Iohannis, despre achizițiile publice: Cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum

Iohannis, despre achizițiile publice: Cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum
Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, referitor la OUG privind achizițiile publice, că aceasta reprezintă "un progres", fiind "aiurea" să existe discuții de la început despre corupție, mai ales că "cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum".
Publicat: 04/07/2013, 17:07
Actualizat: 25/03/2019, 22:43

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, referitor la OUG privind achizițiile publice, că aceasta reprezintă „un progres”, fiind „aiurea” să existe discuții de la început despre corupție, mai ales că „cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum”.

Întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă modificarea condițiilor de organizare a achizițiilor publice nu va încuraja corupția, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a răspuns că discuția i se pare „aiurea”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Toată discuția luată din capăt cu corupția mi se pare aiurea. Noi avem foarte multe lucrări de valori mici și avem foarte multe firme în Sibiu. Știm foarte bine care sunt oameni serioși, care sunt neserioși, care lucrează la prețuri bune, care lucrează la prețuri supraevaluate și ne convine această procedură. Putem simplu, fără o birocrație exagerată, să dăm lucrarea la firme care știm că-și fac lucrarea în condiții bune”, a răspuns Iohannis, primarul Sibiului.

El a adăugat că Primăria Sibiu cere oferte de la mai multe firme chiar și atunci când nu este nevoie, petru a le compara.

„Oricum noi cerem și în aceste cazuri, fiindcă noi vrem așa, oferte de la mai multe firme. Nu dăm lui Popescu și Ioneacu doar că-i știm. Cerem oferte și vedem care este oferta cea mai bună, doar că se simplifică acea întreagă birocrație. Este un lucru bun și eu consider că este un progres în legislația achizițiilor publice”, a spus primarul Sibiului.

Potrivit acestuia, „procedurile de achiziție publică trebuie să fie trasparente și rezonabile”, dar birocrația excesivă nu reduce corupția.

„Vă asigur că nu a redus în niciun fel corupția. Cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut, iar cei care au vrut să lucreze corect au fost foarte mult împiedicați. Noi nu am reușit, în prima parte a acestui an, să licităm nici măcar jumătate din lucrările pe care le-am licitat în anii de dinaintea acestei hiperbirocratizări. Procedurile sunt atât de complicate și consumatoare de resurse încât nu am reușit”, a afirmat Iohannis.

Pragul valoric în limita căruia instituțiile publice pot încheia contracte prin achiziție directă, fără licitație, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse și servicii și ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an.

Majorarea substanțială a limitei valorice pentru achizițiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât și de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.

De această dată, însă, ridicarea pragului a fost aprobată în Camera Deputaților, printr-un amendament introdus de reprezentanți ai grupurilor parlamentare PSD, PNL și minorităților naționale la o ordonanță aprobată de Guvern la sfârșitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziții publice, și a fost promulgată de președintele Traian Băsescu, urmând să fie aplicată începând cu luna iulie a acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
„După 40 de zile, ești la limita morții”! Monica Pop, despre DIETA cea mai populară...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi