Iohannis cere revenirea la alegerile în două tururi pentru primari

Publicat: 13 06. 2016, 18:02
Actualizat: 13 06. 2016, 18:08

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că după alegerile locale din 5 iunie este evident că viitorul Paralament va trebuie să evalueze serios introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

„Acum, după aceste alegeri, cred că devine și mai evident că noul Parlament care se va constitui trebuie să evalueze foarte serios introducerea alegerilor locale în două tururi de scrutin pentru primari”, a declarat Klaus Iohannis, luni, într-o declarație de presă privind concluziile alegerilor locale din 5 iunie.

Șeful statului a mai spus că va trebui analizat cu luciditate cadrul legislativ păstrând cerințele de integritate, responsabilitate și transparență în finanțarea campaniilor electorale.

„Cred că românii își doresc în continuare o clasă integră și competenetă”, a mai spus Iohannis.

El a apreciat că noua legislația a avut și părți bune, pentru că a redus posibilitățile de cumpărare a voturilor și a adus un plus de transparență în finanțarea partidelor.

Iohannis a mai spus că pentru prima oară a fost implementat un sistem informatic care a împiedicat votul multiplu și a mulțumit AEP, BEC și MAI pentru organizarea alegerilor.

Pe de altă parte, președintele a spus că ar fi dorit ca rezultatele oficiale să fi fost prezentate mai repede și să fie mai accesibile publicului.