Pe ordinea de zi a ședinței CSAT, care va avea loc joi, 14 septembrie, de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, se vor afla participarea forțelor navale ale Armatei Române la un exercițiu militar al NATO și strategia națională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă.
„Două elemente există pe ordinea de zi a acestei ședințe și anume participarea Armatei Române, cu o capabilitate navală la o misiune sub conducerea NATO, în semestrul doi al anului 2017 și strategia națională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă”, a detaliat Dobrovolschi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Iohannis a fost informat în permanență în legătură cu situația din MApN.
„Președintele României a fost informat în permanență în legătură cu situația din MApN. A avut un dialog, de asemenea, cu premierul, a cerut soluționarea problemelor situației din MApN, lucru care s-a întâmplat și lucrurile sunt cele pe care le știți. Premierul a primit demisia din partea ministrului, iar președintele a fost de acord cu poziția premierului”, a spus purtătorul de cuvânt.
Ședința CSAT vine în contextul demisiei lui Adrian Țuțuianu din funcția de ministru al Apărării, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public privind lipsa banilor pentru militari. Cu o zi în urmă, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de vacantare a funcției de ministru al Apărării și a acceptat numirea viceprim-ministrului, Marcel Ciolacu, la conducerea interimară a ministerului.
Totul a început după publicarea pe site-ul MApN a unui comunicat în care se spunea că angajații MApN nu ar fi urmat să își primească integral veniturile la data de 15 septembrie. În urma acestui comunicat, Adrian Țuțuianu și-a dat demisia, acceptată de premierul Mihai Tudose. La aproximativ trei ore după ce i-a semnat demisia lui Adrian Țuțuianu din funcția de ministru al Apărării, Tudose a explicat, în direct la tv, „de unde a plecat nebunia”.
Mai exact, noua „eroare de comunicare” a Guvernului ar fi pornit, potrivit premierului, de la o „recomandare” făcută de Ministerul Finanțelor Publice ca alocația de hrană a militarilor să se dea la finalul lunii și nu în prima jumătate „pentru că e o plată în avans”.
„Ministerul de Finanțe a spus că acolo (n.r – la MApN) ceva se întâmplă greșit. Acea alocație de hrană pe care o primesc militarii nu e normal și corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna, pentru că e o plată în avans și recomandarea Ministerului de Finanțe este ca acea plată să se dea la finalul lunii. De aici încolo unii au înțeles altceva (…) De aici s-a solicitat demisia domnului ministru: cum poți să se ajungă de la așa ceva la acel gen de comunicat, să fie discuția de vineri și noi să aflăm din presă marți? Deci este o nebunie”, a detaliat Tudose.
Premierul a descris și discuția pe care a purtat-o cu Adrian Țuțuianu și cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, odată ce comunicatul a fost dat publicității și „au început să sune telefoanele”.
„Ce v-a apucat, chiar nu sunt bani?”, i-a întrebat premierul pe cei doi miniștri, potrivit propriilor spuse, iar răspunsul primit a fost că avusese loc „o discuție”. „Cum poți să discuți despre așa ceva?”, a fost replica premierului, care a promis, în urma acestui episod, „mai multă responsabilitate în comunicarea publică”.
De cealaltă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, deși s-a declarat „supărat” și „foarte trist” din cauza pierderii unui „ministru foarte bun”, în persoana lui Adrian Țuțuianu, exprimându-și, în același timp, îndoiala cu privire la așa-zisă „greșeală de comunicare” de la Apărare, a spus că nu-l mai susține pe Țuțuianu nici șef la Comisia SRI. Oficial, pentru că deja au început procedurile de înlocuire.
Șeful PSD a dezvăluit că a avut o discuție privată cu fostul ministru al Apărării, fără a da însă detalii concrete. A dat în schimb despre cum a aflat despre știrea că nu mai sunt bani pentru Armată și cum a fost de acord că singura soluție este o demisie.
„Sunt foarte supărat, foarte trist că am pierdut un ministru foarte bun, care se pare că a fost victima unei greșeli de comunicare sau nu, nu știu dacă a fost neapărat o greșeală de comunicare și nu neapărat din partea lui. Nu există niciun fel de temeri, de motive pentru care salariații din MApN să își facă probleme că ar putea să nu își primească drepturile salariale”, a declarat Liviu Dragnea.
Întrebat când a aflat de comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Apărării, Dragnea a răspuns că în timp ce se afla cu premierul Mihai Tudose și cu Marcel Ciolacu, la masă, a aflat de știre.
„M-au invitat la prânz, cam târziu totuși după două luni și jumătate au lansat (n.r – invitația). Am acceptat, am fost și acolo, pe terasă, au început să apară știrile, a apărut și comunicatul, am discutat cu amândoi, i-am rugat să îl cheme și pe Țuțuianu și Mișa, să aibă o discuție foarte serioasă și să se gândească care sunt cele mai bune variante, eu spunându-i clar că dacă ajung la o concluzie, să mă sune și împreună să convenim”, a detaliat liderul PSD.
„L-am rugat pe Tudose să mă sune după ce discută cu ei doi și să ne punem de acord. Mi-a spus despre discuție, i-am spus că am aceeași părere: ministrul Țuțuianu trebuie să își asume demisia. E un gest pe care nu l-aș fi dorit, dar un asemenea comunicat nu putea să fie fără urmări pentru că a pus sub semnul întrebării credibilitatea noastră în rândul partenerilor din NATO”, a adăugat Dragnea.