Primele consultări care nu au deocamdată o tematică precisă vor avea loc în contextul în care cu o săptămână mai târziu președintele Klaus Iohannis va face prima vizită la Bruxelles pentru a se întâlni cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Una dintre restanțele României în relația cu Uniunea Europeană, care depinde în bună parte de partide, este cea legată de criticile formulate în Rapoartele MCV anterioare: protecția politică, prin voturi în parlament, oferită unor senatori sau deputați în fața Justiției, ca și o sumă de modificări legislative considerate riscante. Germania s-a numărat printre țările europene care au invocat Raportul MCV pentru a susține amânarea intrării României în Spațiul Schengen, în ciuda faptului că sunt îndeplinite condițiile tehnice.
Pe de altă parte, Iohannis le-a cerut, deocamdată de la distanță, liderilor politici, a doua zi după alegeri, o variantă pentru introducerea votului electronic sau a votului prin corespondență. „Rog partidele să înceapă urgent discuțiile pe legea votului electronic și prin corespondență. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ceea ce s-a întâmplat la votul în diasporă. Mii de români nu au putut să-și exercite dreptul la vot, așa ceva trebuie prevenit urgent”, spunea atunci președintele proaspăt ales.