Prima pagină » Știri politice » Iohannis cere la deschiderea anului universitar o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. „Nu este de acceptat să ne batem joc”

Iohannis cere la deschiderea anului universitar o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. „Nu este de acceptat să ne batem joc”

Iohannis cere la deschiderea anului universitar o bază de date publică a lucrărilor de doctorat.
Președintele Klaus Iohannis cere, în contextul deschiderii anului universitar, o bază de date publică a lucrărilor de doctorat în condițiile în care susține că pentru a putea lupta împotriva ignoranței, universitățile trebuie să lupte pentru credibilitate, afectată în ultimul timp de scandalurile de plagiat.

„Pentru a putea lupta împotriva ignoranței, pentru a putea deveni un reper moral și o ancoră a statului de drept, universitățile românești trebuie să aibă o reputație solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rîndul această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar și astăzi găsim scuze pentru a nu avea p bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluție permanentă pentru acreditarea școlilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenților noștri pe plan internațional punându-i în dezavantaj chiar pe cei care au depus eforturi considerabile pentru a-și finaliza studiile. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor pentru a proteja reputația persoanlă a unui număr de indivizi care și-au dorit un titlu academic pentru care nu au fost realemente pregătiți. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe un picior de egalitate cu unul din Europa de Vest”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a spus că putem avea „o țară ca afară”, doar dacă am avea și universități „ca afară”, care promovează adevărul, gândirea critică și moralitatea.

„De foarte multe ori auzim sintagma . Se poate, dar pentru a avea o țară ca afară avem nevoie în primul rând de universități ca afară, universități care promovează adevărul, gândirea critică și moralitatea în toate activitățile lor. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universitățile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le regăsim în spațiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învățământul superior, este mitul conform căruia prea mulți tineri merg la facultate. România este de fapt și regretabil, pe ultimul loc din UE, din punctul de vedere al tinerilor de 30 – 34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea țării noastre și, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor”, a mai spus Ioahnnis.

Președintele a precizat, însă, că nu trebuie încurajată existența unor universități „cu grave probleme de management educațional doar de dragul statisticii”.

Klaus Iohannis a mai declarat că România are nevoie de înalți specialiști, care studiază în universități, darși de meseriași bine calificați.

„Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spațiul public și poate chiar și în Parlament”, a mai spus Iohannis.

 

Citește și