Iohannis a trimis Strategia de Apărare Parlamentului și solicită să adreseze un mesaj în 22 iunie. Vezi aici DOCUMENTUL

Publicat: 12 06. 2015, 15:28
Actualizat: 29 03. 2019, 19:37

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului a trimis, vineri, Parlamentului, Strategia Națională de Apărare a Țării.

Vezi aici Strategia Națională de Apărare a Țării

Totodată, președintele Klaus Iohannis a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în conformitate cu prevederile art. 88 din Constituție, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Națională de Apărare a României, în ședința reunită a celor două Camere, luni, 22 iunie, începând cu ora 17.00, menționează sursa citată.

Președintele Iohannis a declarat, marți, că le-a prezentat membrilor CSAT Strategia Națională de Apărare, intitulată „O Românie puternică în Europa și în lume”, un document „integrator, care oferă o viziune și o direcție în materie de securitate națională”.

„Viziunea mea este aceea a unei Românii puternice în Europa și în lume. O Românie puternică înseamnă pentru mine cel puțin trei lucruri: un stat care își apără cetățenii oriunde s-ar afla ei, o țară care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale și resursele naturale; care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelență, care pune prioritate pe educație și sănătate, și, în al treilea rând, un stat care contribuie menținerea securității colective alături de partenerii ei și la promovarea democrației și libertății. Toate acestea presupun din partea noastră continuitate în angajamente și predictibilitate în acțiuni. Continuitatea și predictibilitatea ne fac o țară credibilă și o resursă de încredere într-o regiune complicată. În această construcție, evident Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenența la NATO, apartenența la UE sunt toate reafirmate ca piloni ai politicii noastre externe și de securitate”, a declarat Klaus Iohannis, după ședința CSAT.

Șeful statului a explicat că una dintre principalele noutăți aduse de această Strategie este „conceptul de securitate națională extinsă”. „Securitatea națională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care țin de ordine publică, economie, infrastructură, educație, sănătate, mediu, cultură, fiindcă toate acestea au impact asupra securității naționale. Membrii CSAT au decis promovarea Strategiei naționale de apărare a țării către Parlamentul României pentru aprobarea acesteia în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului”, a afirmat Iohannis.