Proiectul legislativ prin care se interzice achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la entităţi provenind din Federaţia Rusă figurează pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri.
UPDATE. Nicolae Ciucă: „Vom lua o decizie prin care să reglementăm protecția sistemelor informatice”
„Luăm măsuri și propunem prin legislație protecția sistemelor informatice din administrația publică. Este o decizie foarte importantă în actualul context.
Avem nevoie să ne coordonăm toate activitățile pentru a putea să ne protejăm de toate amenințările în spectrul cibernetic ținând cont de o serie întreagă de atacuri cibernetice care au avut loc și pe care le-am gestionat.
Este, totuși, nevoie să suplimentăm măsurile. Pe baza sesizărilor și pe baza celor discutate cu specialiștii din domeniu care au constatat foarte clar că software-urile rusești antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, vom lua astăzi o decizie prin care să reglementăm cât se poate de practic protecția sistemelor informatice”, a spus premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern de miercuri.
La rândul lui, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a explicat că, la 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, toate sistemele informatice de timp antivirus care sunt folosite de autoritățile din România vor trebui dezinstalate.
„Prin acest proiect legislativ ne propunem să interzicem achiziționarea de produse și servicii de timp antivirus de la entități din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse, în contextual războiului pornit de Federația Rusă asupra Ucrainei și de ceea ce specialiștii au constatat și anume lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții IT de instituțiile și serviciile Federației Ruse.
De asemenea, în ceea ce privește soluțiile și serviciile actuale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii pentru care vom solicita procedură de urgență, aceste produse și servicii vor trebui deconectate, dezinstalate de la rețelele informatice ale autorităților și insituțiilor publice de nivel central și de la nivel local”, a spus Burduja, înaintea ședinței Executivului.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Proiectul stabileşte cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.
Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50.000 – 200.000 lei.
„În contextul războiului de agresiune asupra Ucrainei, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorităţi şi instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic.
Spre exemplu, Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esenţiale”, prevede expunerea de motive, notează Agerpres.
Liderul Chinei, Xi Jinping, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, vor discuta despre războiul din Ucraina și alte „subiecte internaționale și regionale” la întâlnirea de la sfârșitul acestei săptămâni.
Cei doi lideri de stat se vor întâlni în Uzbekistan în cadrul unui summit care va prezenta o „alternativă” la lumea occidentală.
Urmărește cele mai noi informații din a 203-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO