INTERVIURILE GÂNDUL. Crin Antonescu, la trei ani de la Referendumul din 2012: „Au existat oameni importanți din România și exterior care i-au sugerat lui Victor Ponta să rupă tandemul cu mine”

Publicat: 29/07/2015, 19:44

Pentru mulți 29 iulie reprezintă încă o amintire vie, Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu fiind încă de actualitate. Pentru alții, subiectul a devenit deja parte a istoriei. Gândul a stat de vorbă cu fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, la fix trei ani de la data referendumului, în care 7,4 milioane de români au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Considerată de unii analiști o lovitură de stat, mișcarea politică din vara lui 2012 a generat mutații majore pe scena politică. Fostul președinte liberal vine cu o teorie nouă, potrivit căreia „persoane importante” din România, dar și din exterior, au jucat un rol decisiv în ruperea USL prin formarea unei breșe între Crin Antonescu și Victor Ponta.

Gândul: 29 iulie 2012 – 29 iulie 2015, trei ani de la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu. Vi se pare că mai are rezonanță atât de puternică acel Referendum pentru societate?
Crin Antonescu: Nu am mijloacele sociologice pentru a evalua exact răspunsul la întrebare, dar fiind vorba de un eveniment foarte mare a societății românești îl reține, într-un fel sau altul.

Cum vă simțiți dumneavoastră astăzi, la trei ani după ce s-a întâmplat?
Crin Antonescu:Eu am astăzi în linii mari, aceeași evaluare pe care am avut-o acum trei ani, este un eveniment spectaculos, ieșit din comun, dar care nu a spart în vreun fel regulile democratice și constituționale. Este un eveniment în legătură cu care principalul meu sentiment este acela de mâhnire pentru că ceea ce rămâne dincolo de detaliile și aspectele formale este că atunci, cu acel prilej, din varii motive, o voință populară cvasi-majoritară, profund majoritară, exprimată democratic a fost ignorată.

Mulți analiști spun că acel eveniment a fost o lovitură de stat, tocmai din cauza rapidătiții cu care s-a petrecut procesul de suspendare. Azi vi se pare că se putea face în alt mod?
Crin Antonescu:Faptul că se putea face sau nu la o altă dată, într-un alt calendar, într-un alt ritm, nu are nimic de-a face cu cel mai mic argument care să poată susține teza unei lovituri de stat. Este o teorie profund aberantă și nu cred că cineva o susține cu convingere. Cred că este pură propagandă și cred că oricine din România sau din afara României are minime cunoștințe despre teoria politică și constituțională, nu poate să găsească, repet, nici cel mai mic argument, nici cel mai mic element pentru a vorbi despre o lovitură de stat. Cu atât mai mult cu cât deși, așa cum am mai spus și rezultatul referendumul a arătat, inițiatorii suspendării acestui referendum aveau de partea lor, în mod clar, o parte o majoritate a cetățenilor români totuși rezultatul impus de erata CCR a fost acceptat, în condițiile în care aveam majoritate parlamentară și în condițiile în care această interpretare a rezultatului referendumului de fapt deforma opțiunea populară. Eu cred că mai mult decât atât nu se poate argumenta împotriva aberației că ar fi fost cel mai mic element care să țină de o lovitură de stat.

„Mi se pare regretabilă poziția PNL”

Vi se pare că în interiorul PNL, în interiorul noului PNL, are niște repere clare, a fost sau nu lovitură de stat?
Crin Antonescu:Nu știu, mie mi se pare regretabil faptul că după ce s-a realizat fuziunea între vechiul PNL și vechiul PDL, nu s-au evaluat, ca să spunem așa, nu s-au adoptat niște poziții față de aceste evenimente care au scindat societatea românească. Eu, în perioada imediat următoare a acestei fuziuni, am spus public că ar fi necesar să se clarifice aceste lucruri, pentru că este o situație delicată aceea în care am putea vedea un membru sau chiar un lider al actualului PNL, spunând ceea ce PNL a spus mereu și ceea ce eu vă spun astăzi încă o dată, iar un altul, din același partid, să susțină că a fost o lovitură de stat. Sunt mai multe lucruri care după părerea mea ar fi trebuit clarificate pentru că ele au o importanță pe termen lung. Din păcate, nu mi se pare că acest lucru s-a realizat până acum.

