Senatorul PNL Ioan Ghișe a anunțat, joi, într-o conferință de presă, că a depus două plângeri penale, împotriva lui Traian Băsescu și a șase judecători ai Curții Constituționale, șeful statului fiind acuzat de uzurpare de calități oficiale și de propagandă în favoarea statului totalitar.
Ghișe a declarat că a depus cele două plângeri penale la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în nume personal.
Potrivit acestuia, prima plângere penală îl vizează pe președintele Traian Băsescu, pentru infracțiunile de uzurpare de calități oficiale, întrucât a ocupat sediul Administrației prezidențiale, la data de 28 august, „cu ajutorul unor persoane îmbrăcate în uniforme ale SPP, știind că la respectiva dată era și este, și în prezent, în situația de suspendat din funcția de președinte, conform hotărârii Parlamentului nr 33/2012”.
Ioan Ghișe îl mai acuză pe Traian Băsescu de propagandă în favoarea statului totalitar, prin „încălcarea voinței poporului, consemnată în rezultatele Biroului Electoral Central și confirmate de Curtea Constituțională”.
Senatorul PNL a mai depus o plângere penală pe numele judecătorilor Curții Constituționale care ar fi votat în favoarea invalidării referendumului: Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea, Iulia Motoc și Valentin Zoltan Puskas.
Judecătorii Curții Constituționale sunt acuzați de schimbarea ordinii de drept în România, prin anularea hotărârii nr. 6/2012 a CC, prin care s-a constatat valabilitatea referendumului.
În plus, Ghișe scrie în plângerea penală că cei șase judecători ai Curții au anulat confirmarea rezultatelor constatate de Biroul Electoral Central, la referendumul din 29 iulie, iar punctele 4 și 5 din hotărârea nr. 6 din 21 august a Curții Constituționale sunt neconstituționale și constituie abuz de drept, inițiind „impunerea dictaturii în România”.
Potrivit lui Ioasn Ghișe, infracțiunile pe care judecătorii CC le-au comis sunt propagandă în favoarea statului totalitar, comunicarea de informații false, abuzul în serviciu contra intereselor publice, abuzul în serviciu în forma calificată și uzurparea de calități oficiale.