Viorica Dăncilă este noul prim ministru al României. Președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD, avertizând însă că social-democrații trebuie să fie foarte atenți la modul în care guvernează de acum înainte și că trebuie să demonstreze că respectă promisiunile făcute românilor în campania electorală.
Înaintea de a-și anunța decizia, șeful statului a discutat cu toate formațiunile parlamentare, a ascultat opinia celor de la PNL care au cerut alegeri anticipate și a primit și alte două propuneri de premier din partea PMP. La finalul unei zile în care a analizat toate opțiunile, dar și reacțiile apărute pe rețelele de socializare și argumentele românilor, Iohannis a transmis că principalele elemente care trebuie să conteze în luarea acestei hotărâri sunt Constituția și deciziile CCR, așa că a decis să dea PSD-ului „o nouă șansă”.
„Am ascultat foarte multe opinii legate de formarea noului Guvern, de desemnarea primului ministru. Astăzi am ascultat opiniile și argumentele politicienilor, dar am reușit ieri, aseară, astăzi între întâlniri să ascult și opiniile oamenilor simpli, să citesc mesaje inclusiv pe rețele de socializare. Sunt foarte multe opinii și foarte multe argumente. Sunt argumentele legate de politica partidelor, evident, sunt multe argumentele legate de politica internă a României, legate de politica externă și de securitatea României.
Am ascultat și am citit cu atenție toate aceste opinii și argumente și le-am cântărit, fiindcă acum trebuie să decid. Dar ce fel de decizie este aceasta pe care trebuie să o iau? În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituția și cu deciziile CCR în materie de desemnare, și aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. PSD-ul dispune de majoritate. Și atunci cântărind toate argumentele, am decis să dau PSD-ului încă o șansă și să desemnez persoana propusă, pe doamna Dăncilă. Dar acum trebuie să performeze. Românii au mari așteptări, și eu am mari așteptări, au promis în campanie lucruri importante: școli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puțin s-a realizat. PSD-ul trebuie să dovedească că ce a promis, face”, a transmis Klaus Iohannis de la Cotroceni.
Șeful statului a lansat totuși și un avertisment către coaliția de guvernare, care, într-un singur an, a dărâmat două guverne, subliniid că acum e momentul să lucreze „repede și bine”: „Avem, la un an de la alegerile parlamentare care au fost câștigate de PSD, două guverne PSD eșuate. Acum primesc șansa de a dovedi că știu ce vor și știu cum se face. În continuare invit pe toți cei implicați în procedură să se mobilizeze și să lucreze repede și bine. Este posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată și noul guvern să se apuce de treabă și se rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce.
Liviu Dragnea: Președintele a ales stabilitatea și îi mulțumim pentru asta
După ce Klaus Iohannis a anunțat că acceptă propunerea PSD pentru ocuparea funcției de prim ministru, Liviu Dragnea a ieșit la declarații împreună cu premierul desemnat Viorica Dăncilă. Ambii i-au mulțumit șefului statului pentru decizia pe care a luat-o și au transmis că prioritatea de acum înainte va fi programul de guvernare.
„Președintele a acceptat propunerea noastră. Președintele a ales stabilitatea în ciuda presiunii partidelor de opoziție. A ales stabilitatea și îi mulțumim pentru asta. Pe data de 29 ianuarie să avem votul de învestitură în Parlament. Luni vom convoca Comitetul Executiv”, a spus șeful PSD.
Hotărârea lui Iohannis vine la finalul unei zile în care PSD-ALDE, PNL, USR, PMP, UDMR și Grupul Minorităților au fost chemate la consultări la Palatul Cotroceni, pentru a-i prezenta soluții la criza politică și eventualele propuneri de premier. Singurul partid din opoziție care a enunțat, concret, nume care ar putea prelua frâiele la Palatul Victoria a fost PMP. Delegația condusă de Traian Băsescu i-a prezentat lui Iohannis două variante – Siegfried Mureșan și Eugen Tomac.
Primii la Cotroceni au fost cei de la PSD-ALDE, care au transmis, la finalul discuțiilor, că i-au prezentat președintelui argumentele în favoarea Vioricăi Dăncilă și că acesta i-a asigurat că știe care este majoritatea. Liviu Dragnea spunea atunci că Iohannis nu ar avea un motiv real să refuze propunerea PSD.
„Președintele României a luat act, ne-a transmis că dorește să nu se prelungească această situație, să avem un guvern cât mai repede, va lua o decizie, nu știm dacă astăzi sau mâine, după ce va discuta cu celelalte partide și va analiza și celelalte propuneri. Noi sperăm să accepte propunerea Viorica Dăncilă, suntem dispuși să convocăm sesiune extraordinară pentru a începe votul și audierea miniștrilor. (…) Avem speranța că sunt suficiente argumente ca președintele să o accepte pe doamna Dăncilă. (…) Președintele a spus că știe care este majoritatea, nici nu se pune problema. Nu cred că are un motiv real să o refuze pe doamna Dăncilă”, a declarat Dragnea la ieșirea de la consultări.
Următorii care au ajuns în fața lui Klaus Iohannis au fost cei de la PNL care au susținut varianta alegerilor anticipate, recunoscând, în același timp, că e destul de dificil ca un astfel de scenariu să se concretizeze. Liberalii nu au articulat o propunere de prim ministru, dar Ludovic Orban a spus încă de ieri că aceasta nu este o problemă pentru PNL, iar, la insistențele jurnaliștilor, a răspuns că, dacă Iohannis îi va cere un nume, acesta va fi „cel al președintelui partidului. De ce vă faceți că nu știți?”.
„În privința premierului, știți că există un consens în PNL în ceea ce privește persoana care poate ocupa funcția de premier. Sunt convins că președintele este în fața unei decizii extrem de dificile în care trebuie să aleagă între două rele. Sigur că susținem ideea anticipatelor, din punctul nostru de vedere este cea mai bună soluție, dar sigur că ea comportă și riscuri, faptul că până la rezolvarea situației la butoane va fi un guvern fără niciun fel de legitimitate. Dar președintele va decide și va anunța public această decizie. (…) Candidatul la premier în condițiile în care se va solicita, este președintele partidului, de ce vă faceți că nu știți? Eu sunt achitat de instanța de fond, așa că nu există o discuție în sensul acesta”, a spus Ludovic Orban după negocierile cu șeful statului.
La rândul lor, cei de la USR au transmis că sunt gata să susțină orice variantă de Guvern fără PSD, dar nu vine cu o propunere de prim ministru și nici cu pretenția de a intra efectiv la guvernare, dacă acest scenariu s-ar fi concretizat. Liderii Uniunii au transmis, însă, că există patru condiții care ar fi fost indispensabile în acest caz: anularea legilor justiției, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, reglarea legislației fiscale și, evident, fără penali în funcții publice.
Singurii care au venit cu variante concrete de prim ministru au fost cei de la PMP. Delegația condusă de fostul președinte Traian Băsescu a propus chiar două nume de premier, „unul pentru primul guvern, celălalt pentru al doilea”: Siegfried Mureșan și Eugen Tomac. Băsescu a acuzat PSD că nu este capabil să guverneze și că singurul său scop este asigurarea unei puteri cât mai mari pentru Liviu „Daddy” Dragnea, susținând că aceștia au, în multe privințe „o abordare de gâgă”.
Cei de la UDMR au fost destul de clari la ieșirea de la consultări. Kelemen Hunor a transmis că ei nu o cunosc pe Viorica Dăncilă și, prin urmare, nu are argumente nici pro, nici contra. Liderul UDMR le-a transmis celor de la PSD că, dacă își doresc voturile lor, va fi nevoie de o întâlnire pentru a discuta mai multe aspecte, evidențiind că Dăncilă a fost printre puținii oameni care au sancționat rapid declarațiile controversate ale lui Tudose în legătură cu autonomia.
