„Am fost suprins când am citit azi că negocierile nu au dus nicăieri, însă îmi permit să îmi păstrez un oarecare optimism rezervat. Pentru acest acord comercial s-a muncit cam șapte ani, până acum, și ar fi foarte păcat acum, când mai e puțin, să se abandoneze această negociere (…) Dacă nu se va semna acordul, o să găsim căile potrivite pentru a continua discuțiile cu partea canadiană”, a declarat, luni, Klaus Iohannis.
Premierul Belgiei, Charles Michel, i-a transmis, luni, oficial președintelui Consiliului European, Donald Tusk, că Guvernul belgian „nu poate semna acordul” UE-Canada, în condițiile în care regiunea Valonia nu susține, deocamdată, documentul. Eșecul negocierilor de la Bruxelles lasă în aer chestiunea eliminării vizelor pentru românii care vor să meargă în Canada.
„Ni se prezintă un document dezamăgitor și, în paralel, ni se dă un ultimatum. Este foarte surprinzător. Acest lucru ne determină să ne punem întrebări despre scopul urmărit”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Guvernului valon.
Uniunea Europeană și Canada oferiseră Belgiei un termen-limită, până luni seară, pentru a decide dacă susține parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), în caz contrar ceremonia de semnare a acordului urmând să fie anulată.
Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din rațiuni de ordin social și ecologic, iar reuniunea extraordinară, desfășurată joi seară, la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reușit depășirea impasului, discuțiile continuând vineri cu Ottawa.
Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit, joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziție de compromis pentru a se depăși opoziția regiunii belgiene Valonia față de Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Valonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.