Prima pagină » Știri politice » Inventarierea arhivei Arhiva SIPA, discutată în CSM. Plenul ar putea cere informații la Ministerul Justiției

Inventarierea arhivei Arhiva SIPA, discutată în CSM. Plenul ar putea cere informații la Ministerul Justiției

Inventarierea arhivei Arhiva SIPA, discutată în CSM. Plenul ar putea cere informații la Ministerul Justiției
Plenul CSM a discutat, marți, despre inventarierea arhivei SIPA și a desecretizării rapoartelor făcute de comisiile care au realizat inventarierea documentelor, judecătoarea Gabriela Baltag propunând să ceară informații Ministerului Justiției.

„Am văzut că erau de făcut mai mulți pași, în sensul că urma să fie desemnată o comisie. De altfel, noi cu toții am observat că foști membri ai CSM, care declară că au făcut parte din aceste comisii, amintesc despre derularea acestor comisii, cel puțin în anii 2005-2006, că de fapt pe 8 februarie 2006 s-a desființat SIPA, trebuia realizat un raport la cele constatate în acea arhivă. (…) Dacă au existat comisii care să inventarieze arhiva SIPA este bine să cunoaștem acest lucru, care a fost componența acestor comisii, dacă au fost fost întocmite rapoarte și dacă ele au fost supuse aprobării. (…)Cel care ne poate lămuri este Ministerul Justiției, pentru că Ministerul Justiției este custodele acestei arhive, cel puțin aparent. Dacă este păstrată, dacă a fost sigilată, procesele verbale de predare-primire, toate aceste aspecte CSM trebuie să le cunoască. Motiv pentru care vă supun atenției formularea unei adrese către Ministerul Justiției cu aceste aspecte”, a spus Gabriela Baltag în ședința CSM.

De asemenea, magistratul a adus în discuție și existența unui dosar penal în legătură cu scurgeri de informații privind arhiva SIPA, precizând că ar util să se solicite documente și de la Parchetul General. Propunerea Gabrielei Baltag a fost însușită și de președintele instanței supreme.

„Eu susțin în totalitate demersul doamnei judecător. Sunt de acord cu propunerea pe care a formulat-o. Deocamdată nu avem nicio informație în afară de cele vehiculate în spațiul public. Se pare că s-ar dori ca și problema care vizează aspecte ce țin de independența sistemului judiciar, ceea ce ar fi de natură a atrage și competența noastră în această materie. Dar, pentru a putea dispune în cunoștință de cauză și potrivit legii, ar trebui, într-adevăr și noi să cunoaștem care este situația arhivelor SIPA, dacă au fost predate, inventariate, cui au fost predate, cine le-a inventariat și ce s-a întâmplat cu ele”, a spus Cristina Tarcea.

Plenul CSM urmează să decidă dacă se vor solicita informații de la Ministerul Justiției.

Jurnalistul Dan Andronic susține, într-un articol publicat pe evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileț și procurorul DNA Paul Dumitriu. Informațiile au fost negate atât de Monica Macovei, cât și de Danileț, acesta din urmă sesizând Parchetul General.

Autor