„Este responsabilitatea celor care au câștigat alegerile din 2016. PSD-ALDE a propus un nou prim ministru, noi am spus că nu o cunoaștem pe doamna Viorica Dăncilă, nu avem argumente nici pro, nici contra, pentru că nu am văzut-o, nu am vorbit cu ea, nu știm ce dorește, nu știm ce gândește, nu știm ce are de gând. Nu avem prejudecăți ca să putem spune nu, dar nu o cunoaștem ca să putem spune da. (…)
Dacă dorește să aibă voturile noastre, probabil că va cere o întâlnire în acest sens. Acest lucru am spus și domnului Dragnea: dacă va fi nominalizată doamna Dăncilă de președintele Iohannis, atunci vom discuta. A fost prima persoană care a luat distanță de declarațiile lui Tudose, trebuie să știm ce gândește în legătură cu cine va flutura lângă steag. În afară de domnul Ponta și de doamna Dăncilă, nimeni nu a luat o poziție în spațiul public. Știm ce gândește, de exemplu, Liviu Dragnea, că mi-a zis, dar trebuie să iasă în spațiul public și să spună”, a transmis Kelemen.
GÂNDUL A TRANSMIS LIVE TEXT EVOLUȚIA EVENIMENTELOR ȘI PRINCIPALELE DECLARAȚII
UPDATE 16:55: Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcția de premier, se află, la ora transmiterii știrii, la Palatul Cotroceni, unde discută cu președintele Klaus Iohannis, au declarat surse oficiale pentru MEDIAFAX.
UPDATE 16:36: Klaus Iohannis face declarații la ora 17:30, după ce a încheiat consultările cu toate partidele parlamentare.
UPDATE 15:35: Delegația UDMR a terminat discuțiile cu șeful statului. Kelemen Hunor transmite ce a discutat cu președintele Klaus Iohannis.
– Este responsabilitatea celor care au câștigat alegerile din 2016. PSD-ALDE a propus un nou prim ministru, noi am spus că nu o cunoaștem pe doamna Viorica Dăncilă, nu avem argumente nici pro, nici contra, pentru că nu am văzut-o, nu am vorbit cu ea, nu știm ce dorește, nu știm ce gândește, nu știm ce are de gând. Nu avem prejudecăți ca să putem spune nu, dar nu o cunoaștem ca să putem spune da.
– Așteptăm decizia președintelui republicii și apoi vom avea o întâlnire pentru a discuta.
– Am spus că nu se poate ajunge la anticipate, indiferent cine ce visează, este doar un vis că în actualul context și cu actuala Constituție se poate face asta. Și dacă opoziția spune că nu mai poate guverna PSD, ar fi trebuit să vină cu o propunere, așa că rămâne la decizia președintelui Iohannis.
– Dacă dorește să aibă voturile noastre, probabil că va cere o întâlnire în acest sens. Acest lucru am spus și domnului Dragnea: dacă va fi nominalizată doamna Dăncilă de președintele Iohannis, atunci vom discuta. A fost prima persoană care a luat distanță de declarațiile lui Tudose, trebuie să știm ce gândește în legătură cu cine va flutura lângă steag. În afară de domnul Ponta și de doamna Dăncilă, nimeni nu a luat o poziție în spațiul public. Știm ce gândește, de exemplu, Liviu Dragnea, că mi-a zis, dar trebuie să iasă în spațiul public și să spună.
UPDATE 15:28: Delegația Grupului Minorităților a sosit la Cotroceni, pentru a participa la ultima rundă de consultări cu Iohannis.
UPDATE 15:05: Traian Băsescu, declarații după negocierile PMP cu Klaus Iohannis:
– Țara are un deficit de 3% din PIB în condițiile în care are creștere economică 7%, asta înseamnă proastă administrare. Nu se poate să ai creștere 7% și deficit 3%. De asemenea, a crescut deficitul de cont curent, ajungându-se la 11 miliarde euro deficit de cont curent.
– Un alt element care arată proasta guvernare este acela că guvernul a crescut datoria publică. Altul este inflația, politici care au generat inflație și, implicit, creșterea dobânzilor la credite, care afectează consistent economia. Un alt argument este anularea investițiilor din bugetul de stat, ceea ce înseamnă un guvern fără viziune, care nu vizează o dezvoltare durabilă a țării, ci doar satisfacerea unei clientele politice, electorale. Din păcate, banii au fost mâncați de inflație, de creșterea costului la împrumuturi șamd, și vor continua să fie diminuași de inflația care va mai avea un puseu.