Vedeți în continuare un PNL oscilant, cu două poziții, cea a vechiului PNL și cea a vechiului PDL?
Crin Antonescu:Mai curând, cred că avem de-a face cu o încercare de a eschiva, de a evita acest subiect, ca și altele. Asemenea încercări nu sunt sănătoase, asemenea subiecte nu se pot evita. Sunt prea recente și cu consecințe prea importante până în prezent.

Crin Antonescu, un președinte anti-occidental?

Mulți analiști au spus că după ce referendumul nu a fost validat a concis cu momentul în care dumneavoastră ați ratat șansa de a ajunge președintele României. Sunteți de acord?
Crin Antonescu:Nu, nu cred. Eu cred că șansa mea de a deveni președinte al României a dispărut în momentul în care PNL a făcut o altă opțiune pentru un candidat la președinție. Altfel, chiar dacă, bineînțeles, în condițiile succesului referendumului șansa ar fi fost aproape imparabilă și probabil nici PSD-ul nu ar mai fi avut timp să mai facă vreo schimbare în această privință, totuși, teoretic cel puțin, în 2014, șansele mele, ca și ale oricărui alt competitor, existau.

Ați petrecut o perioadă la Palatul Cotroceni ca președinte interimar, în ziua referendumului din 2012, erați președinte. Cum a fost perioadă petrecută la Cotroceni și cum o vedeți acum?
Crin Antonescu:A fost o perioadă în care așa cum am anunțat la învestirea mea ca președinte interimar de către decizia CCR, după suspendarea lui Traian Băsescu, am acționat limitat, pornind de la ideea că un președinte interimar, deși are aproape toate puterile constituționale, nu are legitimitatea unui președinte ales pentru a uza de acestea. De altfel, faptele stau mărturie, eu nu am luat, inițiat nicio decizie, acțiune în calitate de președinte interimar pentru că am considerat că nu am deplină legitimitate. A fost o perioadă evident tensionată, în care însă cred că lucrurile nu au depășit cu nimic cadrul normal, democratic, care trebuia respectat într-o asemenea împrejurare.

S-a vorbit despre poziția dumneavoastră anti-occidentală pentru că ați criticat măsurile venite din partea lui Jose Manuel Barroso, președintele CE și acceptarea lor de guvernul Ponta.
Crin Antonescu:Eu nu am avut niciodată o poziție anti-occidentală, din toate punctele de vedere, cultural, politic sunt un pro-occidental, am făcut referiri critice pe care le mențin și astăzi la anumite lucruri pe care, așa cum ați amintit, de pildă, președintele Comisiei Europene de la acea dată le-a impus prim-ministrului al României și pe care primul-ministru le-a acceptat, pentru că ele nu țineau de atribuțiile instituției respective și însemnau, cred și astăzi, o încălcare gravă a ceea ce însemna spațiul de independență al Guvernului României. Asta nu înseamnă însă că sunt anti-occidental sau că am fost atunci anti-occidental. Asta este un alt element, extrem de solid și persistant cu care propaganda regimului Băsescu m-a atacat în toți acești ani în fiecare zi.

Crin Antonescu:În acele zile i-ați spus premierului Victor Ponta într-o discuție tete-a-tete că nu trebuie să accepte astfel de cerințe venite din partea CE?
Am avut toate discuțiile pe care era normal să le avem în acele zile.

