Prima pagină » Gândurile Lui Cristoiu » INTERVIUL INTEGRAL | „Gândurile lui Cristoiu”. Ramona Ioana Bruynseels: Președintele este un om ales de oameni pentru ei. Nu poți să-i reprezinți cu adevărat dacă te închizi în spatele zidurilor Cotroceniului

INTERVIUL INTEGRAL | „Gândurile lui Cristoiu”. Ramona Ioana Bruynseels: Președintele este un om ales de oameni pentru ei. Nu poți să-i reprezinți cu adevărat dacă te închizi în spatele zidurilor Cotroceniului

Ramona Ioana Bruynseels, candidatul PPU în cursa pentru Cotroceni, a declarat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că dacă ar ocupa funcția supremă în stat nu ar repeta greșelile președintelui Iohannis pe care îl acuză că a dezbinat și a vorbit România de rău.

Ramona Ioana Bruynseels a afirmat că orice lider politic, inclusiv președintele țării, trebuie să aibă grijă cum își alege consilierii pentru a nu ajunge să fie dezinformat și izolat de cei care l-au ales.

„Fiecare președinte și fiecare lider, lider politic, nepolitic trebuie să aibă grijă să nu facă greșeala pe care de obicei o fac toți liderii, respectiv să se înconjoare doar de o echipă de 10-15 consilieri, aceia în timp devin camarila liderului nu mai lasă pe nimeni din exterior să pătrundă la lider, liderul este dezinformat implicit pentru că cei din jurul lui doar au grijă de scaunele lor și uite în felul acesta începe moartea liderului”, a declarat candidatul PPU.

În opinia sa, președintele e ales de oameni, iar locul său este printre oameni și nu izolat în spatele zidurilor de la Cotroceni.

„În afară de echipa ta de consilieri cu care te înconjori, bineînțeles că trebuie să ai ancore peste tot în societate, trebuie să ai oamenii cu care să vorbești, de la care să afli opiniile lor, să le confrunți și să le combați, să le judeci că de aceea ești acolo să judeci și să faci o sinteză și să iei propriile decizii, și mai mult decât atât, ceea ce nu s-a întâmplat până acum în România din păcate, președintele trebuie să fie mult mai mult printre oameni. Președintele este un om ales de oameni pentru ei. Nu poți să-i reprezinți cu adevărat dacă te închizi în spatele zidurilor Cotroceniului în loc să fii printre ei, să-i înțelegi, să-i lași să te atingă, dacă ai făcut rele să-i lași să te înjure, să te critice, asta este, dar asta te motivează de fapt să faci lucruri bune”, a explicat prezidențiabilul PPU.

Ramona Ioana Bruynseels a mai spus că președintele Iohannis a făcut mai multe greșeli pe care ea nu le-ar repeta dacă ar ajunge șeful statului.

Cu siguranță n-aș vorbi România de rău, indiferent  ce s-ar întâmpla aici. Adică lucrurile se rezolvă intern, nu m-aș duce să spun, de exemplu, că România nu este pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene, ceea ce dânsul a făcut și, iată, că a fost contrazis. Apoi, bineînțeles, că aș fi mult mai mult printre oameni. Eu nu l-am văzut pe președintele Klaus Iohannis să iasă printre oameni deși președintele trebuie să fie al tuturor. Și că vorbim de președintele tuturor, nici într-un caz nu aș dezbina, nu aș face ceea ce a făcut dânsul cu guvernul meu, penali, nepenali și așa mai departe. Nu, penali, nepenali, guvernul meu, guvernul tău toți sunt ai tăi. Frumoși, mai puțin frumoși, deștepți, mai puțin deștepți sunt toți ai tăi și trebuie să găsești…”, a susținut candidatul PPU.

În opinia sa, eternul conflict președinte -premier nu a fost alimentat de Constituție, ci de orgoliile persoanelor care au ocupat aceste funcții din 1990 încoace.

Din cauza celor care au fost în funcții pentru că au primat întotdeauna orgoliile personale, din păcate oamenii noștri politici n-au ajuns la acel nivel de maturitate care să-i ajute să înțeleagă că sunt acolo cu o misiune clară, respectiv să urmeze și să respecte interesul României, și-au pus întotdeauna interesele de partid și de grup mai presus de interesul țării. Și atunci, normal, pentru că intervine și orgoliul și pentru că au existat răfuielile acestea politice și în general a fost președintele de o culoare și premierul de o altă culoare, au apărut aceste tensiuni între ei”, a afirmat prezidențiabilul umanist.