– Deci niciun motiv ca despre guvernele PSD-ALDE să se poată spune că se justifică menținerea lor la guvernare. Mai mult, guvernrele Grindeanu și Tudose sunt desprinse de realitățile UE. În momentul în care se construiește arhitectura nouă a Uniunii, cu ritmuri și viteze diferite, noi nu suntem nicăieri, noi schimbăm guvernele PSD de către PSD și să-i asigurăm puterea lui Daddy. Daddy este elementul central al politicilor guvernamentale a României.
– În aceste condiții, eu am susținut în fața președintelui că PSD nu merită și nu trebuie să guverneze. Am făcut două propuneri pentru funcția de prim ministru. Una, pentru primul guvern, a doua pentru cel de-al doilea guvern. Al doilea guvern al trece pentru a nu da posibilitatea președintelui să dizolve Parlamentul și să se ajungă la anticipate.
– Prima propunere este Siegfried Mureșan care, spre deosebire de doamna din Videle, doamna Dăncilă, are două mandate, a fost negociatorul din partea PE pentru buget. În acele negocieri cu Comisia Europeană a obținut circa 60 de milioane de euro în plus pentru partea estică. În ceea ce privește limbile străine vorbește vreo patru, engleză, franceză, germană și italiană. Deci dacă domnul președinte are timp să compare cei doi europarlamentari cu siguranță va opta pentru Mureșan. Are puternică susținere în PPE, este și purtător de cuvânt, este un om bine conturat ca și credibilitate.
– Pentru al doilea guvern, domnul președinte poate să țină cont că suntem în anul Unirii, așa că propunerea noastră este Eugen Tomac, care cu siguranță va reuși să formeze al doilea guvern, dacă primul nu va reuși.
– Deci două propuneri de oameni tineri și cu experiență politică și în același timp conturați nu ca fiind oamenii lui Daddy, ci oameni pe picioarele lor care se pot susține în funcțiile politice pe care le-au avut.
– Dacă PSD vrea să-l facă președinte pentru al doilea mandat de pe-acum, nu pot să facă decât o suspendare. Deci 82% dintre români sunt împotriva suspendării președintelui. Mi-aduc aminte de o cifră de 83% în 2007. O să vă spun cinstit că mizez pe toate partidele de opoziție, minoritățile, nu exclud posibilitatea ca mare parte din nemulțumiții de Daddy să aibă alte opțiuni la vot în Parlament la a doua încercare de formare a guvernului. Eu plec de la premisa cinstită și limpede că Parlamentul nu va risca să pice două guverne. Însă este clar, cine nu vrea să vadă că în PSD au apărut fisuri, e copil.
– Nu exclud posibiitatea ca atunci când se va produce o fisură să se producă exodul către independenți.
-Problema este dacă președintele realizează că PSD este inapt pentru guvernare. Ei au bătălii interne atât de puternice, încât domină responsbilitatea pentru țară. Dacă pui pe hârtie, nu poți să constați decât o guvernare dezastruoasă. Vă mai dau un exemplu de abordare de tip gâgă: economia crește cu 7%, dar propui modificarea Codului Fiscal. Spuneți-mi un guvern care pe o creștere economică zice, păi de ce o merge bine, ia să schimbăm Codul Fiscal.
– Dacă dumneavoastră îi considerați pe oamenii aceștia apți pentru guvernare, experiența nu-mi permite să-i consider apți pentru guvernare.
– Depinde dacă președintele va înțelege că nu e o urgență, pentru că dacă țara era în criză economică, ziceam că trebuie pus Guvern azi.
UPDATE 15:00: UDMR intră la negocieri cu președintele Klaus Iohannis. Kelemen Hunor conduce delegația, alături de el aflându-se Cseke Attila, Attila Korodi, Antal Arpad.