L-ați chemat vreodată la Palatul Cotroceni sau ați mers dvs la Palatul Victoria să vorbiți despre aceste puncte venite din partea Comisiei Europene?
Crin Antonescu:Am avut discuții, repet, normale, multe puncta nu prezentau importanță practică. Ca să vă dau două exemple: interdicția, ca să spun așa, impusă autorităților române de a-l grația pe Adrian Năstase sau de a schimba procurorul general al Republicii.Nimeni, nici eu, nici Victor Ponta, nu avea intenția de a-l grația pe Adrian Năstase sau de a schimba procurorul general pentru că nu socoteam nici că în calitate de președinte am această legitimitate și nici nu erau două decizii pe care să le considerăm în acel moment necesare. Dar interdicția venită din afara țării pentru astfel de posibile decizii nu era normală. Nimeni nu avea această intenție, nu am fi vrut să facem aceste lucruri și ne-a împiedicat domnul Barroso. Pentru regulile democratice și prestigiul Românie nu era normal ca ele să fie impuse.

Și i-ați spus aceste lucruri lui Victor Ponta? Premierul a acceptat acele 11 puncte, i-ați spus nu accepta?
Crin Antonescu:Eu nu am avut timpu fizic pentru a-i spune aceste lucruri pentru că premierul a plecat la Bruxelles, la întâlnirea cu domnul Barroso, și de la întâlnire au ieșit cu acele 11 puncte deja acceptate. Dar nu aici stătea esențialul.

„Din 2012, s-a lucrat pe diferite canale la ruperea USL, a tandemului Ponta – Antonescu”

Dar unde?
Crin Antonescu:Eu cred că în acea perioadă, asta este o părere, nu am date, elemente, dovezi, este pur și simplu impresia mea, eu cred că încă din acea perioadă, din perioada interimatului, din perioada verii 2012, pe diferite canale s-a lucrat cumva la ruperea acestui tandem politic, extrem de puternic, între mine și Victor Ponta, între PSD de atunci și PNL de atunci, o construcție politică extrem de puternică pentru că avea în spate cei mai mulți dintre cetățenii români cum s-a dovedit chiar și la alegerile din decembrie 2012. Cred că atunci s-a construit o breșă, care apoi a fost din ce în ce sporită, lărgită și care a dus până la urmă la ruperea USL și la prăbușirea acestui proiect politic cu foarte multă forță.

Este vorba de serviciile secrete?
Crin Antonescu:Repet, vorbesc despre impresii și dacă vorbesc despre impresii fără dovezi concrete nu pot indica actori concreți, fără să am probele necesare. Au existat mulți oameni, au existat probabil oameni importanți din instituții importante care nu vedeau cu ochi buni o asemenea forță politică precum era USL în acel moment, cu sau fără succesul Referendumului.

Lăsați o chestie ambiguă. Este vorba de serviciile secrete, este vorba procuratură, de influența Administrației Prezidențiale?
Crin Antonescu:Existau înainte de toate foarte mulți oameni legați de regimul Traian Băsescu …

Unde erau acești oameni?
Crin Antonescu:V-am mai spus de ce nu pot indica cu precizie.

Din ce zonă sunt?
Crin Antonescu:V-am mai spus de ce nu pot indica cu precizie. Dar că existau mulți oameni și în țară și în afara țării, care erau legați și cu interese politice, administrative de regimul Băsescu, asta este cert. În spatele întregii operațiuni de propagandă și tuturor jocurilor care s-au făcut, mai mult sau mai puțin la vedere, trebuie să se fi aflat niște oameni. Eu nu pot însă să-i numesc, deoarece nu am elemente de siguranță și de probă în această privință.

Dar aveți o opinie pe care o puteți împărtăși.
Crin Antonescu: Nu am nici măcar în intimitatea mea mai mult decât niște presupuneri.

