Prima pagină » Știri politice » Ioana Mihăilă: „Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică și fac un apel la responsabilitate”

Ioana Mihăilă: „Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică și fac un apel la responsabilitate”

Ioana Mihăilă: „Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică și fac un apel la responsabilitate”
Fostul Ministru al Sănătății, Ioana Mihailă / Sursa: Facebook - Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a ieșit, sâmbătă după-amiază, pentru a susţine o declaraţie de presă la sediul Ministerului Sănătăţii, pe tema situaţiei din centrele de vaccinare și a bugetului instituției, după afirmațiile premierului Florin Cîțu privind neplata personalului.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, propus de USR PLUS, l-a criticat pe șeful Executivului pentru declarațiile făcute sâmbătă privind situația angajaților din centrele de vaccinare, despre care a spus că sunt neplătiți de două luni, lucru „foarte bizar”.

Explicațiile ministrului Sănătății

„Sunt aici ca sa clarific câteva lucruri care sper să nu mai fie folosite niciodată în retorica de campanie sau în retorica politică. Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică și fac un apel la responsabilitate, pentru că eu, ca ministru al Sănătății, nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienților și a interesului public în general”, a declarat Ioana Mihăilă.

Florin Cîţu a făcut referire la neplata acestor angajați, sâmbătă, la Timişoara, când a fost întrebat cum comentează că s-a depus moțiunea de cenzură USR PLUS a anunţat că a depus moţiunea de cenzură împotriva sa. „Ce facem? Guvernăm, mergem înainte, avem în continuare de făcut lucruri. Marţi, rectificarea bugetară pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Aţi văzut că sunt deja întârzieri şi nu ştiu cum s-a întâmplat ca Ministerul Sănătăţii să nu plătească centrele de vaccinare, oamenii sunt neplătiţi de vreo două luni de zile. Foarte bizar acest lucru, ar trebui să ne uităm la el” a spus, sâmbătă, Florin Cîțu. Premierul a menționat și PNRR, subliniind că dacă Cristian Ghinea (USR PLUS) pleacă de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, va prelua el acest minister.

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor. PSD a prezentat joi textul propriei moțiuni de cenzură, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

„Știa din aprilie că banii alocați Ministerului Sănătății nu sunt suflicienți”

„Sunt aici să explic ceea ce domnul ministru Cîțu a spus și astăzi, cum a spus și ieri, că nu înțelege cu oamenii din centrele d evaccinare sunt neplătiți de două-trei luni. Domnul prim-ministru ne spuen acum să nu înțelege cum s-a întmplat acest lucru, deși știa din aprilie că banii alocați Ministerului Sănătății nu sunt suflicienți”, a spus Ioana Mihăilă. Ministrul a spus că i-a prezentat situația financiară a instituției printr-o adresă trimisă și înregistrată în 28 aprilie la cabinetul premierului, respectiv că nu sunt suficnți banii pentru salarii, programe de sănătate, acțiuni prioritare – care finanțează terapiile intensive din spitale, pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

Ministrul a subliniat, în cadrul declarației, că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri era la fundul sacului. „Au urmat discuţiile pe rectificare bugetară în care i-am adus în repetate rânduri la cunoştinţă domnului prim ministru din nou situaţia prezentată anterior, respectiv necesarul de bani pe fiecare capitol. Singurele răspunsuri din partea domnului prim ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare”, a mai susţinut ministrul Sănătăţii.

La prima rectificare din acest an, Ministerul Sănătății ar urma să primească în plus 3,7 miliarde de lei, conform proiectului actual. „Din bugetul de stat, au fost suplimentate creditele bugetare astfel: Ministerul Sănătății: +3.721,3 milioane lei, din care 1.910,0 milioane lei pentru achiziția de vaccinuri anti COVID-19 (500 milioane lei), implementarea măsurilor de stimulare a vaccinării anti COVID-19 (50 milioane lei), medicamente, derularea programelor naționale de sănătate, cheltuieli de personal și 1.811,3 milioane lei transferuri pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, se propune suplimentarea cu 425,0 milioane lei a cheltuielilor din venituri proprii ale Ministerului Sănătății pentru finanțarea activităților privind aprobarea substanțelor active ale produselor biocide și autorizarea produselor biocide concomitent cu majorarea veniturilor proprii care se constituie din tarifele încasate”, conform notei de fundamentare a proiectului pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor, în 13 august.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și