UPDATE 14:37: Membrii USR au încheiat consultările cu șeful statului și transmit, de la Cotroceni, care au fost principalele concluzii. Președintele Uniunii, Dan Barna, a condus echipa.
– I-am prezentat poziția USR, conform căreia este o miză importantă pentru România numirea unui premier non-PSD. Ne-am exprimat susținerea pentru un astfel de guvern, cu cele patru condiții pe care le-am enunțat de ieri: anularea legilor justiției, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, reglarea legislației fiscale și, evident, fără penali în funcții publice.
– Soluția decentă este cea a alegerile anticipate, dar este greu de ajuns acolo, iar numirea unui premier non-PSD este primul pas.
– Da, decizia USR este aceea de a susține un astfel de guvrern fără a susține că dorim miniștri într-o astfel de formulă. Președintele a exprimat faptul că a ajunge la alegeri anticipate presupune un proces în două etape, destul de complex. Președintele, în cadrul discuției cu noi, a rămas deschis la toate posibilitățile, spunându-ne că încă analizează cea mai bună decizie pe care o va lua.
– În primul rând, pentru ca Opoziția să propună grupat un premier e nevoie de o discuție de durată. Vorbim de doar două zile, am înțeles mesajul președintelui de a soluționa cât mai repede criza, de aceea lăsăm posibilitatea președintelui de a alege un premier non-PSD, pe care îl vom susține, cu condițiile menționate.
Florina Presadă: Viorica Dăncilă este o nouă unealtă a lui Liviu Dragnea. Nu le-a fost oferit românilor niciun motiv legitim pentru care Guvernul Tudose a fost dat jos de la Palatul Victoria. Domnul Dragnea are nevoie de un om obedient la Piața Victoriei.
UPDATE 14:35: La Cotroceni au sosit și membrii PMP, delegație condusă de fostul președinte Traian Băsescu.
UPDATE 14:00: Echipa USR intră la consultări cu președintele Iohannis pe tema desemnării noului prim ministru al României. Dan Barna conduce delegația partidului, iar alături de liderul Uniunii se află și Vlad Alexandrescu, Elek Levente, Ionuț Moșteanu și Florina Presadă.
UPDATE 13:45: S-au încheiat consultările cu PNL de la Palatul Cotroceni. Ludovic Orban prezintă concluziile negocierilor:
– Am prezentat poziția PNL decisă în Biroul Executiv, pe care o voi repeta. PNL a luat decizia de a nu participa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, am luat decizia de a vota împotriva oricărei formule de guvernare care conține PSD. Opțiunea pe care am exprimat-o și președintelui este provocarea de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opțiunile populației de azi nu mai coincid cu cele formulate în 2016. De asemenea, l-am informat pe președinte că PNL își poate asuma răspunderea de a demara negocieri pentru formarea unei majorități care să sprijine un guvern fără PSD.
– PNL, și am declarat și ieri, nu fuge de răspunderea guvernării și în cazul în care i se va solicta, este dispus să își asume responsabilitatea încercării de a forma o majoritate.
– Cine să îmi solicite altcineva decât președintele? Iar în privința premierului, știți că există un consens în PNL în ceea ce privește persoana care poate ocupa funcția de premier.
– Sunt convins că președintele este în fața unei decizii extrem de dificile în care trebuie să aleagă între două rele. Sigur că susținem ideea anticipatelor, din punctul nostru de vedere este cea mai bună soluție, dar sigur că ea comportă și riscuri, faptul că până la rezolvarea situației la butoane va fi un guvern fără niciun fel de legitimitate. Dar președintele va decide și va anunța public această decizie.
– În cazul în care nu se poate forma o majoritate, dar nici nu se obține votul de învestitură, se face primul pas spre anticipate.
– Discuțiile demarează dacă apare această posibilitate. Am avut discuții cu toate formațiunile politice.
– Cu siguranță că asta este varianta de a declanșa anticipate, nominalizarea de premieri care să nu fie susținuți de majoritatea parlamentară, care să voteze împotrivă. În continuare, soluția anticipatelor este considerată cea mai bună.