Vă întreb din nou, este vorba de oameni din serviciile secrete?
Crin Antonescu:Așa cum există o discuție și există foarte mulți oameni care sunt absolut convinși că în legătură cu retragerea mea s-a întâmplat ceva, că cineva mi-a sugerat, că cineva m-a presat, că cineva m-a constrâns, la fel de bine eu știu că nimeni din România sau din afara României, nimeni din serviciile secrete, nici din alte instituții nu mi-a sugerat măcar această chestiune. Tot ce știu din punct de vedere concret, din punct de vedere practic, este că PNL sub conducerea mea nu a reușit să facă un scor la europarlamentare, cu care să putem angaja singuri bătălia prezidențială, după cum mai știu că PNL a făcut pe deplin normal, pe deplin democratic alegerea pentru candidatul la președinție. Eu dacă sunt întrebat de ce m-am retras nu pot să indic altă cauză decât PNL, nimeni altcineva nu m-a amenințat, constrâns cumva.

Revenind la momentul 2012, ați spus de forțe, persoane din interior și exterior ale unor instituții care au provocat ruperea USL-ului și ruperea relației Crin Antonescu – Victor Ponta.
Crin Antonescu:Cred că au existat, dar repet, nu am să vă dau nume, pentru că însumi nu am presupuneri concrete în legătură cu acest moment, dar cred că au existat oameni importanți, persoane importante, care i-au sugerat lui Victor Ponta, că pot face un parteneriat cu domnia sa, cu condiția să rupă acest tandem, pentru că el era prea puternic.

Deci dvs ați fost eliminat după momentul 2012, Victor Ponta având garanția în schimb că în plan extern va fi văzut bine, iar în plan intern se va bucura de sprijinul unor instituții.
Crin Antonescu:Este repet o simplă presupunere. Tocmai de aceea nu am cum să concretizez această presupunere, nici pentru mine și nici să o formulez public.Nu am mai multe date decât cele pe care vi le spun public în acest moment și nu am alte presupuneri decât acestea.

Crin Antonescu:Concluzia ar fi: în 2012, Victor Ponta a fost invitat de anumite servicii, instituții
Nu am spus servicii.

Care sunt instituțiile importante? Din ce zonă sunt?
Crin Antonescu:După părerea mea, procesul de creare a unei breșe între mine și Victor Ponta a început încă din vara lui 2012. Nu s-a petrecut atunci, nu s-a definitivat atunci, dar a început atunci și a continuat până a reușit.

Dar nu din interiorul partidelor, nu din interiorul PSD, PNL?
Crin Antonescu:În bună măsură și din interiorul PSD, din diferite direcții și diferite motive.

Sebastian Ghiță este un astfel de personaj care a contribuit la ruperea relației dvs cu Victor Ponta?
Crin Antonescu:Convingerea mea este că da, având în vedere și faptul că domnul Sebastian Ghiță era atunci ca și astăzi patronul unei instituții media, care în mod aparent paradoxal, deși noi eram aliați, eu cu Victor Ponta, PNL cu PSD a atacat cu constanță și fără niciun fel de temei, fară respectare vreunei reguli jurnaliste, a atacat cu constanță și PNL și pe mine personal și relația dintre mine și Victor Ponta, PNL și PSD.

Concluzia este că anumite persoane, spuneți dvs nu neapărat din serviciile secrete, din interiorul țării, dar și persoane din afara țării au avut un rol decisiv în crearea primei breșe între dvs și Victor Ponta.
Crin Antonescu:Aceasta este impresia mea, într-adevăr.

La trei ani după eveniment sau ați avut-o imediat după ce s-a întâmplat?
Crin Antonescu:Am avut-o nu imediat pentru că aceste lucruri trebuie decantate, dar la un timp oarecare, punând lucrurile cap la cap, este o impresie care s-a consolidat.

Lui Victor Ponta ați apucat să-i spuneți această teorie?
Crin Antonescu:Noi am avut multe discuții, eu i-am exprimat lui Victor Ponta această temere, Victor Ponta a negat-o până în ultima perioadă a existenței USL, a dat asigurări în legătură cu bunele sale intenții, dar nu mai putea răspunde evident anumitor întrebări legate de lucruri care se întâmplau în mod vizibil. Dacă vreți să fixăm un moment exact al convingerii că așa se întâmplă, acest moment este categoric pactul de coabitare semnat imediat după victoria copleșitoare a USL în iarna lui 2012.

