Iohannis critică „determinarea” lui Dragnea: Hop peste noapte se schimbă taxele și impozitele că vine campania
Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat cum vede proiectul PSD privind eliminarea a 102 taxe, votat, marți, de plenul Camerei Deputaților în unanimitate, în calitate de cameră decizională, că „nu venim în prag de alegeri și schimbăm toată arhitectura taxelor”.
„Nu dă bine la popor, dă foarte prost. Ele trebuie discutate, trebuie rediscutate, trebuie evaluate, trebuie măsurate (…) S-a pus bunăoară problema televiziunii publice și a radioului. Cum își imaginează cineva că această chestiune care nu a fost rezolvată în ultimii ani, se rezolvă într-o săptămână, renunțând la taxa radio – TV? Poate e bine, poate e rău, dar fără o discuție (…) Nu se pot rezolva lucrurile. Această modalitate heirupistă e fundamental contraproductivă și dăunătoare României”, a afirmat șeful statului la Adevărul Live.
În acest sens, Iohannis a precizat că această abordare nu l-a convins deloc.
„Asta înseamnă predictibilitate? (….) Parlamentul s-a trezit peste noapte să schimbe arhitectura taxelor. Nu se poate așa ceva (…) La noi ca la nimeni. Hop peste noapte se schimbă taxele și impozitele că vine campania. Aceste lucruri trebuie discutate cu mediul de afaceri, cu sindicatele, cu partidele și cu societatea civilă. Trebuie să existe o discuție așezată, serioasă împreună cu experții”, a adăugat Iohannis.
Plenul Camerei Deputaților a votat marți, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, legea lui Dragnea, care prevede tăierea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Deputații au decis și eliminarea taxei radio -TV. Astfel, inițiativa devine legea care a trecut cel mai rapid prin circuitul de avizare legislativă, acesta ajungând la votul final la circa două săptămâni de la depunerea sa în Parlament.
Și în Senat inițiativa a trecut pe repede înainte, aceasta fiind adoptată în aceeași zi în care a primit și avizul de la Comisia pentru Buget a Senatului, dar șeful Camerei superioare a Parlamentului a fost de părere că graba cu care s-a acționat nu contravine regulamentului.
La dezbaterile de marți, în plen, Liviu Dragnea și-a susținut proiectul, arătând că cetățenii „pot să aibă încredere că le va fi bine”, dar pentru asta au nevoie de dovezi concrete, motiv pentru care și-a rugat colegii parlamentari să voteze inițiativa. După adoptarea de către deputați, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Cu toate acestea, la scurt timp de la votul în plen, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat că Guvernul analizează posibilitatea de a contesta la CCR legea lui Dragnea. Totodată, și liberalii iau în calcul atacarea eliminării taxei Radio – TV la CCR, deși, alături de colegii lor, au adoptat în unanimitate legea lui Dragnea.