– Candidatul la premier în condițiile în care se va solicita, este președintele partidului, de ce vă faceți că nu știți? Eu sunt achitat de instanța de fond, așa că nu există o discuție în sensul acesta.
UPDATE 12:59: Delegația PNL a ajuns la Palatul Cotroceni, acolo unde urmează consultările cu șeful statului pe tema desemnării noului premier. Echipa liberalilor este condusă de președintele partidului, Ludovic Orban, însoțit de Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, Vlad Nistor și Robert Sighiartău. Liberalii au anunțat încă de ieri că își doresc alegeri anticipate și că sunt gata să își asume guvernarea, subliniind că o propunere de premier „nu este în niciun caz o problemă pentru PNL”.
UPDATE 12:27: Consultările PSD-ALDE cu președintele Klaus Iohannis au durat aproximativ jumătate de oră. Liviu Dragnea a prezentat concluziile discuțiilor delegației PSD-ALDE cu șeful statului:
– I-am prezentat președintelui în mod oficial și direct propunerea noastră în persoana doamnei Dăncilă, i-am prezentat și procedura prin care a fost desemnată în cadrul PSD, colegul nostru Daniel Chițoiu din partea ALDE l-a informat pe domnul președinte că o susțin pe doamna Viorica Dăncilă. De asemenea, i-am prezentat președintelui un tabel cu parlamentarii PSD-ALDE care are în spate o susținere semnată de fiecare, asta pentru că au apărut tot felul de informații că am pierdut majoritatea, că nu există susținere, să informăm corect că nu există niciun fel de problemă în majoritatea parlamentară.
– Am prezentat argumentele care ne-au determinat să o propunem, o experiență bogată în Parlamentul European, câteva obiective ale doamnei pe care va trebui să le implementeze, dacă va avea șansa, în pregătirea preluării președinției Consiliului UE, în domeniul apărării, educației, sănătății, măsurile fiscale prevăzute în program și, de asemenea, calitățile umane pe care le are doamna Dăncilă: este o doamnă neconflictuală, în permanență dedicată dialogului, care a avut relații foarte bune cu toți colegii, abordarea dumneaei în ceea ce privește comunicarea, modul cum vede relaționarea cu membrii Guvernului, cu președintele României – corectă și productivă. De asemenea, dorința de a recupera anumite întârzieri în acțiunile care trebuie realizate pentru Centenarul Marii Uniri.
– Președintele României a luat act, ne-a transmis că dorește să nu se prelungească această situație, să avem un guvern cât mai repede, va lua o decizie, nu știm dacă astăzi sau mâine, după ce va discuta cu celelalte partide și va analiza și celelalte propuneri. Noi sperăm să accepte propunerea Viorica Dăncilă, suntem dispuși să convocăm sesiune extraordinară pentru a începe votul și audierea miniștrilor.
– Dacă se va gândi să o accepte, așa a făcut mereu președintele, probabil va avea o discuție cu doamna Dăncilă pentru a discuta personal și a-i adresa întrebările pe care le are domnia sa.
– Avem speranța că sunt suficiente argumente ca președintele să o accepte pe doamna Dăncilă. În continuare vă spun că și noi suntem îndreptați către stabilitate. Nu avem niciun motiv real să credem că președintele o va respinge pe doamna Dăncilă și atunci nu discutăm de alte planuri.
– Doamna Dăncilă vorbește engleză și franceză. Când am făcut aceste declarații nu credeam că va mai fi cazul să avem consultări la Cotroceni pe această temă, dar viața bate filmul. Era incorect din partea mea să nu vin să prezint eu personal propunerea președintelui României.
– Ne exprimăm speranța că președintele României o va accepta pe doamna Viorica Dăncilă, dar sigur va conta foarte mult discuția directă. Până la urmă, responsabilitatea este comună. Președintele a spus că știe care este majoritatea, nici nu se pune problema. Nu cred că are un motiv real să o refuze pe doamna Dăncilă.