Mai mult, Ramona Ioana Bruynseels a avansat ideea unui președinte independent sau susținut de un partid mic pentru a nu deveni captiv și îndatorat partidului din care a făcut parte și i-a susținut candidatura.

„Un partid mare parlamentar îl va ține pe președinte captiv întotdeauna. Președintele provenind dintr-un astfel de partid nu va putea să fie imparțial. Nu va putea să fie președintele tuturor. Să-mi spuneți mie vă rog dacă un om care a crescut și care a fost format în interiorul unui partid în 20-30 de ani cu carnet de membru de partid, când va ajunge președinte oare este posibili, uman gândindu-te, ca el să uite că partidul acesta l-a creat? Că acestui partid, el îi datorează cine este? Oare partidul nu va veni să-l tragă de mânecuță și să-i spună „”, a explicat candidatul PPU.

 

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bună seara și bine v-am găsit la o nouă ediție Gândurile lui Cristoiu, așa cum v-am obișnuit deja în fiecare ediție avem câte un invitat candidat la alegerile prezidențiale. În această seară o avem alături de noi pe doamna Ramona Ioana Bruynseels. Bine ați venit.

Ramona Ioana Bruynseels: Bună seara, bine v-am găsit.

Monica Mihai: Bine v-am găsit. Și domnul Ion Cristoiu analist politic împreună cu care adresăm întrebări…

Ion Cristoiu: Cum ați pronunțat ca să nu greșesc?

Ramona Ioana Bruynseels: Bruynseels.

Monica Mihai: Ramona Ioana Bruynseels.

Ion Cristoiu: Brun…

Ramona Ioana Bruynseels: Brun… sau Burce Lee, dacă e mai…

Monica Mihai: Am întrebat-o și eu înaintea emisiunii tocmai pentru a nu greși numele dumneaei.

Ion Cristoiu: Eu o să-i spun doamna candidat.

Monica Mihai: Doamna candidat. Sau așa.

Ramona Ioana Bruynseels: Ramona Ioana este foarte bine.

Ion Cristoiu: Ramona Ioana că sună și frumos. Puteți să vă luați numele ăsta dacă ajungeți președinte.

Ramona Ioana Bruynseels: Cu mare drag.

Ion Cristoiu: Că va fi o foarte mare problemă, iertați-mă, cum vor scanda românii numele dumneavoastră.

Ramona Ioana Bruynseels: La un eventual protest.

Ion Cristoiu: A, la un protest, a început bine. Are un mare avantaj, nu i se poate striga numele jos… până când zic…

Ramona Ioana Bruynseels: Jos Bruce Lee…

Monica Mihai: Jos doamna președinte.

Ion Cristoiu: Doamna președinte e deja onorabil.

 

Nu sunt un produs al sistemului, mi-am clădit cariera și sunt cine sunt datorită muncii mele, datorită școlilor făcute

 

Ramona Ioana Bruynseels: Domnule Cristoiu, să știți că nu am de gând să declanșez și să dau motive pentru proteste, dimpotrivă. Eventual dacă românii vor dori să iasă și să-și declare dragostea lor față de președintele care se dorește…

Ion Cristoiu: Poate să vă stâlcească numele.

Ramona Ioana Bruynseels: Pot să-l stâlcească, nu contează, totul pentru țară.

Monica Mihai: Haideți să intrăm direct în interviu. Vă rog frumos spuneți-ne în primul rând ce vă recomandă pentru cea mai înaltă funcție în stat?

