Iohannis critică majorările „populist-electoraliste” votate în Parlament: Nu se discută pe ultimii doi metri înainte de alegeri
„Este greu de spus că poți să fii de acord cu majorări votate așa nu pe ultima sută de metri, ci pe ultimii doi metri înainte de alegeri. Mie mi se pare că Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă unde nu ar trebui să ajungă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
El a mai adăugat că îi înțelege pe oamenii care cer creșteri salariale, dar astfel de decizii importante ar trebui mai bine cântărite, nu luate „în viteză”, înaintea campaniei electorale.
„Pe de altă parte, pot să-i înțeleg foarte bine pe oameni că vor să fie băgați în seamă, vor să fie ascultați și sindicatele vor să vină să ceară creșteri salariale. Aceste lucruri trebuie foarte bine cântărite. Nu putem paușal să spunem că unii sau ceilalți nu au dreptate, de aceea este nevoie ca astfel de lucruri să fie bine judecate, bine chibzuite și de aceea am făcut recomandarea mai demult ca în aceste ultime zile ale Parlamentului să nu discute la viteză foarte mare chestiuni care este bine să se discute într-un mod așezat”, a mai spus președintele. Întrebat ce șanse sunt să promulge această lege, Klaus Iohannis a spus că așteaptă să vadă cum va fi votată de Parlament și apoi va face o analiză.
Întrebat dacă va promulga Legea lui Dragnea privind eliminarea a 102 taxe, președintele a precizat că reglementarea se află „în analiză” și că este o discuție care trebuie susținută mai nuanțat. Iohannis a ținut să specifice că este de acord cu eliminarea unora dintre taxe, amintind că, de altfel, acesta este unul din lucrurile pe care și el le-a spus în campania electorală.
„Legea privind cele 102 taxe este în analiză, aici trebuie discutat mai nuanțat. Este bine să se renunțe la unele taxe, este un lucru pe care și eu l-am spus în campania electorală, pur și simplu avem prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de urgență, trebuie discutat, se poate renunța launele din ele, dar cel puțin două trebuie discutate, este vorba despre taxa radio și taxa TV”, a adăugat Iohannis.
Premierul Dacian Cioloș a explicat marți dimineața într-un interviu acordat Adevărul că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creșterea deficitului, ceea ce ar fi „catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investițiilor.