– Am avut o discuție cu domnul Kelemen Hunor imediat după CEx, i-am spus de doamna Dăncilă, care sunt motivele pentru care am luat această decizie, l-am asigurat că, dacă o vor susține, va fi o relație deschisă între guvern și UDMR, că, dacă președintele o va accepta, va fi o întâlnire, așa cum a fost de fiecare dată, între noi, doamna Dăncilă și grupul UDMR.
– A spus că nu au nimic împotriva doamnei Dăncilă, un argument ca să nu o susțină, faptul că nu au avut din start niciun motiv de respingere pentru noi este un lucru important.
UPDATE 12:00: Primii care au ajuns la consultări, începând cu ora 12, sunt cei de la PSD-ALDE. Propunerea de premier este europarlamentarului Viorica Dăncilă. Delegația este condusă de Liviu Dragnea care până acum a boicotat evenimentele de la Cotroceni.
„Da, am spus că nu voi mai merge niciodată la Cotroceni în actualul mandat, dar când am spus-o nu m-am gândit că o să mai fie nevoie să mergem la o nouă rundă de consultări”, a precizat Dragnea, marți, după ce CExN a decis să o susțină pe europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă ca propunere de premier din partea formațiunii.
„Deci eu o să merg. O să meargă cu mine domnul Marian Neacșu și o să discutăm cine este al treilea coleg care merge cu noi. O să mergem trei, noi și doi colegi de la ALDE”, a spus Dragnea.
Cu o înțelegere de colaborare parlamentară cu puterea, UDMR merge la întâlnirea cu Ioahnnis pentru a susține instalarea cât mai rapidă a unui nou Guvern.
Mandatul UDMR la consultările de miercuri de la Cotroceni va fi că trebuie instalat cât mai repede un Guvern pentru a se termina cât mai curând criza politică.
„Nu e nevoie și nu este bine să tragem de timp, cei care au majoritate au posibilitatea de a forma Guvernul, dacă reușesc, mă refer la PSD-ALDE, dar sigur, orice altă opțiune, dacă consideră președintele Iohannis poate fi discutată, pentru că depinde de șeful statului dacă acceptă sau nu propunerea PSD. Dar eu nu cred că există altă majoritate decât PSD-ALDE așa că, din punctul nostru de vedere, este bine să se termine această criză și sper că peste o jumătate de an nu ne vom întâlni din nou la Cotroceni pentru a discuta o nouă formulă de guvernare. Dacă mergem în acest ritm, atunci PSD mai are nevoie de 6 premieri, eu sper că se vor opri, totuși, din acest scandal permanentizat”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.
PNL și USR merg pe varianta anticipatelor
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că liberalii vor cere, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, convocarea alegerilor anticipate, afirmând că, dacă i se va cere, PNL nu va refuza să își asume răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern „fără PSD”.
„Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. Am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conține în structura guvernamentală PSD. Am decis ca mandatul delegație să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituțional”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.
Președintele USR, Dan Barna, a declarat că formațiunea pe care o conduce va propune un nume de premier la consultările de la Cotroceni, însă varianta decentă după demisia lui Mihai Tudose ar fi cea a alegerilor anticipate. „Istoria politică ne arată că majoritățile se pot schimba. Noi considerăm că varianta decentă ar fi aceea a alegerilor anticipate. Ar exista și varianta unei majorități alternative care să scoată PSD de la guvernare pentru că, în ultimul an, ne-au arătat că nu sunt capabili”, a declarat președintele USR.
Băsescu îi cere lui Iohannis „să joace”
Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat, marți, la Timișoara, că partidul pe care-l conduce va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni, urmând să aibă o propunere de premier. Tomac a spus că propunerea PSD este „o mostră de mediocritate”.
La rândul său, Traian Băsescu i-a cerut președintelui Iohannis nominalizarea unui premier din opoziție.
„PSD-iștii au căutat cu disperare o persoană care să rămână supusă și docilă față de Daddy. Eu cred că Iohannis are toată îndreptățirea și de ce nu și obligația politică, să încerce și o nominalizare de Prim Ministru din opoziție, după ce alianța PSD – ALDE s-a dovedit inaptă pentru guvernare. Deci, jucați vă rog Domnule Președinte”, a scris Băsescu pe Facebook.