Ramona Ioana Bruynseels: Da, sunt româncă și subliniez acest lucru, tocmai datorită numelui meu de familie atât de complicat. Sunt româncă născută la Cluj din părinți români, din bunici țărani din județul Sălaj, un om care a crescut în România, a crescut în greutăți cât am fost copil și cred că înțeleg și -mi amintesc și acum acele greutăți și asta înseamnă ceva pentru că poți să înțelegi ceea ce se întâmplă acum în mare parte din poporul român. Sunt mamă a două fetițe de 7 și 9 ani și asta de fapt reprezintă poate cea mai puternică motivație a mea pentru că uitându-mă în jur am văzut cum ne pleacă copiii cum pleacă tinerii din România și bineînțeles că nu îmi doresc să fiu și eu una dintre mamele care vor plânge și va plânge după copiii ei așa cum se întâmplă acum în toată țara. Multe mame pe care eu le-am întâlnit îmi cer cu lacrimi în ochi să le aduc copiii acasă. Și atunci, pentru ca acești copii ai noștri să nu mai plece și să-și dorească să revină, e clar că trebuie să facem ceva pentru România. Dar ce mă reprezintă și ce mă recomandă cel mai mult pentru această funcție este faptul că nu sunt un produs al sistemului, mi-am clădit cariera și sunt cine sunt datorită muncii mele, datorită școlilor făcute, programelor de educație pe care eu le-am absolvit și datorită experienței pe care o am în patru laturi fundamentale aș spune eu ale societății noastre. Unu, am experiență în mediul corporatist și antreprenorial am experiență în domeniul nonguvernamental unde am activat și am condus un proiect dedicat  diasporei române. Am experiență apoi în mediul guvernamental unde am ocupat apolitic două funcții în două guverne diferite și, bineînțeles, am trăit în diaspora. Cred că toate aceste patru dimensiuni mă vor ajuta să înțeleg foarte bine ceea ce trebuie făcut pentru fiecare dintre acestea și ce anume trebuie făcut ca să le armonizăm în așa fel încât să le aducem împreună că de asta avem nevoie. Da, sunt un om integru, am 39 de ani, ceea ce înseamnă că am entuziasmul și energia necesară pentru a face ceea ce trebuie să fac. Am un istoric profesional în special din domeniul economic și financiar ceea ce înseamnă că pentru perioada această și pentru această etapă pe care o va parcurge România în următorii cinci ani, respectiv o etapă extrem de importantă din punctul de vedere al dezvoltării economice cred că de asta este nevoie. Deci cineva care trebuie să înțeleagă ce trebuie făcut, unde anume să mergi, ce măsuri să adopți și cum anume să reprezinți România și să promovezi România pentru a o aduce pe locul pe care ni-l dorim cu toții în lume.

Monica Mihai: Care este proiectul pe care îl aveți pentru România? Am văzut că în primul rând mergeți pe desființarea imunității și proiectul România vorbește. Explicați-ne puțin aceste…

 

Imunitățile prevăzute de articolul 72 din Constituție au fost înțelese prost și tratate prost de multe ori în societatea românească de către politicieni

Ramona Ioana Bruynseels: Da. De când mi-am lansat candidatura, bineînțeles că am lansat mai multe inițiative, programul meu politic pe care de altfel l-am făcut public săptămâna trecută la Cluj, acasă, conține măsuri concrete pe fiecare domeniu fundamental al vieții noastre. Începând de la educație, sănătate până la agricultură până la securitate și ordine publică, politică externă și așa mai departe. Deci sunt cel puțin 15 capitole în acest program politic, serios gândite pentru că e nevoie de seriozitate, zic eu, chiar dacă unii m-ar întreba „Păi, doamnă degeaba ați trecut dumneavoastră și ați scris despre infrastructură că ce poate să facă președintele în acest sens”. Ei bine, președintele poate să facă foarte mult dacă își dorește cu adevărat, printr-o bună conlucrare bineînțeles cu guvernul cu parlamentul, poate să se implice într-o mie și una de cauze, îmi place mie să spun, respectiv în toate acele cauze de care le pasă oamenilor din popor. Președintele ar trebui să fie, în viziunea mea, vocea poporului, cel care preia de la oameni grijile, problemele, îngrijorările lor și așteptările lor și le transpune ulterior în proiecte clare pe care le propune guvernului, parlamentului înconjurându-se de mulți alți oameni adepți care devin implicit și ambasadorii președintelui în societate. Deci, revenind la întrebare dumneavoastră, proiectul este amplu însă din întreaga lui amplitudine am ales câțiva piloni principali. Primul este renunțarea și desființarea imunităților extinse pentru că, știți și dumneavoastră, în articolul 16 al Constituției se spune foarte clar, nimeni nu este mai presus de lege. Și, din păcate, imunitățile prevăzute de articolul 72 din Constituție au fost înțelese prost și tratate prost de multe ori în societatea românească de către politicieni în sensul în care aceștia au ales să-și ascundă anumite fapte penale în spatele acestor imunități. Ei bine, imunitatea în mod normal peste tot în lume protejează politicienii pentru voturile și opiniile exprimate în timpul mandatului lor. Și atunci de ce la noi să fie altfel și de ce printr-un vot al Camerei un parlamentar care este vinovat de săvârșirea unei fapte penale să nu poată fi urmărit penal, să nu poată fi percheziționat și așa mai departe. Și atunci, pentru că un astfel de avantaj de fapt s-a răsfrânt asupra întregii societăți pentru că a încurajat imoralitatea, a încurajat săvârșirea faptelor penale, s-au creat diverse lanțuri nevăzute ale răului, mi place mie să le numesc, din păcate, alți oameni, români obișnuiți îmi spun mafia, mafia din educație, mafia din agricultură mafia din sănătate și așa mai departe, toții oamenii vorbesc despre aceste mafii, ei bine, trebuie să tăiem răul de la rădăcină și cred cu că va fi foarte important să renunțăm la asta. Apoi, așa cum în alte state politicienii pot să fie dedicați muncii lor și dedicați țării lor fără a beneficia de toate călătoriile extrem de scumpe și la nivel de lux de diverse sume de bani forfetare și pentru cabinete și pentru alte avantaje de cincizeci de consilieri și secretari, șoferi și așa mai departe, ei bine, da, trebuie să te asigură că acești oameni pot să-și desfășoare o activitate normală și trebuie să le pui la dispoziție un aparat de care să se poată folosi, dar să nu exagerăm și să încercăm să motivăm oamenii să vină în politică, nu pentru aceste privilegii, ci pentru ceea ce înseamnă a face politică în România și a face lucruri în România, pentru țara ta. Eu cred că dacă tăiem imunitățile și privilegiile vom trimite către casele lor, să spunem așa, pe toți cei oportuniști și pe toți cei incorecți.

