„Această platformă prezentată e o platformă foarte bună, sunt acolo chestiuni pe care ni le dorim cu toții. Sunt principii care e bine să ne ghideze în viața politică și economică, e o platformă de principii și valori pe care o găsesc bună (…) Nu a venit cu această platformă doar ca să arate că are o gândire sănătoasă, ci că este dispus să meargă mai departe. Pe ce poziție, depinde de alegător”, a declarat Iohannis, marți, în cadrul vizitei la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
„Avem alegeri parlamentare, nu alegeri guvernamentale. Guvernul se stabilește ulterior prin proceduri care mă implică și pe mine, și partidele poiitice din Parlamentul care va fi constituit”, a ținut să precizeze șeful statului.
Întrebat dacă această platformă este răspunsul pe care îl aștepta din partea premierului, atunci când l-a îndemnat „să își declare măcar simpatia” pentru partidul cu care ar putea să colaboreze, Iohannis a declarat „e un pas bun această platformă” în contextul în care „partidele se vor putea decide dacă să susțină sau nu această platformă”, însă a precizat că „e nevoie și de alți pași”.
Iohannis a mai declarat că Cioloș l-a informat, în cadrul întâlnirii săptămânale, despre lansarea platformei: „Domnul Cioloș mi-a spus că intenționează să lanseze această platformă. Nu am avut o dezbatere pe ea. E un document al domniei sale și rămâne și sper să fie o bază serioasă de discuții pentru campania electorală”.
În plus, Iohannis a subliniat că România va avea, după alegerile parlamentare, un premier politic, care va fi propus de partidele politice.
„Premier tehnocrat înseamnă premier independent politic. Domnul Cioloș, în actualul mandat, e un premier independent politic pentru că eu l-am desemnat fără să fie propus din partea unui partid (…) Vom avea un Guvern politic, un Guvern care reprezintă voința unui partid, sau partide care vor să meargă împreună”, a mai spus Iohannis.
Premierul Dacian Cioloș a lansat, luni seară, platforma pe care a anunțat-o săptămâna trecută, prin care vrea să vină cu soluții pentru continuarea proiectelor sale după alegeri și care va constitui o bază de discuții cu partidele. Documentul nu vine ca un program de guvernare, spune Cioloș, ci ca „un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară”.