Pactul de coabitare, numirea procurorilor șefi

Ați fost prezent la semnarea acelui pact.
Crin Antonescu:Am mai discutat chestiunea asta în numeroase rânduri, am fost prezent la insistențele lui Victor Ponta, dar poziția mea înainte, în timpul discuțiilor de acolo și după, a fost categoric de respingere a unui asemenea act politic.

Momentul din aprilie 2013, privind propunerile pentru posturile de procuror șef și șef DNA, a fost unul de ruptură, când nu ați comunicat, iar Victor Ponta s-a consultat cu partenerii internaționali?
Crin Antonescu:Da, a fost un astfel de moment, se știe. Ministerul Justiției era condus de Mona Pivniceru, magistrat de carieră, propusă la ministerul Justiției de PNL, opinia mea atunci pe care i-am spus-o apăsat lui Victor Ponta era să lăsăm ministrul Justiției să desemneze, în conformitate cu procedurile convenite cu Comisia Europeană, noi magistrați, de preferat persoane noi ca să depășim toate discuțiile despre influențarea politică a justiției. Domnul Ponta a avut altă opțiune, a cerut Ministerul Justiției, l-a luat personal pentru o perioadă de interimat și a făcut acele propuneri conform cu hotărârea domniei sale și nu într-o înțelegere de parteneriat. Noi doream ca Mona Pivniceru să continue la Ministerul Justiției.

Acesta este al doilea moment când Victor Ponta intră în contradicție cu opinia dvs după ce se consultă cu partenerii internaționali.
Crin Antonescu:Este foarte probabil, este ceea ce știu și eu.

Spuneți că este a doua oară când relațiile dvs cu Victor Ponta au avut de suferit din cauza discuțiilor avute de acesta în calitate de premier cu cei din afara granițelor.
Crin Antonescu:Nu din cauza discuțiilor, ci din cauza deciziei. Sigur, noi am trecut peste acest episod, nu am rupt USL, am încercat să mergem mai departe, dar punctul meu de vedere a fost că această deciziei îi aparține până la urmă ministrului Justiției și premierului și că orice discuție ar fi purtat Victor Ponta, până la urmă atâta vreme cât se respectau regulile și procedurile convenite cu Comisia Europeană, responsabilitatea era una internă, națională.

Credeți că a fost o greșeală din partea lui Victor Ponta?
Crin Antonescu:În ce privește greșelile altora, mă pronunț mai rar. Domnul Victor Ponta este bine plasat să răspundă și în acest moment. Eu cred, și asta este observația unui neutru, atâta vreme cât am ajuns în situația în care domnul Ponta, prim-ministru în exercițiu, face numeroase declarații din care rezultă că în unele cazuri, Parchetul, DNA-ul sau justiția ar acționa partizan înseamnă că ceva nu este în regulă, înseamnă că domnul Ponta a greșit undeva.Fie atunci când a făcut niște propuneri, fie acum când face astfel de declarații. Dar asta este doar o constatare din afară.

„Este o situație periculoasă puterea serviciilor”

