Prima pagină » Știri politice » Iohannis a sesizat la CCR legea privind transmiterea a 35 de terenuri, din domeniul public, în proprietatea privată a Universităţii „Regele Mihai I”

Iohannis a sesizat la CCR legea privind transmiterea a 35 de terenuri, din domeniul public, în proprietatea privată a Universităţii „Regele Mihai I”

Iohannis a sesizat la CCR legea privind transmiterea a 35 de terenuri, din domeniul public, în proprietatea privată a Universităţii „Regele Mihai I”

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale miercuri, 10 ianuarie 2024, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind transmiterea a 34 de terenuri, din domeniul public al statului, în proprietatea privată a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. Terenurile au o suprafață totală de 501,4208 ha, precizează Administrația Prezidențială.

Legea criticată de Klaus Iohannis are ca obiect de reglementare transmiterea a 35 de terenuri în suprafață totală de 501,4208 ha și a construcțiilor aferente din domeniul public al statului, în domeniul privat al acestuia și, succesiv, transmiterea acestor terenuri împreună cu construcțiile aferente, împreună cu alte două terenuri în suprafață de 44,3154 ha din domeniul privat al statului în proprietatea privată a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I”.

Iohannis spune că legea încalcă prevederile constituționale „prin modul de adoptare și prin conținutul său normativ”.

„Prin modul de adoptare și prin conținutul său normativ, legea încalcă o serie de norme și principii constituționale, precum cele referitoare la adoptarea unor legi cu caracter individual, principiul separației puterilor în stat, rolul constituțional al Parlamentului și al Guvernului, principiul egalității în fața legii, regimul proprietății publice și garanțiile sale, contrar art. 1 alin. (4) și (5), art. 16 alin. (2), art. 44 alin. (1) și (2), art. 61, art. 135 și art. 136 din Constituție, art. 147 alin. (4), pentru motivele expuse în cele ce urmează”, se precizează în sesizarea CCR.

Administrația Prezidențială: Legea are un caracter individual

Klaus Iohannis considerăm că legea are caracter individual întrucât vizează transferul unui număr determinat de 35 de terenuri prevăzute în Anexa nr. 1 a legii din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia și, ulterior, în proprietatea Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. Similar, este reglementată transmiterea a încă două terenuri prevăzute în Anexa nr. 2 a legii, din domeniul privat al statului în proprietatea universității menționate.

„Astfel, legea stabilește dispoziții pentru cazuri determinate concret, având un unic beneficiar, aspect ce îi conferă legii un caracter intuitu personae. Printr-o astfel de reglementare, prin instituirea unor transferuri de terenuri din domeniul public sau privat al statului, Parlamentul a nesocotit dispozițiile art. 1 alin. (4) din Constituție în componenta sa referitoare la separația puterilor în stat, reglementând într-un domeniu ce ține de competența de reglementare a Guvernului, viciu de natură să antreneze – conform jurisprudenței instanței constituționale – neconstituționalitatea legii în ansamblul său”, precizează comunicatul Administrației Prezidențiale.

Potrivit jurisprudenței Constituției, legea are un caracter unilateral

Palatul Cotroceni precizează că potrivit jurisprudenței constituționale, legea este definită ca act juridic de putere, are caracter unilateral, dând expresie exclusiv voinței legiuitorului, ale cărei conținut și formă sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relații sociale și de specificul acestuia.

Or, în cazul legii deduse controlului de constituționalitate, sunt reglementate operațiuni juridice cu caracter individual, aplicabile pentru niște cazuri determinate, respectiv transferul unor terenuri individualizate în proprietatea Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I”. Astfel, pentru motivele precizate și ținând cont de jurisprudența constituțională în materie, ale cărei considerente sunt aplicabile și în cazul de față, apreciem că legea criticată contravine, pe de o parte, dispozițiile art. 1 alin. (4) din Constituție referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat și dispozițiilor constituționale ale art. 61 alin. (1) ce consacră rolul Parlamentului, iar, pe de altă parte, încalcă prevederile art. 16 alin. (2) din Constituție, potrivit căruia „nimeni nu e mai presus de lege”, precum și prevederile art. 147 alin. (4) din Constituție, care consacră obligativitatea erga omnes a deciziilor Curții Constituționale, precizează Administrația.

„În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea menționată este neconstituțională”.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Ministerul Justiției caută un procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA / Candidatul audiat: Moraru-Iorga Mihaela

PSD nu exclude comasarea alegerilor / Gabriel Zetea: Dacă o susțin mai multe partide, putem merge înainte

Iohannis sesizează CCR cu privire la Legea care permite celor care dețin permis categoria B și au 24 de ani împliniți să conducă anumite motociclete

Citește și