Iohannis atacă electoRata lui Chițoiu și Ponta. „Nu este o măsură liberală, nu a fost discutată în partid”. Ministrul de Finanțe: „Noi am propus-o”
Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, și-a criticat colegul de partid, pe vicepremierul Daniel Chițoiu, pentru faptul că a propus FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene înjumătățirea ratelor la credite pentru cei cu venituri sub 1.600 lei, susținând că această măsură nu a fost discutată în partid și „nu este liberală”.
Poziția lui Iohannis vine cu două zile înainte ca liberalii să se reunească în Delegația Permanentă a partidului, unde se va analiza activitatea miniștrilor PNL. Pe lista remaniabililor se află chiar ministrul de Finanțe, vicepremierul Daniel Chițoiu.
„Pentru că cei care-și plătesc impozitele vor întreba: eu cu ce am greșit ca să îmi plătesc impozitele și ratele la timp, eu de ce nu beneficiez? Nu e o măsură liberală. Voi pune și eu întrebarea în partid: cum s-a ajuns la această înțelegere cu FMI, dacă noi nu am discutat-o”, a spus la TVR, Iohannis.
Cu doar o zi înaintea acestei declarații critice, ministrul de Finanțe Daniel Chițoiu, a declarat că ministerul pe care îl conduce a propus această măsură fiscală.
„Este o măsură discutată între Ministerul de Finanțe și BNR pentru că ne trebuie o măsură de stimulare a consumului intern, a cererii interne. Știm foarte bine că și anul trecut, cererea internă, consumul intern a fost la un nivel scăzut și a trebuit să găsim o soluție de stimulare a consumului intern. Mai mult decât atât, această măsură are și rolul de a îmbunătăți nivelul creditelor neperformante la toate băncile, pentru că e mai bine să amâne o rată la credit, decât să treacă creditul la credite neperformante și să constituie provizioane și să își reducă profiturile. Pe noi ne interesează ca prin această măsură să ajutăm atât persoanele fizice, fie ei salariați sau pensionari, să poată să își achite ratele și să nu intre în categoria creditelor neperformante și să înceapă executarea bancară asupra garanțiilor pe care le-au pus pentru aceste credite, și mai mult decât atât ne interesează ca nici unitățile bancare să înregistreze pierderi ca anul trecut, ci să realizeze profituri, astfel încât să putem să avem și un plus de resurse bănești de circa 4 miliarde de lei în economie”, a declarat Chițoiu.