avut însă o discuție cu doamna premier în care, bazat pe experiența mea de premier, i-am recomandat să încerce să gândească o restartare a guvernării, în sensul de a-i da posibilitatea să treacă din această defensivă în care se află Guvernul, și practic și coalția, de o bună bucată de vreme, într-o situație de ofensivă. Pentru asta ar fi fost nevoie și ar fi nevoie de câteva lucruri esențiale: un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituții ale statului și nu în ultimul rând o restructurare a echipe guvernamentale care să șteargă această impresie de lipsă de competență, care trebuie să recunoaștem planează asupra guvernului existent”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu pentru Mediafax.

„Pentru acest lucru este nevoie de un vot în Parlament. Aceasta este cea mai potrivită formulă politică, este prevăzută de altfel și în Constituție și cred că este tribuna cea mai importantă pe care trebuie să o utilizezi dacă vrei să faci un astfel de gest politic”, a completat acesta.

Președintele ALDE susține că varianta optimă este restructurarea prin votul în Parlament, iar pentru acest lucru este nevoie de o majoritate confortabilă.

„Dacă vrem nu să ne mulțumim, așa cum mi se pare mie în cazul PSD că performanța pe care vor să o atingă -participarea la turul unu al alegerilor și eventual intrarea în turul doi și cu siguranță pierderea alegerilor prezidențiale- și vor mai mult decât atât, câștigarea prezidențialelor, sigur că și în perspectiva alegerilor care urmează la anul este nevoie de un gest puternic, de forță, care să arate hotărârea premierului, capacitatea de a fi liderul acestui partid și de a fi liderul Guvernului, de a impune o linie de guvernare. Senzația mea este că în momentul de față Guvernul funcționează, poate nu numai guvernul, instituțiile care țin de administrația centrală, funcționează din inerție. Nu există o direcție clară care să se fi dat și pe care să o urmeze”, a mai spus președintele ALDE.

„Îi rog pe colegii din PSD să se gândească foarte serios la acest subiect, care ne dă posibilitatea să mergem mai departe, nu să ne mulțumim să terminăm târâș-grăpiș o guvernare. Ambiția mea nu este asta. Pentru mine și pentru colegii mei nu funcțiile în Guvern sunt importante. Nici pe mine președinte al Senatului, că am auzit că sunt critici care consideră că ALDE nu dorește să iasă de la guvernare că eu am să îmi pierd funcția de președinte al Senatului. Complet greșit. Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit și alte expresii de genul «câinele nu pleacă de la măcelărie», vedeți proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunț pe foarte mulți că colegii mei sunt vegetarieni”, a mai spus Tăriceanu.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, luni, că PSD nu acceptă un ultimatum din partea ALDE, precizând însă că social democrații iau în calcul „o remaniere a miniștrilor care nu au performat și ajustarea programului de guvernare”, dar nu va merge pe varianta restructurării.

Tăriceanu: Nu am fost consultat în privința comisarului european, președintele a fost

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că l-a pus pe gânduri faptul că nu a fost consultat în privința desemnării comisarului european, în contextul speculațiilor cu privire la o înțelegere între Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis.

„Această manieră de a merge cu pași mărunți nu este o soluție și vă spun și pe baza experienței de 4 ani ca premier, care spun că mi-a folosit la ceva, să văd cu mai multă claritate în momente cheie de a reda suflul acestei guvernări. Pașii ăștia văd că sunt calificați în presă și ca un fel de înțelegere ascunsă între doamna prim-ministru și Iohannis. E adevărat că unii comentatori apreciază că lui Iohannis i-ar conveni foarte mult să aibă acest guvern condus de doamna prim-ministru în continuare pe poziții în acest fel încât să aibă o țintă în care să treacă și în acest fel să își favorizeze propria realegere, dar cred că în acesta este un calcul pe are trebuie să îl facă și doamna premier și să înțeleagă că ar fi păcat ca această manieră de a duce targa pe uscat o perioadă este defavorabilă pe termen lung și domniei sale și partidului care îl conduce și guvernării și trebuie să ne gândim și la cetățeni”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, pentru Mediafax.

Întrebat dacă crede într-un astfel de scenariu, Tăriceanu a răspuns: „Eu sper, împotriva semnelor care se arată, ca acest lucru să nu fie adevărat, dar rămâne să vedem pe parcurs și să verificăm cum evoluează lucrurile. Sunt lucruri care m-au pus și pe mine pe gânduri, faptul că, de exemplu, nu am fost consultat în privința desemnării comisarului european, dar în schimb președintele a fost consultat, cu toate că președintele nu are niciun rol în desemnare. Nici președintele Senatului nu are vreun rol în desemnare, dar ca partener mi s-ar fi părut normal, un gest nu de curtoazie, aici e o chestiune dacă vreți de bună funcționare și de co6nsolidare a unei încredere care trebuie să funcționeze între parteneri. Cam aici e problema”.

Președintele ALDE a afirmat că inițial a avut o discuție cu Viorica Dăncilă cu privire la sondajele pentru a vedea care este cel mai bine plasat candidat.

„În final doamna prim ministru mi-a spus că PSD nu poate să accepte decât o singură soluție: să aibă propriul candidat. Deci ideea cu sondajele le-am făcut aproape degeaba, nu le-am făcut chiar degeaba, știm care este tabloul, Din păcate domnia sa nu se găsește într-o poziție care să o favorizeze în viitoarele alegeri prezidențiale”.

„Eu cred că spre deosebire de doamna Dăncilă care evident se adresează cu precădere electoratului PSD, dacă stăm să ne uităm mai departe, dincolo de electoratul PSD un candidat al PSD în momentul de față nu poate să mai aducă alte voturi. Deci este plafonat de acest bazin electoral sau de limitele acestui bazin electoral, în timp ce eu care sunt plasat într-o altă zonă a registrului politic în zona liberală pot să aduc voturi și din zona de centru și din zona liberală de dreapta, deci consider că șansele mele sunt mai bune pentru a obține un scor care să îmi dea posibilitatea să intru în turul doi și apoi să atac bineînțeles câștigarea alegerilor prezidențiale”, a mai spus Tăriceanu, pentru Mediafax.