Iohannis anunță: Am respins interimarii propuși în Guvern de premier / Președintele, despre guvernare: E ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi când ai schimbat 3 guverne și 80 miniștri / PSD riscă să ducă România în blocaj. Poate însemna întârzieri în plata pensiilor, salariilor
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că respinge cele trei propuneri de miniștrii interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul.
„Revenind la situația politică, criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil față de guvernarea României. Această criză, de care sunt vinovați PSD și toți aliații lor din acești ani, tinde să se acutizeze și să aibă consecințe din ce în ce mai grave, care vor fi resimțite de toți cetățenii. Conflictele din coaliția de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne și târguielile pe funcții nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin și, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniștrii interimari”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută joi la Palatul Cotroceni.
Premierul Viorica Dăncilă a sesizat anterior CCR pentru a reclama un conflict între Guvern și Administrația Prezidențială, din cauza că președintele Klaus Iohannis nu anunțase nimic privind miniștrii interimari pe care i-a propus, după demisia celor din ALDE.
Dăncilă a afirmat că sesizarea ar trebui văzut și ca un mijloc „de a avea niște reguli pe viitor”.
CCR a stabilit, joi, ca părțile implicate în conflictul juridic între Guvern și Administrația Prezidențială sesizat de premierul Viorica Dăncilă să transmită punctele de vedere până pe 11 septembrie.
Pe 28 august, Klaus Iohanis anunța că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Șeful statului a adăugat atunci că Guvernul are nevoie de un vot de confirmare în Parlament.
Șeful Executivului îi transmisese președintelui Iohannis propunerea ca Dana Gîrbovan să preia conducerea Ministerul Justiției, Mihai Fifor să fie ministru plin la Interne, senatorul Șerban Valeca la portofoliul Educație, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate și Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice.
Iohannis, despre guvernare: E ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi când ai schimbat 3 guverne și 80 miniștri
Președintele Klaus Iohannis a catalogat, joi, drept ridicolă afirmația premierului Viorica Dăncilă potrivit căreia PSD nu este lăsat să guverneze, menționând că social democrații au schimbat, în 2 ani și jumătate, nu mai puțin de 3 guverne și 80 de miniștri.
„Este pur și simplu ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi, când un simplu bilanț arată că, în 2 ani și jumătate, ai schimbat 3 guverne și 80, atenție, 80 de miniștri! Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate și probleme – de la cele strict administrative, până la cele legate de politici și de continuitatea acestora – poate genera schimbarea unui ministru într-un minister. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniștri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate și normalitate nu putem să spunem că generează”, a declarat Klaus Iohannis, într-o declarație la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a mai spus că și în aceste zile, premierul Viorica Dăncilă vrea să schimbe nu mai puțin de opt miniștri, adică o treime din Guvern.
„Prin numărul uriaș de miniștri schimbați, dar și prin faptul că de fiecare dată schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi în interiorul PSD, practic, în toată această perioadă, PSD a golit de conținut funcția de ministru, făcând-o irelevantă prin numărul uriaș de miniștri schimbați”, a completat Iohannis.
Președintele: PSD riscă să ducă România în blocaj. Poate însemna întârzieri în plata pensiilor, salariilor
Președintele Klaus Iohannis a avertizat PSD să pună de urgență capăt crizei politice, precizând că partidul de guvernare riscă să ducă România într-un blocaj, care „poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor”.
„Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetățenilor. PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută, joi la Palatul Cotroceni.
„Să fie clar: Guvernul actual și-a schimbat componența politică! În aceste condiții, Constituția indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru a obține votul de validare. Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în fața românilor încă din 26 mai, când cetățenii s-au exprimat prin vot că sancționează direcția în care duce PSD România. Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică și asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în fața Legislativului”, a completat șeful statului.
Președintele Iohannis a mai spus că soluția nu sunt „cârpelile” în guvern, ci venirea în Parlament pentru un vot de confirmare a Executivului.
„Soluția nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranșa situația cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să își recapete măcar legitimitatea politică”, a explicat Klaus Iohannis.
Acesta a adăugat că premierul impută că Guvernul este blocat din cauza că nu au fost numiți interimari, după demisia miniștrilor ALDE din Executiv, precizând că fie Viorica Dăncilă este incompetentă, fie a profitat de context ca să întârzie „artificial” votul în Parlament.
„Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniștrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foștii miniștri ALDE nu și-au delegat atribuțiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi! Asta în condițiile în care am ținut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situațiilor tehnice. Dar dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav și este cu totul imputabil premierului, care avea obligația să se asigure, înainte de plecarea miniștrilor, că activitatea ministerelor nu va fi blocată. Această situație duce la două concluzii posibile: fie doamna Dăncilă nu a știut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetență, fie a vrut să profite de acest context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav, pentru că pune în discuție loialitatea sa față de cetățenii României”, a conchis șeful statului.