Într-un alt interviu gândul ați vorbit de rolul tot mai crescut al serviciilor secrete, spuneați că serviciilor își vor lua atâta putere cât societatea le va permite. Considerați că acum serviciile au o putere prea mare în mâna lor?
Crin Antonescu:Nu știu dacă este vorba de o putere prea mare, cred că este vorba de o situație care factorul politic, partidele politice, liderii politici sunt foarte slăbiți și foarte vulnerabili. Asta nu este vina vreunui serviciu, este vina directă și totală a corpului politic românesc. Dar nu este mai puțin adevărat că este o situație periculoasă și o situație din care sper ca politicienii români, partidele politice din România, acestea care sunt că nu avem altele deocamdată, vor găsi rapid o ieșire, în sensul de a-și redobândi rolul normal într-o democrație. Avem lideri politici slabi, timorați, despre care nu avem foarte multe informații de proiect, de perspectivă, avem un prim ministru care demisionează din conducerea propriului partid, care spune că nu își dorește să mai fie prim-ministru și după 2016, care îți dă senzația că mâine poimâine ar putea dispărea din peisaj în anumite condiții.Vedem în partea cealaltă lideri ai Opoziției care n-au nimic de zis, ba uneori spun lucru contradictorii în funcție de poziția președintelui României și nu avem prea multe perspective de alternanță, de înnoire, de apariții noi. Asta este situația, este doar o constatare, nu acuz pe nimeni, dar cred că e o constatare pe care o facem din ce în ce mai mulți și sper să se schimbe cât mai repede.

Serviciile s-au implicat în disputa politică?
Crin Antonescu:Nu am niciun element concret pentru a susține acest lucru, nicio dovadă, dar la nivelul percepției îmi este foarte greu să cred că n-au făcut-o.

„Ponta nu va mai fi premier în toamnă”

Victor Ponta ar trebui să se retragă din funcția de premier după ce a devenit inculpat?
Crin Antonescu:Cred că mai devreme sau mai târziu se va întâmpla acest lucru.

Va demisiona anul acesta sau își va duce mandatul până la final?
Crin Antonescu:Sincer nu cred că acest lucru depinde de decizia domnului Ponta. Dacă e să fac un pronostic, probabil că acest lucru se va întâmpla mai devreme, undeva în toamna aceasta.

Mandatul lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis vi se pare un președinte care a întărit puterea serviciilor sau a întărit puterea democrației, a partidelor și a instituției prezidențiale?
Crin Antonescu:Nu pot afirma nici una, nici alta. Nu cred că președintele Iohannis era în măsură să întărească sau să slăbească puterea serviciilor, dar în mod evident nu a reușit și nu avea cum să întărească forța partidelor politice sau a clasei politice.

A făcut deja două propuneri pentru șefia SIE, SRI.
Crin Antonescu:Sunt două propuneri despre care s-a discutat, sunt două propuneri normale, eu nu am fost de acord cu una dintre ele, dar asta e opțiunea mea, președintele avea dreptul să le facă. Numirea unor oameni nu schimbă datele problemei în privința în care discutăm, vedem măsura în care mandatul lui Iohanis va duce la întărirea democrației sau a serviciilor.

Sunt câteva date concrete: legea Big Brother, Strategia de Apărare și numirile la servicii. Au fost deja mutări ale președintelui.
Crin Antonescu:Eu cred că este prematur să formulez o concluzie.

Dumneavoastră ați mai vorbit cu președintele Iohannis, în ultimul an?
Crin Antonescu:Am vorbit ultima dată când ne-am întâlnit la o ceremonie la Opera Română, când partidul a împlinit o anumită vârstă.

Ați mai vorbit cu Victor Ponta, care este relația dvs cu premierul?
Crin Antonescu:Nu am mai vorbit demult cu Victor Ponta și nu cred că avem ceva special de vorbit, chiar dacă evident nu am vreun fel de resentiment pentru Victor Ponta, putem discuta oricând, dar deja e vorba de discuții private.

Nu simțiți că v-a înșelat în cadrul unui proiect?
Crin Antonescu:Atunci când un proiect eșuează, sunt mai mulți responsabili. Niciodată nu am să spun proiectul a eșuat din cauza lui Victor Ponta. Proiectul a eșuat, sigur, cu o contribuție importantă, decisivă, a domnului Ponta și cu poate greșeli făcute de mine și cu contribuția celor două partide. Nu sunt partizan al evaluării că într-un asemenea eșec există un singur vinovat. Până la urmă asta e istorie, orice discuție a mea cu domnul Ponta nu are nicio semnificație.