Ion Cristoiu: Iertați-mă, la discuția cu imunitatea e mai amplă sigur, există și punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu renunțarea la imunitate, numai că experiența românească din ultimii ani, ultimii zece ani să spunem au arătat că un parlamentar poate fi anchetat și pentru motive așa-zise de corupție. Ce facem? Aveți încredere că sistemul instituțiilor de forță va fi întotdeauna corect? Adică cum vom găsi noi posibilitatea, cum ar fi Camera, Parlamentul să apere un parlamentar când e hăituit, sigur, nu pentru opiniile lui, ci din motive politice.

Ramona Ioana Bruynseels: Da. Mi s-a ridicat această întrebare și asta ne arată lipsa de încredere și stadiul în care a ajuns justiția română, un lucru extrem de trist pentru societatea noastră.

Ion Cristoiu: Bine, e trist pentru justiție. Justiția este obligată să-mi câștige mie încrederea.

Ramona Ioana Bruynseels: Exact. Așa este. Bineînțeles că asta înseamnă totodată și în paralel și reformarea justiției. Și pentru a reforma justiția, pe lângă dezbaterile publice care bineînțeles că pot fi organizate, la modul concret bineînțeles că poți să vii cu diverse formule și cu diverse propuneri care, bineînțeles, să fie analizate și să vedem ce se potrivește cu adevărat societății românești. Propuneri pot să fie începând de la hai să-l alegem prin vot efectiv pe procurorul general  al României și să nu mai fie o persoană numită pe alte criterii. Haideți să ne asigurăm că ministrul de la Ministerul Justiției este un om care provine din sistem. Haideți, poate, să ne gândim chiar la curțile de jurați în așa fel încât niciun parlamentar să nu poate să fie judecat și să zică că are soarta lui pusă în mâinile unui judecător sau a trei judecători sau a cinci judecători.

Ion Cristoiu: Nu e rea ideea, a fost și la presă în perioada interbelică, era la presă, corespondent tocmai pentru a evita ca un jurnalist să ajungă pe mâinile unui…

Ramona Ioana Bruynseels: Exact. Și cred eu că pentru politicieni și pentru cei care se află în acest regim al imunităților, beneficiari, tocmai pentru a putea să echilibrăm și să ne asigurăm că nu vom avea abuzuri putem să venim cu o astfel de soluție, implementată la modul inteligent, categoric, în așa fel încât să funcționeze în România. Dar, după cum ați spus, trebuie să ne reformăm justiția. Și în justiție, știți și dumneavoastră, câte probleme avem începând de la calitatea magistraților, de la cunoștințele cu care ei ies, pentru că ies foarte mulți, foarte buni, dar teoretic și practic nu atât de pregătiți sau sunt alții care nu sunt pregătiți sau sunt mult prea împovărați de mult prea multele dosare pe care le au, sunt multe probleme pe care le putem rezolva.

Ion Cristoiu: Am văzut cu partea asta a privilegiilor, eu nu sunt politician, n-o să fiu niciodată dar încerc să vă spun, păi, dumneavoastră vă convine că aveți bani, dar dacă politicianul e sărac el ce face, plătește el? Cum faceți dumneavoastră distincția între privilegii și lucruri necesare?

Ramona Ioana Bruynseels: Bineînțeles, noi respectăm statutul parlamentarului și statutul politicianului efectiv care beneficiază de aceste privilegii. Asta nu înseamnă că îl plătim cu 1200 de lei pe lună. Bineînțeles, ei pot să aibă salarii care să fie relevante și reprezentative și potrivite pentru statutul lor, însă toate aceste privilegii care ne costă, atâtea milioane de euro în fiecare an sunt exagerate. De ce, de exemplu, o chirie pe care o plătește parlamentarul care vine din altă parte în București, de ce să primească 1000 de euro în România pentru chiria aceea? Când, de exemplu, în Suedia, ținând cont de prețurile pe care le au ei acolo, primesc maximum 600 de euro, un parlamentar. De ce neapărat să stea în vilă de protocol, nu? Când poate să stea într-un apartament normal, obișnuit, așa cum stăm fiecare dintre noi. De ce tot timpul să decontăm benzină, avioanele la lux și așa mai departe, când dumneavoastră când veniți, domnule Cristoiu, la serviciu, dumneavoastră cred că veniți pe banii dumneavoastră probabil sau majoritatea oamenilor vin…

Ion Cristoiu: Vin pe picioarele mele, vă rog. Deci cam pe banii mei. Dar, bun, de acord, sunt de acord, dar problema, apropo de asta, a fost o discuție un timp în spațiul public în legătură cu aceste subvenții date partidelor. Cum le vedeți dumneavoastră, v-ați gândit la…?

Ramona Ioana Bruynseels: E, vă dați seama că eu acum fiind un candidat sprijinit de un partid mic, neparlamentar care nu beneficiază de subvenții, am văzut ce înseamnă asta acum în timpul campaniei electorale. Eu nu am primit niciun ban de nicăieri de la stat, în consecință nici n-ați putut vedea panouri cu mine foarte multe, a trebuit să fiu creativă, să…

Ion Cristoiu: Da, dar o să vă deconteze…

Monica Mihai: Dacă trece un anumit prag.

Am fost acuzată că împreună cu domnul Voiculescu dorim să dăm o țeapă statului să luăm 10 milioane de euro

Ramona Ioana Bruynseels: Îmi vor deconta doar ceea ce… da. Dacă 3% în alegeri ți se decontează doar ceea ce cheltuiești în perioada de campanie, respectiv în aceste treizeci de zile, atât.

Monica Mihai: Adică de pe 12 octombrie…

Ramona Ioana Bruynseels: Gândiți-vă că eu am început campania efectiv, pornind de la notorietate zero, am început-o în iunie și de atunci am cheltuit și am cheltuit. Banii aceia nu-mi vor fi rambursați. Ei, banii ăștia eu i-am scos din buzunarul meu. Dacă aș fi avut acea subvenție, puteam să fiu și eu mult mai prezentă să-mi plătesc emisiunile la diverse canale tv, oamenii să mă audă, să mă cunoască și în felul acesta aveam o șansă mult mai mare decât cea pe care o am acum.

Ion Cristoiu: Cum adică vă decontează că vreau să candidez și eu la… vă face cum, niște chitanțe, cum?

Ramona Ioana Bruynseels: În perioada de campanie, în funcție de plățile făcute, respectiv cu facturi, cu chitanțe, cu contract…

Ion Cristoiu: Și unde le depuneți?

Ramona Ioana Bruynseels: Le depunem la AEP, la Autoritatea Electorală, dar asta după ce…

Ion Cristoiu: Și de regulă vă vin banii?

Ramona Ioana Bruynseels: Și Autoritatea Electorală este obligată, conform legii, în 90 de zile să transfere banii după ce auditează, bineînțeles, cheltuielile, se asigură că ele sunt  fundamentate, că sunt reale, pentru că…

Ion Cristoiu: Le poți falsifica?

Ramona Ioana Bruynseels: Sincer… eu…

Ion Cristoiu: Nu dumneavoastră…

Ramona Ioana Bruynseels: Eu nu mă gândesc la de-astea, ca să fiu sinceră, dar dumneavoastră știți că.. ce nu se poate.

Ion Cristoiu: În cât timp îți vin banii?

Ramona Ioana Bruynseels: În 90 de zile ar trebui ,conform legii. Dar, repet, este pentru că… zilele trecute am fost acuzată, apropo de niște voci mai neprietenoase, am fost acuzată că împreună cu domnul Voiculescu dorim să dăm o țeapă statului să luăm 10 milioane de euro. Ei bine, n-ai cum 10 milioane de euro în urma acestei candidaturi decât dacă ai cheltuit în perioada de campanie 10 milioane de euro. Și dacă poți dovedi cu acte viabile și clare că ai cheltuit acești bani. Noi nu avem nici într-un caz astfel de intenții, din păcate și suma cheltuită de mine în această campanie nu se compară cu milioanele de euro cheltuite de partidele mari din buzunarele noastre, pentru că știți fluxul dar vis-a-vis de întrebarea dumneavoastră cred eu că până la un punct aceste subvenții sunt bine venite, însă să ne asigurăm că nu sunt exagerate și de fapt din ele nu sunt plătite multe alte lucruri care duc la manipulări și alte cele. Pentru că sistemul să știți că nu este deloc prietenos cu noii intrați în alegeri și pe scena politică.

