Ioan-Mircea Pașcu, ales vicepreședinte al Parlamentului European

Publicat: 12 11. 2014, 19:05
Actualizat: 13 11. 2014, 19:04

Ioan-Mircea Pașcu, care a fost singurul candidat, a fost votat de 284 din cei 461 de europarlamentari prezenți la sesiunea de la Bruxelles.

Înainte de vot, un eurodeputat eurosceptic a anunțat că renunță la candidatură, acuzând înțelegeri și „un pact meschin” între principalele grupuri politice din PE.

Mai mulți eurodeputați au reclamat procedura de vot cu doar două opțiuni – „da” și abținere – și i-au cerut președintelui Martin Schulz să ia în considerare posibilitatea de a vota „împotrivă”.

Schulz a explicat că este vorba de o procedură standard, aplicată pentru alegerea tuturor vicepreședinților Parlamentului European.

Anterior, surse social-democrate precizaseră pentru MEDIAFAX că Parlamentul European urmează să-l aleagă, miercuri, pe Ioan-Mircea Pașcu în funcția de vicepreședinte al Legislativului, pe postul eliberat de Corina Crețu.

Marjory van den Broeke, șefa Biroului de presă al PE, a anunțat, luni, într-o conferință de presă că miercuri va fi ales un nou vicepreședinte, ca urmare a vacantării unui post, după ce Corina Crețu a devenit comisar european pentru Politică Regională, începând cu 1 noiembrie.

Corina Crețu a fost aleasă vicepreședinte ale Parlamentului European, în iulie, în prima sesiune după alegerile europarlamentare din mai.

Între cei 14 vicepreședinți ai PE se numără și un alt europarlamentar român, Adina Vălean, din partea Partidului Popular European.