Intrarea României în Schengen s-ar putea amâna din nou. Ponta: „Probabil raportul MCV nu va fi în decembrie”

Publicat: 02 10. 2013, 17:02
Actualizat: 19 03. 2015, 06:24

Decizia politică în legătură cu intrarea în Spațiul Schengen a României și a Bulgariei nu va fi luată nici la sfârșitul acestui an, a sugerat premierul Victor Ponta la începutul ședinței de Guvern de astăzi.

Între timp, Victor Ponta anunță intenția de a lua „măsuri drastice” în privința românilor care comit infracțiuni în străinătate, iar ministrul de Externe, Titus Corlățean, spune că le va cere oficialilor francezi care au invocat problema romilor să răspundă „pe canale oficiale” dacă, în aceste condiții, parteneriatul strategic România-Franța rămâne în picioare.

Potrivit estimărilor lui Ponta, raportul MCV al Comisiei Europene în funcție de care țări ca Germania, Olanda și Finlanda își vor prezenta opțiunea, va fi amânat pentru anul viitor. Într-un astfel de calendar, subiectul nu va fi inclus pe agenda Consiliului European din decembrie, fiind postpus cel puțin până în aprilie 2014.

Corlățean cere o poziție oficială a Franței

„Probabil că raportul MCV, pentru că nu e rău, pentru că-i bun, se va amâna. N-o să fie în decembrie”, a spus premierul, cerându-le miniștrilor de Externe și de Interne să insiste în toate reuniunile la nivel european asupra faptului că „ne-am făcut toate lecțiile”. „Cu romii, avem o obligație cu integrarea romilor care n-are legătură cu Schengen. Sunt hotărât în perioada următoare să luăm niște măsuri drastice. Nu pentru romi, pentru toți românii care comit infracțiuni. Pedepsirea celor care ne fac de râs și îi fac de râs pe toți românii care lucrează în străinătate vreau să o facem”, a susținut Ponta, fără a detalia însă.

Cât despre reacția politică a mai multor demnitari francezi care insistă cu repatrierea romilor și invocă acest subiect pentru a se opune extinderii Spațiului Schengen, ministrul de Externe a anunțat că va cere o reconfirmare oficială Franței în legătură cu parteneriatul strategic. „Un astfel de parteneriat strategic, care a inclus și sprijinul Franței ca România se intre în Schengen, se susține pe reciprocitate. Dacă nu există reciprocitate, e bine să primim pe canale oficiale și nu prin presă această concluzie”, a spus Corlățean.

O poziție  similară a avut și premierul. „Au probleme în politica lor internă? Să și le rezolve, dar nu pe spinarea noastră”, a comentat Ponta.