Monica Mihai: Tot ceea ce ați spus dumneavoastră despre imunitate, despre privilegii, cum aveți de gând să puneți în practică din rolul de președinte, având în vedere că este foarte puțin probabil ca în parlament sau să aveți un Parlament sau un guvern care să fie în totalitate de partea dumneavoastră.

Ramona Ioana Bruynseels: Cu siguranță Parlamentul și parlamentarii implicit se vor opune unei asemenea măsuri pentru că nu-i avantajează absolut deloc. Păi, la anul avem o șansă istorică aș spune pentru că în 2020 avem două tururi de alegeri și spuneți-mi mie sau arătați-mi mie un parlamentar care dacă știe că poporul a spus DA unui lucru, pentru că normal trebuie să apelăm la un referendum prin care consultăm oamenii dacă vor să eliminăm aceste imunități, iar dacă oamenii spun DA, arătați-mi vreun parlamentar care va îndrăzni să spună NU, știind că în toamnă urmează să ceară din nou votul oamenilor ca să ajungă în Parlament.

Monica Mihai: Adică ați face un referendum imediat dacă ați fi aleasă ca președinte.

Ramona Ioana Bruynseels: Imediat, în prima zi a mandatului meu aș iniția două lucruri unu, aș iniția consultarea cu Parlamentul pentru organizarea de referendum, iar apoi, al doilea lucru pe care l-aș face tot în prima zi, aș invita liderii politici, reprezentativi în România și totodată liderii tuturor celorlalte forțe sociale din România să vină în jurul aceleiași mese și să stabilim cu toții care sunt prioritățile strategice ale României. Și pe aceste priorități, câte vor fi ele, infrastructura, educația, sănătatea, întoarcerea diasporei acasă, natalitate, încurajarea natalității pentru că avem probleme demografice majore, ei bine, pe aceste cinci teme, ideal, și așa ar trebui într-o țară normală și într-o țară care se respectă și își respectă cetățenii, ar trebui să ne dăm mâna și să nu ne mai batem politic. Pe astea ar trebui să le împingem cu toții că avem atâtea alte motive pe care ne batem. Deci astea sunt două lucruri pe care le voi face în prima zi a mandatului meu.

 

Este foarte trist că, iată, cineva a înregistrat acele momente și a îndrăznit să le dea către marele public

 

Monica Mihai: Pentru că ați vorbit de finanțare, în spațiul public au apărut acele înregistrări cu dumneavoastră despre care trebuie să vorbim. Ce ați spune referitor la ceea ce s-a auzit pe acele înregistrări?

Ramona Ioana Bruynseels: Este foarte trist că s-a întâmplat situația ca atare și este foarte trist că în casa mea, într-un moment de supărare, pentru că avem dreptul cu toții cred eu să fim și supărați din păcate și să plângem dacă simțim așa în casa noastră și unde credem că este în intimitatea noastră și nu în fața publicului, deci este foarte trist că, iată, cineva a înregistrat acele momente și a îndrăznit să le dea către marele public. Pe mina m-a educat mama în felul următor, să nu-mi spăl rufele murdare în afara familiei și nu o voi face. Mai ales că este vorba despre banii mei, banii investiți de soțul meu în campania mea. Dacă cineva i-a manevrat sau manageriat defectuos, aceste lucruri vor fi rezolvate de mine, în interiorul echipei. Însă ceea ce s-a întâmplat este cel puțin jignitor, eu la rândul meu bineînțeles că îmi cer scuze de la cei care au auzit acele înregistrări pentru că sunt o femeie mai aprigă și am dat și cu pumnul în masă, am și scos o înjurătură. Îmi pare rău, nu am crezut că sunt în direct cu întreaga națiune. N-aș fi făcut și n-aș fi spus asta. Dar în momentele în care ești supărat pe cei din jur, ești obosit, bineînțeles. Și mai mult decât atât, când tu știi că ai rugat pe oamenii din echipa ta să-ți plătească oamenii și te-ai asigurat că această solicitare a ajuns la ei, iar ei nu au făcut-o și oamenii tăi sunt neplătiți pentru mine asta înseamnă foarte, foarte mult și asta m-a supărat extrem de mult pentru că după cum v-am spus eu am fost un copil care a fost crescut într-o familie săracă. Mama mea ne-a crescut pe doi copii singură. Noi așteptam ziua salariului și o așteptam cu sufletul la gură, și cu două-trei zile înainte nu mai aveam bani, normal, și mama ne spunea „să iau salariul”. Ei bine, atunci când oamenii depind de acest salariu, care oricum în România este așa cum este, mie mi se pare bătaie de joc și o neglijență extraordinară să nu le plătești salariile la timp.

Ion Cristoiu: Dar știți că a circulat, așa, prin redacții și suspiciunea că dumneavoastră le-ați aranjat?

Monica Mihai: Exact asta voiam să întreb și eu. Dar vă avantajează sau vă dezavantajează aceste înregistrări?

Ramona Ioana Bruynseels: Bineînțeles că mă dezavantajează aceste înregistrări pentru că…

Ion Cristoiu: Păi, dar cum comentați faptul că sunteți suspectă că… argumentați-mi. De ce nu?

Ramona Ioana Bruynseels: Vă dați seama, cum aș putea să dovedesc acest lucru? Cum aș putea? Decât cei care mă cunosc știu că niciodată aș scurge așa ceva. Știu clar că niciodată nu, nu… deci nici nu m-aș fi gândit , vă spun sincer, nu m-aș fi gândit că cineva ar putea să se gândească să mă înregistreze în propria casă.

Monica Mihai: Cum ați reacționat când ați aflat prima dată de înregistrări?

Ramona Ioana Bruynseels: Am fost șocată, deci în prima fază când am fost sunată de acel jurnalist de la Newsweek, care mi-a trimis un mesaj și mi-a spus „vrem să vă cerem părerea despre anumite zvonuri pe piață că nu v-ați plătit angajații”, am zis, a, încă o tâmpenie. Vă spun sincer, eram în mijlocul unor filmări atunci și n-am băgat în seamă, am zis Ok, am dat către  Biroul de presă și am zis să se ocupe ei. Când peste alte nu știu câte minute am primit al doilea mesaj, care mi-a spus „am publicat articolul”, normal că am dat clic pe link-ul care mi-a fost dat. și m-am așteptat la un articol normal, scris, la o altă zvonistică, știți? În momentul în care am văzut înregistrările, credeți-mă, am avut un foarte mare șoc. Am oprit filmările, mi-am chemat echipa să mă ducă spre casă, îmi suna telefonul întruna. Asta este, un moment de criză, pentru care mi-a părut foarte rău, nici într-un caz nu aș fi făcut așa ceva și asta pentru că eu, vedeți, am încercat să vin în fața publicului și să fiu o prezență elegantă, o prezență care impune alte standarde. Nici într-un caz nu mi-am dorit nici să intru în scandal cu alți candidați și cu atât mai mult viața mea privată problemele mele să ajungă pe tapetul tuturor.

Ion Cristoiu: Spuneați mai înainte că… din documentarea mea nu am văzut prea multe lucruri despre viața dumneavoastră. Vorbeați mai înainte de familia săracă, ce-au fost părinții dumneavoastră?

Ramona Ioana Bruynseels: Mama mea, muncitoare într-o panificație.

Ion Cristoiu: Panificație post-decembristă sau dinainte?

Ramona Ioana Bruynseels: Post-decembristă, dar probabil că ea a fost înființată înainte dar care a continuat până… eu aveam 9 ani la revoluție și mergeam la mama la fabrică.

Ion Cristoiu: Am înțeles. Și tatăl a divorțat sau cum? Sau a murit?

 

Am fost un fel de copil de trupă ca să zic, respectiv pe la 14 ani, cântam la chitară și recitam frumos și de multe ori participam la spectacolele armatei de la Cercul Militar

 

Ramona Ioana Bruynseels: Conjunctura a fost de așa natură încât tatăl meu din păcate a decedat când eu aveam o vârstă fragedă.

Ion Cristoiu: Și vorbeați la un moment dat de diaspora. Spuneți-mi vreo două… ia, să facem o mică… V-ați născut la Cluj.

Ramona Ioana Bruynseels: Deci, m-am născut la Cluj, sunt absolventă de drept la Cluj…

Ion Cristoiu: Am terminat facultatea la Cluj și am o părere bună despre…

Ramona Ioana Bruynseels: Am rămas pentru câțiva ani cadru didactic universitar în facultatea de drept. Apoi în 2005 m-am mutat la București.

Ion Cristoiu: Stați un pic, în biografie aveți o ciudățenie, consilier juridic la corpul de Armată, era să leșin. Ce legătură aveați dumneavoastră cu Armata și corp de armată.