29 iulie 2012 – 29 iulie 2015, ce a rămas bun din USL, ce nu s-a întâmplat?
Crin Antonescu:Cred că momentul acesta în istoria recentă a României, 29 iulie 2012, va rămâne un moment dureros. Este un moment în care, având în vedere cum s-a terminat totul, esența democrației a fost pusă în discuție. Pe de altă parte nu avem după părerea mea, chiar toate elementele și în primul rând nu avem durata ca să facem o evaluare a ce a rămas, ce nu a rămas după USL. Ceea ce ar fi putut să realizeze o forță politică precum USL-ul și nu a realizat și este greu de realizat acum este o însănătoșire, o întărire a democrației parlamentare românești și o creștere sănătoasă a rolului partidelor politice, a liderilor politici într-o societate democratică. Eșecul USL a angrenat, așa inerțial aproape, un eșec al democrației parlamentare. Și poate pentru că USL-ul s-a prăbușit avem de-a face cu situația precară de pe toată scena politică în acest moment.

Credeți că astăzi se mai fac dosare politice cum afirmați în timpul mandatului lui Traian Băsescu?
Crin Antonescu:Sincer, singurul răspuns sincer pe care vi-l pot da, este că nu știu.

Are Ponta un dosar politic?

Dosarul lui Victor Ponta este unul politic?
Crin Antonescu:Nu aș vrea să comentez fără să am ceva mai multe detalii. Până la urmă problema acestor dosare, problema publică a acestor dosare, este că luăm cunoștință de detalii din dosar care nu sunt semnificative, dar care apar, sunt publicate, fragmente de convorbiri, stenograme și nu avem altele. Fără să am tot peisajul acestui dosar îmi este greu să spun. Sigur, că atunci când vorbește de un prim-ministru și un dosar care vizează activitatea lui de avocat, de privat, în urmă cu șapte – opt ani în urmă, îți pui întrebări. Dar răspunsul la aceste întrebări îl au procurorii și fără îndoială îl vor avea judecătorii, dacă se va ajunge la o instanță de judecată.

L-ați văzut temător pe Victor Ponta cu această pleacare în Turcia?
Crin Antonescu:Sunt lucruri pe care de la distanță le înțeleg mai greu, domnul Ponta sincer uneori îmi pare a fi un om puternic, care are anumite aliniamente de luptă, a avea ceva sau a mai avea ceva dintr-un lider politic, alteori are mișcări pentru mine, în această condiție de lider politic, de neînțeles. Dar, repet, sunt lucruri pe care le-am văzut de la distanță și fără foarte mare interes.

Ați spus că în 2012 aveați majoritate parlamentară. Se putea face ceva împotriva eratei CCR?
Crin Antonescu:Este greu de spus, dar noi am fost extrem de preocupați pentru că nu am ignorat și nu se putea ignora extraordinara presiune internațională și presiunea venea de la cei care ne sunt parteneri privilegiați. Nici eu și pot să spun cu hotărâre despre Victor Ponta nu am avut nicio îndoială vreo secundă sau vreo ezitare în legătură cu locul României, apartenența României la NATO, la UE, la Parteneriatul cu SUA. Pot să o spun și în numele lui, suntem doi oameni care înainte de a fi în pozițiile respective am ținut și ținem la aceste lucruri. În condițiile acelea, indiferent dacă se putea face ceva, riscurile erau enorme, și dacă regula jocului era această CCR, cu erate sau nu, cu toate întâmplările ciudate de atunci, a dat verdictul, atunci acel verdict trebuia respectat. Nu mi-am pus problema nicio secundă, nici eu, nici Victor Ponta că având o majoritate parlamentară să trecem peste decizia CCR, chiar dacă ea ridica mari semne de întrebare.

În final, Crin Antonescu fostul președinte interimar al României sau fostul președinte PNL? Cum preferați?
Crin Antonescu:Cred că totuși Crin Antonescu este suficient.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?