Prima pagină » Știri politice » Iohannis continuă meciul cu Dragnea. Șeful PSD: „Nu o să fiu cel care va provoca vreun conflict sau vreun război politic, dar nici nu am de gând să părăsesc frontul dacă apare ceva”

Iohannis continuă meciul cu Dragnea. Șeful PSD: „Nu o să fiu cel care va provoca vreun conflict sau vreun război politic, dar nici nu am de gând să părăsesc frontul dacă apare ceva”

Iohannis continuă meciul cu Dragnea. Șeful PSD: „Nu o să fiu cel care va provoca vreun conflict sau vreun război politic, dar nici nu am de gând să părăsesc frontul dacă apare ceva
După ce joi seara, în prima ieșire publică de la anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că „cine nu are de gând să respecte votul nu respectă democrația", șeful statului a venit vineri cu declarații din care a lăsat să se înțeleagă că nu a discutat cu Dragnea și nici nu a avut o întâlnire cu acesta fie ea și informală. Întrebat dacă în acest moment mai vede posibil un guvern format de o altă majoritate, diferită de PSD-ALDE, președintele a răspuns că va vorbi despre acest aspect la momentul potrivit, sugerând că decizia referitoare la persoana care va ocupa funcția de prim ministru stă în mânile lui și că va detalia „la momentul potrivit, când voi decide eu pe cine voi desemna prim ministru". Contrareplica lui Liviu Dragnea nu a întârziat să apară, șeful PSD declarând că în acest tip de acțiuni nu se negociază, pentru că sunt consultări menite să dea ocazia președintelui României să își dea seama dacă este formată o majoritate capabilă să dea țării un guvern stabil. Toate acestea în condițiile în care PSD a câștigat detașat scrutinul din 11 decembrie și este partidul care a anunțat că va veni cu o propunere de prim ministru, cel mai vehiculat nume fiind, până acum, chiar cel al șefului formațiunii, Liviu Dragnea. Contrele între liderul social-democrat și președintele Klaus Iohannis au început chiar din timpul campaniei electorale, atunci când șeful statului a transmis în repetate rânduri că nu va desemna în fruntea Executivului o persoană care a fost condamnată definitiv.
În ciuda faptului că atât PSD, formațiunea care a câștigat un procent zdrobitor la alegerile parlamentare, cât și ALDE, principalii aliați cu care social-democrații speră să formeze majoritatea parlamentară, au refuzat să participe la consultările organizate de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, șeful statului a avut în această săptămână o întâlnire „informală” cu Tăriceanu. Nu și cu Liviu Dragnea, însă, cel care este liderul formațiunii care a câștigat detașat scrutinul și, în același timp, cel mai vehiculat nume pentru funcția de viitor prim ministru, a dat de înțeles Iohannis, care a evitat un răspuns clar la această întrebare referitoare la eventuale discuții cu Dragnea. 
 
Despre întrevederea cu șeful ALDE, Iohannis a precizat vineri că a fost una „informală, politică, fără legătură cu PNL”, dar nu a dorit să ofere detalii suplimentare referitoare la aspectele pe care le-au discutat. Întrebat dacă în acest moment mai vede posibil un guvern format de o majoritate distinctă decât PSD – ALDE, șeful statului a răspuns că va detalia „la momentul potrivit, când voi decide eu pe cine voi desemna prim ministru”, sugerând că decizia este în mâinile sale. 
 
Liviu Dragnea a venit rapid cu o contrareplică în cadrul unei conferințe de presă susținute la Alexandria, acolo unde a mers să-și ia în primire mandatul de deputat de Teleorman, și a precizat că a fost puțin surprins, că i se pare „puțin ciudat” faptul că tocmai în ziua consultărilor a avut loc și o întâlnire informală între Iohannis și Tăriceanu și că nu consideră că așa ceva este în regulă.
 
„Mi-am dorit, îmi doresc, ca președintele României să fie președintele tuturor românilor, să fie și președintele meu, ca cetățean român. Sper să apară sau să devină omul care se poate ridica deasupra supărărilor oricărui partid. (…) Eu nu o să fiu cel care va provoca vreun conflict sau vreun război politic, dar nici nu am de gând să părăsesc frontul dacă apare ceva”, a declarat Dragnea. 
 
Liderul PSD a precizat că acum nu mai poate fi vorba despre nicio întâlnire informală între social-democrați și Iohannis, pentru că PSD va merge la consultări după convocarea Parlamentului pentru o discuție calmă în care reprezentanții vor argumenta care este viziunea partidului pentru România pe mai departe și cu cine văd ei să pună în aplicare programul de guvernare.
 
„E bine ca toți să fim riguroși cu Constituția. În acest tip de acțiuni nu se negociază. Sunt consultări pentru a da ocazia președintelui României să își dea seama dacă este formată o majoritate capabilă să dea țării un guvern stabil. Președintele poate interveni doar dacă în Parlament, după alegeri nu se pot înțelege partidele pentru a da o majoritate stabilă. Dar în condițiile în care la președinte vor veni partidele cu majoritate stabilă îmi este greu să cred că nu va fi respectată o propunere”, a punctat Dragnea, întrebat despre ideea de a negocia cu Iohannis numele viitorului prim ministru.
 
Șeful PSD a subliniat că este 100% de acord cu faptul că premierul desemnat este atributul constituțional al președintelui, dar pentru rigoarea exprimării, premierul este decis de Parlament prin vot. Dreptul de a prompue, de a desemna, este al președintelui, dar președintele nu îl și decide, nu îl numește, este ales prin vot din Parlament, a explicat Liviu Dragnea. 
 
Acesta a vorbit din nou despre „condiția matematică” pe care a menționat-o și Iohannis și a transmis că numele propunerii de premier din partea PSD va fi spus la consultări, după ce, în prealabil, social-democrații vor avea o întâlnire cu cei de la ALDE și vor cădea de acord. 
 
Referitor la posibilitatea ca el însuși să fie propunerea de premier pe care PSD o va prezenta președintelui, Dragnea a spus că nu are de gând să forțeze nicio lege și nici să inițieze vreun demers care să forțeze vreo reglementare, că nu vrea să pună presiune pe nimeni, dar că „și președintele ca fiecare dintre noi, este obligat să respecte Constituția”. Șeful PSD a admis că la această oră există o lege care îi interzice să devină premierul României, „acea deja celebră lege 90/2001, care are o componentă profound neconstituțională, pentru că se vorbește despre abolirea dreptului de a fi ales. Va fi foarte greu. Vedem, pânâ când mergem la consultări, dacă există vreo posibilitate legală sau nu”, a conchis Dragnea. 
 
 
 
 

Citește și