Ramona Ioana Bruynseels: Să știți că am fost un fel de copil de trupă ca să zic, respectiv pe la 14 ani… eu cântam, cântam la chitară și cântam frumos și recitam frumos și de multe ori participam la spectacolele armatei de la Cercul Militar. Ei bine, în cadrul unui spectacol am fost văzută de realizatorul emisiunilor armatei care m-a invitat să fiu coprezentator în emisiunea Apărătorii gliei transilvane. Și aveam vreo 15 anișori și prezentam și eu rubrica de dedicații. După care am crescut, am ajuns coprezentator al emisiunii, după care am intrat pe emisiunea Armatei de la Cluj de pe TVR Cluj, am prezentat spectacolele Armatei.

Ion Cristoiu: Deja sunteți colegă cu noi. E foarte important, consilier ați ajuns în contextul în care dumneavoastră aveați legătură cu Armata.

Ramona Ioana Bruynseels: Da, am fost reporter militar, am participat în exercițiile NATO de atunci, știți că era pre-aderare NATO. Da, o etapă foarte frumoasă și pentru mine de aceea Armata este extrem de importantă. A reprezentat pentru mine, să spun, filonul principal al evoluției mele.

Ion Cristoiu: Și în acest context ați ajuns consilier.

Ramona Ioana Bruynseels: Și în acest context, exact…

Ion Cristoiu: Aveam impresia că ați ajuns cu pile, nu că vă căutați un serviciu, nu-i așa, și că ați găsit…

Monica Mihai: Că cineva ar fi ajutat-o pe dumneaei să intre în acest post.

Ramona Ioana Bruynseels: Fiind în interiorul sistemului și ținând legătura cu ei, bineînțeles, când am absolvit facultatea am primit o ofertă de post de la prefectul de atunci al județului Cluj, am fost extrem de onorată, suna extrem de bine consilier juridic la prefectura județului Cluj, însă, din păcate, când mi-a spus că luam… aș fi luat 200 de lei salariu mi-am dat seama că nu mă va ajuta de loc salariul acesta și atunci am mers către armată, un an de zile, după care mi-am continuat cariera de cadru didactic universitar, iar în 2005 am venit la București unde am schimbat totalmente domeniul, am intrat în sectorul financiar-bancar. Am început de la manager de relații din sucursala Unirea din București și apoi, prin promovări succesive pe parcursul a doi sau trei ani, am ajuns consilier al președintelui executiv, am lucrat în mod succesiv cu trei președinți diferiți ai băncii, cele mai mari bănci din sistem atunci, iar ulterior am plecat din țară, am plecat în Africa de Sud unde l-am însoțit pe soțul meu, pe Dominic Bruynseels, care a preluat conducerea unei bănci din Africa de Sud și aveam doi copii împreună, și normal că mi-am urmat soțul. Am mers cu el în Africa de Sud, acolo am făcut voluntariat pentru…

Ion Cristoiu: Cât ați stat în Africa de Sud?

Ramona Ioana Bruynseels: Aproape trei ani de zile.

Ion Cristoiu: În sensul ăsta ați fost în diaspora. Mai erau români acolo?

Ramona Ioana Bruynseels: Da, o comunitate într-adevăr mai mică, de aproximativ 1.000 și ceva doar de români.

Ion Cristoiu: Destul de mulți.

Ramona Ioana Bruynseels: Să știți că atunci am reușit să ne coalizăm și să punem împreună bănuți în așa fel încât să facem prima biserică românească din Africa, în Johannesburg. Nu știu dacă au fost finalizate lucrările, dar noi atunci le-am început. Iar după episodul Africa de Sud între timp am fost acceptată la Școala de guvern John F. Kennedy din Universitatea Harvard. Am mers acolo, am absolvit programele pe care le-am absolvit acolo și ulterior m-am întors în România. M-am întors în 2015, am condus pentru o perioadă proiectul Repatriot, am fost directul executiv al acestuia, și ulterior am intrat în Guvernul României, în guvernul condus de domnul Mihai Tudose, am răspuns de relația României cu Statele Unite ale Americii. Ulterior când domnul Tudose și-a dat demisia am plecat cu toții acasă, eu fiind fără sprijin politic, că am fost chiar printre primii care au plecat, iar ulterior doamna Viorica Dăncilă mi-a făcut oferta de a mă întoarce în Guvernul României, după aproximativ 11 luni, în decembrie 2018 pe funcția de consilier de stat pentru mediul de afaceri, fiind în acord cu experiența mea în acest domeniu.

Am fost numită omul lui Oprea, după aceea în guvernul domnul Tudose am fost numită protejata lui Tudose. Iar acum toată lumea îmi spune că sunt omul lui Voiculescu

 

Citește și